Българка се бори в Европейския съд по правата на човека да роди у дома си с помощта на лекар

Снимката е илюстративна

© Юлия Лазарова

Снимката е илюстративнаС помощта на Българския хелзинкски комитет бременна българка настоява пред Европейския съд по правата на човека да позволи тя да роди у дома си под наблюдението на медицински екип, без медиците след това да подлежат на административна и наказателна отговорност. По принцип българското законодателство забранява раждането извън болнични заведения и наказва медицински лица, които го подпомагат.


Жената е подала жалба до европейския съд още през 2012 г. след второто си раждане в болница. Първото й бебе, родено през 2008 г., излязло със счупена ключица, кръвоизливи, отоци по главата и трудна адаптация, защото израждащите приложили остарелия и агресивен метод на Кристелер или така нареченото скачане по корема.


Преди това, против волята на жената я инжектирали с окситоцин и простагландин, за да ускорят процеса на раждането. Накрая - минават дни преди жената да може да види бебето си и да го накърми. За всичко това тя плаща официална такса от 500 лева и още една неофициална (неформално поискана от водещия лекар на израждането, за която няма издадени платежни документи) - от 600 лв.
За второто раждане жената избира предварително условията и нарочно отива в последния момент с пълно разкритие, за да избегне пришпорването. Макар че тогава платила близо 2000 лева за услуги като водно раждане, присъствие на дула и на съпруга й по време на процеса, преживяването било също толкова неприятно и не по нейните желания. Водата във ваната била студена, преди да бъде източена напълно, защото пречела, и медицинският екип в болницата не позволил на родилката да заеме удобна за нея поза. Не изпълнили и молбата й да се забави клампирането на пъпната връв, както препоръчва с оглед здравето на бебето Световната здравна организация.


Сега Българският хелзингски комитет изисква от съда да разгледа жалбата от 2012 г. приоритетно, тъй като на жената отново й предстои раждане и тя няма желание да се връща в болницата за това след тормоза, който е изживяла вече два пъти. Според БХК принудата да се ражда "в институционализираната болнична среда, където раждането се третира като медицински риск вместо като естествен процес на тялото и се управлява от лекари против волята и в ущърб на достойнството на раждащата жена, и в разрез със здравните и психично-здравните потребности на рожбата ѝ, съставлява сериозно продължаващо нарушение на правото ѝ на личен и семеен живот по Член 8 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ)".


"Раждащите жени в България са изправени пред само две незавидни алтернативи – или грубо отношение и насилване, както и голяма финансова тежест в болницата, или риск за тяхното и на бебето им здраве у дома. Раждащата жена не може да избегне избора между тези две злини и причината за това е рестриктивно законодателство, посредством което държавата упражнява ненужна, несъразмерна намеса в правото на личен живот на майките в израз на сексистка култура на контрол върху женското тяло. Жените са подложени на "казармен" режим, докато раждат и медицински лица си присвояват правото да се разпореждат с тях и телата им", коментира правният директор на БХК адв. Маргарита Илиева.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Правилно, нито дарение ще има, нито боб със зеле за обяд, за справка Тина Киркова !

 2. 2 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Тази да не е от професионалните жалбоподателки, като кърмещите в мола, и ромите, изпъдени от басейн?

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Не знам до къде ще стигне безскрупулността в българското здравеопазване, но към момента вече надвишава поносимите нива.

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1373 Разстроено

  [quote#0:"статия"]раждането се третира като медицински риск вместо като естествен процес на тялото и се управлява от лекари против волята и в ущърб на достойнството на раждащата жена, и в разрез със здравните и психично-здравните потребности на рожбата ѝ, съставлява сериозно продължаващо нарушение на правото ѝ на личен и семеен живот по Член 8 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ)".[/quote]
  Раждането в Бг е унижение, безпомощност, отвратително отношение и тотален стрес. А би трябвало да е най-щастливия ден. Мухлясали соц приоми, незачитащи правата на майката, изолиращи близките, поставящи в риск бебето. Нищо общо с практиките на държавите, към които се числим. По документи и за лапане на пари.

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  [quote#0:"статиа"] По принцип българското законодателство забранява раждането извън болнични заведения и наказва медицински лица, които го подпомагат. [/quote] и има защо-заради по-висок риск за живота на майката и детето, а не за да дразнят разглезени жени или да намират работа на адвокати по-првата на по-висок риск от смърт! Или церебрална парализа. КОлко би струввало на обществото издръжката на 50% повече деца, болни от церебрална парализа?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лелка": [quote#4:"Лелка"]Раждането в Бг е унижение, безпомощност, отвратително отношение и тотален стрес. [/quote] Това е друг въпрос, бих го нарекъл ПОЛИТЧЕСКИ! Защо е така... И най-простия отговор е, защото НИКОЙ няма интерес да НЕ Е така!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  [quote#5:"Крадолюб ДемоКРАДов"]дразнят разглезени жени или да намират работа на адвокати по-првата на по-висок риск от смърт! Или церебрална парализа. КОлко би струввало на обществото издръжката на 50% повече деца, болни от церебрална парализа?[/quote]
  Вие лично колко деца сте родил? Не раждането в болница трябва да е задължително, а пренатална диагностика на вродени аномалии и при нужда амниоцентеза. Диагноза, поставена до 3 месец, дава възможност за избор дали да се роди дете с увреждания или да изживееш своята мъка, без да правиш детенцето жертва цял живот. При здрава майка и здрав плод, няма проблем при домашно раждане, стига да е водено от акушерка или лекар.

 8. 8 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Едно от предимствата да си мъж...
  Да си плати на лекарски екип с частна практика и сигурно ще дойдат в дома й. Не знам това да е забранено ако е въпрос на частни отношения, които не засягат здравното осигуряване. Като ще даваш 2000 лева за водно раждане, за тия пари доктор и акушерка със сигурност ще ти дойдат и в къщи на крака. Въпросът е, че ако накрая има проблем с бебето или майката, те трябва да са освободени от отговорност ако са положили възможните в ситуацията грижи и тя е излязла от контрол, защото е извън сградата на оборудвано лечебно заведение.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 9. 9 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До преди 70- 80 години хората на село не са и чували за болница, хеле пък раждане в болница, раждали са на полето.
  Сега обаче това е забранено!
  Разрешено е да дишате, но не много дълбоко, че може да изпаднете в амок!

 10. 10 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  В Англия раждането у дома в присъствието на акушерка е доста разпространено. Бебето веднага се дава на майката.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#9] от "finlip":

  Аха, а каква е била детската смъртност и смъртността сред родилките знаеш ли? Почти всяко усложнение е водело до смърт, да не говорим за минималната хигиена. Вземи ти да родиш на полето, да те видим, многознайко.

  SAVE EUROPE!!!
 12. 12 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  [quote#8:"platenputinist"]Не знам това да е забранено ако е въпрос на частни отношения, които не засягат здравното осигуряване. [/quote]
  Оказва се че е има малоумна норма и лекарите носят отговорност,ако го направят.Биха могли да заобиколят закона,като по документи пристигнат с линейка по спешност,и напишат в документите,че раждането е започнало преди да пристигнат.И според мен по-удачна защита би било преюдициално запитване до Съда на Европейските общности в Люксембург.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Затова ли има толкова ниска раждаемост.

 14. 14 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Честно казано, не разбирам жената, която е подала жалбата. Доколкото разбирам, оплакванията са от лоши методи, лоши екипи и какво ли не. Не мисля, че ако и разрешат да роди в къщи, методите ще са различни, екипът - компетентен и отзивчив. Убеден съм, че и третият път, дори в къщи, пак ще се оплаква. Дали се касае за ужасни екипи, особено взискателна родилка, или за родилка с особено лоша карма - не знам. Може би не е лошо да опита, без да дава пари, в обикновенно родилно отделение, а не в навъдилите се печалбарски медицински заведения.

 15. 15 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  [quote#5:"Крадолюб ДемоКРАДов"]и има защо-заради по-висок риск за живота на майката и детето, а не за да дразнят разглезени жени или да намират работа на адвокати по-првата на по-висок риск от смърт![/quote]
  Когат раждането се извърши от квалифициран екип такъв риск е не по-висок от този в болнично заведение.Може още да се редуцира с присъствие на линейка,но вероятно е излишно,доколкото в развитите страни,в които има такава практика такова изискване няма

 16. 16 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Няма никво правосъдие в ЕС, има политкомисия с бутафорен фейс. Колко се тръшкахме и писахме за геноцида наложен ни от концесионера ММИ ЕАД Раднево, даже дело заведоха в ЕК, за 3г.никъв резултат. http://troyanovo.comyr.com/news.php?readmore=218

 17. 17 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Ако пренаталната диагностика се извършва добре и правилно, може да се каже, за коя родилка е безопасно да роди у дома.
  Ама в България много неща не са доработвани. непрекъснато се случва да давам консултациии през интернет и често се ужасявам колко недоработени диагнози, недовършени изследвания виждам.

  E PLVRIBVS VNVM
 18. 18 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  То това бебе, както е тръгнало, ще ходи на училище в чужбина... Що не иде и да го роди там и да не се занимава с глупости?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 19. 19 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1008 Весело

  болницата е най-доброто място човек да се зарази с цел букет от гадни труднолечими или нелечими болести... бактерийките там са печени и знаят как да хапват антибиотици на закуска...
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hospital-acquired_infection

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 20. 20 Профил на bo
  bo
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Съчувствам на горката жена, но решението определено не е раждане вкъщи, особено и при състоянието на спешната помощ в България. Трябва да се осъвременят практиките и изискванията, и отново - да работи съдебната система, за даняма произвол.

 21. 21 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#12:"slonsco"]Оказва се че е има малоумна норма и лекарите носят отговорност,ако го направят.[/quote]

  Къде това?

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 22. 22 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Търсих го и ---еврика
  Закон за лечебните заведения чл. 19 ал. 1 т. 2

  Чл. 19. (1) (Предишен текст на чл. 19 - ДВ, бр. 59 от 2010 г., в сила от 31.07.2010 г.) Лечебно заведение за болнична помощ е заведение, в което лекари с помощта на други специалисти и помощен персонал извършват всички или някои от следните дейности:
  1. диагностика и лечение на заболявания, когато лечебната цел не може да се постигне в условията на извънболнична помощ;
  2. родилна помощ;
  3. рехабилитация;
  4. диагностика и консултации, поискани от лекар или лекар по дентална медицина от други лечебни заведения;
  -------------------------
  Също така и
  НАРЕДБА № 1 от 8.02.2011 г. за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти и здравните асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно

  И в двете, особено в посочения в закона текст не откривам основания да не се ражда в домашни условия. Не съм специалист в това право, така че ще ми е интересно някой да каже какъв е всъщност проблема?

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 23. 23 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#11] от "Johannes Cabal":

  Смешко всички са раждали на полето и никой не ги е питал. Сега се навъдиха оратори и законописци дето доведоха нещата до демографска криза.

 24. 24 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#11] от "Johannes Cabal":

  Смешко всички са раждали на полето и никой не ги е питал. Сега се навъдиха оратори и законописци дето доведоха нещата до демографска криза.


 25. 25 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#22] от "platenputinist":

  Съставянето на акта за раждане.

 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#23] от "finlip":

  Далеч не всички са раждали по полето. Ако приемем, че цялата ни територия е част от Римската/по-късно Византийската империя, в градовете е имало специализирани гинекологични отделения с педиатрия към тях (виж описанието в "Книга на Епарха на Константинопол" - IX век). Дори след падането под турска власт, гражданите са раждали под специализираните грижи на акушерки.
  Към гореописаната категория са принадлежасли и моите собствени предци, не са раждали по нивите, а в къщи (до 1948). Че и специализирани акушерки е имало между предците ми по османско време още.

  E PLVRIBVS VNVM
 27. 27 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#24] от "finlip":

  Ти нещо не си наред с главата. Изобщо вникна ли в това, което написах? Или на теб много ти дреме дали някакви си там женски и бебета мрат, щото нямат медицински грижи? Вземи да млъкнеш или да емигрираш към Африка, че там нещата са точно както ги харесваш - жените раждат по полето и средната продължителност на живот е към 40 години.

  SAVE EUROPE!!!
 28. 28 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#7:"Лелка"]При здрава майка и здрав плод, няма проблем при домашно раждане, стига да е водено от акушерка или лекар.
  [/quote]

  Пълни глупости! Опасност за майката има даже и в раждане в частна болница, където липсва екип за реанимация!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK