Лятната анти-СПИН кампания на здравното министерство започва днес

Един от мобилните кабинета за безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН - във вътрешността на бус (архив)

© Юлия Лазарова

Един от мобилните кабинета за безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН - във вътрешността на бус (архив)



Националната лятна кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН започва днес в цялата страна. В рамките на месец - до 15 септември - всеки желаещ може да се изследва и да зададе въпросите си в мобилните кабинети, разположени на ключови места в областните градове и различни села, както и в Регионалните здравни инспекции и 14-те работещи Кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) в цялата страна. (Списък на местата и датите, част от кампанията, може да видите в прикачения файл).


Кампанията "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" се провежда за 13-а поредна година. Общо над 42 хиляди души са се изследвали за вируса чрез нея, съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването. Тази година тестването ще се предлага от медицински консултанти в близост до басейни и аквапаркове, в централни градски части, в градски квартали и села с преобладаващо ромско население, също и в учебни заведения.


В духа на кампанията Министерство на здравеопазването припомни ключовите факти за предаване и предпазване от СПИН:




- Човешкият имуннодефицитен вирус (ХИВ) причинява Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) и се съдържа в кръвта, семенната течност, влагалищния секрет и майчината кърма.


- Има три начина за предаване на вируса - по полов път при незащитен секс, по кръвен - при кръвопреливане или ползване на замърсени игли, от ХИВ-позитивна майка на новородено.


- За предпазване от заразяване задължително е ползването на презерватив по време на секс, най-вече с непроверен партньор; при наркозависимите - избягване на употребата на общи игли и спринцовки; и профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.


- Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK