Болни от хепатит С чакат от здравната каса достъп до животоспасяващи лекарства

Болни от хепатит С чакат от здравната каса достъп до животоспасяващи лекарства

© "ХепАктив"Повече от 440 пациенти с хепатит С чакат да получат достъп до новата безинтерферонова терапия, която Националната здравноосигурителна каса обяви, че ще поема от 1 март тази година. Одобрението на протоколите обаче се бави с месеци, а за някои от тези хора това е фатално.


Представители на пациентската организация "Хепактив" и хора с хепатит С протестираха днес пред касата срещу забавянията и настояха за отчет докъде е стигнала обработката на документите. Те искат по-голяма експедитивност, защото новите медикаменти са шанс за почти пълно излекуване (при 90% от пациентите), но това става все по-трудно с напредването на болестта. Много от тези пациентите са и със съпътстващи усложнения като онкологични заболявания, поражения на черния дроб и цироза, които могат да бъдат смъртоносни, обясниха протестиращите. Традиционната интерферонова терапия е само поддържаща.


Законовият срок за разглеждане на протоколите за отпускане на лечение от касата е два месеца, но част от хората, събрали се на протест днес чакат вече трети без информация и обяснение защо. По информация на "Хепактив" чакащите протоколи са над 440.
Жена, чийто съпруг е починал докато чакали отговор, разказа в репортаж по Би Ти Ви, че седмици, след като изтекъл двумесеченият срок и след смъртта на мъжа й, получила писмо, че има техническа грешка в документите и се налага нова среща с експертната комисия. "Нямаше вече кой да мине на тази експертна комисия", коментира вдовицата и заяви, че е дошла на протеста не в памет на съпруга си, а за да подкрепи живите, за които още има надежда, ако касата се задейства. "Когато науката им дава шанс за живот, много моля администрацията да не им го отнема", заяви жената.


"Вече трети месец нямам одобрение, независимо че законовият срок е два месеца. В одобрените критерии от Здравната каса се ползват с предимство пациенти в тежко състояние, каквото е и моето. Животът ми зависи от Вас. Вие избирате дали ще живея или ще умра в страшни мъки", пише 62-годишна пациентка с хепатит С в писмо до управителя на касата д-р Глинка Комитов. Нейната дъщеря е на протеста, за да покаже писмото и да потърси отговор от институцията за забавянето.


Д-р Величка Стаменова, началник отдел "Лекарства" в НЗОК се срещна с протестиращите и обясни, че на този етап не може да се твърди, че има забавяне на документите и всички входирани заявления се разглеждат в срок от комисията. До месец май всичко е разгледано, каза тя.


От началото на периода, в който касата реимбурсира модерните лекарства за болни от хепатит С са одобрени почти 220 души, отбеляза д-р Стаменова и помоли хората за търпение. По думите й тези пациенти кандидатстват по приложение 1 - с медикаментите за домашно лечение - които не се водят спешни и затова не е предвидено разрешенията да се отпускат толкова бързо. Редът за разглеждане на кандидатите е по входящия номер на документите им, а не по състоянието и спешността им, допълни представителят на касата.


Силвана Лесидренска, председателят на "Хепактив" нарече нагло твърдението, че няма забавяне на протоколите, при положение, че организацията получава такива сигнали всеки ден. Нагло е и да се обяснява, че няма спешност в случая, при положение, че говорим за хора с придружаващи онкологични заболявания, с рак и с цироза на черния дроб, коментира още тя. По думите й има и още една подготвяна заплаха в касата - да се намали броят на комисиите, които имат право да издават протоколи на пациентите с хепатит - от 13 на 4 за страната, което още повече ще забави процеса.


Д-р Стаменова от НЗОК отговори, че изискванията не са променени за момента и действат всички комисии, а несъответствията в част от документите ще се разгледат от четири от комисиите и не означава, че ще има промяна в сегашния ред. Тя отново призова за самообладание и спокойствие сред протестиращите, за които има модерни и ефективни лекарства, но не и административно позволение да ги ползват.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK