Пет важни съвета в жегите

Пет важни съвета в жегите

© Associated PressСлед дъждовните седмици лятото връхлетя България с пълна сила. Термометрите отчитат рекордни температури, а жегата обещава да се задържи със същата сила поне седмица.


Най-рисковите групите в жегите са малките деца, бременните жени, възрастните хора, хронично болните, хората с наднормено тегло и/или високо кръвно и сърдечно-съдови проблеми. Те трябва да са особено внимателни и да следват няколко основни правила за превъзмогване на високите температури.


"Дневник" припомня пет важни неща, които не трябва да се забравят в топлото време. Идеите са събрани от специализирани сайтове и медицински издания.
1. Бъдете разумни


На първо място - избягвайте жегата. Не излизайте на слънце, особено когато е най-силно - в следобедните часове на деня. А ако няма друг начин - носете шапка, слънчеви очила и леки дрехи. Препоръчително е по време на високите температури да останете в затворено, добре охладено помещение, да приемате много вода и течности за хидратация, да се грижите за близките си, особено ако са в рисковите групи.


2. Климатикът не е единственото спасение


Не всички хора имат климатик за разхлаждане у дома или в офиса, но пък всички хора се нуждаят от разхлаждане в жегата.


Има трикове, които да ускорят и увеличат охлаждането в помещението. Например ако разполагате само с вентилатор, поставете купа с лед пред него. Това осезаемо ще охлади въздуха в стаята през деня.


Отварянето на прозорци в най-топлите часове от денонощието ще има обратен ефект, затова е по-добре да стоят затворени. През нощта обаче, когато навън е значително по-хладно, разтворете широко всички прозорци и врати, които позволява жилището ви, за да се охладят стените вътре и да се подготвят за следващата топлинна вълна.


Но


веднага щом изгрее слънцето, затваряйте и спускайте щорите,


за да се запази хладината максимално дълго.


Ако разполагате с мазе или приземен етаж, може да се скриете там в пика на жегата, защото ще е по-хладно, отколкото на по-високо. Друг вариант е да се отправите към най-близката обществена сграда, където вероятно ще е климатизирано - библиотека, кино, мол.

Елиминирайте излишните източници на топлина -


изключете всички електроуреди, които не ви трябват.


Осветлението и компютрите са сред най-загряващите. Не използвайте готварската печка точно в този момент.


3. Вода, вода и пак вода


От една страна, по време на горещини обилната хидратация е задължителна, а от друга - водата има силен разхлаждащ ефект. В помещението може да разположите съдове със студена вода, които едновременно ще охлаждат и ще овлажняват въздуха.


Мокра кърпа на челото и раменете също има бърз и облекчаващ ефект при екстремните температури. Може също да накиснете краката си в студена вода - също както през зимата най-важно е краката да са топли и сухи, така през лятото най-голямото усещане за хлад в тялото идва от тях. Взимайте кратки студени душове, и по няколко пъти през деня, ако положението е нетърпимо.


Качествената хидратация в горещините е


да изпреварвате жаждата.


Не е достатъчно да пиете вода всеки път когато ожаднеете, защото жаждата е вече първият признак на дехидратацията. Вместо това пийте по-често на по-малки глътки. Ако се потите обилно, трябва с вода или специализираните фитнес напитки да си възстановявате електролитите в тялото.


4. Избягвайте алкохола и кафето,


И двете могат да имат диуретичен ефект, който да засили обезводняването, поради което лекарите предупреждават към тях да се подхожда изключително внимателно в жегите.


Избягвайте също тежките, богати на протеини храни, които ще натоварят допълнително метаболизма и затормозения от горещината организъм.


5. Погрижете се за домашните си любимци


Те разчитат на вас и няма как сами да се предпазят от жегата. Най-честите признаци на топлинен удар при домашните любимци са учестеното дишане, разширените очи и замъглен поглед, обилно слюнкоотделяне, спазми на мускулите, повръщане.


Никога не оставяйте паничките им без вода.


Ако са дългокосмести - не забравяйте да ги подстрижете (още в началото на лятото). Положете им влажна кърпа на плочките, на която да се излегнат, или им дайте бърз студен душ, стига да позволят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK