С паста се поддържа стройна фигура, доказаха италиански учени

С паста се поддържа стройна фигура, доказаха италиански учени

© Цветелина Белутова, Капитал



От италианската паста не само не се пълнее, както гласи популярният мит, но тя помага да се поддържа отлична форма на тялото. Това твърди мащабно проучване на сборен екип учени в Италия, публикувано в новия брой на журнала "Хранене и диабет".


Изследването било проведено в продължение на няколко години сред 25 хиляди души от региона Молизе в центъра на Южна Италия. Регионът бил избран заради разнообразието от храни и диети там и различните терени - от крайбрежие до планини. Участниците в експеримента били обстойно измервани и преглеждани на всеки три години, а междувременно те водели дневник на менюто си. Учените обработвали редовно тази информация, като я трансформирали в грамажи и разбивки на съставките по дни. Следели се отблизо и честота и количествата на хранене, част от изчисленията била и ежедневната физическа активност на хората.


Резултатът показал, че традиционната средиземноморска диета, която включва много паста няма негативният ефект, който й се приписва. При хората, които редовно консумирали тестената италианска храна, се наблюдава здравословен индекс на телесната маса, средно е измерена по-тънка талия и по-голяма съразмерност между талията и ханша. "Доказателствата сочат, че консумацията на паста не увеличава телесната маса, а напротив", коментира ръководителят на научния труд Жорж Пони.




Има много променливи в диетите и ежедневието на хората, затова подобно обощено проучване, фокусирано върху една конкретна храна, е много трудно за реализиране, поясняват учените. Как например могат да се сравнят един човек, който яде по малко паста всеки ден, но през останалата част от деня набляга на газираните напитки и захарните изделия, и друг, който яде много паста, но комбинира със зеленчуци, плодове и риба в менюто си?


В случая изследователите са избягали от този парадокс с многобройни сложни формули и измервания, но примерът показва защо подобни проучвания като цяло не могат да бъдат категорични, особено ако фокусът е върху един конкретен елемент от диетата, признават учените. "Пастата никога не се препоръчва в диетите за отслабване, а някои хора я изключват изцяло от хранителния си режим заради страха от напълняване, но проучването ни показва, че това не е правилно мислене. Говорим за фундаментална част от средиземноморската диета и традиционната кухня на италианците и ги съветваме да не се лишават от нея", се посочва в прессъобщението към публикуваното изследване.


Средиземноморската диета все повече излиза от митовете. Друго скорошно проучване показа, че тя помага на сърцето, а изследване на автора на "Нешънъл джиографик" Дан Бютнър показа, че тя е популярна сред жителите на петте зони с най-много столетници в света. Въпреки това френски учени установиха, че богатата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, вино и зехтин диета всъщност не носи особени ползи за мозъка.

Коментари (42)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1616 Неутрално

    С не се прекалява с нищо и мярата в храненето е най- добрата рецепта.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  2. 2 Профил на soave
    soave
    Рейтинг: 1170 Неутрално

    Пастата има гликемичен индекс около 42, докато на хляба е 78, за това е по-приемлива от хляба. Особено ако е домашна паста или с гарантиран произход, а не фабрична, със сигурност е полезна и дори диетична.

    "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
  3. 3 Профил на Иван Петров
    Иван Петров
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Баварските диетолози вероятно биха докарали същите резултати и за свинското със зеле.

  4. 4 Профил на smotlixx
    smotlixx
    Рейтинг: 650 Неутрално

    До коментар [#3] от "Иван Петров":

    Абе да няма захар и бяла брашно май е цаката.

  5. 5 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3736 Неутрално

    Дразня се от публикации с такъв апломб ...

    Правят си реклама "учЕните" - убаво!
    Ама дори в раздувките трябва да има някаква мярка!

    Баси "откритието", след като от години професионалните колоездачи и пилотите във Формула 1 ма'ат точно паста, за да държат форма!
    Сигурно има и други, но за тия съм сигурен ...
    И не поради хрумка някаква, а екипи от лекари, треньори и диетолози са им е изпедепцали именно научно тази диета ...

  6. 6 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 961 Неутрално

    [quote#4:"smotlixx"]Абе да няма захар и бяла брашно май е цаката.[/quote]

    Цаката е, да се храним умерено, ако можем да го правим, естествено. Инак и мечето панда нагъва бамбук, ама пак успява да заглади косъма.

  7. 7 Профил на stg
    stg
    Рейтинг: 1424 Неутрално

    сигурен съм че китайските учени ще кажат същото за ориза а немските за свинско със зеле

    "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
  8. 8 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3736 Весело

    [quote#7:"stg"]сигурен съм че китайските учени ще кажат същото за ориза а немските за свинско със зеле[/quote]
    Не знам.

    Но китайците, покрай тяхната Олимпиада, откриха нАучно "супата от костенурки"

    Направо не е истина обаче покрай спорта какви изследвания се правят!
    Преди години покрай един старт в Китцбюл имаше семинар за въздействието на секса преди състезание върху мъжете и жените състезатели ... С всичките му изследвания, статистики, изводи и салтанати на пълноценна научна работа ...

  9. 9 Профил на isidro
    isidro
    Рейтинг: 229 Неутрално

    За надебеляването при пастата най-важният фактор е времето на варене. Според някои източници при т. нар. ал денте се дъвче повече, което води до отделяне на ензим, който образно казано разгражда структурите на нишестето до по-прости такива. Затова пастата трябва да се вари по италиански, а не до разваряване. За точният механизъм не съм сигурен, но е доказано, че по-малкото варене води до по-нисък глик. индекс.

  10. 10 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1202 Неутрално

    Въглехидратите не водят до напълняване САМО при актвино спортуващи , които ''изгарят'' по над 3000 килокалории на ден .
    Отделно , ако е сервирана с някакъв сос кайма и сирене , майко мила ......няма усвояване .
    Да си ядат каквото искат Италианците , не им вярвам .
    Предпочитам мазно месо , яйца , отлежали сирена и зеленчуци !

  11. 11 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1572 Неутрално

    Покрай детската градина, пионерските лагери, заводски и студентски столове тия храни вече 60г. ги няма в менюто ми-юфка, макарони, фидета и пр. Дето вика един приятел от шоплука, на мен брат месо ми дай, месо, с ударение на "е"-то, по шопски.

  12. 12 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1423 Неутрално

    До коментар [#9] от "isidro":

    Традиционните неща обикновено произхождат от някаква нужда. Италианци са ми обяснявали, че традицията пастата да се оставя полусурова произхожда от бедните години, когато е трябвало да се преживява с малко. Идеята е била, че когато са полусурови тези тестени изделия, стомахът трябва да се труди повече и по-дълго време, за да ги преработи, а това оставя човека по-дълго с усещането, че е сит.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  13. 13 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1544 Весело

    френски учени установиха, че богатата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, вино и зехтин диета всъщност не носи особени ползи за мозъка.
    **************************

    Тъй, тъй... тъпчете се с бургери, мазно свинско месо, набивайте бял хляб, газирани напитки и пакетирани чипсове, кексове и бисквити, сосове и всякакви консервирани храни и ще сте най-добре.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  14. 14 Профил на ot Bansko
    ot Bansko
    Рейтинг: 642 Весело

    Да направя ли и аз едно проучване за ефекта върху BMI на банската капама, консумирана с или без мелнишко вино?
    Не знам дали ще намеря доброволци през лятото....
    Ще трябва да чакам до зимата

  15. 15 Профил на mitkokitkata
    mitkokitkata
    Рейтинг: 325 Весело

    Хехе естествено, че учените са от там

  16. 16 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10792 Неутрално

    До коментар [#14] от "ot Bansko":
    Скоро си го правих. Добре ми се отрази на апетита, но не мисля за "окръжността" си в кръста - мисля че съм +25 на BMI а доктора ме кара да спортувам

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  17. 17 Профил на lmy13504670
    lmy13504670
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Да се надяваме само, проучването да не е правено с любезното съдействие на Барилла.

  18. 18 Профил на Филанкишията
    Филанкишията
    Рейтинг: 561 Неутрално

    Умни българи за пореден път демонстрират, че разни очилати учени тях не могат да ги преметнат с някакви си научни факти.
    Умният българин знае, че от сланинката по-полезно няма и че 60-те процента негови сънародници, които са умрели и ще умрат от сърдечно-съдови заболявания, са яли твърде много моркови и ябълки и са се натоварвали излишно със спорт.
    До коментар [#13] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

    The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
  19. 19 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2491 Неутрално

    "В случая изследователите са избягали от този парадокс с многобройни сложни формули и измервания, но примерът показва защо подобни проучвания като цяло не могат да бъдат категорични, особено ако фокусът е върху един конкретен елемент от диетата, признават учените."

    Това означава, че са тъкмили резултатите и сега се застраховат...

    I Want To Believe
  20. 20 Профил на Филанкишията
    Филанкишията
    Рейтинг: 561 Неутрално

    До коментар [#17] от "joris_":

    Лъжат, нали?
    Сигурно и данните, които показват, че българинът живее с около 8 години по-кратко от италианеца, идват от манипулирани изследвания
    Няма страшно - само тъпите европейци се връзват на такива измами и манипулации, а бай Ганьо все така ще набива свински кифтаци с домашна парцуца и ще им се смее колко са прости.

    The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
  21. 21
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  22. 22 Профил на ot Bansko
    ot Bansko
    Рейтинг: 642 Весело

    До коментар [#16] от "penetrating": Нека лекуващият Ви лекар да уточни кога да спортувате: преди или след консумация на банска капама, при какво количесвто мелнишко вино какъв спорт е подходящ. Все пак рецептата е важен медицинки документ и трябва да се спазва

  23. 23 Профил на lmy13504670
    lmy13504670
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#20] от "Филанкишията":

    Не съм казал дали лъжат, силно се надявам да не е така. Просто е хубаво източниците да се цитират, а всеки сам си дава сметка. Ставали свидетели на много проучвания, които са били спонсорирани от фирми, чиито резултат е целял. Примери много - Нестле, Проктър, Джейтиай в цигарения сектор и пр.
    А коя нация какво яла и колко живяла... не мисля е темата.

  24. 24 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1202 Весело

    До коментар [#18] от "Филанкишията":

    Изследването за мазнините е на Ян Квашневски .
    Поляк !

  25. 25 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1783 Неутрално

    Трябва да се подчертае думата ''италианска'' за пастата, защото когато се яде ''американизирана'' или ''българизирана'' - т.е. с един куп калорични, тежки и ненужни добавки, тогава пастата ще води до напълняване. Например, в паста-карбонарата извън Италия се прибавят какви ли не глупости - сметана, майонеза; също и рагуто (болонезе) се разваля с мляко. Но ''находчивите'' не-италиански готвачи са в състояние да усложнят и развалят дори и най-простия доматен сос, като му прибавят ЗАХАР! После е от значение и методът на варене, който извън Италия е ''до полуразпад'', както и количеството на пастата и соса - всичко това може да води до напълняване, но изброените ''промени'' в приготвянето на пастата не се нищо друго, освен злоупотреба с нея. Всяка злоупотреба в храненето се отразява на здравето.

  26. 26 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1544 Любопитно

    До коментар [#18] от "Филанкишията":

    Не разбирам защо ми го казваш на мен? Аз иронизирам заключението на френските "учени", че здравословното хранене не помагало на мозъка.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  27. 27 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Ъхъ. А с кола маска - красиви мустаци...

    Впрочем, пастата е традиционно сиромашка храна, тъй че може и да е вярно.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    властта ражда паразити
  28. 28 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10792 Неутрално

    До коментар [#22] от "ot Bansko":

    Добри съвети ще се възползвам, но не мисля да отказвам капамата. Забравих за виното от широка мелнишка лоза - това е лекарството.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  29. 29
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  30. 30
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  31. 31 Профил на aglikka
    aglikka
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Рекоха италианците и всички се хванаха на въдицата! По-точно БГ медии се хванаха на тази поръчкова стръв. Да, изследването е поръчано и спонсорирано от италианското министерство на хранителната промишленост и италианския хранителен гигант "Барилла" (може да намерите техните макарони и песто дори в нашите търговски вериги). Ето и кой разконспирира поредната манипулация: http://www.dietdoctor.com/latest-pasta-propaganda-funded-big-pasta-company
    http://www.thefatemperor.com/blog/2016/7/5/eating-more-pasta-makes-you-slimmer-who-are-these-guys-lchf
    http://mashable.com/2016/07/06/pasta-doesnt-make-you-fat-study/#m5Xtr9dQbgqk

    В крайна сметка се оказва, че статистическите данни в изследването са манипулирани и това се вижда ясно в доклада (за тези, умеещи да четат научни трудове), заради липсата на свързаност между данни и изводи! Т.е. учените са открили един резултат ("пастата е вредна", но са направили противоположен извод ("пастата е полезна". Питате се как така се получава едно нещо черно на бяло, а после то е изкривено до пълната му противоположност? Много просто! Това често се случва в т.нар. субсидирани научни изследвания. Правено е дълги години от тютюневата индустрия. Сега масово се прави от хранителната - Кока Кола са шампиони по купени научни изследвания, но и другите в захарния и тестения бизнес ги следват по петите. Все пак, трябва да се правят печалби на всяка цена, нали така? Лошото е, че човек трябва да разбира от научни изследвания, за да може да види кое е коректно направено и кое не. А могат ли И с това да се занимават обикновените хора?

  32. 32 Профил на samurai11
    samurai11
    Рейтинг: 587 Неутрално

    До коментар [#3] от "Иван Петров":

    особено ако е органик.....

  33. 33 Профил на Fred
    Fred
    Рейтинг: 2444 Весело

    [quote#3:"Иван Петров"]Баварските диетолози вероятно биха докарали същите резултати и за свинското със зеле.
    [/quote]
    Безспорно най-диетична и полезна е диета основана на домашна ракия със съответните традиционни мезета. А лятно време биричка. Готов съм и да проведа съответните научни изследвания

    Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
  34. 34 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2023 Неутрално

    [quote#5:"xm..."]след като от години професионалните колоездачи и пилотите във Формула 1 ма'ат точно паста, за да държат форма! [/quote]
    Абе зависи каква форма искаш да държиш. С карбохидрати малко трудно ще я удържиш формата. Ако ядеш по 75гр паста на ден и тичаш като кон може. Спортистите най-много ядат пилешки гърди без кожа, бяла риба без мазнини и броколи на пара. Ако можеш да издържиш на това си ОК. Няма картофи, няма ориз, няма паста. Само зеленчуци и протеин - това е диетата за спортисти. А за мъже ... изяждаш едно парче чисто месо, грабваш един камък и тичаш по баирите.
    Преди 100 години дървосекачите в Калифорния са изяждали по 8000 калории на ден и като погледнеш снимки - всички са като точилки. Сега се опитваме да не ядем повече от 1500 кал на ден и сме като мехове.
    А и защо ли не се учудва че точно в Италия са открили чудотворното действие на пастата. Във Франция обчаче веднага са открили че не поумняваш от нея. Цирк!

    California Über Alles
  35. 35 Профил на ISTORIK
    ISTORIK
    Рейтинг: 1659 Неутрално

    Ядеш риба с ориз и водорасли нори и тренираш здраво някакво японско бойно изкуство (карате, джудо...). Може да работиш като сортировач в стъкларския завод...

    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
  36. 36 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3736 Весело

    [quote#34:"Pontif А"]Абе зависи каква форма искаш да държиш. С карбохидрати малко трудно ще я удържиш формата.[/quote]
    Добре, ти знаеш най-добре

    Това, че ма'ат паста е сигурно.
    И глей кои ма'ат ...
    Професионални колоездачи, с ежедневно натоварване в състезание от порядъка на 3,5 до 6, че и отгоре часа.
    В продължение на дни. Поредни.
    Пилоти от Формула 1 - екстремни натоварвания до два-три часа в рамките само на три дни.
    Коренно различни профили, но ги обединява едно - килограмите! Както да ги спазват минимални, но оптимални, (т.е. точно "стройната фигура" ), така и да възстановяват ударно и дълбоко изразходване, осигурявайки върхова форма за следващия ден.
    И ... и двата типа ма'ат паста точно в състезателния цикъл.

    Но явно вие ги вдявате по-добре от професионалистите ...
    Аз пък вярвам на тях, че най са наясно ...

  37. 37 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 582 Неутрално

    До коментар [#2] от "soave":

    Струва ми се, че при пастата, цаката е в друго. Знам, че въглехидратите се разграждат от слюнката. Хляба, който е сух, си иска дъвчене за да може да се преглътне и така хранителните му вещества се освобождават. Докато пастата си е наквасена в някакъв сос и човек много набързо я преглъща.
    Преди доста време сам се бях зачудил защо след ядене на спагети толкова бързо се огладнява и наблюдавах себе си как ям паста, тогава и стигнах до този извод.

  38. 38 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 582 Неутрално

    От друга страна пък, понеже от пастата по-бързо се огладнява, човек по-скоро има нужда да похапне пак нещо, така че кел-файда че минава за по-диетична

  39. 39 Профил на Иван Петров
    Иван Петров
    Рейтинг: 506 Неутрално

    До коментар [#36] от "xm...":

    Да го обясня малко по-просто протеините изграждат структурата.
    Въглехидратите и мазнините са гориво.
    Когато тренираш изграждаш структура, затова употребяваш основно протеини.
    Когато отидеш на състезание се нуждаеш от гориво, съответно употребяваш висококалорични продукти.
    Разликата между въглехидратите и мазнините е, че първите се усвояват по-бързо, а вторите са по-калорични.

  40. 40 Профил на malart
    malart
    Рейтинг: 753 Неутрално

    Дундите из Италия го доказват постоянно.

    malart.blog.bg
  41. 41 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1230 Весело

    Категорично - да ! Неограничени възможности за фантазия в приготвянето на нещо вкусно и леко!

  42. 42 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3574 Неутрално

    А българските диетолози по времето на Жан Виденов дори не се напъваха да убеждават нашенци в ползата от фасула.

    Еретик




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK