Днес е последният срок за смяна на личния лекар до зимата

Днес е последният срок за смяна на личния лекар до зимата

© Георги КожухаровДнес изтича срокът, в който желаещите могат да сменят личния си лекар в редовната лятна кампания. Периодът за това е от 1 до 30 юни, а следващият такъв ще е през декември. Процедурата е лесна и не изисква конфронтация с настоящото джипи, нито е обвързана с прекалено много бюрокрация. От този юни тя е възможна и по електронен път през личното досие на всеки здравноосигурен на сайта на Националната здравноосигурителна каса.


На хартия


За смяната е необходимо да се разпечата и попълни формуляр - "регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар". Той е достъпен на сайта на Националната здравноосигурителна каса. В него се въвеждат само личните данни на пациента, въпреки че има също и полета за досегашния и за бъдещия семеен лекар. Не е нужно сегашното джипи да попълва данните си лично, дори не е необходимо да бъде известен за смяната, а това се случва по служебен път.
С формуляра се отива при новооизбрания личен лекар, който попълва своите данни и информация за практиката, в която работи. Вписва се датата, на която здравноосигуреният е направил смяната и информацията се нанася и в здравноосигурителната книжка. За да е валиден изборът, новият личен лекар трябва да е сключил договор със здравната каса.


Онлайн


От юни 2016 г. здравната каса предлага услугата за избор на общопрактикуващ лекар и по електронен път. Онлайн изборът (първоначален, временен или постоянен) може да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител или настойник когато е малолетен или непълнолетен.


За да се добие достъп до електронното досие на сайта на НЗОК обаче първо трябва да бъде издаден уникален код за достъп и потребителят да има електронен подпис. След това с него ще са достъпни и всички останали електронни услуги на касата. Кодът се заявява с формулар и се получава в регионланите звена на касата в цялата страна. (Правила за ползване на персонализираната информационна система на НЗОК).


Вътре в досието има меню "Избор на личен лекар", откъдето може да се осъществи смяната чрез регистрационната форма за избор. Регистрационната форма за избор, подавана по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис


От пресцентъра на касата поясняват, че няма разлика в това дали изборът се осъществява по електронен път или на хартиен носител, чрез попълване на ръка на формуляри. Процедурата е регламентирана в нормативната уредба. Всеки път, когато гражданинът упражни правото си на смяна, и той и новоизбраният от него лекар са известени по имейл или с есемес на посочените контакти.


Читателски сигнал


Читател се оплака пред "Дневник", че макар че е имал намерение да смени личния си лекар този месец, в поликлиниката, в която отишъл, личните лекари отказвали да го запишат и с бележки по вратите отпращали желаещите. В началото на месеца обаче Националната здравна каса припомни, че "в Закона за здравно осигуряване, както и в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, не е установена правна възможност за общопрактикуващия лекар да откаже да включи в пациентската си листа здравноосигурен пациент, който го е избрал (с хартиена или електронна форма за избор)".


Осигуреност с общопрактикуващи лекари на 10 000 души от населението към 31.12.2015 г. по области

© Национален статистически институт

Осигуреност с общопрактикуващи лекари на 10 000 души от населението към 31.12.2015 г. по области


Според нов анализ на Националния статистически институт осигуреността с общопрактикуващи лекари на гражданите в столицата е от най-високите в страната. Статистиката показва, че на 10 хиляди граждани в България се падат по 6.2 лични лекари, но в София това число е 7.1 на 10 хиляди. Областта като цяло обаче е под средното за страната.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  Според мен лекарите трябва да могат да се сменят ежедневно.
  Така чувствам нещата. Държа на динамиката.

 2. 2 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  "не е установена правна възможност за общопрактикуващия лекар да откаже да включи в пациентската си листа здравноосигурен пациент"
  Това е малко тъпичко. Докторът, човека, да не е поп, че да може да обслужи всички човеци.

 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Глупости, никой няма да може да се запише електронно при мен без моето съгласие. Просто няма да погледна заявките още някой 'да ме ползва безплатно'. Без моя електронен подпис в този документ той си остава празно упражнение. Записвам само новородени на вече познати пациенти , които са показали, че ценят труда ми и ако ме викат в извънработно време не е просто за 'мерси' .Всички други освободени от такси, с ТЕЛКове и един куп медикаменти за изписване не записвам. Работата на лекаря не е да брои таблетки и опаковки и кой кога трябва да дойде за нова рецепта. Работата на лекаря не е на работник от битовия комбинат за полиграфически услуги на правителствената касичка , нито е част от мебелите на кабинета, за да не се съобразява никой дали има желание да обслужва колкото му свирнат...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dr_Doolittle":

  са разбрах че моята лична лекарка вече не съществува, и кво да мра ли аз?

  Birds of a feather flock together.
 5. 5 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 381 Весело


  До коментар [#4] от "Realistic Cock":
  Мииии.... както прецениш! Така или иначе човек най-добре оценява какво е имал, веднага след като го загуби! Свиквайте, все по-трудно ще си намирате общопрактикуващи, пък и всякакви други лекари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK