Една трета от медиците в България получават спонсорство от фармацевтичните компании

Деян Денев, директор на ARPharM

© Надежда Чипева, Капитал

Деян Денев, директор на ARPharMОколо една трета от медиците в България или 10 хиляди специалисти са получили някакъв вид спонсорство през миналата година от фармацевтичните компании, членуващи в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). Предварителните отчети за разходи през 2015 г. показват, че 22-те фирми и други научноизследователски компании в организацията са дали около 21 млн. лева за участие в научни и образователни семинари и лекторски хонорари на български лекари.


Това съобщи директорът на ARPharM Деян Денев на пресконференция вчера, цитиран от в. "Сега". Оповестяването на данните за подобни инвестиции занапред ще е годишна практика на Асоциацията, тъй като през миналата година фармацевтите подписаха и въведоха Кодекс за оповестяване на разходите за медицински специалисти и здравни организации по модел на кодекса на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. Подробните отчети на всяка една фирма, подписала кодекса, ще бъдат публикувани на 30 юни.


От похарчените 21 млн. лева за спонсорство през 2015 г. 14 млн. са предоставени за медицинските специалисти и 7 млн. лв. - на здравни, съсловни и професионални лекарски организации. В разходите се включват например сумите за регистрационни такси за участие в конференции и семинари, пътуването и престоят до тях. Близо 60% от получилите такава субсидия са дали съгласието си да се съобщи името им, уточни Денев.
"Сътрудничеството между медицински специалисти и фармацевтичната индустрия е жизнено важно за развитието на медицината. Лекарствата са високотехнологични продукти и тяхното разработване, прилагане и механизми на действие изискват обяснение, обмяна на опит и знания между индустрия и лекари. Само по този начин правилното и ефективно лечение на пациентите е възможно, само така могат да се разработват нови терапии", каза Деян Денев.


Допълнително през годината индустрията е инвестирала около 150 млн. лв. в научноизследователска дейност като клинични изпитвания и неинтервенционални проучвания. Участващите медици в тези проучвания също са получавали заплащане от фармацевтите.


Прогнозите са, че до 2018 г. инвестициите в клинични изпитвания у нас ще достигнат 190 млн. лв. По последни данни годишно в България стартират около 190 нови проучвания, а всеки месец в различните програми влизат около 1000 души, нуждаещи се от иновативно лечение.


По думите на председателя на Българската асоциация по клинични проучвания д-р Иван Георгиев, инвестициите в клинични изпитвания оказват изключително позитивно влияние върху бюджета за здравеопазване, защото по-голямата част от тях са за медикаменти за пациенти, за които иначе би трябвало да плаща здравната каса. С друга голяма порция от субсидиите се купува апаратура за центровете за клинични проучвания, както и за осигуряването на цялостната медицинска грижа за пациентите, включени в изпитванията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  повече са

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 395 Неутрално
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  В общия случай -тежка форма на легализирна корупция.
  В частния (д-р Иван Георгиев) - използване на опитни зайчета на значително по-ниска цена.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5819 Весело

  Защо се учудваме?най-печелившият бизнес в света е фармацевтичният!!!В сравнение с него оръжието и наркотиците са като будка за вестници!!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  А за някой думата спонсорство е доста скромно казано.

 6. 6 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В Америка това почти се премахна.А в България ще си продължава завинаги,защото тук е златната среда за корупцията на всички нива.

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Нека уточним, фармацевтичните компании са башка, фармацевтите (аптеките) и те. Затова, когато ви подменят дадено лекарство с аналог, има конфликти между лекари и фармацевти.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7956 Любопитно

  Другите две трети, какво и къде работят ???

  karabastun1@abv.bg
 9. 9 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Иначе няма да се продава лесно - морска вода във флакон.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 10. 10 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Фарма мафията под формата на уж някаква асоциация спонсорира медици но всъщност си е осигурила дългослочно пазара на скъпите лекарства в БГ. Най-скъпите лекарства не само на Балканите, и по този начин принуждава около 2.5 милиона пенсионери да си дават голяма част от пенсиите за да се поддържат живи на фармамафиотите и техните политически покровители.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 11. 11 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Отдавна няма образование , медицина и култура. Съвр.медицината си е марионетка на фармацевтиката и едва ли само в БГ е така. Гледайки на фарма-рекламите в европейските ТВ е доста по-силно влиянието там и неа кактук да е по-различно.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  От една страна - няма как иначе да се ограмотяват лекарите за новостите. С проста хвърчаща листовка нито става, нито е редно.
  Защото става въпрос за здравето на хората.
  От друга страна подпомагат професионалното им израстване.
  И като улесняват обмяната на опит и знания, и като, да не забравяме за лекарите с научна работа в болниците, поощряват и научната дейност.

  Но има и катранец в тая каца с благини. Корумпирането на лекарите какво и чие да изписват, защото аналози на различни фирми дал Бог. Без да броим генериците ...
  И което тънинко се премълчава ...
  Прочее ... преди около пет години, когато Китай тръгна с тяхната многомилиардна програма за здравеопазването, подгониха точно тия "практики". Тъй де, като ще наливат милиарди - първо започнаха да затварят, и в прекия смисъл , "дупките". И при тях тогава отчетоха ... 20%.
  А ний гордо се киприм с 30%. При това - в духа на най-добрите европейски практики

 13. 13 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 284 Гневно

  Ах, попадии със попадии такива. Внушават в полза на едно или друго лекарство с цел "спонсорство". Що не вземета да се облечете в черно, бре.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Освен че ни вземат парите, фармацефтиката де, но и подкупват лекарите, за да ни изпвисват "поравилните" хапчета.
  Иначе уж много изледователски програми, но за масовите заболявания стигат до лекарства за цял живот - дали е кръвно, дали е диабет, докато си жив, лапай продукцията и това са милиони хора само у нас, да не говорим какво е в световен мащаб.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  Националното управление за борба с корупцията на Румъния (DNA) повдигна обвинения в корупция на 77 лекари онколози . “Една от компаниите за внос и продажба на фармацевтични продукти, включително в областта на онкологията, е организирала през 2012 година ваканция в Индия на група онколози, като е поела пое разходите по транспорта, хотелите, храната и екскурзията на участниците, а в някои случаи и на техните семейства", пише в информацията. Ваканцията бе маскирана като участие в международен научен конгрес, финансирано от същата тази компания. Целта на ваканцията е била медиците да бъдат заинтересовани да предписват или препоръчват на пациентите медикаменти, продавани от компанията.
  без коментар .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1953 Любопитно

  а фармаексперта за аптекарите какво беше?

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  [quote#4:"messera"]

  Защо се учудваме?най-печелившият бизнес в света е фармацевтичният!!!В сравнение с него оръжието и наркотиците са като будка за вестници!!!!! [/quote]
  На САЩ все още най-много им източват бюджета за оръжия,разузнаване и анализи, ама навлизаме в ерата на ТРАНСХУМАНИЗМА и фармацевтите поемат вече функциите на БОГ!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8793 Неутрално

  Така легитимираме корупционните практики ли?

 19. 19 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  [quote#18:"Роси"]Така легитимираме корупционните практики ли? [/quote]
  И още как! Иска ли питане:кой икак да се пребори с теа гиганти на алчност за печалби . Къде е баланса м/у лечение и достойно заплащане за относително бедните?

 20. 20 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#12:"xm..."]От една страна - няма как иначе да се ограмотяват лекарите за новостите.[/quote]

  Сериозно?
  А ако просто се организират безплатни семинари на 10-15 места в България, проблем ли ще е?
  Ама без маси, подаръци и пликове. Най-много да се поема транспорта. Който иска да се ограмоти - нека да дойде.
  Приятелю, може и да си от бранша и да си доста по-запознат от мен. Аз съм прост пациент с две малки деца, на които 9 от 10 лекаря за най-малката настинка са готови да изпишат ферман от лекарства. За мен нещата не са "катранец в тая каца с благини", а престъпление!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 21. 21 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  прав си колега ,само ,че кажи кой ще остане да работи с това население безплатно , пенсионери ,деца ,инвалиди ,всичко това е освободено от такси ,не плаща данък здраве ,смята ,че лекаря денонощно и веднага трябва 24 часа да кибичи за без пари на болния , държавата не покрива разходите ,касата също кара символично ,докторите никой не каза в това добро проучване ,че са единствените фирми плащащи навсякъде ДДС ,но със забрана за регистрация ,за да не им се плаща на тях ДДС и да не им се възстановява , населението масово смята всички медици за тежки идиоти и мошеници ,на целия този фон ,няма как да не се приемат оферти от фирми ,още повече ,че конгресите и семинарите са най качествени и почти няма български професор ,доцент или действащ доктор с 800-1500 лв заплата ,който да може да си позволи лукса да отиде на такова место ,а след това да е качествен и креативен,като коментирате като форма на корупция тези спонсорства е много добре да започнете с това ,обществото готово ли е да приеме реалните цени на здравните услуги ,да си ги плаща и да си плаща реалната стойност на здравно осигуряване ,а не да се налагат на медиците денонощни задължителни договори на нереални цени , никой не покрива дори минимален разход ,а после ,защо вземате ,ай колко сте корумпирани .

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  [quote#15:"дерибеев"]Целта на ваканцията е била медиците да бъдат заинтересовани да предписват или препоръчват на пациентите медикаменти, продавани от компанията.
  без коментар . [/quote]
  У нас схемата е по-проста. Компаниите наемат някой комплекс на Боровец или Правец - ядене пиене 3 дена , сервитьорки , танциорки , бармани ...щракане на пръсти , а след това в аптеките и без това има само каквото се препоръчва от вносителите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#20] от "Daniboy":

  няма нужда от никакви семинари ,има нужда от 30 евра първичен преглед ,100 евра при специалист и в дома и всеки където се осигурява ще си прибере паричките обратно ,след фактура от доктора ,както е в цял свят ,бъди сигурен нито една фирма не може да подкупи никого ,просто ,защото доктора ще си загуби сигурния доход ,фирмата си ,а и името си ,останалите коментари са лакърдии .

 24. 24 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#22] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  това е твоята интерпретация ,ако могат да вдигнат някого от работното му место ,защото от няколко години пък ще ти кажа ,че в моя град лекарите масово отказват всякакви такива екскурзии в чужбина или в българия ,щото само си губят времето и излишни нерви ,но ти може да отидеш да пробваш как е .

 25. 25 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Еми в ИТ сектора се търсят между 10 и 20 хиляди човека налага се да внасяме, 2015 година са дошли 66 човека(синя карта) от държави извън ЕС.. Имаше промени и се намаляват сроковете за идването на чужденци щото това е голяма спънка и няма кой да ни чака 6 месеца, сега май е 2 но не съм сигурен. Освен че внасяме хора така казано и фирмите сами обучават ама си трябват много хора. И все още има заводи дето не са на пълен капацитет дето отвориха предната и тая година така че ще има раздвижване. Само в Димитровград се очакват 3500 нови работни места..

 26. 26 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Оп коментара ми беше за друга статия хахаха

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3149 Весело

  [quote#20:"Daniboy"]А ако просто се организират безплатни семинари на 10-15 места в България, проблем ли ще е? [/quote]
  Това са пуристки идеализми някакви ...

  И какво пак ще правят на тези семинари?
  Ще им представят ... продукцията на фирмите!
  Което няма как да стане без участието на фирмите ...
  И понеже не може всички фирми да са на сцената, просто са твърде много - пак ще има "подбор". Само дето при такъв подбор ще намажат и чиновничеството, които организират "безплатното" ...

  А ако представянето и обучението не е директно от фирмите, а от някакви министерски лектори ... па не излиза сметката!
  Първо - че лекторите ще се обучават по продуктите от фирмите, т.е. пак същото като "реклама".
  Второ - няма такъв лектор, който да е по в час, отколкото фирмения човек. Т.е. по-лошо обучение.

  И не на последно място - това с "лекторите", централизираните, сме го гледали едно време. Имаше си такива към Апарата на ЦК, които обикаляха и "разясняваха".
  Ако си мислите, че едни днешни "министерски лектори" ще са по-различни - лъжете се! Просто "службата" определя еднозначно "типажа" и "дейността" ...

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  [quote#20:"Daniboy"]може и да си от бранша и да си доста по-запознат от мен.[/quote]
  Не, не съм от бранша.
  Но познавам практиката, която не е специфична само и единствено за фармацефтиката.

 29. 29 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Аз лично съм била свидетел как представител на съсловието се хвали, че голяма фармацевтична компания за производство на ваксини ще ги води на екскурзия в Тайланд - маскирано под формата на безплатна конференция.

 30. 30 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Джон Оливър имаше много хубаво предаване по тази тема. И в Щатите е така.

 31. 31 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":

  Всъщност имах предвид фирмите, които сега организират запоите, масите и всичко останало просто да организират семинари. Нямаше нужда да залитате към централизирани лектори, кое в поста ми Ви наведе натам?
  Наистина не сте от бранша, а доколко имате реална представа,че виждате нещата само като лъжица катран в кацата с мед?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 32. 32 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#21] от "edin drug":

  ниските цени вървят ръка за ръка с липсата на отговорност за лекарите.

  аз съм склонен да плащам реални цени, но не и при това ниско качество на услугата, от хора със съмнителни умения и без никаква отговорност.

 33. 33 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Я, какъв дух на коментарите под тази "новина"?

  Интересна "шизофрения" спрямо коментарите под статиите за ваксините и при споменаването на фарма- мафия и конспирации от страна на "антиваксърите"...

  Абе да не би ваксините и лекарствата да се произвеждат и "промотират" от различни производители?

 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2299 Весело

  До коментар [#20] от "Daniboy":

  Тъй като има Интернет вместо конферентна екскурзия може да се направи или уебинар, или конферентна връзка между участниците, или видеоконференция.....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 35. 35 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#34] от "mitko11":

  Всичко може да се направи ако се иска да се свърши работа. За Йедене, пийене, ебан и мангизи трябва да си на място.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 36. 36 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#6] от "pro_bono":

  Не, не се е премахнало това в Америка/може би имате в предвид
  САЩ/, просто всички лекари са длъжни да декларират от кой компании са получили спонсорство и за какво. Няма нищо необичайно да се спонсорира уастието на лекари-специалисти в определена област за участие в научни конгреси или научни разработки, проучвания, това допринася за развитието на науката и на приложението на най-новите постижения в медицината.

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  До коментар [#31] от "Daniboy":
  Ма нали и вие се представихте като частно лице, а не от бранша?
  Нейсе ...

  Колкото до "съпътстващата програма" - запоите и останалото се организират според манталитета на участниците.
  Каквито ни лекарите - такава и програмата ...
  Пък и семинарстването навсякъде по света е свързано и с ... ъъъ ... известни палавости, да ги наречем.
  От семинарстване на детски учителки до професори по древна история ...
  Бих препоръчал да гледаме ползата по същество, по предмета ...

  А за "лъжицата катран" - никъде не съм казал за лъжица.
  Доколкото нямам точни данни или представа за мащаба на проблема - предпочитам да не генерализирам и да кажа това, което и доколкото знам.
  Както за проблема със "спонсортсвото", така и за семинарстването.
  А лекторите - ами изникват ми в съзнанието като вариантът да се осъществи "безплатното" ви семинарстване.
  Освен през министерство, със съответните хубосии, включая и лекторите - всичко това си е системно заложено, ако се минава през чиновничеството и няма как иначе да стане ...

 38. 38 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Най- голямата гадост на България, на българското общество изобщо е, че винаги се създават прослойки на привилегировани, на "по- равни". Само 30 % от лекарите имат достъп до супер корупционните схеми при раздаването на мангизи от фармацевтичните фирми! В нормалните държави, с нормални закони, всеки лекар е еднакво интересен за фармацевтичните фирми, еднакво важен, поради простия факт, че продажбата на нито един медикамент не може да бъде реализирана, ако няма предоставена рецепта написана от лекар срещу него. Тук, така наречените "бонуси" се раздават на приятелски начала, почти без никаква материална взаимовръзка. В аптеките най- вероятно се продават само онези лекарства, за които ЦЕНТРАЛНО са заплатени предварително рушветите за доставка от фармацевтичните фирми. Затова може би едни медикаменти, номенклатура от медикаменти, се задържат на пазара не по-дълго от един сезон!!! КАКВИ ПРОУЧВАНИЯ, ИЗСЛЕДВАНИЯ И НАУЧНА РАБОТА, БЕ? Кого ще заблуждавате? Ние сме заден двор за проучване на медикаменти във съответните фази, по предварително изготвени от фирмите програми. Да работиш като изпълнител на някаква програма НЕ Е НАУЧНА РАБОТА! По времето на соца, когато се правеха подобни изпитвания на медикаменти, договорите се сключваха от съответните сектори на Медицинска Академия, а парите отиваха на ползу роду: за покупка на реактиви, за нови медикаменти, за закупуване на медицинска апаратура. Днес тези пари, които дават фармацевтичните фирми, за същите цели са много по- малко, но Те отиват директно в джобовете на тесен кръг власт имащи "привилегировани". Когато на болничен съвет се приемат анотациите за подобни клинични проучвания, тестувания на медикаменти върху пациенти, обикновено УПРАВАТА на болниците, казва, че няма нищо против НЕЩАТА да се случат. Те се случват, но зад гърба и за сметка на болницата и народа, за да се напълнят джобовете на овластените! Тя, казват, зае длъжността заместник директор по една басмяна рокличка, а днес вече има три луксозни автомобили и голяма къща в Бояна! Шефът на лекарския съюз вместо да се грижи за следдипломната квалификация на лекарите, за тяхната равнопоставеност, за контрол върху продажбата на медикаменти, за лесния достъп на лекарите до съвременна мед. информация, за достъп до медицински форуми, конгреси, медицински издания, се занимава с уреждане на парични взаимоотношения. За парите, които получава БЛС като членски внос от лекарите, са длъжни да организират медицинските форуми и да канят абсолютно безплатно, всички лекари без изключения.

 39. 39 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Поздравявам Ви за коментара, най-после един човек да назове нещата с истинските им имена. Корупцията се генерира от фарма компаниите и фармацевтите. Сега, корупцията обаче както и в другите сектори е най-голяма на високите нива на държавното управление, в този случай, това са ИАЛС, Мин на Здравеопазването, Нац. Здравна Каса регионални подразделения и т.н. Както обикновенно за отклоняване на вниманието от тях, се пускат статии в пресата, мас-медии за ''лошите'' доктори, които са много ама много корумпирани, които в повечето случаи-мнозинството от тях никога не са били дори на конгрес, а най-големите корумпета са на ''сянка''
  и никой не смее да говори или пише за тях. Типична платена журналистика, тоест никаква журналистика а пълна дезинформация.
  най-гол

 40. 40 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Той и дневник наскоро получи спонсорство от една фарма компания.

 41. 41 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#23] от "edin drug":

  И това е много съмнително дали ще даде искания резултат. Човешкото око е ненаситно, а пък личният джоб - да не говорим.

  "Лекарят мултимилионер, който стана причина стотици пациенти да обявят банкрут чрез поставяне на фалшиви онкологични диагнози и прилагане на ненужна химиотерапия, е осъден на 45 години лишаване от свобода"
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3156633/Doctor-prescribed-stunning-doses-unnecessary-treatment-hundreds-cancer-patients-scam-millions-insurance-firms-jailed-45-YEARS.html

  И не е само Фарид Фата този, който е осигурявал ненужно лечение. И други започват да признават, а колко случая не са и няма да станат известни, един Господ знае.
  http://preventdisease.com/news/15/010715_Doctors-Confessing-To-Intentionally-Diagnosing-Healthy-People-With-Cancer.shtml

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  С такова ''спонсорство'' доста медици обиколиха няколко пъти света през последните години. Ие много важно конференциите да се провеждат по колкото е възможно по-екзотични места - Тайланд, Мексико - защото само така лекарите най-лесно ще усвоят последните новости в специалността си.
  (Саркастично!)

 43. 43 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 340 Неутрално

  А две трети от останалите две трети получават "спонсорства" от частни лаборатории, частни болници и доставчици на специализирани мед. уреди, инструменти и услуги.

 44. 44 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#42] от "princess_x":

  Такива спонсорства за които говорите, се организират от
  т.нар. ''генерични фарма компании'', ако имате познания какво означава това, които не са подписали кодекса. Те не го и спазват, останалите са длъжни да декларират за какво са употребени средствата и това се одобрява предварително от европейските им централи а не в София/. Участниците в такива мероприятия са много ограничен брой, обобщението за "много медици" е несериозно и не можете да подкрепите с факти.
  Една от най-активните фирми в това отношение е СОФАРМА,
  разбира се има и други, но групите които организират са малки
  от10-15 човека и не са толкова начесто.

 45. 45 Профил на Бела
  Бела
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И аз мисля, че са повече! А по темата, който го влече, нега да прочете книгата "Любовта е опиат". И една забележка - книгата няма нищо общо с филма

 46. 46 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Не една трета, ами поне 99,99%!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 47. 47 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  [quote#44:"just"]групите които организират са малки
  от10-15 човека и не са толкова начесто. [/quote]

  Само няколко пъти годишно. Познавам хора, които най-редовно ходят по такива конференции; няколко пъти в България и поне 2-3 пъти годишно в чужбина. Не съм се интересувала какви компании ги спонсоризират, нито колко човека има във всяка група.

 48. 48 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  “От похарчените 21 млн. лева за спонсорство през 2015 г. 14 млн. са предоставени за медицинските специалисти и 7 млн. лв. - на здравни, съсловни и професионални лекарски организации.”

  Лекарите със сигурност са се отблагодарили подобаващо, разбира се на гърба на пациентите!

  I Want To Believe
 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4434 Неутрално

  Лекари, преподаватели, все били несправедливо ниско заплатени.
  Преподавателите се прехранват щастливо с частни уроци, лекарите със спонсорство, бърза помощ с комисионни от частните клиники.
  Нищо лошо, само че защо нещата са нераглементирани?

 50. 50 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 943 Неутрално

  21 млн. са официалните. Това означава, че реалните са поне 200 млн.

 51. 51 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Нормално. Това си е така навсякъде по света. Има и много легални канали за корупция.

 52. 52 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Това е доста пресилено и е вид самореклама на фармаиндустрията . Аз реално не съм получил нищо повече от рекламни мостри (пак за пациентите) , календари,бележници ,химикалки и някой и друг апарат за кръвно. За конференции може и да са плащали за настаняване в хотел и една две вечери, което е напълно нормално и естествено ,защото знаеш ли кога ще се емна да ходя на Боровец за да слушам 6 часа лекция за някакъв медикамент за който няма значение за практиката, нито някой стимулира по друг начин квалификацията ми и информираността ми след като от 4000 медицински прегледа годишно ми се плащат едва 1000 и то по символични цени като 4.50 лева за преглед. Шибаното правителство не плаща труда на медицинския персонал , камо ли да извади да плати за медицински конгреси и квалификация на лекарите, след като не печелят по пазарни правила както в други сектори за да си плащат сами. Самото общество тук в гетото не цени лекарския труд, а след това писка как някой платил за да присъства лекарят на някаква конференция и на която не си е носил суха храна и консерви и не си е платил хотела от мизерната такса 2.90 и е прегедал безплатно вагон с баби и деца. Нагла комунистическа сбирщина пак гледаща в канчето на лекаря. Иначе, ако продават дограма същите коментиращи няма да са възмутени ,че производителя им дава и една бонус за тях като дистрибутори на стоката им. А индикаторът за размера на тези пари извън заплащенто е САМО ЕДИН: Заминаващите еднопосочно лекари е факт означаващ само едно - и пет пъти да се увеличат тези пари това не може да компенсира мизерното заплащане на самия лекарския труд до нивата на нормална страна ,където също пък ходят на конференции с платени от фармаиндустрията разходи. Ама там лекарите им си остават поне в страната си , а не бягат от комунистическия 'комфорт' и 'многото' въображаеми мангизи. Но няма значение, тук гледащите в канчето на доктора и точещите лиги като саламджийски кучки все ще ги има. Виж да платят на доктора гледат максимално да избегнат. Кой ли е по-големия Андрешко Бай-Ганюв.......?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2594 Любопитно

  [quote#12:"xm..."]няма как иначе да се ограмотяват лекарите за новостите.[/quote]
  Значи, да чакаме "спонсорства" за ограмотяване на автомонтьорите и шефовете на (държавни) автопаркове. Тъй де, няма по-добър специалист от фирмения на БМВ, Мерцедес или Фолскваген. Също важи и за строителните инженери, химици, биолози, метролози и метеоролози, металурзи.
  Само трябва да им се осигури един обществен фонд като НЗОК .... за да го празнят до дупка с нововъведения.

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2594 Любопитно

  [quote#44:"just"]организират от
  т.нар. ''генерични фарма компании'', ако имате познания какво означава това[/quote]
  Бихте ли пояснили познанията от какво естество трябва да са:
  - Да разбираме ли, че разликата между "генерична" и "оригинална", че "генеричната" провежда "семинар" за 10-15 души, а "оригиналната" за цяло медицинско направление, като онкология напр.?
  - Да разбираме ли, че "спонорството" на генеричната е до 10% от печалбата и се отчита като "представителни разходи" в съсответствие със закона. Докато при "оригиналната" спонсорството, 21 млн. лв. (както твърди Деяян Денев, предедател на асоциацията на оригиналните компании) се отчита като "инвестиция в научноизследователска дейност", ония около 150 млн. лв., които се отчитат като "разходи за дейността". Това от своя страна, сиреч изключително високите разходи за "научноизследователска дейност" се използват като аргумент за увеличаване цената на лекарствата.
  - Кои са по-тъпи: лекарите, които не могат да прочетат резултатите от клиничните изследвания, или фирмените специалисти, които не могат да напишат резултатите/да проведат клиничните изследвания, та се налага "на четири очи", опс семинари да се убеждават едните в качествата на другите?
  - И последно, за тези спонсорства по услуги (пътувания, обучение) какви данъци са платени? Щото, ако няма платен данък, няма и "добавена стойност". Сиреч "ал инклузив" е сивееща икономика, опс медицина.

 55. 55 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  "Услуга за услуга, тъй върви светът." Кой го беше казал? Аааа..., Тартюф. А пациентът да яде ряпа.........., в гроба.

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2594 Весело

  [quote#52:"Dr_Doolittle"]Самото общество тук в гетото не цени лекарския труд[/quote]
  Така е - ходят за щяло и нещяло на лекар вместо да си умрат свободни, без да мъчат себе си и лекаря. На всичкото отгоре и прости - отиват на лекар без да знаят от какво са болни, дори и причините за карцинома не могат да посочат. Тъй де, лекарят да не е врачка, че да се занимава с тях.
  Я да вземе фарма индустрията да заведе пациентите на семинари, да ги обучи и да си се лекуват сами вместо да губят времето на висококвалифицираните или поне дълго време училите лекари. И по-сигурно за фарма индустрията - пациентът ще се бръкне в джоба вместо да чака някой да включи медикамента в реимбурсната листа, па после друг да подпише рамков договор, а трети търговец в бяла пристилка да обяви обществена поръчка (в огромни количества) за патентованото лекарство. Уж защита на конкуренцията, когато патентът дава изключително монополно права и никой друг освен производителят-патентопритежател не може нито да произвежда, нито да складира, па камо ли да продава.

 57. 57 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#54] от "wanderer":

  не желая да коментирам нелепостите които сте написали, нямате понятие изобщо от материята, но пишете си смело ако това разтоварва напрежението ви.

 58. 58 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#47] от "princess_x":

  значи не знаете колко са но това не пречи да твърдите че са -
  "много лекари". Не мислите ли че си противоречите?
  И какво от това че някой лекар е отишъл на научна конференция
  и разходите за хотела му например са поети от фарма компания която е декларирала това? По какъв начин лекаря е ошетил държавата или обществото?
  Според вас лекарите не трябва да чуват новостите в медицината, ами в цял свят това е нормална практика, защото в нормалните страни ценят лекарите си, не са като в БГ,и дори там макар че полуават десетки пъти повече разходите за научни конференции се поемат от фарма компании, много хейтъри и нискообразовани хора има в тази държава.

 59. 59 Профил на zuh59397508
  zuh59397508
  Рейтинг: 229 Неутрално

  четейки написаното,човек изпада в потрес какави малоумни и злобни индивиди са останали да живеят в България!Хвърлят се някякви цифри-милиони и следват тъпоумни коментари за ядене,пиене,хотели,плащане под маси,що не ходили на собстевени разноски и прочее!А като сметне човек,излиза,че на лекар се "падат" по 1400 лв. годишно или около 115 лв. на месец!Големи мангизи,големи милиони-няма що!И на дебила,предложил лекарят сам да си плаща, за да ходел на семинар-ти ще идеш ли на семинар да плащаш хотел по 120 лв. на вечер,ядене за 30 лв. на ден(минимум),пътни за БГ 100 лв., да не ходиш на работа по 3-4 дни и да губиш хонорар?!Ще идеш ли ,бе?!Да не си мислиш,че ако лекарят не отиде в кабинета,някой му плаща заплата?!А ти,дебилът, много се радваш, като в "Кауфланд" ти дадат една дъвка прИмоция, а лекар не може да бъде поканен на семинар на разноски на компания,които после и компанията , и лекарят декларират?!Дааа, прост народ,озверял,оскотял.....Жалко за хубавата ни Родина!

 60. 60 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#58] от "just":

  Веднага си посипвам главата с пепел и се скривам от срам в ъгъла!

  Така е - за нашите лекари, свръхзаети в болници и частни кабинети, където често работят до късна вечер, единственото свободно време за наваксване на новостите в медицината са екзотичните екскурзии, спонсоризирани от фармафията.

 61. 61 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#60] от "princess_x":

  Има някакво зрънце на прозрение в коментара ви, има много лекари които работят от сутрин до вечер, на две места повече от 12 часа, очевидно за някои хора е по-престижно и достойно за уважение да дреме в някое кафе по цял ден или да пазарува парцалки по моловете-въпрос на виждане за света.

 62. 62 Профил на evon
  evon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Rock J":

  Ако си гръцки пенсионер на който са намалили пенсията от 800е на 600е дали ще ти дреме, че лекарството ти струва 50лв? Вносните лекарства в България са с най- ниска цена от 16 европейски държави. Доходите са проблем. Например вносното оригинално лекарство за кръвно струва 5лв. Българските генерици, които би трябвало да са по евтини на две БГ фармацевтични компании съответно струват 7 и 8лв. Как ще обясни това? Да има вносни генерици на същото лекарсто за 2-3 лв.

 63. 63 Профил на evon
  evon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Погледнете сайта www.arpharm.org от страни пише кои фирми са в това сдружение. Това са предимно оригинални международни компании. Прави ми впечатление, че липсват Българските компании. Видни фирми които държат над 50% от пазара на медикаменти продавани само в България като Софарма, Актавис, Чайкафарма, Необалканика. Те работят с останалите 2/3 от българските лекари. Организират им конгреси в Ямайка, Австралия, Китай и др екзотични места за "презентации". На част от тези фирми цените на медикаментите са по високи от на вносните. Така че изпишат ли ви БГ лекарство купете си го вие подпомагате вашия лекар да посети подобни места. Тези 1/3 са получили спонсорство ("Близо 60% от получилите такава субсидия са дали съгласието си да се съобщи името им, " и не го крият.Това "спонсорство" много често означава, че е подпомогнато участието им в Евпорейски конгреси. На такива Европейски конгреси всеки средностатистически лекар от Европа може да си позволи да отиде с 1/3 от месечния си доход и не му се налага да моли фирми да го спонсорират.

 64. 64 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#61] от "just":

  Не е прозрение, а наблюдение.
  Що се отнася до останалата част от коментара - повърхностно и клиширано твърдение. Не бих се доверила на лекар, който няма време, за да си отпочине, камо ли за да се информира за новостите и да развива квалификацията си.

 65. 65 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#64] от "princess_x":

  От къде е наблюдението, от мола, кафето, или фризора?
  Няма нужда от отговор, това е реторичен въпрос.
  И какво му е дълбочинното на вашия коментар, когато не можеш да се аргументираш започваш да избиваш комплекси с твърдения които са неадекватни.
  Прочетете си отново коментара защото отново си противоречите, за последен път обяснявам, много лекари работят страхотно упорито и за това отиването на един научен конгрес им дава възможност да са в течение с новостите в медицината и терапията, това се нарича наука
  и определено не е за хора на които съзнанието е заето с парцалки и сенки.

 66. 66 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Много повече пари се дават под масата на докторите, отколкото официалните за семинари, обучения и т.н. ... а и когато един "семинар" се прави на остров Бали, басси семинара

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 67. 67 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#65] от "just":

  Аха, прибягваме към дежурните ''доводи'', т.е. обиди, когато не можем да подкрепим с факти твърденията си?

 68. 68 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#67] от "princess_x":

  Фактите за разлика от вас съм ги посочила и то специално за вас
  ДВА пъти, това че не ги разбирате си е ваш проблем.
  Написах общ коментар, щом виждате и разпознавате себе си
  в определена група, така да бъде. Истината боли.

 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2594 Весело

  [quote#58:"just"]много хейтъри и нискообразовани хора има в тази държава.[/quote]
  Значи, фарма индустрията трябва да ги прати на конференции и семинари за да са ...в част с новостите в науката. Тъй де, човек, ако не знае ползите, няма да си рискува живота само заради някой, дето работел на две места как милиционер - събира информация в държавната служба, а на второто я продава на частно.

 70. 70 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#69] от "wanderer":

  Фарма компаниите не "изпращат" лекарите където и да било, това не са пощенски пратки. В целия свят научните конференции в областта на медицината/а и не само в тази сфера/ се финансират от различни източници:
  асоциации на самите лекари, фондации с насоченост в научната област, държавно или общинско финансиране,
  лично самоучастие, финансиране от фарма компании и много други източници. Както вече няколко пъти писах фарма компаниите/най-големите и известни/ подписват-"Етичен кодекс" в който ясно е определен редът по какъв начин става финансирането, всичко свързано с това е ПУБЛИЧНА информация и компаниите са длъжни да го декларират и го правят, това не са безотчетни средства. Всички тези дейности предварително се одобряват в
  европейските централи на тези компании, които са подложени на изключително стриктен контрол и изисквания. От друга страна ако на лекар е платен хонорар за да изнесе лекция, то тогава се подписва официален договор между лекаря и компанията в който са упоменати условията и сумата и това подлежи на Данъчно облагане, не може да бъде скрито защото самата компания го декларира автоматично.
  И да наистина в тази държава има много ама много ниско и необразовани хора.

 71. 71 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#68] от "just":

  Мога да посоча имена, телефонни номера, но не мисля, че е редно. Достатъчно е да се потърси в гугъл информация за който и да е специалист и ще се види как той/тя работи на поне две места, но по-често на повече, често в различни градове. Наблюденията са мои лични (напр. за да се вземе час за посещение при един специалист от моя град, трябва да му се звъни към 22ч., защото работи в частния си кабинет до късно). Имам сведения и от мои приятели-медици. Самите те са възмутени от случващото се в съсловието.

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#70] от "just":

  Въпросът беше: Най-слабото звено в здравеопазването не са ли "нискоборазованите хора"/пациенти/потребители, които не знаят какво какво искат да "консумират" ? И, ако това е най-слабото звено", не следва ли то да бъде ограмотявано?
  [quote#70:"just"]са длъжни да го декларират и го правят[/quote]
  Разбира се, че го декларират и го правят като "разходи за научно-изследователска дейност", достигащи до 35% от преходите от продажба. И точно тези разходи се използват като аргумент за високата цена на продукцията/лекарствата. За сравнение например, ако говорим за пазар, където "търсенето" и "предлагането" се срещат, автомобилостроителите не се бият в гърдите с високи разходи в научно-изследователската дейност. Дори обратното, хвалят се с намерени по-евтини решения.

 73. 73 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#71] от "princess_x":

  Ами работете и вие, какъв е точно проблема сега пък, че видите ли специалист-лекар работел на две места и до късно??
  Ако повече хора в България работят така, със сигурност щяхме да сме на по-добро ниво/макар че това е един от елементите/.
  За ваше сведение и в Англия и в Германия и в Швейцария и във Франция и в Австрия, и в Испания/да не изброявам повече/ всеки лекар който желае може да работи на 2 места и каквито часове пожелае. Хората работят здраво, изкарват хляба си с много труд и усилия в трудни условия/за разлика от хиляди престъпници в БГ/ и при ниско заплащане за мнозинството. Това според мен е достойно за уважение, а според вас?

 74. 74 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#72] от "wanderer":
  "Разбира се, че го декларират и го правят като "разходи за научно-изследователска дейност", достигащи до 35% от преходите от продажба. И точно тези разходи се използват като аргумент за високата цена на продукцията/лекарствата."


  Съжалявам, но не познавате добре, или по-скоро никак естеството на фарма индустрията и как тя функционира.
  Не желая да дискутирам такава специфична професионална тема като насреща ми се хвърлят общи фрази и дезинформация.
  Все пак е добре човек да познава собствените си граници, или?

 75. 75 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#72] от "wanderer":
  "Въпросът беше: Най-слабото звено в здравеопазването не са ли "нискоборазованите хора"/пациенти/"

  Господине, не ми се иска да се повтарям, изложила съм мнението си за най-слабото звено в коментарите си по-горе, накратко, това е корупцията на най-висшите нива в здравеопазването.
  А подхвърлянето на лекарите като "лошите" е димната завеса и отклоняване на вниманието от престъпниците и техните престъпления на най-висши нива.

 76. 76 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  [quote#73:"just"]Ами работете и вие, какъв е точно проблема сега пък, че видите ли специалист-лекар работел на две места и до късно?? [/quote]


  Явно трябва пак да обяснявам като на хора с умствена недостатъчност - нямам нищо против многото работене на лекарите, но то става проблематично, когато заема по-голямата част от денонощието и не им оставя време за почивка, зареждане на батериите и следене на новостите. Да не говорим за семейните и други задълженя. Освен това лекарският труд е високоотговорен и е необходима голяма концентрация, за да не се допускат грешки. Казвали са ми, че има лекари, които работят не на две, а на 5-6, даже 8 места! Това нормално ли е? Физическото и психическо изтощение, особено ако са придружени и от недостатъчна специална продготовка, както и от типичната балканска небрежност, водят до трагични последици, разбира се - за горките пациенти.

 77. 77 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#76] от "princess_x":

  А за дебилите препоръчам да прочетат отново статията и коментарите ми. Ами за да са на ниво с последните новости в медицината ходят на научни конгреси и обучения, за това е иде реч в част от статията.
  Хората са достатъчно интелигентни за да преценят кога да отидат на почивка и го правят, още повече са лекари и това е част от професията им.
  Вече взе да ми става безинтересно да обяснявам-има лекари работещи на 2 места в един ден, просто до обяд на едно и след обяд на друго място. През различни дни от седмицата може и да работят на различни места. ДА това е тежка професия и
  хората работят здраво. Според вашето мнение трябва да забранят на лекарите по цял свят да работят дълги часове.
  Нека ви информирам, за пореден път, лекарите в Швейцария например са длъжни да работят стандартно минимум 50 часа седмично, което прави минимум 10 часа дневно, с почивките стават 11 часа. Много от тях работят по 12 часа дневно и определено не се интересуват от меко казано некомпетентното ви мнение. Джи Пи лекарите в Англия също
  работят 10-11 часа дневно, лично познавам ортопеди в Англия които работят до обяд в NHS болница а после в частните си клиники до късно вечер.
  Добре е все пак че по света хората пофесионалисти в тази област имат разум и не се интересуват от празните мисли на дилетанти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK