Акушерките трябва да са съюзници на първа линия в каузата за женското здраве

Йоана Станчева е акушер и един от основателите на първия частен акушерски кабинет в България

© Women Deliver

Йоана Станчева е акушер и един от основателите на първия частен акушерски кабинет в БългарияМащабната световна конференция за здравето, правата и благополучието на жените Women Deliver се състоя миналата седмица в Копенхаген. Акушерката от кабинет "Зебра" Йоана Станчева беше част от нея като стипендиант, избрана заедно с 30 други акушерки под 35 години от целия свят за принос в акушерството в общността, в която работят.


За програмата за млади акушерки и самата конференция, както и за посещението на групата в държавна датска болница, Станчева разказва пред "Дневник".


Единодушие


Конференцията Women Deliver се организира през три години и е едно от най-значимите събития в сферата на женското здраве за последното десетилетие. Последното издание се проведе между 16 и 19 май и събра 5500 участници от 160 страни в столицата на Дания. Представени бяха над 800 панелни дискусии за постигането на глобалните цели за устойчиво развитие през майчиното, репродуктивното и сексуалното здраве на жените. Премахването на неравнопоставеността в икономическите и образователните възможности пред момичетата и жените е основен приоритет за осъществяването на 17-те глобални цели до 2030.


Конференцията не задаваше въпроса дали жените имат специфични проблеми, които се дължат на системната неравнопоставеност между половете; нито поставяше под въпрос способността на всяка жена да разполага с тялото, времето, образованието и парите си. Правото да получиш контрацепция, образование, да си икономически независима, да притежаваш земя, да имаш бизнес и семейство, е признат базов минимум.
Акушерките трябва да са съюзници на първа линия в каузата за женското здраве

© Women Deliver


Така че събитието не връща дебата дали жените имат право да изискват човешките си права, а дава място за обсъждане на добрите практики и инвестиции, които са повдигнали редица обществени показатели чрез овластяване на жените.


Жените са фундаментални участници както в решенията, касаещи личния им живот, така и в лидерството на публичния сектор. Правителствата, които спират жените от полагащия им се достъп до здравни, образователни и лидерски възможности, могат да видят финансовите загуби от неизползвания ресурс в доклада на The Lancet и Women Deliver, създаден специално за случая.


Акушерките трябва да са съюзници на първа линия в каузата за женското здраве

© Women Deliver

Акушерките имаха особено важно място в програмата. Фокусът върху женското здраве изведе акушерската професия като ключов ресор, без който майчиното, репродуктивното и сексуалното здраве на жените остават каузи без реално приложение. В акушерската професия са заложени близостта до жените в подрастваща възраст, през целия репродуктивен цикъл и в ранното детско развитие.


В почти всеки от представените проекти на конференцията участват акушерки като основни медицински лица, осигуряващи базови услуги или спасяващи животи, и подобряващи обществения климат в мирни и конфликтни зони. Инвестицията в акушерките и акушерските грижи се възвръща многократно финансово, както е показано в 228-те страници на глобалното становище за акушерството The State of the World's Midwifery 2014 Report на Фонда на ООН за човечеството.


За лидерите на Световната здравна организация, ООН, Американската агенция за международно развитие (USAID) и множеството фондации, работещи за равен достъп на жените до права и услуги, акушерките са съюзници на първа линия, осъществяващи цялостна грижа за жените, които избират или отказват майчинството. Световните тенденции насочват правителствата към все повече системни промени, които насърчават увеличаването на броя на акушерките, упражнаващи пълния спектър на професионалните си компетенции, защото този модел спасява животи, повишава качеството на живот и спестява пари.


Акушерките трябва да са съюзници на първа линия в каузата за женското здраве

© Jhpiego/C. Bingham, Women Deliver


На гости в държавна болница в Дания


По време на обучителния курс младите акушерки от програмата Young Midwives in the Lead посетиха една от големите държавни болници в Копенхаген, където се извършва наблюдение на неусложнени и патологични бременности, както и раждане. Болницата беше преставена като класически пример за подхода към бременност и раждане в Дания.


Неусложнените бременности се наблюдават от акушерки, които при нужда се консултират в колегите си акушер-гинеколози. Стремежът е дори след проведено лечение жената да остане под грижите на акушерка, за да няма отклонения от нормалния ход на бременността.


Залите за раждане в болницата нямаха домашен вид, а имаха разпознаваем клиничен облик с необходимото медицинско оборудване. По време на раждане жените са винаги придружение от когото пожелаят, без това да струва повече за жената (раждането е част от здравното осигуряване и не е разход за семейството).


Акушерката, която развеждаше групата, изказа загрижеността на екипа им за броя раждания с Цезарово сечение в болницата - около 20%. За сравнение - в България този процент е над 40. Екипите в Дания не препоръчват дори ползването на епидурална упойка без индикации, тъй като се счита за интервенция, която не влияе добре върху статистическите резултати на болницата. В Дания статистиката на всяка болница е показател за качеството на услугите и ориентира семействата в избора им на грижи.


Акушерките трябва да са съюзници на първа линия в каузата за женското здраве

© Women Deliver


На първия етаж от болницата има специално отделение за жените, които вече имат или придобиват диабет по време на бременността. Следенето на бременност при диабет се осъществява от акушерка, която има специалност в това ендокринно заболяване. При месечното посещение на бременна с диабет акушерката подсигурява присъствието и на необходимите специалисти. Организацията на заведението е такава, че да не се налага на бременната да търси лекари от различни отделения и да чака пред съответните кабинети, а те идват при нея и дават синхронизирани насоки за лечение.


Грижата за удобството на пациента е водещ критерий при организацията на всяко болнично заведение, което се отразява в качеството на предоставената услуга. Младите акушерки от програмата Young Midwives in the Lead получиха напътствия и опит как да постигат това и в своите практики, също и как да постигнат промяна в системата, да работят ефективно с институциите и да приоритизират проблемните в области в майчиното здравеопазване. Водещи корпорации и организации за оптимизиране на персонал споделиха работещи модели в сферата.


България - проблемна точка

В дискусионен панел с лидери на СЗО, ООН, Международната конфедерация на акушерките и др. България беше посочена като проблемна точка, която трябва да получи повече внимание от международната общност за разрешаване на акушерската криза. Източна Европа липсваше осезаемо от програмата на Women Deliver и именно това отсъствие говореше за регионалната незаинтересованост към женското здраве, благополучие и акушерското участие в него.


Акушерките трябва да са съюзници на първа линия в каузата за женското здраве

© Women Deliver


След конференцията остават глобалните цели за устойчиво развитие, към които българското правителство трябва да заяви политическа обвързаност, за да направим крачка извън водовъртежа, в който потапяме най-уязвимите членове на обществото ни.


Отвъд отсъствието на България от световната дискусия за смисъла на инвестициите в женското здраве и овластяване, по-плашеща е липсата на разговор у нас за участието на жените във взимането на решения, касаещи личния и обществения живот. Основни понятия от разговора за равнопоставеността между половете липсват в нашите представи за отговорността на институциите да подсигурят адекватна здравна грижа за жените и пълноправни възможности за реализация.


В България продължаваме да се примиряваме с дългосрочното забавяне на доказано добрите практики, тъй като няма изградени механизми, чрез които жените да упражняват пряк контрол върху органите, обслужващи личното им здраве и просперитет. Пример за това е формалното обвързване на правителството с майчиното здравеопазване като национален приоритет. Вместо качествена акушерска грижа и добра статистика, жените в България получават тромава, скъпа и непълна грижа с лоши статистики.


България отсъстваше от графиките на показателите на Европа за женското участие в публичната сфера на Women Deliver, защото не събираме подобни данни. Един от начините да бъде упражнен натиск върху правителствата да измерват статистически и прозрачно участието на жените е чрез изобличаването им - чрез предизвикването на срам за това, че не "броят" жените.


Но Балканите е трудно да ги засрамиш, защото винаги има възможност за по-голямо падение. Освен ако това преследващо усещане не ни омръзне.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Поредната платена статия.Защо не ги слагате в графата- "платена реклама" ?!

 2. 2 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Към редактора: по кой граматичен закон на българския език (не на английския) цезарово сечение е изписано с главно "Ц" по средата на изречението?

 3. 3 Профил на limonard
  limonard
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен е трудно да ставняваш системите в Западна Европа и у нас. В Бг акушерките се възприемат за нещо средно между санитарка и медицинска сестра, а не за специалист със специално обучение от над седем години плюс още три практика преди да започнат сами да израждат (както е в Холандия например). Иначе процентът Цезарови сечения в БГ, освен че е наистина невъзможно висок и много алармиращ, е симптоматичен за цялата ни онаследена от Съветския модел здравна система: свръх-изписване на антибиотици и ненужни процедури, и загнездено съзнание, че за най-малкото нещо се ходи на специалист

 4. 4 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Акушерките трябва да са съюзници на първа линия в каузата за женското здраве"
  Срещу 500 лева??

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 5. 5 Профил на ipg08397719
  ipg08397719
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цяло едно поколение в България - тези, които са се появили на бял свят с цезарово сечение през последните години, ще бъдат с рождена дата, избрана от лекар, а не тогава, когато природата е определила. Над 40% операции "цезарово сечение" в България всъщност са 70% по неофициална статистика. Акушерките в България са изместени от лекарите, които в по-голямата си част са гинеколози, а не акушер-специалисти. Тези лекари всяват страх у бременните, че естественото раждане е опасно. Разбира се всичко това е заради пари и организирано време на лекаря като на чиновник - от 9 до 17 часа.

 6. 6 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  има награди дарвин, има и много кандидати за тях в бг-то. раждайте на къра, ако искате. само не се излагайте толкова!!! който е гинеколог, имплицитно е акушер - такава специалност притежава. дали е добър, бог знае? акушерките по никакъв начин не могат да водят раждане сами, и без методическата и юридическа отговорност на лекар. а за секциото, това е под огромен натиск от самите дами и партньорите им, както и демонстрация на финансово благополучие. толкова относно бг законите. иначе може да се разходите да родите в холандия.

 7. 7 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  има награди дарвин, има и много кандидати за тях в бг-то. раждайте на къра, ако искате. само не се излагайте толкова!!! който е гинеколог, имплицитно е акушер - такава специалност притежава. дали е добър, бог знае? акушерките по никакъв начин не могат да водят раждане сами, без методическата и юридическа отговорност на лекар. а за секциото, това е под огромен натиск от самите дами и партньорите им, както и демонстрация на финансово благополучие. толкова относно бг законите. иначе може да се разходите да родите в холандия.

 8. 8 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  извинете за повторението, неволно е.

 9. 9 Профил на it
  it
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Общо взето нещата стоят така: повечето права вървят заедно с повече отговорност. Точно тук е проблема: какво значи "безпроблемно раждане"? Едно раждане може да стане много проблемно даже след като се роди бебето (масивна кръвозагуба, задържана плацента и т.н). Т.е. ако на акушертките се делегират повече права, автоматично трябва да им се търси и по-висока отговорност. Друг проблем е, че квалификацията на една акушерка на Запад е доста по-висока от тази на българската. Например във Великобритания, акушерките са разделени на пет нива и за всяко ниво е определено какво точно можеш и не можеш да вършиш. За да минеш в по-високо ниво се полага изпит.

 10. 10 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  уважаеми #9, макар че съм запознат общо, бихте ли ме осветлили за 5-те нива акушерки в gb? кое налага да са 5 и какви са разликите? и има ли ниво за самостоятелно водене на раждане?

 11. 11 Профил на ipg08397719
  ipg08397719
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Във Финландия и Италия, за които имам информация раждането се извършва от акушер. Лекарят участва при раждането само при необходимост - заболяване на бременната жена или проблем с плода. А ето как е в Нова Зеландия. Да, далече е от нас. http://midwivesbulgaria.org/midwives-new-zealand/.

 12. 12 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#10:"e.coli"]и има ли ниво за самостоятелно водене на раждане?[/quote]

  В повечето европейски / и не само/ държави това е част от техните задължения, да.

 13. 13 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  В САЩ раждат под лекарски контрол, но която иска може да роди само с акушерка. Една наша позната реши да ражда само с акушерка и без никакви упойки.Разубеждавахме я, но беше твърдо за такъв тип раждане. След тази авантюра вече не иска и да чуе за природосъобразно раждане,

 14. 14 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Раждала съм три пъти - все в болница, защото в България така е практиката. Първият път двама лекари бяха на смяна при раждането и накрая го объркаха, та трябваше да ме срежат за секцио. Бяхме няколко жени в зала, акушерките бяха само асистенти на лекарите, ако може да се каже, индивидуално внимание - забрави. След това травматично и съвсем ненужно срязване се наложи вече за второто раждане да търся лекар, който да си разбира от работата, намерих и успях да родя нормално, без да ме режат. Ролята на акушерките пак беше маргинална. При третото раждане намерих болница, която предлагаше на пациентите да си платят на акушерка да бъде с тях през цялото време. И това беше най-спокойното раждане - в отделна стая, мъжът ми с мен през цялото време, акушерка, която е до мен в родилния процес. Лекарят дойде едва при самото излизане на бебето. И при трите си раждания не съм ползвала упойка, защото не исках. Ако някой все пак се интересува от мнението на жените, то нека да разбере, че раждането не е болест, а естествен процес, при който се нуждаем от присъствието на доверени лица, спокойствие и време. Оценяваме присъствието на високо квалифицирани специалисти, които да се намесят адекватно, ако стане необходимо. Но моля ви, не третирайте жените като предмети, докато раждат. 40 процента цезареви сечения са показателни за неадекватната родилна помощ.

 15. 15 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  не получих отговор? моля линк на регулативен документ!
  "В повечето европейски / и не само/ държави това е част от техните задължения, да."
  опашата лъжа!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK