В бюджета на здравната каса за 2015 г. има 7 млн. лв излишък

В бюджета на здравната каса за 2015 г. има 7 млн. лв излишък

© Юлия ЛазароваОбщо 7.328 млн. лева излишък от бюджета на Националната здравноосигурителна каса отчете правителството днес. На редовното си заседание Министерският съвет одобри отчетите за дейността и за изпълнението на бюджета на касата за миналата година, които показват, че инстиуцията не е успяла да изхарчи всички предвидени средства за периода.


Планираният размер на парите за здравеопазване за 2015 г. беше общо 3.133 млрд. лева, като беше зададено балансирано бюджетно салдо, т.е. разходите да са в същия размер. Към 31 декември похарчените пари за здраве обаче са били по-малко - 3.126 млрд. лева, оставяйки излишък за годината, сочи отчетът.


За пръв път от години се случва изпълнението на бюджета на касата да не води до дефицит или до наложително актуализиране на размера на средствата, а до излишък. В края на 2014 г. например недостигът беше 100 хиляди лева дори след актуализация.
До последно в края на 2015 г. кабинетът предвиждаше дефицит, макар и минимален. Тогава здравното министерство се похвали, че ще успее да овладее преразхода на институцията чрез предприетите мерки през годината и увеличената събиранемост на здравните вноски. Много хора погасиха задълженията си към касата през 2015 г., тъй като от 1 ануари 2016 г. влязоха в сила по-строги санкции за възстановяване на здравни права при нередовните платци. Друга мярка на здравния министър Петър Москов за приходи в касата беше въвеждането на задължителни отстъпки от фармацевтичните компании.


За тази година бюджетът за НЗОК е със 129 млн. лв. повече от миналогодишния по настояване на съсловните организации.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Неутрално

  Изводът е, чè средностатистичèският българин внася повече пари, отколкото средностатистичèският български чиновник ''успява'' да усвои !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  евала , москов .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2471 Весело

  И бюджета тъне в излишък,пэк сме най бедната страна в ЕС.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Знаех си аз, че ми надвзимат. А реват, че все нямало.

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  парите за здравеопазване се събират реално най много от 2.5 милиона души и данъците ,които плащат , друга група от близо 4 милиона не плащат нито лев от собствени доходи и не виждам защо трябва държавата ,тоест останалите ,които си плащаме данъците да издържаме примерно пенсионери ,инвалиди или държавни служители с нашите данъци ,тези хора трябва сами да си плащат собствените разходи , именно те ползват най много ресурс на касата , смятат това за даденост ,на това отгоре са абсолютно недоволни от нея и цялото здравеопазване ,като в същото време организациите им крещят по медиите как ги обирали ,как били плащали милиарди ,е как плащате милиарди ,като сте освободени от здравни вноски , големи групи не плащат такси при лекарите ,които не са освободени от данъци за това , не плащат в болници ,за разлика от нас всички дето си плащаме и данъците ,а това ,че касата е на излишък значи ,че парите ще опапат фирмите ,които продават лекарства и импланти ,които са на 10 до 100 пъти по скъпи от тези в останалия свят ,ама тях никой не контролира ,а виж ,докторите ,там трябва да има тотален контрол и тормоз.

 6. 6 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 943 Разстроено

  Тц, тц, тц... Излишък в Касата /с главно К/ ! Да ви изложа моя принос за това: през миналата - 2015 г - ми се наложи операция от разширени вени. Според лекарите при забавяне от няколко месеца следваше варикозни рани и други усложнения, да не изпадам в подробности. Решението - операция. Дадено! Да, ама НЗОК няма клинична пътека за операции на разширени вени защото... Ми защото Касата /с главно К/ смята, че това е козметична операция! Т.е. аз съм си изрязал вените на 1/4 крак за да стана по-красив!!!? И съответно трябва да си платя за това!... Съжалявам, че занимавам форума и аудиторията въобще с моите проблеми, но го правя само като илюстрация на подигравателното в много случаи отношение на здравно-осигурителната ни система към донорите и, т.е. към всички нас, които чинно си плащаме вноски за здраве, а получаваме... бииийп... В тази връзка бих искал да попитам: по какви клинични пътеки се лекува Димитър Желязков /Митьо Очите/, доказан и осъден престъпник, прострелян в бандитска междуособица, и кой плаща за всичко това?! Като се има предвид, че в "Пирогов" искат по 30 лв за изваждане на кърлеж...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  'Излишъкът' на правителствената дупка наречена НЗОК е на фона на 120 милиона лева дължими на чужди здравни фондове и клиники и на около 60 милиона лева неплатен труд , който перверзниците там са квалифицирали като 'надлимитен' тоест труд , който лекарите не е трябвало да полагат за пациентите а това са главно непланови спешни пациенти тоест такива които не влизат в сметките на социалистическия петилетен план на институцията. И затова не е платен на болниците.
  С други думи имаме купонна система при която банани има само за 99 души на опашката, а 100тния духа морно супата и остава без банани. И това при най-бедно финансираната здравна система в цяла Европа и част от Африка. Разбирате ли на какво казват ‘излишък’ . А разбирате ли ,че каквото не плаща касата ще си го плащате директно от джоба ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  касата няма излишък ,а тежък дефицит , ако плаща реалната цена на извършените услуги ,при така добре написаните изисквания ,пенсионерите и децата няма да могат с вноски от 0 лв и изкуствено осигурявани на няколко лева от държавата да ползват каквито и да е здравни услуги ,да не говорим за достъп до хиляди левове лекарства като сега безлимитно и групи пациенти да са нахъсени по медиите против докторите ,що не им разрешавали най новото лечение ,ами в цял свят най ново лечение си разрешават най скъпо осигурените пациенти ,а не тези дето дават на месец осигуровки по 3 кутии цигари .

 9. 9 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drug":


  До коментар [#8] от "edin drug":

  Напълно съм съгласна. Но в България разбирането, че трябва да се получава безплатно е широко разпространено дори и сред млади хора.
  В резултат на което тези, които плащаме много, получаваме същото нищо като тези, които не плащат или плащат малко.

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#9] от "zenola":

  За съжаление дори хора видяли други цивилизовани страни идват си в България и ми говорят глупости как в Испания всичко им било безплатно в здравеопазването. Естествено им казвам ' Да, на вас ви е било безплатно, щото испанският данъкоплатец е платил вместо вас, ама това не значи ,че никой не плаща'. Гледат, мигат и пак не могат да разберат смисъла на чутото. И това са хора за които се предполага ,че са пътували, видели , могат да мислят и правят сравнения. Глупавата образователна система докара дотам да излизат хора с диплома за средно образование вярващи в безенергийното перпетуум мобиле и безплатно падащите блага....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]За тази година бюджетът за НЗОК е със 129 млн. лв. повече от миналогодишния по настояване на съсловните организации.[/quote]
  Значи, увеличава се държавната субсидия за 2015 г. от 978 млн. лв. (за 2014 и 2013 г.) на 1,045 млрд. лв, сиреч с 77 млн. лв. Увеличава се минималния и максималния осигурителни прагове, с което приходите от 1.82 млрд. лв. (за 2014 г.) или 2,041 млрд. лв. (за 2015 г.) нарастват на 2,121 млрд. лв. за 2016 г.. Сиреч с още 80 млн. лв. ЗА ДА МОЖЕ ЗДРАВНАТА КАСА ДА ОТЧЕТЕ ИКОНОМИИ от 7 млн. лв.
  И в резлутат какво са тия икономии!? През 2015 г. са починали 110117 души, през 2014 г. починалите са 108952 души, а през 2013 г. починалите са 104345 души. Сиреч в резултат на ефективната икономична дейност на Москов и НЗОК смъртността се увеличава с по 3% или с по 3000 души годишно.
  С това темпо на "модерно лечение" след 20 години няма да остане жив човек, върху когото да се упражнавят ни лекари, ни каса.

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  [quote#8:"edin drug"]плаща реалната цена на извършените услуги [/quote]
  Колко струва реално едно погребение? Не е ли 600 лв.? Сиреч средно статистически за една година се осигурява тая сума от здравни вноски.

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  [quote#7:"Dr_Doolittle"]това са главно непланови спешни пациенти тоест такива които не влизат в сметките на социалистическия петилетен план на институцията. И затова не е платен на болниците. [/quote]
  Това да не са пациентите, които са преманили в друго измерение след положения висококвалифициран труд? Или се включват и тия, останали доживотно инвалиди в настоящето измерение? Щото и в двата случая секват здравно-осигурителните вноски и здравеопазването остава "недофинансирано".
  Дали да не се тури някой допълнителен данък на погребалните агенции, щото те изкарват голям кяр с ръстта на смъртността?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK