Какъв човек би оцелял и в най-тежката автомобилна катастрофа (видео)


Запознайте се с Греъм - "единственият човек, пригоден към условията по нашите пътища". Както ще забележите, той няма врат, който да може да се счупи, нито издадени нос и уши, които да се наранят при силен удар. Между ребрата му има джобове, подобни на въздушни възглавници, а кожата му е много дебела и почти непробиваема. Колената му се сгъват във всички посоки и стъпалата му са перфектният размер и форма за управление на педалите на автомобила.
Греъм е продукт на нова кампания на Комисията за пътнотранспортни произшествия на щата Виктория в Австралия, пише "Гардиън". Създаден е от скулптора Патриша Пичинини по чертежи на травматологичния хирург от Кралската болница на Мелбърн д-р Крисчън Кенфийлд и специалиста по катастрофи от Университета "Монаш" Дейвид Логан. Направен е от силикон, фибростъкло и човешки косми, но не е арт проект.


Какъв човек би оцелял и в най-тежката автомобилна катастрофа (видео)

© www.tac.vic.gov.au


Според проучванията зад конструирането на Греъм, точно като него трябваше да изглежда човекът, ако беше еволюирал достатъчно преди да започен да кара кола, за да устои на силите, които властват на пътя. Истинското човешко тяло обаче има множество слаби места, които го правят уязвимо зад волана и в леки и в тежки инциденти.


Черепът и вратът винаги са най-застрашени, а на пътя не осъзнаваме колко много енергия се генерира и пренася дори при ниска скорост на движение, която трябва да се абсорбира от тялото при удар, отбелязват създателите на манекена, кръстен Греъм. Затова освен научен експеримент скулптурата е предупреждение към всички шофьори и участници в движението за нуждата от отговорно поведение и внимание по пътищата.Греъм ще бъде изложен в Библиотеката на Виктория до 8 август и след това ще направи тур из страната като част от кампанията за безопасност по пътищата. А в специален сайт може да се види цялата структура на тялото и вътрешностите му.


Какъв човек би оцелял и в най-тежката автомобилна катастрофа (видео)

© www.tac.vic.gov.au

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK