Иновативна клиника за гръбначни заболявания отвори в София

Инвеститорът Дейвид Кийвни (в ляво) и д-р Майкъл Фаръл прерязват лентата на първият и единствен за Европа център за неинвазивно лечение на гръбначни заболявания.

© Анелия Николова

Инвеститорът Дейвид Кийвни (в ляво) и д-р Майкъл Фаръл прерязват лентата на първият и единствен за Европа център за неинвазивно лечение на гръбначни заболявания.Клиника със свръхмодерно оборудване за неинвазивно лечение на сколиоза, дископатия и други гръбначни заболявания отвори врати в София днес. Центърът е създаден по модел и с напътствията лично от основателя на верига подобни лечебни заведения в САЩ, но е първият по рода си в Европа. Инвеститорите очакват пациенти не само от България, но и от целия регион.


Методът на лечение, прилаган в клиниката, съчетава хиропрактика и модерни технологии, чрез които в рамките на няколко месеца се постига частично или пълно изправяне на гръбнака, заздравяване на мускулите и сухожилията и освобождаване от болката, обясни пред журналисти д-р Майкъл Фаръл, директорът на American Spinal Clinic в САЩ и вече в България.


Фаръл показа апаратурата, която включва модерен минимално радиационен рентгенов апарат от Германия, и кушетки и машини, доставени от САЩ, час от тях - по патент на НАСА. Някои от уредите разтягат и наместват гръбнака, останалите помагат на мозъка и тъканите чрез вибрации да приемат и задържат новата форма и поза на тялото, поясни той.
Част от модерното оборудване от САЩ.

© Анелия Николова

Част от модерното оборудване от САЩ.


Най-ефективно е лечението след 16-ата годишнина, но в практиката си д-р Фаръл е лекувал от 6 до 86-годишни хора. Американският специалист има над 130 хиляди успешно лекувани пациенти без инциденти и нежелани странични ефекти. Това е основното предимството на неинвазивния метод, подчерта той - рискът от усложнения при операция е по-голям. Статистиката от практиката му показва, че методът дава 85% подобрение при осем от десет пациенти.


Той обясни, че усвояването на метода и хиропрактиката му е отнела повече от 9 години обучение и е много по-сложна от класическото рехабилитационно обучение, защото тук се атакуват всички проблемни зони на гръбнака едновременно. В клиниката в София ще работят двама американски специалисти, но вече е назначен и малък екип от българи - рентгенолог, кардиолог и рехабилитатор. Амбицията на основателите е да започнат и да обучават българи по хиропрактика съвместно с медицински университети.


Иновативна клиника за гръбначни заболявания отвори в София

© Анелия Николова


Лечебният курс е с различна продължителност в зависимост от сложността на случая. За по-тежките гръбначни изкривявания процесът продължава от 3 до 6 месеца, като процедурите се провеждат първоначално три пъти на седмица, след това - два. Всеки сеанс продължава около един час. Прогресът се следи през цялото време с щадящия рентген.


Първоначалната консултация е и ще остане безплатна за всеки, който се интересува от иновативното лечение. Прегледът и рентгеновата снимка, след която може да започне терапията струва 40 лева, а целият курс ще излиза около 2000 евро, поясниха от клиниката. В бъдеще вероятно ще започне да работи и със здравната каса, но за момента е изцяло частна. От терапията могат да се възползват не само хора с установени заболявания, но и такива, които изпитват болки в гърба и кръста например заради работа на компютър, допълват от там.


Дейвид Кийвни и д-р Майкъл Фаръл

© Анелия Николова

Дейвид Кийвни и д-р Майкъл Фаръл


Инвеститор в новото лечебно заведение е Дейвид Кийвни - млад бизнесмен от Великобритания, който живее в България от 2007 г. със спругата си българка. Кийвни имал 40-градусово изкривяване на гръбнака и търсейки лек и облекчение от болката се озовал в клиниката на д-р Фаръл в Колорадо. Само за две седмици актвина терапия, изкривяването му било намалено на 17 градуса и младият мъж отново можел да практикува любимите си спортове. Тогава решил, че тази иновация трябва да се пренесе и тук.


Първоначалната инвестиция за клиниката е в размер на 350 хил. евро, но при успех Кийвни планира разкриването и на още клонове в страната, както и различни социални проекти. Съвсем скоро например са предвидени безплатни прегледи за ученици и консултации на фирми, чиито служители работят във вредни за гръбнака пози.


Иновативна клиника за гръбначни заболявания отвори в София

© American Spinal Clinic


Планът на инвеститора е да установи сътрудничество с българските лекари в областта - невролози, ортопеди, спортни медици, и когато е възможно проблем да се реши неоперативно, те да насочват към клиниката.


Подобна среща на ръководството на новата клиника с 12 известни български специалисти се провела вчера и били запознати с практиката. Приели я първо критично, после - с ентусиасзъм, разказа д-р Фарел. По думите му този вид сътрудничество е рутинна практика в САЩ и подходът в България ще бъде абсолютно същият. На въпроса на журналисти, как например лекари от държавни болници ще си позволят да насочват към частна институция, от болницата подчертаха, че е неинвазивният метод е в полза на пациента, а цената на оперативната намеса е в пъти по-висока - и пряко и преносно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK