ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

В пет болници започва да работи системата за пръстова идентификация, на 1 октомври - и навсякъде другаде

Архив: Отварянето на офертите за новата система.

© Надежда Чипева, Капитал

Архив: Отварянето на офертите за новата система.Системата за пръстова идентификация на пациентите ще заработи пробно в пет болници в София и Русе. Това са столичните "Света Анна" (Окръжна), Първа многопрофилна болница, Акушеро-гинекологичната "Света София", Специализираната болница за активно лечение по онкология и многопрофилната болница в Русе. В останалите лечебни заведения в страната системата ще стане задължителна най-късно на 1 октомври, съобщи Националната здравноосигурителна каса.


На 26 юли изтича срокът, сключен с фирмата-изпълнител на проекта - консорциума "Стемо – Гама консулт" за изпълнение на договора. След тази датата НЗОК ще информира всички болници, че трябва да започнат технологичния процес по внедряването на системата, за който са предвидени максимум два месеца – до 26 септември, заяви на пресконференция днес Мартин Банков, главен експерт в дирекция "Информационни процес и сигурност на информацията" в касата.


За момента петте болници няма да бъдат задължени да регистрират всеки пациент чрез пръстовия идентификатор, но целта на тестовия период е да се провери как работи системата в реални условия. Болниците ще генерират уникален идентификационен номер за регистрираните пациенти (по 19 точки на пръста). Дори и след като устройствата бъдат въведени, спешните случаи първо ще се лекуват, а после ще се регистрират в системата, поясни Банков. Няма да бъде отказвано плащане в случай, че регистрирането се е забавило, увери той.
Консорциумът "Стемо – Гама Консулт", който спечели обществената поръчка за изграждане и въвеждане на системата във всички лечебни заведения, които работят със здравната каса в страната, ще осигури безплатно по 3 броя устройства за чекиране за пробния период в петте болници. Останалите лечебни заведения обаче ще трябва да си набавят машинките сами. В офертата на консорциума цената за всеки от четците на биометрични данни, каквито трябва да се инсталират във всяка болница, кабинет на личен лекар и аптека, за да заработи системата, е 239 лева без ДДС или 286 лева с данъка.


Пробният период е до 25 юли и следващата стъпка от внедряването на системата е въвеждането й в още 20 болници в страната. До дни здравната каса ще започне работа и по това след решение на Надзорния съвет, а до края на септември болниците вече трябва да имат пълна готовност. От следващата седмица започва и обучението на служителите на касата за работа с новата система.


"Пръстовият идентификатор е мощен инструмент, който НЗОК дава в ръцете на всички пациенти за контрол върху собствените им пари за здраве по същия начин, по който контролират и управляват банковите си сметки", коментира Гергана Ненчовска, директор на дирекция "Информационни и комуникационни технологии" в НЗОК по време на пресконференцията днес.


"Тази система е изцяло съобразена със становищата на Комисията за защита на лични данни, което ние изисквахме още преди да започнем нейното разработване", увери Ненчовска, припомняйки широката критика срещу използването на лични данни като пръстовите отпечатъци за идентификация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK