Все още не е започнало пръскането срещу комари по Дунав, но опасност от зика няма, обеща Москов

Все още не е започнало пръскането срещу комари по Дунав, но опасност от зика няма, обеща Москов

© Надежда Чипева, КапиталВсе още тече обществената поръчка за пръскане срещу комари на крайдунавските равнини, която ще се изпълнява от Министерството на земеделието заедно с румънските власти. Целта е едновременно да се пръска от двете страни на реката, за да се намали популацията на тигровия комар, който може да бъде преносител на треска и инфекции, включително епидемичния в Южна Америка вирус зика.


Въпреки че идеята за координирано и ранно пръскане по двата бряга беше договорено още през февруари, процедурите все още текат. Това се разбра по време на парламентарния контрол днес от министъра на здравеопазването Петър Москов и депутати, които отправиха към него запитвания за забавянето на профилактиката.


"Не става дума за закъснение, а има процедури, които текат. Общините са провели вече също своите процедури и информацията, която постъпва от тях в регионалните здравни инспекции е, че покрай Марица вече е напръскано, както и в част от общините по морето", отговори министърът. След това допълни, че споделя притесненията за забавянето. "Понякога желанието да координираме международни действия забавят определени проедури. Надявам се максимално бързото извършване на тези дори някъде закъснели процедури", заяви Москов.


Здравният министър подчерта, че "в България няма нито доказан случай, нито потенциално наличие - на база на данните на европейските институции - на вируса зика. В България има видове комари, които са потенцилен преносител, но такава опасност реална за момента няма". Той припомни, че министерството е дало "ясно предписание до районните инспекции по здравеопазване и на сайтовете на МЗ и на външното министерство има подробни инструкции към пътуващите".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK