Касата напомня да се вземат здравноосигурителните книжки по време на лятната почивка

Касата напомня да се вземат здравноосигурителните книжки по време на лятната почивка

© Георги КожухаровНе забравяте здравноосигурителната си книжка, когато заминавате на почивка", напомня пресцентърът на Националната здравноосигурителна каса. В началото на летния или "отпускарския" сезон, институцията подсеща, че за да ползват правата си по курортите, редовните платци на здравни вноски трябва да представят този документ.


Здравната книжка дава право за медицинска помощ, платена по линия на здравната каса, но това е само в практиките, които са сключили договор с касата. Такива места са кабинетите на общопрактикуващите или личните лекари, които могат да оказват помощ на хора, не фигуриращи в техните пациентски листи, но само със здравни книжки. "Ако в лечебното заведение, където търсите инцидентна медицинска помощ по време на почивка и ваканция, поискат да заплатите, трябва да изискате от лекаря финансов документ за платените суми.", уточняват от НЗОК.


Същото важи и за стоматологичните услуги - те се поемат по каса, когато е представена здравноосигурителната книжка и в случай, че конкретният зъболекар има договор със здравната каса.
За спешна и неотложна помощ гражданите могат да се обръщат към центровете за спешна помощ на мястото, където пребивават. Оказаната услуги при спешен случай не се заплаща, подчертава касата.


Хронично болните могат да набавят лекарствата си по рецепта във всички аптеки, които работят с Националната здравноосигурителна каса в страната. Това важи за лекарствени продукти с протоколи IВ и IС, както и рецептите за медицински изделия и диетични храни, предписани за остри и хронични заболявания. Изключение правят лекарствата по протокол 1А и лекарствените продукти, съдържащи наркотични и упойващи вещества. Тези рецепти може да се изпълняват само в аптеки, сключили договор с районна здравноосигурителна каса, намираща се на територията, на която е направен избор на личен лекар.


В случай, че се наложи, постъпването в болница става след преглед в лечебното заведение и издаване на направление за постъпване по съответната клинична пътека. Заплаща се само потребителска такса от 5.80 лв. за всеки ден болнично лечение (но за не повече от 10 дни в годината).


Ако се налага пребиваване в друг здравен район (на територията на друга РЗОК в страната) за срок от един до пет месеца, трябва да се направи временен избор на общопрактикуващ лекар. За целта от сайта на касата се изтегля регистрационен формуляр за временен избор, който се попълва от временния лекар за периода на пребиваването. При изтичане на срока на временния избор автоматично се възстановява постоянният.


Ако почивката Ви е свързана с пътуване в друга държава членка на Европейския съюз, трябва предварително да се извади европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или Временно удостоверение, което я замества, докато стане готова. Тези карти се издават във всеки клон на банка ДСК, в срок от 15 дни, а временното удостоверение се издава от Регионалните здравноосигурителни каси в срок до 2 дни. "Тези документи не са задължителни, а са препоръчителни, но осигуряват безплатен достъп до спешна и неотложна помощ в страните от ЕС, в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Задължително условие при тяхното издаване е изрядният Ви здравноосигурителен статус", уточнява касата.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Москов като ни тури чиповете няма да имаме този проблем

  n/a
 2. 2 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 521 Неутрално

  добре де, нали уж с палец щяхме да се идентифицираме и да ни излиза цялото здравно и осигурително досие?

  Умен и красив жълтопаветник.
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#2] от "WALL-E":

  Това остава за далечното светло бъдеще. На преден план са текущите далавери. Имаше много хубава поредица наскоро по "Нова" от разследвания за това, що за бизнес е здравеопазването у нас и как това се отразява на пациентите.

 4. 4 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1989 Весело

  [quote#2:"WALL-E"]обре де, нали уж с палец щяхме да се идентифицираме и да ни излиза цялото здравно и осигурително досие? [/quote]
  Абе кой ще смее да пипа такива неща, избори идат...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 5. 5 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Разстроено

  В ерата на интернет и облачните технологии...

 6. 6 Профил на luliak
  luliak
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хм, не си спомням да съм я носила някога.....

 7. 7 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1989 Весело

  [quote#5:"V.Iliev"]В ерата на интернет и облачните технологии...
  [/quote]
  И с кво ще си вееш в чакалнята на доктора, с лаптопа, с чипа или с палеца? Я каква удобна книжка са ти подготвили за през жегите, а вие все недоволни...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 8. 8 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Какви книжки, какви пръстови отпечатъци, какви пет лева? Аз имам лична карта - в нея има ЕГН, а по него колко е трудно да се разбере от системата плащал ли съм си вноските или не съм?

 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  при така добре заплатените услуги от касата ,дали скоро ще се намери лекар ,който да е съгласен денонощно да приема осигурени срещу ........4 лв платени от касата и то за пациент от друг район ,след като спокойно може да си изкара 40 евра от преглед,а и с 10 пъти по малко тормоз и проверки от разни чиновници ,преживяващи от рекет върху лекарите .

 10. 10 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#9] от "edin drug":

  Е, все някога и това ще се случи! Не и преди да цъфнат налъмите, обаче

 11. 11 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 246 Неутрално

  от практика ми е ясно че и със и без здравна книжка ще си плащаме за посещение при лекар / и пак без издадени фактури / , дори и с допълнителни застраховки пак ще си плащаме / лекарите в цял свят отказват да ги приемат / , та честито Ни ;реформирано; здравеопазване , и за сто години назад да събират вноски пак същата мизерия и откраднати суми

 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Ако смятате ,че показвайки синята книжка някой ще ви прегледа качествено за 5 лева колкото 'плаща ' НЗОК значи показвайте я. При това чакайки 2-4 часа другите пациенти на доктора ако сте и достатъчно прости и нагли и не ви е неудобно че на доктора му 'плащат; 5 лева за вас туристите , които давате ежедневно 30 лева за 2 шезлонга и чадър................Да ви кажа в свободната черноморска икономическа зона това ама въобще не върви. Коммунизм там утонуль, утопился, неть его, даже для русских. Скоро и в други градове......

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK