Новият правилник внася спънки вместо подобрения, смятат от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

Новият правилник внася спънки вместо подобрения, смятат от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

© Георги КожухаровЧаст от членовете на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца не одобряват предложенията в новия правилник на институцията. Те подготвят становище, което ще изпратят до министъра на здравеопазването и директора на фонда в рамките на двуседмичния срок за обществено обсъждане на документа, който тече в момента, научи "Дневник".


Предложенията за промени в правилника бяха представени миналата седмица от директора Владимир Пилософ и от зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков, след като бяха обещани почти веднага след арестите и смяната на администрацията на фонда на 20 април. Те обявиха, че в документа е заложено сроковете за процедурата по одобрение за отпускане на средства за лечение да се намалят наполовина, както и че от 12 формуляра, които родителите досега е трябвало да попълват за кандидатстване, броят ще се сведе до един.


Срокът обаче на практика се намалява само с около една седмица, а вместо досегашните формлуляри, от родителите ще се изискват много други медицински документи, които по принцип трябва да са задача на фонда, обясни за "Дневник" Красимира Величкова от Обществения съвет. Тя и още двама души от съвета, заедно с организациите, които представляват, се обединяват в подготвяното становище срещу част от предложенията.
"В новия правилник на Фонда за лечение на деца по същество няма подобрения по отношение на процедурите и за това децата да имат по-бърз и по-ефективен достъп до лечение. Напротив, чрез административни допълнителни процедури и изисквания се рискува тяхното лечение да бъде забавено. Освен това остават нерешени въпросите с медицинските изделия и с липсата на добра и ефективна регулация за тяхното финансиране", коментира Величкова.


Директорът на фонда Владимир Пилософ и зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков представиха предложението за нов правилник на фонда миналата седмица.

© Георги Кожухаров

Директорът на фонда Владимир Пилософ и зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков представиха предложението за нов правилник на фонда миналата седмица.


Сроковете


Пилософ и Шарков обясниха, че сега срокът за разглеждане на документите от Обществения съвет е 45 дни, но той ще се сведе до 20 дни. В самото предложение за нов правилник обаче пише, че директорът на фонда ще насрочва заседание не по-късно от 45 дни от датата на подаването на заявлението или не по-късно от 10 дни, след като се е получила оферта за лечение от лечебно заведение по конкретния случай.


Противоречието идва от там, че сроковете, които са поставени в двата варианта на правилника, са спрямо различни етапи на процедурата. В сега действащия правилник 45 дни започват да се броят от датата, на която преписката е пусната за експертно мнение на външните консултанти, а в новия - ще е от подаването на заявлението. Всъщност най-много е намалено времето, с което разполагат специалистите за изготвяне на експертното становище - от 14 на 7 дни.


"Така или иначе проблемът не е в сроковете такива каквито са по правилника в момента, а че не се изпълняват", коментира Величкова. Освен това времето за получаване на оферта, особено от лечебни заведения в чужбина, които не подлежат на регулациите на фонда или на здравното министерство, няма как да се предвиди - тя може да дойде след месец, или след два-три месеца, а с този срок е обвързано и разглеждането на заявлението от Обществения съвет, отбелязва тя.


Мнение от специалист


Друга, по-съществена промяна е, че вместо индивидуални експертни становища от специалисти в дадена област, правилникът предвижда само националните консултанти, ръководителите на научни дружества и специални лекарски комисии към лечебните заведения (ЛКК) или лекарски конисилиуми, свикани по искане на директора на фонда, да изготвят становища за постъпилите случаи. Това може да забави целия процес, защото при комисиите е обвързано със свикването на много хора едновременно, но освен това ще създаде предпоставка за корупция, защото тези лекари и членовете на комисии ще са известни, смятат противниците на предложенията в Обществения съвет.


"Болниците обикновено свикват такива комисии, когато става въпрос за собствените им пациенти. Как така, на какво основание фондът ще ги задължи да обсъждат и тези случаи? Може би министърът ще ги задължи с някакъв поднормативен акт, но в предходните и заключителни разпоредби не е посочено някакво последващо действие по този въпрос", казва Красимира Величкова. За момента и болниците не са известени и не им е искано мнението за тази новост.


Ако лечението ще продължи в същата болница, това ще пречи на безпристрастността на комисията към избора на лечението. Когато са две-три независими становища от специалисти, както в момента, лесно може да се провери обективността на препоръките за лечение, докато в комисията няма да има сверка, защото тя ще излиза с единно мнение. "И в момента правилникът дава възможност само със становище от лекарска комисия случаят да бъде представен пред Обществения съвет, но това и сега не гарантира интересът на детето", отбелязва дългогодишният член на Обществения съвет.


Изисквания


Намаляват се 12-те декларации, които трябва да попълнят родителите за кандидатстване, но пък се увеличават изискванията към тях за представени документи. Към медицинската документация според новия правилник се изисква например документи от лекарски комисии и повече експертни становища като аргументации защо детето да се лекува в чужбина и защо не може в България и др. Например при кандидатстване за трансплантация, родителите трябва да искат "стантовище от лечебното заведение, включило пациента в служебния регистър на лицата чакащи трансплантация на ИАТ, съдържащо преценка относно възможностите за нейното провеждане в България, както и причините, в случай на невъзможност".


"Има още няколко такива нови медицински документации, които се искат от родителите и накрая се посочва, че ако те не успеят да ги набавят, Фондът ще ги иска по служебен ред. Ами защо да се тормозят родителите, щом има такава опция и това така или иначе са служебни документи, които би трябвало фондът да търси по служебен път?", коментира представителят на Обществения съвет.


Красимира Величкова, изпълнителният директор на Български дарителски форум и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

© Велко Ангелов

Красимира Величкова, изпълнителният директор на Български дарителски форум и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца


Път и престой


Според правилника в момента фондът покрива разходите по път и престой при пътуване за лечение в чужбина на дете и един негов придружител. Ако влезе в сила новият правилник обаче, тези разходи вече ще се плащат в размери до определените в Наредбата за служебни командировки и специализации в чужбина, където има ограничения.


Това не е от интерес за децата, убедена е Карисимира Величкова. Може да се наложи родителите да доплащат за престой, защото много чужди болници имат изисквания за това къде да пребивават децата, особено ако са на специфично лечение - може да има изискване да са близо, да не пътуват, да не се излагат на опасности от зарази сред големи групи хора. По думите й промяната се предлага без какъвто и да е анализ на броя на заминалите деца и разходите по време на лечението им.


Величкова дава пример за проблемите във фонда по тази линия в момента: има дете във Франкфурт с двамата си родители, което трябва да остане там една цяло година за лечение. Фондът им е казал, че ще им плати престоя, но не им помага за това да намерят квартира. Те вече са там и са отседнали в болницата, но няма как да останат в нея за цялата година. Същевременно нямат как да си наемат апартамент, защото родителите нямат нито работа нито кредитна история в Германия за пред тамошните наемодатели. "Има действителен риск за тези хора да останат на улицата", казва тя.


Пропуски


На фона на леките изменения, които прави новият правилник, за запознатите проличават пропуските в него. "Не е регулиратно това, срещу което имаше големи възражения след началото на скандала – български лекари да могат да бъдат командировани като придружаващи лица. Това се цитираше в доклада за фонда като голямо нарушение, но въпросът не е разрешен и с новия документ", отбелязва Величкова.


"Освен това в новия правилник няма абсолютно нищо, което да регулира медицинските изделия. Изисква се от нас Обществения съвет и от директора да одобряваме някакъв списък с медицински изделия, да изисква от болниците да имат обществени поръчки, но това изглежда като усложненине, отколкото като решение", казва Величкова.


Колкото до идеята членовете на Обществения съвет да осигуряват "резерви", т.е. да посочват свой заместник, в случай че им се налага да отсъстват от планирано заседание, тя не смята че това е съществено, защото досега такъв проблем така или иначе не е имало. "Истината е, че събирането на кворум никога не е било проблем. На практика от 6 години насам не е имало непроведено заседание поради липса на кворум, с изключение на едно провалено заседание точно след арестите, когато всички бяха объркани и шокирани. Второто непроведено заседание от тогава до сега беше, защото директорът на фонда го отмени, а не защото не е имало кворум, както беше съобщено на медиите" посочва Красимира Величкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Обществения съвет се състои от 17 души, а тук е становището на трима от тях ... защо да считаме, че това е становище на ОС ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Защо не искат да се съкарти процедурата? За пръв път виждам толкова дребнаво заяждане и то само защото не им харесва директора. Когато става дума за деца, дрогарката Красимира да си запази политическата помия за вкъщи. Отврат.

 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не е изненадващо.
  Кранчета за крадене са предвидени във всички правилници за какво ли не, съответно кранчетата не се пипат при никакви промени.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Трябва да се действа бързо,за всеки от болните,всеки ден е от значение!

 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Трябва да се действа бързо,за всеки от болните,всеки ден е от значение!

 6. 6 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 680 Неутрално

  То така е с всички рИформи напоследък.... Ама нейсе.. Нека мат'ряла си мисли, че нещо полезно се върши.. Другарката образователна риформаторка Кунева ще слагала точки вместо оценки, болшевикът здравно-десебе риформатор му върнаха почти всички глупости чак от съда.. Важнато е десният мат'рял да го занимават..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 7. 7 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Защо има фонд за деца, а за възрастни няма?
  Нали живота на всички е равен?Деца, млади, стари, жени, деца?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 8. 8 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Ние практикуваме най-лошият вариант на демокрацията.Използваме плурализма за спиране на всичко.Ние не спорим по същество, а спорим затова кой предлага промяната.Ако е от "наште" - може, ако не е - не може.Важно е кой предлага, а не какво предлага.Все още сме пеленачета.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10682 Неутрално

  Новия правилник е по-калпав от чисто управленска точка: прехвърля дейности от фонда на родителите, изисква неща от родителите, които фонда набавя леко от регистри, вкарва лица в процеса на вземане на решения, които са в конфликт на интереси, създава корупционни схеми, там където ги е нямало, изнася от процедурата дейности, които го провалят сега (договарянето с приемни болници) , измива си ръцете от проблемите при пътуването (все едно да каже на ББ да си плати разликата между пътните с влак 2 класа и разходите за самолета при прехвърлянето на Хр. Мутафчиев, когато той получи инсулт). С една дума, сухо, некадърно и без познаване на процеса администриране на чужди пари

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#1] от "роджър":
  Ти да не искаш и 17 -те да ти кажат едно и също нещо?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Тези промени показват глупостта на министъра да атакува ръководството на работеща институция. Хората са се справяли въпреки не добрата наредба, което означава, че са търсели резултат и ефективност, а не оправдания. В Градски транспорт като изпратиш сигнал имат два месеца срок да ти отговорят. Там го приемат за минимален и винаги ти отговарят в края на тези два месеца, а в отговора има само цитати от наредби и намеци, че правиш нередности, търсейки правата си.
  Продължавам да си мисля, че целта е да се накажат тези, които си позволяват да си вършат съвестно работата в държавните институции за назидание на всички други, които мислят да си позволят подобна волност.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Искрено съчувствам на родителите на болните деца. Не знам дали от ОС са прави или не, но прехвърлянето върху родителите на набавяне на документи, които фондът би трябвало да набавя, не ми звучи като облекчение.
  Някой знае ли доказа ли се вина на зрелищно арестуваните от предишното ръководство на фонда? Настана голяма тишина по този въпрос.

 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#10:"Gopeто"]Ти да не искаш и 17 -те да ти кажат едно и също нещо? [/quote]
  Що се правиш на мн. отворен ?
  Искам, като се говори от името на обществения съвет, това да е мнението на поне половината плюс един от членовете ... какво ненормално виждаш в това ?
  Иначе, другарката да си мисли и говори каквото си иска, но да не е от името на съвета ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Този фонд е поредната корупционна схема за източване на милиони.

  4itatel
 15. 15 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Голяма война на този обшествен съвет със държавата.Откакто свалиха Александров от шефското място обществения съвет напада новия началник.дори и да искат за добро да променят правилата.
  Оставам със съмнението че наистина има нещо гнило със този общ.съвет.
  Вместо да дават предложения за улесняване на процедурите,те правят всичко възможно нещата да не вървят!

  sdg
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Ами , може това да е целта.

 17. 17 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  Мошеникът Москов докога ще е член на ДСБ ?

 18. 18 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  Щом начело на фонда натресоха 71 годишен доносник на ДС и близък на Румен Пашата, нещата са ясни. Готви се пореното източване в джобовете на мафията.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  "Величкова дава пример за проблемите във фонда по тази линия в момента: има дете във Франкфурт с двамата си родители, което трябва да остане там една цяло година за лечение. Фондът им е казал, че ще им плати престоя, но не им помага за това да намерят квартира. Те вече са там и са отседнали в болницата, но няма как да останат в нея за цялата година. Същевременно нямат как да си наемат апартамент, защото родителите нямат нито работа нито кредитна история в Германия за пред тамошните наемодатели. "Има действителен риск за тези хора да останат на улицата", казва тя."
  Не знам как вие оценявате подобно изказване, но за мен е нон сенс - съжакявам.
  Ясно е, че родители/роднини искат и е добре да са около болния човек, ама да искат за това тяхно желание да плаща всеки от нас ( просто защото няма от къде другаде да дойдат парите) е просто несериозно. най-малкото защото така се източват парите на фонда и респективно се намалява броя на хората, които ще получат реална помощ от него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK