Негативната нагласа към хората с психични проблеми преобладава дори сред медиците

Негативната нагласа към хората с психични проблеми преобладава дори сред медиците

© Анелия НиколоваСтигмата върху хората с психични заболявания в България продължава да е сред най-големите пречки за интегрирането и контролирането на болестта им. Тревожно откритие на Александровска болница е, че негативното отношение към тези хора преобладава не само в обществото като цяло, но вкюлчително и сред техните близки и лекуващи лекари.


Новото изследване на усещането за стигма при пациенти, които страдат от психични заболявания, техните близки и психииатричните специалисти е част от информационната кампания "Открито за психичните разстройства", който се финансира по Норвежкия финансов механизъм и ще продължи до април 2017 г. В проучването са участвали 280 пациенти, лекуващи се в Клиниката по психиатрия или в дневния стационар на Александровска болница, както и 54 от техните близки и 57 медицински специалисти, работещи в областта, включително психиатри, медицински сестри и социални работници


"Стигмата е толкова увреждаща, колкото и самата болест. Негативното отношение създава двоен проблем за хората с психични заболявания, защото от една страна те трябва да се справят със симптомите на болестта като халюцинации, налудности, тревожност, депресия, а от друга страна, трябва да преодоляват социалното изключване и дискриминацията", коментира проф. д-р Вихра Миланова, началникът на психиатричната клиника и от скоро ректор на Медицинския университет - София.
Според резултатите стигмата е най-изразена при пациенти, които живеят самотно, които са лишени от близки семейни контакти и при тези, които страдат от личностово разстройство и шизофрения, също и тези с продължителна история на заболяването.


Близките на болни с тежки психични заболявания в мнозинството си изпитват чувство на срам, трудно приемат и въсщност по-често отричат заболяването, третират болния като непълноценен човек, винят го за семейните проблеми, и често прикриват психичното страдание от останалите хора, изброи Миланова. "Семейството страда от това състояние и ефектът е, че близките имат по-ниска себеоценка, изпитват срам и безпомощност, вина. Изолират се от околните".


Стигмата е най-силна сред най-възрастните роднини - баба и дядовци, майки и бащи. Лъч за положителна тенденция е това, че сред по-младите - братя и сестри и деца, негативното отношение не е толкова силно.


И медицинските специалисти като родствениците споделят умерено високи негативни нагласи към хората с психични болести. Медицинските сестри са най-негативно настроени в сравнение с останалите групи. Освен това колкото по-дълго са работили в психиатрична служба, толкова по-изразена е негативната им нагласа.


Според участниците в кампанията за открито говорене за психихичните разстройства, това не е само български проблем. Всъщност проучвания в Западна Европа и Австралия показват същото преобладаващо негативно отношение към психично болните. Целта на инициативата ще е да опита да промени нагласите чрез информационни материали, документални филми и клипове и поредица от срещи на професионално и гражданско ниво.


Проучването показва, че колкото по-самостоятелни и социализирани са хората с психичен проблем, толкова повече се радват на благосклонно отношение от околните. Това означава, че колкото повече шанс се дава на тези хора да бъдат пълноценна част от обществото, толкова повече ще се изпарява стигмата. Засега обаче мрачната действителност е, че второто пречи на първото и омагьосаният кръг се затваря.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Любопитно

  Ами за да имаш позитивна нагласа - тоест да им се радваш и да им се възхищаваш на хората с психични проблеми , не означава ли, че самият ти явно имаш психични проблеми ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Колко хора нямат психични проблеми?

 3. 3 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Голяма залък лапни, голяма дума не казвай. Не знаеш утре, ти или твой близък дали няма да имате психичен проблем.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":

  Е , айде по-сериозно .
  Нали правите разлика между психични и психологични ?
  Между психиатър и психолог ?

  [email protected]
 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Според мен всеки човек в определени моменти е имал или има психични проблеми.И в това няма нищо срамно,не знам защо хората крият това от околните.
  Недай Боже някой да посети лекар-психиатър,веднага му лепват етикет откачалка.Още по-;ошо е самите лекари-психиатри да имат негативно отношение към пациента.Да не говорим какво е състоянието на психиатричните заведения.

 6. 6 Профил на Ivan Krastinov
  Ivan Krastinov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Негативното отношение на лекарите към всички пациенти е факт. Колкото до близките, те са обречени цял живот да се грижат за психично болните, без адекватна професионална помощ или да ги настанят в заведение. С 800лв средна заплата колко позитивно бихте гледали на живота, ако трябва да издържате 3-членно семейство.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  До коментар [#3] от "a4kataaa":

  Добре , бе - може...
  Ама това означава ли, че трябва да се радвам и да имам ''позитивна нагласа'' към заболяването ?

  [email protected]
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Само съчуствие

 9. 9 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Предполагам, под позитивна нагласа, са искали да кажат подкрепа и старание да не ги дискреминираме, а не да им се радваме.

 10. 10 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "hodounski":

  Ами не, много от тези хора не искат сучъвзтвие, защото така не им помагаш особено, защото ги караш постоянно да мислят за проблема си. По скоро неутрално отношение и както казах по горе, липса на дискреминация и подкрепа в начинанията които предприемат, без значение дали искат да учат или да работят.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  До коментар [#9] от "a4kataaa":

  Става така.

  [email protected]
 12. 12 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ръбъл, ти сам си измисляш реплики, че и чак ги анализираш. Кой говори за позитивна нагласа? В статията става въпрос за негативната нагласа на хората. Никой не иска позитивна нагласа, става въпрос за човешко отношение към хора със сериозни проблеми и в много от случаите напълно безпомощни.

 13. 13 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не мога да разбера, защо непрекъснато се говори за толерантност към различните, след като НЯМА толерантност към неразличните! Трябва да се възпитава толерантност към всички! Но да се прави разлика между толерантност и липса на преценка (толерастия). Преценката е задължителна, защото човекът за това е на Земята - да научи какво е добро и зло! Не може зад понятието толерантност да се скрива дефекти на определени индивиди - не да им се натрапват, но не и да се приемат за правилни.

 14. 14 Профил на lancelot
  lancelot
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]тоест да им се радваш[/quote]
  Карабастуне, къде видя написано ТИ да им се радваш?!
  Стана дума, че хората с такива проблеми се РАДВАТ на благосклонно отношение!

 15. 15 Профил на Людмил Трифонов
  Людмил Трифонов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ....Негативните нагласи към хората с психични проблеми е закономерна и нормална реакция.
  ....Основната причина за това е убедеността, че това са неизличими състояния, предположенията, че те са с генетичен произход, че са нормална проява на природен феномен и пр. и не подлежат на корекции и излекуване.
  ....За съжаление, тези нагласи се създават и от лекарският персонал, работещ в тази област. В психиатрията и до ден днешен не се изучават и не се прилагат в клиничната практика резултатите от мащабни изследвания, проведени у нас през периода 1978-1994 г., които показаха, че практически всички психични заболявания и психични отклонения са прояви на “бавна” невроинфекция в Главния мозък, причинявана от инфекциозен белтък. Изследванията показаха, че това е една “хрема”, придобивана основно в момента на раждането, която - като не се лекува - бавно, с години навлиза в мозъка и предизвиква множество болестни отклонения на психиката с различна продължителност и сила на проявите.
  ....Заболяването е напълно излечимо във всички стадии на развитието си, но изисква продължителност и постоянство на лечението.
  ....На желаещите това предлагам да продължим този коментар след като се запознаят с публикацийте в сайта
  https://www.facebook.com/notes/1450863601888788.
  ....Може-би ще прозвучи твърде абсурдно, но ние със сигурност можем в рамките на 10-15 години да намалим у нас тези състояния с над 80 %. и негативни нагласи няма да има.

 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Ужасно е отношението към хората с психични проблеми. То /отношението/ е проекция на заливащото ни от СМИ и най-вече от неадекватното законодателство, което оставя хора в ЯВНО тежко състояние сами на себе си или в ръцете на близките им, дори при възможност да извършат престъпление. За да бъде диспансеризиран човек в много тежко състояние, трябва да се подаде молба към прокурора, който най-вероятно /любезно/ ще ви обясни, че законът го задължава да се направи 45 ДНЕВНО разследване преди да се вземе решение. А болният човек може да е опасен за себе си или /и/ за околните.Ако междувременно се случи нещо, разбира се , никой няма да бъде виновен, такъв е законът.
  Същевременно част /не зная дали всички/ заведения за лечение са в отчайващо състояние и болните са в контакт с хора извършили даже убийство и към тях се отнасят към полухора.

 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  неразбирането на въпроса което проявяваш определено е признак за сериозен психичен проблем.

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Естествена реакция, страх от различния !!!

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  За съжаление тук коментират хора , които никога не са имали контакт с психично болни и са доброжелателни, ама само проформа тип Фейсбук лайкове на които иначе са много дашни. Сигурен съм ,че ако в трамвая ви досади някой шизофреник ще бягате като изоглавени. А медицинския персонал няма къде да бяга, трябва да ги преглежда и лекува въпреки че обществото, партията и правителството отделя 0(НУЛА) лева за тези проблеми. Добре,че са норвежците да ви обърнат внимание на проблемите в гетото и да дадат пари..... Що не съм видял толкова доброжелатели да отидат като доброволци в психиатрията и да нахранят някой психично болен, да го измият, да го изведат в парка ?
  Докога с фасадното форумно лицемерие тип Facebook Like?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Написал си изумителна глупост. Да не стигматизираш изобщо не означава "да им се радваш". Означава, най-общо казано, да се държиш с хората с психична болест като с равноправни. С равни права и равни отговорности. Просто е, но е толкова трудно.

 21. 21 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#5] от "uwl04499532":

  Начинът, по който изглеждат и са организирани психиатричните болници са отражение тъкмо на тази стигма. Ако сте забелязали, за нова кардиохирургия най-вероятно ще се намерят пари. За ново родилно отделение - също. Но когато става дума за психиатрия, та тя дори не се финансира от здравната каса, особено в частта си, посветена на грижите за хората с тежка психична болест. Да не говорим за това колко слабо развити са клиничните умения на хора от специалности, които би следвало да могат да работят с пациенти с тежка психична болест.
  Сестринския персонал, санитарите и повечето социални работници нямат грам представа как да се държат с хората с този вид заболявания, психолозите мислят за себе си като за примадони, които не си "цапат ръцете" с този вид проблематика. Личните лекари, сомтичните лекари са просто потресаващо неграмотни в умението да изграждат отношения с хора с тежка психична болест. А това е толкова интересно и смислено.
  Да не говорим за учители, училищни психолози, възпитатели (шизофренията напр. възниква най-често в млада възраст и учителите в гимназиалния випуск могат много да направят за юношите, които разгръщат психоза).
  Работата е толкова интересна и предизвикателна, че може да осмисли повече от един човешки живот, но за съжаление има твърде малко условия и ентусиастите, които се захващат с подобна задача, след 5-10 години са изморени от битки (главно с колегите си и със здравната и тази на социалното министерство администрация).

 22. 22 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ridiculous":

  Моите поздравления към Вас!Направили сте такава дисекция на този огромен проблем,който засяга всеки един от нас - пряко или косвено!

 23. 23 Профил на Людмил Трифонов
  Людмил Трифонов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До авторите на коментари #19 и #21. Коментари професионални и доброжелателни.
  Дали ако се чуем допълнително на тази тема ще можем да измислим нещо добро за пациентите? От тридесет години е възможно да помогнем на нашите болни и да създадем условия за терапия на чужденци у нас, съчетано със “здравен” туризъм, СПА и пр., от които можем да получаваме достатъчно приходи, за да въведем добро заплащане на медицинският ни персонал и също така добри приходи за бизнесът и бюджетът ни, а здравното обслужване да е безплатно за българските граждани.

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Един страничен въпрос..Някой да знае къде е завършила средното си образование пофесор Вихра Миланова(цитирана в статията)?

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2193 Любопитно

  [quote#13:"emilm13"]

  Не мога да разбера, защо непрекъснато се говори за толерантност към различните, след като НЯМА толерантност към неразличните[/quote]
  Защото, като разкатаят фамилията на различните идва твоя ред, реда на неразличните, и няма да има кой да те защити. А толерантност не е да ги обичаш и да им се радваш, а просто да не им правиш сечено безпричинно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#23] от "Людмил Трифонов":

  Не зная. Такъв проект би бил доста сложен. По силата на професията и интересите си аз наистина зная доста за това къде се препъват подобни проекти, но определено е тема, за която си струва да се говори и по която си струва да се правят усилия.

 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Негативизмът се поражда най-вече от факта, че не можеш да им помогнеш, просто си безсилен. Психиатричната наука е в дълг към обществото, защото е зациклила на едно място и не мърда напред.Слаб е напредъкът в тази област, почти няма такъв. Само констатират болестта, без да има ефективно лечение.

 28. 28 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Неутрално
 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#19:"Dr_Doolittle"]Сигурен съм ,че ако в трамвая ви досади някой шизофреник ще бягате като изоглавени. [/quote]

  Докторе, преди 4-5+ години имах емоцийки с няколко подобни типа. Единият беше от квартала ми и му знам диагнозата (шизофрения), а другия срещах в градския транспорт и нямам идея какво му е заболяването. Само виждах, че зимата явно е някъде на топло, а като запролети - го пускат сред хората (сори за стигмата, ама няма как да предам по-бързо информацията). Самият той много добре съзнаваше, че състоянието му го ПАЗИ от нормално отношение и злоупотребяваше с това. Лепваше се до някоя млада жена - скромна девойка или млада майка с детето си, и почваше да я обижда, да се заяжда... Момичето/жената се изчервява, срамува, притеснява... но не смее да отговори. Околните се правят на абдали. Чат-пат някоя баба (много стара) се е опитвала да отвлече вниманието на такъв тип с кротки приказки. Не става!

  Само веднъж се намесих и брах голям страх! Но беше успешно! Повече от година този тип ме помнеше, и като се случим едновременно в автобус - кротуваше и слизаше на първата спирка. Действията ми бяха по интуиция.

  Номерът е да се държиш с тях като с нормални хора - ако правят лошо - казваш/показваш отношение. Не злобно, но безкомпромисно. Заболяването им (или състоянието) НЕ Е ОПРАВДАНИЕ! И те имат зрънцето разум да оценят това. Всъщност, отношението наистина е неадекватно - глезят ги, щото са болни, но злоупотребяват, а в друг момент ги ругаят, когато самите те имат нужда от човешка помощ (безпомощни са). Абсолютно обърната реакция.

  Към "карабастун" - не е необходимо да ги обичаш или да ги галиш с перце. Достатъчно е да се отнасяш към тях като към хора с отговорности, но и с трудности. Според конкретната ситуация. Всъщност - дори хората без трайни психични отклонения имат нужда от абсолютно същото отношение . Да си "позитивен" към някого понякога означава и да му теглиш шамар или поне по-остра забележка.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":

  както казваше професор по психиатрия на лекция за лудостта , няма здрава хора ,всички са луди ,като съществуват 7 степени на лудост ,изявяващи се с различни прояви ,просто всеки е на различно ниво

 31. 31 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Системата за оценка на знания и дипломиране на българските лекари е супер несъвършена. Всъщност, ако искаш да работиш като лекар в Америка, Австралия, Южна Африка или държавите от Близкия Изток, трябва да се явиш на съответните лицензионни приравнителни изпити. Поради това не е чудно, че медиците имат негативно отношение към психично болните и изобщо към. болните. Звучи абсурдно, защото в края на краищата нали работата им е да обслужват болните. Ако нямаше болни, нямаше да има и лекари. Социалната политика на България още от времето на социализма е отвратителна. Лакмусът, чрез който може да се прецени как функционира една социална система е отношението и грижата за психично болните, за лечението на наркоманите, пристрастените към хазарта, за пенсионерите. Нито една от тези дейности НЕ Е НА НИВО! ВСЪЩНОСТ ТЪПО ОРГАНИЗАРАНАТА ДЪРЖАВА ГЕНЕРИРА ПСИХИЧНО БОЛНИ, НАРКОЗАВИСИМИ, ЗАВИСИМИ КЪМ ХАЗАРТ, ЛОША ПЕНСИОННА СИСТЕМА, НИКАКВИ СТАРЧЕСКИ ДОМОВЕ И ДОМОВЕ ЗА СОЦИАЛНО СЛАБИ.

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#30] от "edin drug":

  Точно!

 33. 33 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Ами за да имаш позитивна нагласа - тоест да им се радваш и да им се възхищаваш на хората с психични проблеми , не означава ли, че самият ти явно имаш психични проблеми ???[/quote]
  Позитивната нагласа не е непременно възхищение! Няма нужда да им се възхищаваме, а да ги приемаме като Човеци. Освен това много от психичните заболявания се лекуват и положителното отношение на хората около тях помага за лечението.
  Никой от нас не знае утре какво ще му се случи или на негов обичан човек...

 34. 34 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 525 Неутрално  До коментар [#25] от "gost22":

  ++++++++

 35. 35 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 525 Неутрално
  До коментар [#21] от "Ridiculous":

  +++++++++++++++
  Обществото ни не ги приема, старае се да ги игнорира, все едно че не съществуват. Това, заедно с грижата за възрастните хора и инвалидите, показва колко обществото ни е изостанало. Държавата е абдикирала от проблема за грижата към такива хора.
  Освен това у нас битуват много предразсъдъци. Дори на лекар не смеят да отидат хора с проблеми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK