Учени изпробват ваксина срещу рак, подобна на Троянския кон

Учени изпробват ваксина срещу рак, подобна на Троянския кон

© ReutersМетод на принципа на Троянския кон са разработили и вече тестват върху хора международен екип от учени. Изследването е публикувано в седмичния журнал "Nature" и цитирано в "Гардиън".


В научната статия се посочва, че продуктът с потенциал да предотвратява формирането на ракови клетки, засега е изпробван само върху трима души в малки дози, но принципът на действие е изяснен. Работното му име за момента е РНК-ваксина, и действа като класическа ваксина.


Троянският кон съдържа наночастици с РНК от туморна тъкан - вид генетичен код, обвит в мастна киселина. Чрез ваксината в тялото се вкарва вирус, който имитира действието на раковите клетки и предизвиква имунната система да започне да се отбранява. Започва активно производство на ракови антигени, които от своя страна активират Т-клетките и така мобилизират тялото да атакува.


При експериментите с мишки и трима човека с напреднал рак на кожата, учените открили, че ефектът се появява дори когато се инжектират малки дози от веществото. Всичките пациенти развили силен имунен отговор. Според изследователите, това ще е приложимо за предпазване от всички видове рак, но има още много технологично време преди превантивния медикамент да стане широко достъпен или изобщо да се докаже, че е ефективен и без сериозни странични ефекти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK