Личните лекари вече ще оценяват риска от сърдечно-съдови заболявания при част от пациентите си

Личните лекари вече ще оценяват риска от сърдечно-съдови заболявания при част от пациентите си

© Анелия НиколоваОт тази година за първи път в обхвата на годишните профилактични прегледи е намерила отражение оценката на сърдечно-съдовия риск. Личните лекари ще са задължени да проверяват за рискови фактори пациентите си в определена възраст - мъжете над 40 години и жените на 50. Повишеното кръвно налягане, високо ниво на общия холестерол и тютюнопушене са основните показатели.


Това обяви д-р Галя Йорданова, директор на дирекция "Извънболнична медицинска и дентална помощ" в Националната здравноосигурителна каса по време на семинар на регионалните звена на касата и на министерството за промените в новия договорен период от 1 април.


Пациентите, при които вече е установен такъв риск или са диагностицирани със сърдечно заболяване, от тази година ще имат възможност за изследване на нивата на т.нар. лош холестерол, както и добрия холестерол и нивото на триглицерини. Останалите задължителни елементи на профилактичния преглед се запазват - измерване на кръвното налягане, електрокардиограма, анамнеза.
На базата на профилактичните прегледи ще се определят рисковите групи и хората, попаднали в тях ще бъдат насочвани за допълнителни консултации по преценка на личните си лекари в направления за акушерска гинекология, ендокринология, кардиология, онкология, или когато рискът е в по-лека форма ще се наблюдават от общопрактикуващите. Всичко това ще намери отражение в т.нар. карта за профилактика, която ще се попълва от общопрактикуващия лекар и там ще има цялостна снимка на състоянието и рисковете на пациентите и действията, които трябва да последват, обясни Йорданова.


Нови заболявания са включени в списъка на болестите, подлежащи на диспансерно наблюдение например родените със сърдечни аномалии и хематологичните заболявания.


Новост от тази година има и при диспансерното наблюдение на децата с инсулинозависим захарен диабет. Те вече ще имат право изследване на гликирания хемоглобин четири пъти в тримесечието, вместо два пъти както досега. В случаите, в които има влошено обективно състояние и лош контрол на кръвната захар, по преценка на ендокринолога или наблюдаващия лекар ще има възможност за допълнителни изследвания. Промяна има и при възрастните с диабет, при които гликираният хемоглобин вече става два пъти годишно задължително и още два пъти по преценка на лекаря.


На административно ниво, има промяна, че от тази година и ведомствените болници към МВР, към министерството на отбраната или на транспорта, ще могат да сключват договори със здравната каса за извършване на извънболнична помощ, както специализирана така и първична, отговаряйки на изискванията за останалите лечебни заведения.


"Всичко, което се поема допълнително от тази година, налага да мислим и малко повече за контрола", коментира д-р Йорданова. От тази година се предвижда регионалните подразделения на здравната каса да имат право да правят внезапни проверки по сигнал, както и кръстосани проверки, при които експерти от една регионална служба инспектират друг регион. Кръстосаните проверки се налагат, защото не навсякъде има лекари-контрольори, например в 14 области няма такива за дентална помощ.


При внезапните проверки касата ще проверява сигнали в рамките на болничния престой на пациента, а не в последствие само по документи, когато от контролът вече няма ефект за пациента, обясни Йорданова.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Поредните щуротии!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Чак сега са се усетили да започнат??!?!!?

 3. 3 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 860 Любопитно

  По някаква незнайна скала?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално
 5. 5 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Вече?Ами досега какво правеха?!!!

 6. 6 Профил на kikosev
  kikosev
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Най после 25 години им трябваше да се сетят

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  проверки се правят почти постоянно и това е продължителен и непрестанен тормоз за всеки лекар , едни са проверявани много често ,а други за 15 години нито веднъж ,НЗОК трябва да изнесе данни защо се получава така ,че едни са проверявани често въпреки ,че не се откриват нарушения , а други не са ,това показва ,че има модел ,който важи за наши хора и кръстосаните проверки с нищо няма да помогнат на това ,което става сега , общо взето проверките са безмислени ,защото не се занимават с качеството на работата и развитието на болестите ,а докторите са глобявани за глупости ,пропуснати подписи и сбъркани лекарства или пропуснати нещо , много строго се контролират докторите и болниците ,а контрола върху пациентите и действията е никакъв ,така пациента може да не плаща осигуровки редовно , като се разболее да влезе безпрепятствено в системата , да се разболее тежко и да претендира за най скъпо лечение без никой да го контролира ,че този не е плащал осигуровки с години и не е правил профилактика ,която уж е задължително ,разболял се е и сега другите трябва да му поемат разходите по скъпото лечение , никой не проверява ,че това води до източване на касата в пъти и хиляди пъти повече ,отколкото някой доктор ще надпише 2 прегледа по 8 лв месечно или ще сбърка дата на преглед и ще го изкарат престъпник ,но пациента му се полагат по 2000-3000лв лекарства на месец без санкция за него , ей затова няма пари в здравеопазването ,а скоро няма да има и никакви лекари именно заради това ,че заради 3% от парите на касата ,които стигат до работещите лекари ги разсипаха от проверки и контроли и изисквания за писане на хиляди глупости ,които никой не чете и никой не изпълнява ,а тези ,които източват останалите 97% никой не контролира ,щото така е по лесно и се печели повече ,новите контроли до нищо няма да доведат ,единствено до отлив на лекари от договори с касата ,а от там и затруднен достъп на пациенти изобщо до лечение .

 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Чиновниците на НЗОК са прости, изветрели и не си спомнят ,че такава карта на риска имаше в профилактичия преглед преди 3-4 години, после отпадна, сега пак я въвеждат, но не от грижа за пациента ,а за да направят по-трудоемък прегледа и вместо 30 минути да отнеме 1 час и повече. С това работническо-селската власт пречи за повече прегледи случайно да не изкарат някакви пари докторите. А ако може някой да ми каже каква е практическата полза да кажа на Гошо ,че неговия риск за сърдечно-съдов инцидент е 6 %, а на Грую 8% при условие че и двамата къркат по кило пърцуца и 5 линейни метра домашна сланина и след това се качват на ладата до съседното село пияни ? Какъв ли е сумарния риск да блъснат тетка Мара и да счупат главата на Симо Циганина. Много е важен в гетото този индекс ше знаете...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Има инструкция към личните лекари да имат документ за преглед при кардиолог. Аз обаче ходих на частно и имам устно заключение, много точно. Джипито ми обаче каза, че не го интересувало от медицинска точка какво са ми казали и къде съм ходил и съм си плащал, а да имало документ някакъв! Формализъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK