Светът отново губи войната срещу СПИН

Светът отново губи войната срещу СПИН

© ReutersУсилията за овладяване на епидемията от ХИВ и СПИН в Африка забавят ход. Броят на новозаразените е останал почти без промяна през последните пет години, а смъртността от имунната болест продължава да обхваща над 1.5 млн. души на година. Освен това при над 10% от лекуващите се е открита резистентност към лекарствата и държавите даряващи средства за медикаменти и борба с болестта започват да вдигат ръце от каузата, предупреждава ООН, цитирана от "Гардиън".


До неотдавна Организацията на обединените нации и Световната здравна организация вярваха, че са овладели тази болест, след неколкогодишно стабилно понижаване на данните за заболели и починали от вируса. Световната цел беше 2030 г. да бъде годината на "края на СПИН", но това вече не изглежда като постижими срок, смятат експертите от службата на ООН за борба със СПИН - UNAIDS.


"Краят на СПИН-а не е реалистично мото и може да бъде контрапродуктивно, защото може да накара хората да се отпуснат и да забравят за тази заплаха, обаче тя все още е един от най-смъртоносните и сериозни здравни проблеми на света", коментира проф. Питър Пиът, бившият изпълнителен директор на UNAIDS и настоящ директор на лондонското училище по хигиена и тропически зарази.
Ако загубените битки в борбата със СПИН продължават както в последните години, може да видим повишаване на заразените дори отвъд началното число от над 3 млн. новодиагностицирани през 2000 г., отбелязват учените. Сега броят е намален с около 1 млн. в световен мащаб, но едва се задържа там. Тенденцията е отново да тръгне нагоре.


Повече от 60% от новите случаи на заразени в света са млади момичета и жени, защото на много места в третия свят все още се толерират изнасилванията, ранните бракове и практиката на дефлориране от тарторите на селото. Повече от 80% от момичетата между 14 и 20 години в Южна Америка са били сексуално насилвани според проучване в училищата. Младите хора в риск от инфектиране в Африка ще продължат да се увеличават, а 40% от всички младежи на света живеят на този континент, отбелязват организациите, ангажирани с борбата срещу СПИН.


Друго тревожно откритие от близкото минало е, че ХИВ вирусът вече устоява на популярните лекарства, помагащи да се поддържат ниски нива от него в кръвта и пречещи на болестта да се развива и предава. Това означава, че за да продължи успешната терапия, лекуващите се ще трябва да прибягват до все по-нови лекарства, които обаче са и все по-скъпи.


От над 38 млн. души, живеещи с ХИВ в света, почти половината - 17 милиона - приемат хапчета, които предотвратяват пренасянето на вируса върху други хора. Но предвид повишаващите се нива на заболеваемост явно и това губи ефекта си, смятат специалистите. Според "Лекари без граници" резистентност към лекарствата се наблюдава при поне 10% от тези, които ги пият. Световната здравна организация обаче съобщава за още по-тревожно число - 40% - неефективност на една от основните съставки в "коктейла", предназначен за най-бедните страни.


Общоприетият подход в третирането на ХИВ и СПИН в момента е веднага след откриването на вируса в кръвта да започне лечението, защото така се предотвратява преносът му. Но все повече хора отказват да започнат лечението от толкова рано. "Необходима е промяна в културата повече отколкото в състава на лекарствата", убеден е проф. Пиът.


Такъв проблем почти няма в Европа и Северна Америка, където се ползват по-нови и съвършени медикаменти със значително по-високи цени. Обичайното лечение в Щатите например струва на пациента около 20 хиляди долара на година.


Същевременно богатите държави донори като САЩ, осигуряващи лекарства в бедните региони, постепенно вдигат ръце от каузата и оттеглят финансовия си принос за борбата. През 2015 г. за пръв път бюджетът е с повече от 1 млрд. долара по-свит - от 8.6 млрд. долара през 2014 г. на $7.5 млрд. миналата година. Над една трета от общо 1200 клиники за болни от ХИВ/СПИН в Африка вече се оплакват, че са изчерпили запасите си за годината. А ако имунните медикаменти не се приемат редовно, прогресът и владеенето на болестта се изпаряват изключително бързо и рискът хората да загубят войната срещу вируса продължава да расте, предупреждават отново експертите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK