Как захарта най-после измести мазнините като враг номер едно за здравето

Как захарта най-после измести мазнините като враг номер едно за здравето

© Associated PressПрез 1972 г. от печат излиза научният труд на популярен професор по диетология, озаглавен "Чиста, бяла и смъртоносна". В него пише, че рафинираната захар е отровата, която е отговорна за масовото затлъстяване в развития свят и ако качествата й се подложат на стандартите за която и да е друга хранителна съставка, ще бъде забранена на секундата. За пръв път в този текст се прави пряка връзка между захарта и диабета, проблемите на сърдечно-съдовата система и на зъбите. И макар че книгата се продава добре, авторът й - британецът Джон Юдкин - е разкритикуван и низвергнат от научните среди заради твърденията си.


Повече от 35 години по-късно теорията е възкресена и този път - приета сериозно, пише "Гардиън" в обзор по темата. През 2009 г. американският детски ендокринолог Робърт Лъстиг изнася 90-минутна лекция на тема "Захарта: Горчивата истина" и използва същата дефиниция, която Юдкин опитал да въведе десетилетия по-рано - "отрова". До тогава никой не се осмелявал да я повтори, заради съдбата на британския психолог по храненето, който умира дискредитиран и забравен през 1995 г.


След години на проучвания за затлъстяването Лъстиг преодолява табуто и се заема с ожесточена кампания срещу захарта, залагайки репутацията си също като Юдкин. Но разликата в обстоятелствата е съществена - към този момент общественото мнение и това в научните среди вече се е насочило към вредата от рафинираната захар. Този път посланието достига до всички, само че започва друг още по-болезнен процес - цялостна промяна на хранителните навици на цели народи.
И преди Лъстиг - от началото на новия век - захарта започва да се доближава до полагащото й се първо място на враговете за здравето. Американската здравна служба например налага мярка за максимално препоръчително количество преработена захар на ден, а във Великобритания повишават данъка на сладките продукти. До този момент обаче упорито се вярва, че мазнините и високомаслените храни са най-фатални за теглото.Големият въпрос, заради който никой не иска да повярва на Юдкин през 1972 г., е


Как така учените са били толкова заблудени толкова дълго време?


Наситената мазнина е безспорният злодей в продължение на десетилетия. И до неотдавна се вярваше, че здравословната диета е тази с нисък прием на мазнини. Тази доктрина се налага още през 60-те години и се възприема единодушно от специалистите по хранене, затова когато Юдкин опитва да я обори, отпорът е голям. Книгата му не само е публично унизена от многобройни страни, но в последствие е и скрита. През 80-те и 90-те копия от нея се откриват много трудно, само в специализираните библиотеки и книжарници.


Заблудата за вредата от мазнините идва от едно мащабно проучване на влиятелния британски диетолог Ансел Кийс, проведено между 1958 и 1964 г. в седем държави - Италия, Гърция, Югославия, Финландия, Холандия, Япония и САЩ. В този период той и сътрудниците му следят хранителните навици на близо 13 хиляди мъже на средна възраст и успяват да докажат, че при тези с по-висок прием на мазнини по-често се появяват заболявания на сърцето.


Много по-късно се появяват съмнения за тенденциозност на проучването, защото данните са събирани и обработвани така, че да подкрепят хипотезата на Кийс, дори страните били подбрани със задна мисъл. Така или иначе в онзи момент "изследването на седемте страни" се възприема като най-мащабното и ясно доказателство в полза на захарта, незабавно влиза в христоматиите на диетолозите и дълго време остава там. Когато Юдкин излиза със своето проучване осем години по-късно, Кийс лично многократно го атакува, защото хипотеза му била точно обратната и застрашавала труда му.


Завод за захар в Хондурас

© Reuters

Завод за захар в Хондурас


Междувременно в началото на 80-те и британското и американското правителство въвеждат указания за здравословно хранене, които в голяма степен повлияват на хранителните навици на хората. Тогава те са категорични, че трябва да се намалят продуктите с наситени мазнини и холестерола и пържолите и надениците да се заменят с макарони и ориз, маслото - с маргарин и растително олио, яйцата за закуска - с мюсли, млякото - с обезмаслено или портокалов сок.


Резултатът от тези инструкции обаче, който се вижда ясно днес, е масовото затлъстяване и повишаване на заболеваемостта от хронични и сърдечно-съдови болести. Статистиката за САЩ е съвсем красноречива - през 1950 г. хората с наднормено тегло са 12% от населението; през 1980 г. - 15%, но през 2000 г. - са вече 35%. С други думи, ако преди директивата за здравословно хранене темпът на ръст на затлъстелите е незначителен, след това скача повече от двойно.


По същия начин във Великобритания статистиката започва от едва 6% с наднормено тегло през 1950 г. и се утроява до днешни дни. В момента две трети от гражданите на Острова са над нормата или болезнено затлъстели. Успорено растат и нивата на заболеваемост от диабет.


Проблемът е там, че диета с нисък прием на мазнини на практика означава диета с висок прием на въглехидрати, а от въглехидратите най-неустоима е захарта. Дълго време тя се използва в огромни количества с искреното убеждение на диетолози, лекари и учени - оттам и на медиите и хората - че тя е по-здравословният избор пред мазните храни. Всеки по веригата е виновен за здравната криза, която виждаме в момента, смята Робърт Лъстиг, цитиран от "Гардиън".


Днес, диетолозите особено от старото поколение, все още се мъчат да преглътнат обрата във философията за това кое е полезно и кое не. Усилията вече са насочени срещу прекомерната консумация на захар, но за разлика от 1980 г. здравниге служби се опитват да са по-умерени в насоките си, за да не се направи обратен завой към някоя друга вредна крайност.

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Ако ги слушаш тези, да се чудиш, как въобще има живи хора по тази планета !!!

 2. 2 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 407 Неутрално

  То през 50-те години обясняваха как пушете е полезно за жените, опъва им кожата на лицето и ги подмладявала...

  Така че мислете, а не следвайте сляпо какво са писали "платените" учени и капацитети

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Да се живее е вредно!

  Еретик
 4. 4 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Не беше много отдавна,когато се препоръчваше сутрин на гладно
  супена лъжица захар с чаша вода.Сега отрова.Наподобява мантри
  те за свински грип или луда крава.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 5. 5 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1852 Любопитно

  между другото наградата на Източната индийска компания никой не я е получил още
  за този който докаже ползата от захарта

 6. 6 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  то вярно че захарта си е вид отрова но за да я заместят създадоха още по големи отрови като аспартам, гума арабика ,сукралоза глюкозо фруктозен сироп ....и така нататък...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  ами естествено излишните за организма въглехидрати без проблем стават мазнини. Всеки учил Биохимия ще ви обясни как.
  Проблема е че има незаменими ВМК, които ако не се набавят с храната става още по лошо

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  И аз , без да съм чела тези изследвания винаги съм предпочитала по-мазничкото, пред сладкото.

 9. 9 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 338 Неутрално

  В БГ дори и до мазнината (че порекаляването е вредно) не сме стигнали на култура на хранене, а какво остава за захарта. Много мой познати намират кола, фанта и тн тн за чиста вода, десерти се ядят след всяко ядене ( малко е не се счита за храна дори). Всякакви бонбони и боклуци се консумират в офиси - помежду другото (не са храна се пак са някви залъгалки) . Бял хляб и тесто богати на захари (това пак не е захар за тях). Предпочитани храни с чиста захар - не с канцерогенен аспартам (който е вреден, но и захарта е вредна ) и тн тн. изкривени навици и никой не му идва на акъла да отвори Уикипедия (примерно) и да почне да чете.

 10. 10 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Все врагове търсим...
  И попадаме на поредната маркетингова акция!

 11. 11 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Всичко, което се продава в масовите магазини, дори и месото /филе, шунка и т.н./ е пълно със въглехдрати- захар, подсладители, нишесте, скорбяла и т.н. За човек, който трябва да избягва въглехидратите е просто кошмарно сложно да се храни съответно на състоянието си...

 12. 12 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Ползаа от захарта - единствено е за предпочитане пред изкустве
  ните подсладители.Вреди много,да не ги изброявам.Не е обаче
  основен причинител на диабет,който е или наследствен или от
  стрес.Друг е въпросът,че не трябва да се консумира от вече диаг
  ностирани диабетици.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 13. 13 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 783 Неутрално

  ''По същия начин във Великобритания статистиката започва от едва 6% с наднормено тегло през 1950 г. и се утроява до днешни дни.''

  а някой дали се е сетил, че са нараснали 30 пъти хората работещи по 10 часа на бюро с 0 физическа активност ? Това според мен е огромен фактор за масовото затлъстяване

 14. 14 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#12:"С С К"]Ползаа от захарта - единствено е за предпочитане пред изкустве
  ните подсладители.[/quote]

  И двете са за мен еднакво гадни ... преди 200 години хората ядат сладко само по празници - къв ти аспартам, ква ти захар

 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално
 16. 16 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Дозата прави отровата".
  Всичко с мярка е полезно, било то сланина, било то рафинирана захар.
  Затлъстяването на американците е по много причини и не на последно място хормоните и др. остатъчни препарати, които поемат с месото.

 17. 17 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не само че захарта е отрова, прекалената консумация на въглехидрати е проблема. От известно време съм на кето диета, т.е. повече мазнини, и драстично намаляне на въглехидратите. Никога преди не съм имал такава кръвна картина, даже докторката не повярва че е възможно за два месеца толкова да падне нивото на триглицеридите, т.е. на мзанините в кръвта, и то при положение че ям главано мазнини и заленчуци. Хляба, всичко брашняно, всичко в което има захар, хартофи и ориз, дори прекалената консумация на мед и плодове не е добре. Плодовете специално са толкова пълни със захар сега, спомнете си как изглежда една дива ябълка или див банан, нищо общо с тези аномалии в момента. Мазнините няма как сами по себе си да са вредни, все пак самият ни организъм складира енергията като мазнини.
  Наскоро обядвах със семейството на жената, просто се изумих, на масата буквално нямаше нещо което да не е въглехидрат, дори салатата беше от картофи. Такива количества въглехидрати не са се яли никога, а захар пък допреди 100 години не е ял почти никой.
  Да не говорим и за връзката между раковите заболявания и рака, за които глюкозата е основна храна.
  Темата е много дълга има много писано в нета.

 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  [quote#1:"442"]Ако ги слушаш тези, да се чудиш, как въобще има живи хора по тази планета !!! [/quote]
  Направо от глад ще умрем ако ги слушаме. Аз не мога да се сетя за нещо приятно което да не са обявили за вредно. Може би само секса но и там не съм сигурен

  Иначе че не се храним както ни е създала природата то си е ясно. Еволюцията е предвидила да скачаме по дърветата и ядем джанки, понякога да слизаме на земята за някое гущерче и толкова. Вместо това захар, сол, алкохол и пилешки бутчета с биричка пред телевизора, да се чуди човек че още ни има.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  [quote#13:"carmello"]а някой дали се е сетил, че са нараснали 30 пъти хората работещи по 10 часа на бюро с 0 физическа активност ? Това според мен е огромен фактор за масовото затлъстяване [/quote]
  Когато започнах да правя по 12-14км всеки ден в парка и смъкнах 3 дупки на колана.Колегите не можеха да ме познаят като ме видяха. За настроението и тонуса да не говоря. Лош начин на живот и хранене, това е обяснението за поне 80% от болестите. Прекалено се отдалечихме от природата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#11] от "newgenerations":

  Не е задължително да се влиза в масовите магазини !
  И тези филета и шунки не е лошо да се ограничат до 100-200 грама месечно , както и всички останали преработени храни .
  Яжте месо с кост , печено или варено , или на стиймър .
  Риба !
  Яйца !
  Сланина !
  Краве Масло
  Сметана !
  Зеленчуци , за предпочитане по-тъмни !
  Малко плодове , за предпочитане не най сладки - малини, къпини,ягоди...има таблици за съдържанието на захар .
  Съвсем малко шоколад !
  Синът ми расте по тази диета ( Високомазнинна ) и е обещаващ атлет с несекващ запас от енергия ....към края на мача играе само той ......

 21. 21 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Не може да се каже дали захарта е причина или обездвижването. Колко автомобили и какъв градски транспорт е имало през 1950г. Предполагам, че в България е най-зле положението. Например -някой замислял ли се е какви съставки има в колбас "Камчия". Ще съм много щастлив ако някой може да ги изброи. Предполагам, че има 0 % месо.

 22. 22 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако мазнините бяха вредни - до сега цели северни народи да са много застлъстяли, а ескимосите тотално измрели. Ескимосите не ядат зеленчуци и пълнозърнест хляб, а сланина и мас от китове, тюлени и други много мазни животни, но нямат високо кръвно, затлъстяване и т.н. модерни болести.
  Колкото до захарта - в цялата човешка еволюция не се е яла рафинирана захар, а само каквото расте по дърветата и месце от животни. Даже преди сто години захарниците на масата са били с катинарче, а преди 10 000 години и всички останали въглехидрати от житни култури, картофи, ориз и царевица не са били консумирани. Редовното хранене под час също не е било на мода.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 23. 23 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#17] от "massa":

  Въобще не ти трябва докторка , мазнините са здраве !
  А не може да ти повярва , защото съвременната медицина е един колосален парадокс - на практика отрича биохимията и физиологията !
  да е чуди човек смешно ли е или трагично !!!!!

 24. 24 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#21] от "The Island":

  Едно 20 % нишесте , мога да се обзаложа .....естествено , ако друг плати теста .
  хахахаха

 25. 25 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Поредната журналистическа простотия този път с мелодраматична нотка. Не, учените никога не са ви приканвали да се тъпчете със сладкиши, чипсове и фанта. Това си го измислихте вие, защото в двете ви мозъчни клетки има място само за един "най-фатален" и "най-голям враг".

  Точно този тип публикации са причината хората, които се информират от жълтата преса да смятат че учените сменят мнението си според сезона и че науката е ала-бала. Не, както преди 30 години, така и сега съветите на учените са да се предпочитат плодове и зеленчуци, фибри, ненаситени мазнини (единствената съществена промяна е откритието за вредата от хидрогенираните мазнини в началото на 90-те).

  Ако все пак искате да си намерите "враг номер 1" как ви се струва Преяждането?

 26. 26 Профил на Доналд Тръмп
  Доналд Тръмп
  Рейтинг: 233 Весело

  Във веганството е бъдещето. Яжте само моркови и спанак!

 27. 27 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#25] от "Whoops":

  Храненето предимно със зеленчуци , фибри и ненаситени мазнини на практика предполага преяждане !
  Този тип храна е бедна на протеин и организма ще е гладен , а вие ще ядете по поне 500 гр на храна на хранене , което е с 200 повече от необходимото !

 28. 28 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Една салатка с ракийка е най-добрия обед! Може и малко осолена сланинка да върнем баланса на електролитите и да имаме енергия ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  Затлъстяването трябва да се класифицира като болест и тези хора да имат по-високи здравни застраховки!

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1790 Весело

  [quote#22:"Diego"]Ескимосите не ядат зеленчуци и пълнозърнест хляб, а сланина и мас от китове, тюлени и други много мазни животни, но нямат високо кръвно, затлъстяване и т.н. модерни болести. [/quote]
  СТУД. За да се стоплят, организма им изгаря невероятни количества мазнини... преди да успеят да навредят на организма...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#27] от "stenlyaka":

  Преяждането се измерва в калории, а не в грамове. Напротив, по-големият обем храна създава по-голямо усещане за ситост при равни калории. Ако искате протеини - съгласен съм. Добавете бобови храни, нискомаслени млечни продукти, нетлъсто месо и риба. Нищо ново. И преди 30 години препоръките бяха същите.

  Въпросът за засищането е наистина интересен, защото е ключът към справянето с преяждането. Изследванията показват че най-ниско засищащ ефект имат мазнините, следвани от рафинираните въглехидрати. На другия край са храните с високо съдържание на фибри, а абсолютният рекордьор по засищане са варените картофи Вижте изследването A satiety index of common foods.

 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Хм отрова била захарта начи.

  И затова във всички болници масово наливат глюкоза. Което си е вода със захар

  Захарта е чисти калории. Ако организма не се нуждае от тези калории - лошо. Ако се нуждае от тях - добре. Просто е.

 33. 33 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 834 Весело

  Извода е, че сме мразещи да мислим и вярваме на усещанията си мазохисти!

 34. 34 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Жалко, че снимката в статията е от оригиналната статия. Трябва да се сложи снимка от българско училище или детската градина. Спомням си, че в моя випуск от 100 деца, келешите сложиха етикет "дебел" на едно момче, което днес би минал направо за фит. Всичко това е основно от дръгненето на сладки боклуци между ядененетата и лоченето на коли.

 35. 35 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#31] от "Whoops":

  Изследването може да е манипулирано .
  Без мазнина и протеин не може да се набавят поне 600 калории в 300 гр храна ...освен , ако някой не е напълно луд и да е минал в другата крайност - 100 гр бадеми например ........като протеинът от тях няма да се усвои поне на 50 % и пак ще е гладен .
  Бобовите храни са абсолютната нула в храненето , въобще не ги приемам за храна !

 36. 36 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ..поправям се - в 300 гр БАЛАНСИРАНА храна !
  Такава с витамини , мазнини и протеин .
  Организмът се нуждае от 70-80 гр. въглехидрат дневно , и най добре да не го набавя от картофи и боб !

 37. 37 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Бялата захар е на практика нетна енергия за човека. Проста молекула, с връзки с не особено висока енергия и за разгражденто и усвояването и не се харчи почти никаква енергия. Докато за мазнините, които формално са с по-високо енергийно съдържание отива доста енергия за разцепване на дългите молекули на мастните киселини до годен за усвояване метаболити. И нетният принос е малък, в някои условия, дори по-малък от този на протеините или сложните въглехидрати.
  Което кореспондира с факта, че няма дебели ескимоси и нашите предци са я карали цял живот на леб и сланина без да са били дебели.
  Извод: ако ще ръфате сладко гледайте да се движите, колкото може повече, по възможност непрекъснато.

 38. 38 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 935 Неутрално

  митът за вредните мазнини и официално прокламираната хранителна пирамида според която трябва да се консумират най-много сложни/обработени въглехидрати е най-голямата измама на 20-ти век която е убила повече повече хора от всички войни взети заедно.
  свързани митове са за полезните фибри и вегетарианството. с малки изключения човешкият стомах не може да обработва суровите растения иначе щяхме да имаме стомаха на тревопасните животни. нещо повече човешкият вид се е развил след като е открил огъня и започнал да преработва храната си топлинно, тоест след като се е научил да готви.
  протеините и мазнините (не задължително от месо) са най-важната и полезна храна, а преработените въглехидрати като захарта и бялото брашно трябва да се намалят или спрат напълно. освен това трябва да се спрат всички индустриално преработени храни (като например колбасите) наблъскани със сол, захар и други консерванти, както и олиото. но това едва ли ще стане скоро защото това означава голямата хранителна индустрия да фалира, но те ще продължат да отричат, че продуктите им са вредни както цигарената индустрия преди 50-те години и да ви заблуждават, че други фактори са отговорни за епидемията от заболявания. за това трябва да се говори и пише всеки ден, няма по-важен фактор за здравето от храненето.

  Истината ни прави свободни.
 39. 39 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 423 Любопитно

  До коментар [#5] от "1001":
  Дай малко информация за тази награда! Аз ще докажа - за теб 10% от парите, комисионна!

 40. 40 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Любопитно

  [quote#26:"Here For You"] Яжте само моркови и спанак![/quote]
  Заедно или поотделно, как е по-правилно, че съм силно притеснен да не сбъркам?

 41. 41 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1029 Весело

  цените на храните требва да се смятат другояче... колкото повече калории за грам има, толкоз повече кинти да струва... тогаз нещата ше си додат наместо...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 42. 42 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 796 Неутрално

  А направих толкова правописни грешки в коментар №37, щото съм мушнал едно кафе със захар и половинка черен шоколад преди тренировка и сега с десет пръста удрям 14 клавиша едновременно.

 43. 43 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#35:"stenlyaka"]Без мазнина и протеин не може да се набавят поне 600 калории в 300 гр храна[/quote]

  Кой говори да се избягват мазнини и протеини?!

  [quote#35:"stenlyaka"]Бобовите храни са абсолютната нула в храненето , въобще не ги приемам за храна !
  [/quote]

  Ето това имам предвид - прочели сте нещо в някакъв сайт и изпадате в крайности.

 44. 44 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#31] от "Whoops":

  Естествено че 100 ккал салата са повече като обем и засищат повече от 100ккл мазнини. Въпроса е обаче за колко време. Откакто ям повече мазно, съм разредил храненията драстично, и то без изобщо да си го налагам, практически не чуствам слабост от глад, защото организма вече е свикнал да се храни с мазнини, и като не му ги давам си ги взима сам, от моето си тяло
  Разликата от крашовете които се получават като се храниш с глюкоза и не я получаваш през два три часа е огромна. А този мит пък за нискомаслените мляко и други такива продукти е един от най-вредните. Махнеш ли мазнините, продукта става безвкусен и за да стане търпим се тъпче със захар или нейни заместители и при всички положения е със завишено ниво на въглехидрати. Никакъв проблем няма в мазнините, които както някой писа отгоре не е задължително да са животински, Зехтин, Авокадо, Кокосово масло, избор има. Аз чм риба и рибено масло и всякакви мазнини, по много
  Не искам да проповядвам като някой веган, всеки може да провери в нета Ketogenic Diet и да пробва сам, в началото има една седмица свикване но после за две седмици до месец ще усетите огромна разлика. Особено в работата на мозъка се усеща най-много, след като мозъка премине от глюкоза на кетони.

 45. 45 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#26] от "Here For You":
  "Яжте само моркови и спанак!"
  И ще заприличате на растение. Растителният живот - идеалният начин да живеем по-дълбо, с минимална степен на полезност за другите.

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#38] от "Forrest Gump":

  Не е баш така. Човек винаги е ял фибри (поне в древността) и организма се е приспособил и ги използва буквално като очистително. Естествено те не са основна храна, те въобще нямат хранителна стойност. Но като една от причините за бума на рака на дебелото черво в последните десетилетия се сочи точно липсата на фибри, които да почистват червата от образуващите се там полипи. Иначе ако някой мисли да оцелява само на фибри, да пише преди това завещание

 47. 47 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#4] от "С С К":

  Нещо грешиш - не лъжица захар, а лъжица мед с чаша вода.

  Всякакви дивотии са разпространявани, но пряк прием на захар, точно по този начин не.

 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Във всички коментари се говори за мазнини като общо понятие. Това е грешка. Не можете да слагате под общ знаменател наситените хдрогенирани масла (каквото е всичко напоследък) и маслото в сьомгата например

  Мазнините са си не само полезни, те са задължителни във всяко хранене. Виж ако се появи някой, който да ми докаже, че маргарина е полезен...

  А една от най-кривите комбинации е наситена мазнина с бърз въглехидрат и никакви фибри. Типично съдържание на произволна вафла.

 49. 49 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1467 Любопитно

  Дебел лъв няма, слаб слон - също.
  Първия се храни с месо, втория с въглехидрати

  Жената е покана за щастие
 50. 50 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1467 Весело

  До коментар [#48] от "niakoi_si":

  Пържени картофки - отврат.

  Жената е покана за щастие
 51. 51 Профил на tina_fey
  tina_fey
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Освен всичко, рафинираната захар и брашно имат много силен пристрастяващ ефект, който е подсилен от изкуствените адитиви в повечето продукти. Най-добре е захарта, която се приема да идва от плодове, и то пак не в много големи количества.

  “To have a right to do a thing is not at all the same as to be right in doing it.” G.K. Chesterton
 52. 52 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#49] от "bgpainter":

  Хаха, мс твойте камъни по твойта глава - колко дълго живее слона и колко лъва?

 53. 53 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#50] от "bgpainter":

  Не са отврат. Много са си вкусни даже, няма какво да се лъжем. Освен ако човек няма сбъркан от предрасъдаци вкус. Нищо лошо няма в порция картофки веднъж седмично.... ако бягаш по 10км веднъж седмично.

 54. 54 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#43] от "Whoops":

  Не се обзалагайте какво съм чел .....да не излезе , че съм повече и по-сериозна литература от Вас ????

 55. 55 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 627 Весело

  айде сега всички спираме въглехидратите щото са зли и се хвърляме към нещо друго и чакаме след 15 години да ни кажат, че и то не става.

 56. 56 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#37] от "Лудколю Деликолев":

  Това обяснява някои неща. Налага се да работя понякога по 16 часа. Нямам време за ядене. Прилоша ми няколко пъти. Започнах да си купувам по някоя морена, а в колата държа пакетчета със захар. Прилошее ли ми удрям три пакетчета захар и работя с часове после без проблеми.

  Е, доктора ми ме праща да се изследвам за наченки на диабет. Ще видим какво ще излезе.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#55] от "melchett":

  Просто е решението, ще бухам сланина със захар.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#44:"massa"]Естествено че 100 ккал салата са повече като обем и засищат повече от 100ккл мазнини. Въпроса е обаче за колко време.[/quote]

  За повече време. Една лъжичка зехтин или половин кило маруля. Калориите са еднакви, но второто засища повече. Това показва изследването - вярно че може да е конспирация на производителите на маруля Още един детайл - хлябът засища повече от кроасана, има повече мазнина.

 59. 59 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1852 Весело

  До коментар [#37] от "Лудколю Деликолев":

  дрън дрън че пляс
  от 1 молекула глюкоза се получаван 38 молекули АТФ (30 ако се приеме корекцията на Hinkle) от една молекула мазнина над 300 молекули АТФ в зависимост от остатъците на висши мастни киселини

 60. 60 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#58] от "Whoops":


  Хубаво , ама нали става въпрос за нормално хранене ?
  Защо да ям лъжица зехтин или половин кило маруля , като мога да се нахраня съвсем нормално с малко авокадо , малко салатка и 150 гр отлежал кашкавал ?

 61. 61 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  [quote#1:"442"]Ако ги слушаш тези, да се чудиш, как въобще има живи хора по тази планета !!![/quote]

  Ами хората може и да са живи, но ако са свръхзатлъстели, повече приличат на полу-умрели и водят полу-живот.

 62. 62 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#6] от "не на безразличието":

  има и стевия ,,която не е вредна все пак ,а успешно замества захарта навсякъде ,вече години правим всичко в къщи със стевия ,свиква се ,а и килограмите паднаха и на децата дори

 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Рафинираната захар не се среща нормално в природата и логически не трябва да се консумира, защото не е естествен продукт.
  Напоследък свързват захарта с появата на рак - има теории, че захарта директно може да причини рак. Не би било изненадващо, защото е доказано статистически, че раковоболните, които консумират минимално или никаква захар, имат по-високи шансове за оцеляване.

 64. 64 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  [quote#62:"edin drug"]има и стевия ,,която не е вредна все пак ,а успешно замества захарта навсякъде[/quote]

  Въпросът е да се отвикне от сладкия вкус; от стремежа да се търси сладкото и така ще се избегне привикването към сладките продукти.

 65. 65 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#58] от "Whoops":

  Защо трябва да ядеш само една лъжичка зехтин? Гарантирам ти че храненето с мазнини е много по-засищащо от храненето само с марули, това може да ти го каже всеки човек ял марули
  Но никой не отрича марулите, напротив.
  Може да се каже че аз ям като един веган, много зеленчуци но плюс месо, риба и много мазнини
  А относно калориите, откакто съм почнал съм свалил 16 кг. Кажи сега това как кореспондира с твоите теории.
  За фибрите - основната полза от тях е за чревната флора, хората директно не ги разграждат, но бактериите в нас се нуждаят от тях. Ако ги няма се стига до някой крайно неприятни състояния.
  Като цяло колкото по-естествена е една храна толкова по-добре. Нискомаслените храни, всякакви захари и производни на тях не са такива. Зърнените храни също са вредни според мен, влязат ли в организма, няма разлика между тях и захарта, всичко става на глюкоза.
  Както правилно каза някой, в дозата е отровата, малко въглехидрати не са проблем, но под малко се има предвид 50-100гр на ден. Чисти въглехидрати е това, без водата и фибрите. Човек просто не е направен да яде големи количества от тях, затова и не приличаме на крави или слонове.

 66. 66 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "stenlyaka":

  Абсолютно си прав!

  И да допълня:

  Захар срещу мазнини (естествени и при това животински, демек сланинка и други вкуснотии).

  От няколко месеца у нас се придава чиста вода + колаген на цена 2,30 за 300 мл! Колагенът се съдържа в жилите, хрущялите и кожата на ЖИВОТНИ! Като хранителна добавка се извлича от рибена кожа . Вместо да огризваш с кеф (ако са ти в ред зъбите) кокалите към пържолите, джолана, да мааш уши, опашки и други "рога и копита" - купуваш си "аква нуда + колаген" на безумна цена.

  И другото: защо хранителните режими (по личен избор) се обявяват за "диети"?

  Аз "слушам" тялото си и се храня с това, което ТО иска. Е, имам и отклонения, които ми създават леки проблеми. Преди 20+ години прекалявах с целулозата (зеленчуци и най-вече гъби) и редовно имах проблеми не само с корема, а цялостни - болки във всички мускули, висока температура към твърд корем, въздух, който и през ушите излиза... и т.н. Бях при ендокринолог, който ме прегледа обстойно, изслуша подробно и ми каза да намаля целулозата (дето сега се рекламира като "фибри" до количество, което да не ми създава проблеми. Без досадни изследвания и влачене по клиники. До ден днешен внимавам колко трева да паса, нищо, че саладката ми е много вкусна. Чат-пат си позволявам "оливане", стига да имам ден-два за преболедуване и освестване.

  А сланина маам и през август! Слава на фризерите! Че ми пращат едни вкуснотии, дето по провинцията ги държат в дълбоки и студени зимници, ама в панелката - фризер.

  Отивам да си метна касапската пържола с кокал , и наздраве! Ще се подсиля с малко въглехидрати - хляб и течен хляб (бира) .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 67. 67 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#23:"stenlyaka"]А не може да ти повярва , защото съвременната медицина е един колосален парадокс - на практика отрича биохимията и физиологията !
  да е чуди човек смешно ли е или трагично !!!!![/quote]

  За мен е трагично, защото трябва да поддържам диетата (определено е диета, предписана от гастроентеролог) на човек на възраст, който не може да приема такъв "завой в науката"! Със зор ограничавам въглехидратите и "фибрите" и едвам успявам да пробутам малко мръвка, животинска мазнинка и дори яйце, сирене и млечни продукти. Познавам биохимията принципно и всеки път вадя томовете буквари като аргумент, ама "еди кой си казал", че бучка захар... и т.н. идиотии. Безумно е! Не ми се плаче - едвам се удържам да не издивея у дома. Слава Богу - личната лекарка помага с разумни съвети и с авторитета си.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 68. 68 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#27:"stenlyaka"]Този тип храна е бедна на протеин и организма ще е гладен [/quote]

  Да, толкова гладен, че започват сериозни проблеми първо със сърцето, а после и в мозъка. Които са невъзстановими.

  Общо взето - да "деяниш" на въглехидрати е все едно да стигнеш от София до Бургас/Варна на акумулатор с кола на бензин/дизел/газ (не електромобил).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 69. 69 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#31:"Whoops"]Въпросът за засищането е наистина интересен, [/quote]

  Засищане за КОЛКО ВРЕМЕ?

  Защото е пред очите ми!

  Да - фибрите създават усещане за "натежал стомах", но след половин-един час отново глад! Човек на такъв режим на хранене яде като гризач - непрекъснато. Само дето организмът му не е приспособен да преработва триците (фибрите) в незаменими аминокиселини и други есенциални нутриенти. Мозъкът остава непрекъснато гладен, сънят не идва, нервите са изопнати, сърцето (след време) започва да дава фира... И заради всичките тези измишльотини един здрав по природа организъм може да бъде доведен до 112!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 70. 70 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#66] от "Музар":

  Аз съм ЗА сланинката , по 50-ина грама на ден ( 450килокалории ) .
  И децата я уважават ...и са машини .
  Ако искаш инфо за фибрите прочети Fiber Menace .
  Други добри четива са на Арнолд Ерат ( плодоядство ) и The Enzime factor .Противоречиви теории , които доказват едно нещо : не може да се яде нишесте !!!!!

 71. 71 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Ако си здрав, достатъчно е да се храниш умерено, без да прекаляваш със захарта и мазнините. Всяко залитане в някаква посока дебалансира организма.

 72. 72 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#32:"niakoi_si"]Захарта е чисти калории.[/quote]

  Захарта (глюкоза, фруктоза) е просто ПЕТВАЛЕНТЕН алкохол. В болниците (Спешното) ти я наливат, за да те "boot"-нат, т.е. да ти влеят малко енергия, докато те докарат до мястото за съществено лечение.

  Тази "чиста енергия" действа точно както алкохола (има и същата биохимия, с единствената разлика, че няма опиянение) - засилва те да си енергичен, но след изчерпването на тази енергия си абсолютен парцал. Защото като boot-нат (ритнат) с въглехидрати, организмът ти изразходва последните ресурси гориво (белтъчини и мазнини), а понякога запозва и самоизяждане (разграждане на живите тъкани), като започва от най-натоварения мускул - сърцето.

  Виж, от 5 години го живея това с мама ми! Не е истина какви фокуси прилагам, за да хапне съществена храна, а не да ми бръмчи "на акумулатор", което съсипа едно здраво сърце по природа. След съсипването идва ред на хапчетата, които можеха да бъдат избегнати просто с нормално хранене, а не тъпкане с талаш и въглехидрати.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 73. 73 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1029 Весело

  яжте грозде, пийте гроздов сок...!

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 74. 74 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#37:"Лудколю Деликолев"]Бялата захар е на практика нетна енергия за човека. Проста молекула, с връзки с не особено висока енергия и за разгражденто и усвояването и не се харчи почти никаква енергия. Докато за мазнините, които формално са с по-високо енергийно съдържание отива доста енергия за разцепване на дългите молекули на мастните киселини до годен за усвояване метаболити.[/quote]

  Гледаш на нещата твърде механистично. Разликата се състои в това, че мазнините (липидите) и белтъчините (протеините) са ГРАДИВНИТЕ елементи на всеки жив организъм, на всяка клетка - било тя животинска или растителна! Ако не си набавиш "тухличките" за изграждане (при деца и млади) или за възстановяване (зрели организми), с бързата енергия на въглехидратите само изтощаваш организма. В ранна и късна възраст това е фатално.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 75. 75 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#38:"Forrest Gump"]митът за вредните мазнини и официално прокламираната хранителна пирамида[/quote]

  Доколкото си спомням, т.нар. "хранителна пирамида" е прокламирана от американските зеленчукопроизводители. Чиста PR-кампания. В която лошо няма - не отказвам ракийка със салатка, ама задължително след това яко папане на мръвка и тлъстичко.

  И рецепта срещу напиване, която знам от дядо си: Една купа южняшки курбан (това е сварен тлъст овен само със сол, без никакви други подправки). Май все още мога да ям това с лъжица, а не само да топя залци хляб. Отгоре се получават два пръста овнешка лой като поизстине . Не може да се замени с литър олио или кило печен слънчоглед, както е според легендите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 76. 76 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#44:"massa"]кетони[/quote]

  Виж, карам я по моята си диета (конска диета - сутрин малко въглехидрати да се подритна, през деня нещо сухо да не почне стомахът ми сам да се мели, основното хранене ми е вечер - час-два преди лягане, след приключване на дневните ангажименти).

  Питам - какво имаш предвид под "кетони", защото химически са малко агресивни спрямо жива тъкан. Пръв пример е Ацетон - това, с което се чисти лак за нокти.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 77. 77 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#55:"melchett"]и чакаме след 15 години да ни кажат, че и то не става.[/quote]

  Мда, точно така е! Преди 10-на години Майкъл Крайтън публикува в блога си снимки на челната страница на списания за "здравословен живот". През корица-две насоките за здравословен живот се сменят на 180 градуса!

  Някой тук спомена, че има линк към тази част от блога му. Аз някъде го затрих, тъй че ако някой го подаде тук - Благодарско!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 78. 78 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#57:"Росен (Путлер капут)"]ще бухам сланина със захар.[/quote]

  Пробвай сланината натюр, може с ракийка (също дава бърза енергия), ама малко, че да не се отнесеш. Забрави за захар вечер , освен ако няма тутакси да я превърнеш в постъпателно ротационни движения .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 79. 79 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#63:"princess_x"]че захарта директно може да причини рак. Не би било изненадващо, защото е доказано статистически, че раковоболните, които консумират минимално или никаква захар, имат по-високи шансове за оцеляване.[/quote]

  Според мен това е измама, на която се основава метод за "лечение" (или забавяне) на рака, прилаган и у нас. Преди около три години проучвах въпроса заради жената на мой близък приятел. "Лечението" се състоеше да я докарат до хипогликемия, след което да я вадят от това състояние, май с инсулин или друг медикамент. Това в предтерминална фаза. И струва адски скъпо. Ефектът беше нулев като лечение, а като тормоз - жесток.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 80. 80 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#73:"tucker case"]пийте гроздов сок...![/quote]

  Със съответното мезе, или както са казали французите: "Виното се жени за мезето".

  Обичам таниново червено вино зиме - с тлъста мръвка. А лете - леко бяло със сирене или нещо от морето с подправки и лъчите на залязващо слънце .

  Емоцията и вкусът на ястието за мен са съществена част от "нахранаването". Е, не е нужно да се превръща в ритуал, но все пак... трябва да му се отдаде необходимото внимание и отношение. Иначе - гълташ хапчета храна на безумна цена и все си гладен. Изпробвано поради необходимост.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 81. 81 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#49] от "bgpainter":

  Не може да разделяш храните на месо и въглехидрати, защото и в месото има въглехидрати.
  А на този дето мозъкът му се храни с кетони да му кажа че мозъкът ви аги се храни с глюкоза, както и тялото. Просто мазнините които яде се превръщат в глюкоза първо.

 82. 82 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#81:"Big Muzzy"]А на този дето мозъкът му се храни с кетони да му кажа че мозъкът ви аги се храни с глюкоза, както и тялото. Просто мазнините които яде се превръщат в глюкоза първо. [/quote]

  А, стига, бе! Като за начало - кажи кой орган, коя тъкан в човешкото (пък и животинско или растително тяло) е изградена от глюкоза.

  И обясни как мазнините се превръщат в глюкоза... имаш Нобелова премия за това.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 83. 83 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1592 Неутрално
 84. 84 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#82] от "Музар":


  "Като за начало - кажи кой орган, коя тъкан в човешкото (пък и животинско или растително тяло) е изградена от глюкоза. "

  Не казвам.

 85. 85 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#83] от "Big Muzzy":

  Запазвам си го за по-подробно четене, но на пръв поглед - пълни дивотии. Объркване на понятия, частично представяне на Цикъла на Кребс, извАждане на желаното от контентекста и от реалната биохимия.

  Виж, на този сайт попаднах по линк от тук - форума на Дневник. Прегледай написаното в него - както като аргументация, така и като поднасяне на информацията.

  http://lubomirivanov.com/

  Прегледай статиите за ниско- и високо-въглехидратна диета:

  http://lubomirivanov.com/759/
  http://lubomirivanov.com/1960/

  Не правя реклама, споделям връзка към нещо написано смислено по мое мнение.

  Разгледай - има много информация, при това е поднесена без уклони в една или друга посока. Авторът оставя на теб (читателя) да избира. Но гарантирам за истинността, научността и коректния подбор на информацията в този блог.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 86. 86 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#84:"Big Muzzy"]Не казвам. [/quote]

  Е, надявам се не е добил (органът) биволски размери и не ти се налага смяната му .

  Щото най-най-много въглехидрати носи ракийката....

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 87. 87 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  [quote#17:"massa"]Мазнините няма как сами по себе си да са вредни, все пак самият ни организъм складира енергията като мазнини. [/quote]

  Не е точно така. Да вземем пример с двама спортисти - един спринтьор на 100 метра и друг - бегач на средни и дълги разстояния. При първия докато е на дистанцията черпи енергия от натрупаните в мускулите захари /т. нар. "бърза енергия"/ и на финала почти не се е задъхал, докато при втория енергията идва от окисляването на мазнините, което става по-бавно /"бавна енергия"/ и е необходим кислород. Така че за организма са необходими и двете вещества, а ставащото е глобална акция на хранителните компании, защото захарта, като естествен продукт, е скъпа и от там падат печалбите им. Та добрата и балансирана вечеря си е от вратна пържола и червено вино и десерт с шоколад и коняк!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 88. 88 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  [quote#37:"Лудколю Деликолев"]Бялата захар е на практика нетна енергия за човека.
  ...
  Извод: ако ще ръфате сладко гледайте да се движите, колкото може повече, по възможност непрекъснато. [/quote]
  Съгласен, когато започнах експериментите с километража в парка опитвах различни варианти, сутрин и вечер. Оказа се, че сутрин не може след закуска, тежи ми в корема, особено ако е имало течност /чай, мляко/ направо се плиска в корема, неприятно.

  Сетих се, че в казармата ни караха да правим крос по 3км преди закуска, започнах така но за 12км малко беше енергията. И тогава започнах преди това едно парче шоколад и едно кафе за събуждане, после 12км на гладно. Поразителен ефект, бодрост и свежест, пълен с енергия а мазнините горят. Полезно защото това е най-добрата енергия, от собствените ресурси.

  Този момент се усеща лесно, някъде след 45 мин свършва енергията която е в кръвта, кратък момент на дискомфорт и след това организмът почва да яде мазнините си. На практика може часове след това да се кара без умора, идва т.н. "второ дишане".

  Така че съветът е, бягане/разходки с празен корем и малко черен шоколад за енергия. И минимум час и половина по-добре 2-3 часа, желателно ежедневно но поне през ден. Които едва започват много плавно и постепенно докато влязат в този график.

  И да, никакво прекъсване дори за кратко поемане на дъх. Ако е много тежко се намалява темпото до бавно ходене но да не се спира, мигновено организмът преминава в друг режим.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 89. 89 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#87] от "ТНТ":

  Та добрата и балансирана вечеря си е от вратна пържола и червено вино и десерт с шоколад и коняк!
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Бих изпил конячето с малко шоколад час преди вечеря !
  Защото протеинът има нужда да е без въглехидрати в храносмилателния тракт .

 90. 90 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  [quote#32:"niakoi_si"]Хм отрова била захарта начи.

  И затова във всички болници масово наливат глюкоза. Което си е вода със захар[/quote]
  Дозата прави отровата. В тази посока, дори водата може да те убие ако прекалиш. А и в болницата приоритетите са други и често са свързани с настоящата заплаха за организма на пациента, а не с бъдещата заплаха от използването на захарта.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 91. 91 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Усещам, че с тази и подобни публикации се цели да се подготви общественото мнение за налагане на данък върху храните, съдържащи захар.
  Както и други преди мене подчертаха: дозата прави отровата. Може да се яде всичко, но с мярка.
  Всъщност през последните десетилетия на Запад се консумира прекалено много храна, защото преди това в гладните години след войната хората не са можели да си позволят да ядат толкова и все висококалорични продукти било то мазнини или захар. Плюс обездвижването и постепенното намаляване на физическия труд.
  Ограничаване на храната до разумни количества без да се яде между храненията и спорт - това е рецептата за здравословен живот.

 92. 92 Профил на jakodim
  jakodim
  Рейтинг: 233 Весело

  То 40 години учените са си мислели, че рнтгена не е вреден, та за една захар и една сол ли ... Живота е кратък, живейте си го както искате, но все пак не прекалявайте

 93. 93 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#22] от "Diego":
  [quote#22:"Diego"]Колкото до захарта - в цялата човешка еволюция не се е яла рафинирана захар, а само каквото расте по дърветата[/quote]


  Верно е.
  Най са се нахвърляли на хралупите с мед, но останалото сладко, де под формата на глюкоза, де под формата на петмез са я взимали от природата..
  Но са яли сладко.
  Мярата е важна, а едни ребърца на скарата, мазнички така и с мед отгоре...
  Ммммм..
  Ся шъ са нафърлят диетолозите да ми обЯснят как се тровя..

  Ecrasez l’infâme
 94. 94 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Диетолозите още спорят по такива фундаментални въпроси, като какво трябва да е оптималното съотношение между основните хранителни съставки - въглехидрати, мазнини и протеини.

  Обаче лобистите на ГМО продуктите вече са готови с генетично променени продукти, които имат "оптимални" съставки - витамини, минерали и т.н. Пример е т.нар. "златен ориз" - ГМО ориз, в който има витамин А в повече. Разбира се, производителите на ГМО са "доказали" колко е "безвреден" ГМО за храна на хората. Нищо че диетолозите още не знаят дори и приблизително какво трябва да яде човек, за да не се разболява от храната.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 95. 95 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#78] от "Музар":

  Свинска сланина си правя всяка година. Завирам вода със сол и заливам суровата сланина в буркани. След месец и половина става за ядене. Четох много за суровата или маринована по-скоро сланина и се оказа, че ама само полезни неща в нея. Някакви незаменими витамини и нищо вредно.

  Захар преди полова атака?

  Не съм пробвал, но предвид напредването на годините и младата жена не е зле да опитам, да знам че имам резервен вариант при немощ полова .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 96 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#59] от "1001":
  Пардон, късно го видях. Молекулните маси на глюкозата и съответната мастна киселина отчитаме ли ги?

 97. 97 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#96] от "Лудколю Деликолев":

  не ми се смята точно но енегрията от въглехидрати ще е по малко ако им приравним теглото, по причината че въглехедратите имат повече кислородни атоми

 98. 98 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  И обездвижване. Аз свалих пет килограма мазнини за седмица. Правих 12-14 часови преходи в Пирин. Там е много стръмно. Хапнах си в хижите пържоли, шкембечорба, шоколад, пържени картофи, много сладко и т.н. Може би в някои дни екстремните 10 000 калории на ден. На места имаше огромни каманаци и минавах по 150 метра на час. Като минах маршрута Безбог-Тевно езеро-хижа Вихрен, а веднага след това качих връх Вихрен и слезнах от него по Джамджиевия ръб, една торта не е проблем. Да не казвам, че по тъмно с челник става още по-трудно. Едно е захар след 15 часа ходене по силно пресечен терен и по ръба на пропасти, друго е захар в комбинация с игра на плейстейшън. 😂

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK