За да е наистина здрав, човек трябва да се движи в пъти над препоръчваното, сочи анализ

Джогингът не е единственото физическо усилие, което се брои за раздвижване.

© Георги Кожухаров

Джогингът не е единственото физическо усилие, което се брои за раздвижване.Препоръчаните от Световната здравна организация 150 минути разходка или 75 минути бягане за седмицата може и да са полезни, но са крайно недостатъчни за предпазване от петте най-разпространени хронични болести. Физическите усилия за седмицата трябва да са между пет и седем пъти повече, за да предпазват наистина от диабет, сърдечно-съдови болести и сърдечен удар, рак на гърдата или на дебелото черво, пише "Гардиън".


Това показва анализ на повече от 170 проучвания от 1980-та до сега, направен от американски и австралийски университети, публикуван миналата седмица в Британския медицински журнал. Учените търсели закономерности между количеството движение и здравето на хората, участвали в различни експерименти през годините. Без изненада се потвърдило, че повече движение означава по-добро физическо състояние, но освен това проличало, че препоръките на СЗО за минимални усилия на седмица са всъщност доста под реалния минимум за здраве.


Друго откритие на анализаторите е, че домакинската работа, градинарството, изкачването на стъбли и други всекидневни занимания спокойно могат да се броят като физическо натоварване и съчетанието им в един ден е равно на усилена тренировка, която вече надхвърля препоръката на СЗО за минимално движение.
150 минути ходене на седмица, които препоръчва Световната здравна служба, се равняват на 600 минути метаболитен еквивалент (съотношението 1 ккал/кг/на час по време на движение - МЕТ). В същото време изкачването на стълби общо 10 минути за деня, чистенето с прахосмукачка за 15 минути, 20 минути градинарство, както и 20 минути тичане и 25 каране на колело общо правят за седмицата повече от 3000 минути метаболитен отговор.


Между 3000 и 4000 МЕТ според колектива от учени е действителното необходимо количество за предпазване от тежки болести. Рискът при хората, които постигат тази активност е намален осезаемо - те най-рядко от всички останали групи страдат от онкологични, сърдечни болести и диабет.


Хората, които успяват да спазят поне препоръката на СЗО, са по-здрави от тези, които изобщо не се движат, но рискът от хронични болести се понижава незначително. Например за заболяване от диабет - разликата е само с 2%. При над 3000 МЕТ на седмица рискът пада с още 19%.


Анализаторите не могат да извадят заключения за промяната в необходимостта от движение - факт е, че затлъстяването и диабетът, от които могат да произлязат много други заболявания, са епидемия в развития свят. Те препоръчват СЗО да преосмисли критериите за здраве, които задава, а на хората - да превърнат физическото усилие в част от ежедневието си, така че да не им тежи, както например една концентрирана тренировка във фитнеса. Да слезеш спирка или две преди дома или офиса и да вървиш останалото разстояние, или пък да започнеш да отглеждаш растения, са стъпки в правилната посока, убедени са учените.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  Ми значи само мигрантите спазват препоръката на СЗО?!

 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като начало - повече ходене на работа с градски транспорт. Тогава обикновено ходенето пеша е повече, отколкото при пътуване до работа с автомобил.

 3. 3 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 316 Неутрално

  150 минути седмично разходка, безумно.

 4. 4 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  аз знам минимум 10000 крачки на ден... туй по старому или по новому иде...?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3052 Весело

  Тази препоръка не е за нашите тарикати-как иначе ще си показва новата баварка,висейки по-час в задръстванията.Не се връзва и с всекидневното пиене на бири след работа пред блока!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Какво им пречи на хората да спортуват и да се хранят здравословно? Някои здравословни храни като извара, боб, леща, яйца, кисело мляко(по БДС) , леблебия са евтини. Пушат , пият , седят по цял ден , ядат основно боклуци и после се жалват.

 7. 7 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  СЗО задава политически удобни стандарти. Това е ясно и на малките деца. Иначе 90% от населението на САЩ и Европа ще попадат в някакви "лоши" категории, а това не е добре за имиджа на политиците. В един момент решават и променят стандартите за наднормено тегло и хоп, нацията вече не е с наднормено тегло. Всичко е ОК.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално

  Всичко е въпрос на навик. Ако сте свикнали да вървите пеш, вместо да вземете такси или обществен транспорт, независимо от времето и възрастта ,пак ще го правите.

 9. 9 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Той и Митко Цонев спортуваше, по 1 км. всяка сутрин плуване, другото отделно ...

 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#7] от "primaxm":

  Политически удобни и Корпоративно удобни стандарти !
  Не случайно опитаха да изкарат и яйцата и маслото вредни !
  Не им вярвам и не ме интересуват препоръките им , но редовни тренировки с тежести и туризъм на въздух са абсолютния минимум за що годе здравословен начин на живот .
  И лека гимнастика сутрин преди закуска !

 11. 11 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 927 Неутрално

  А корекция за лош началник. ниско заплащане и коьпави държавници ?!

  Тогава сигурно само трябва да бягаме и да не работим.

 12. 12 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1745 Весело

  До коментар [#11] от "olimpipanov":

  да бягаме , ама към терминал 1 и 2

 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Да вземат веднага мотиките...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Пак откриха топлата вода. Истината е, че хората отдавна не водят нормален живот, като под ''нормален'' разбирам да се движат доста - движението, необходимо, за да извършват ежедневните си задължения по хигиената си, храненето си, грижите за децата и близките си, служебната си кариера и.т.н. Ако човек САМ се грижи за всичко това, неминуемо ще извървява доста километри на ден. А как е в действителност: от леглото -на стола до масата за закуска, която е нещо вече готово и не изискващо разход на енергия; от стола - в колата; от колата - на стола в офиса и.т.н. - целият ден е прекаран в седене. Не се изразходва енергия за пазаруване и приготвяне на храната; за почистване на къщата и всичко останало в домакинството, защото се ползват най-различни технологически нововъведения или се плаща на обслужващ персонал. На Запад е още по-плачевно положението - пазаруване по интернет или поръчване на готова храна по телефона; пълно занемаряване на жилището и личната хигиена - това са типичните черти на болезнено затлъстелите хора там.
  Но вниманието на хората продължава да бъде отвличано от същината на проблема и им се говори за ''спортуване'', за специални режими и условия, когато в действителност е достатъчно те да започнат да живеят нормално, така, както ни е програмирала природата - да се движим и от време на време да се храним, за да наваксаме енергията, която сме изразходили.

 15. 15 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Аз карам колело. Всеки ден. От половин година не съм се качвал на градски транспорт, използвам единствено велосипед.

 16. 16 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1082 Любопитно

  До коментар [#9] от "cases":

  дали?

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 17. 17 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 213 Неутрално

  От диабет и сърдечни болести човек може да се предпази до известна степен и ако поддържа здравословно тегло. Но от прекомерно спортуване може да се сдобие със ставни проблеми. Всичко трябва да е с мярка.

 18. 18 Профил на salamander
  salamander
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#12] от "stenlyaka":

  Защо и накъде?!

 19. 19 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Интересно дали снимката е от тая година. Не си вижда нито една кола. Значи Рейзито вече е успял да затвори пътя южно от "Дюни"

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  “Друго откритие на анализаторите е, че домакинската работа, градинарството, изкачването на стъбли и други всекидневни занимания спокойно могат да се броят като физическо натоварване и съчетанието им в един ден е равно на усилена тренировка, която вече надхвърля препоръката на СЗО за минимално движение.”

  Изненадан съм, че не са включили секса във всекидневните занимания!

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 576 Неутрално

  А СЗО казаха ли, че колкото и да бягаш ако тъпчеш ммкадоналдс и полуфабрикати цял ден няма никаква файда.

  Моралът не е порок!
 22. 22 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Бягайте по един час на един или плувайте по 40 минути на ден, или бързо ходене по час и повина на ден, или карайте колело по един час на ден. Само това означава, че няма да имате проблеми със сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло или нехаресване пред огледалото. Знам го от собствен опит.
  Разбира се, това трябва да е съчетано с непушене, умерено пиене и правилна диета (без брашно, сол и захар). Ако нямате някакви генетични предразположения към коварни болести и живеете на място, където въздухът и водата са относително чисти, това дава допълнителни предимства. И най-важното избягвайте стреса, колкото и да е трудно това в днешния свят.

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Познавам една, дето много ходеше и сега я болят краката. Човек и добре да живее, пак ще умре.

 24. 24 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  [quote#14:"princess_x"]Истината е, че хората отдавна не водят нормален живот[/quote]
  Някои хора водят нормален живот, колкото повече се присъединят към тях (нас) толкова по-добре. У наше село, всеки уикенд има бягане на различни дистанции, където се записваш онлайн и отиваш на уреченото място и час заедно с още хиляди като теб - наред с укрепване на здравето, завързваш много познанства, а ако си що-годе нормален на външен вид, може и друго да "завържеш". Разбира се, това в кръга на майтапа, но всичко в живота, вкл. и "нормалността" му зависи от нас самите. и още едно нещо - никога не ползвай асансьор.

 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Хората са много различни и това, което за един е полезно, за друг може да е вредно. Ходенето пеш и заниманията в градината са ОК, потенето във фитнеси и бягането ката ден - според мен не са.......
  Не познавам нито един професионален спортист-дълголетник, и не малко от връстниците ми, които спортуваха (не професионално!) вече са в гроба или страдат от сериозни хронични болести. Това ме навежда на определени размисли.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 726 Неутрално

  всички умни хора са достигнали до извода, че животът не струва, а ние се бием да удължим една безсмислица

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 27. 27 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 728 Любопитно

  До коментар [#1] от "xmm":

  [quote#1:"xmm"]Ми значи само мигрантите спазват препоръката на СЗО?![/quote]

  Ми що са толкова нервни тогава? Нали уж здрав дух в здраво тяло...

 28. 28 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#27] от "Moonshine":

  Ми значи нещо куца или в духа,или в тялото

 29. 29 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1856 Гневно

  До коментар [#27] от "Moonshine":

  От нападенията на руските и сирийски изстребители-бомбардировачи и хелиптери

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 30. 30 Профил на dakatarules
  dakatarules
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#26] от "Stavrogin":

  "... инстинктът за живот е по-силен от неговия смисъл." Тоя цитат от "Хайка за вълци" винаги ми се натрапва в съзнанието като срещна под каквато и да е форма някакво безумно страдание...

 31. 31 Профил на adasha
  adasha
  Рейтинг: 213 Весело

  От началото на седмицата имам около 4км плуване, 20-на км колело, 2ч градинска работа.
  По тия предписания до края на месеца трябва само да лежа и от време на време да отскачам до кръчмата или хладилника

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ходенето е полезно,а бягането има и много негативни ефекти.Натоварват се колена,стави,глезени,гръбнака.Освен това пулса се ускорява много и понякога се стига до фатален изход.

 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#9] от "cases":

  МИТКО ТИ ЦОНЕВ не послуша баща си, когато му каза, че не става...
  Разсърди му се и го отхвърли.
  Ама нали найш, че сичко се връща!?

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#30] от "dakatarules":

  Никой са не стряска преди, че и по време на страданието, а след това, вече е излишно!

 35. 35 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#22] от "GreenEyes":

  Забраил си я препоръката, да пишеш коментари в "Дневник", ама редовно!
  Без праописни грешки!

 36. 36 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#14] от "princess_x":

  Принцес,
  Проблема е, че се храним, без да сме гладни.
  Това е природо не съобразно.

  Преди време, храната е била трудно доставима и хората са били почти винаги полугладни.
  Ситоста и преяждането стават бич божи и наказанието са хронични болести и предразположенията за тежки.

 37. 37 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#13] от "Нефертити":

  То вече няма качествени мотики а само някакви бутафорни като за отпадъци.
  Вместо мотики може ли печено пиле и домат от градината на баба.

 38. 38 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  4-5 пъти седмично, за 40-60 минути с пулс от145 - 165 според възрастта. Апсолютно достатъчно. Независимо от спорта. Ако е само ходене, то да има и баири и вместо 60 минути - към два часа.

  chavo64
 39. 39 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#17] от "Erzsebet":

  Болките в кръста са болест на саатчиите вследствие от продължителното движение в кръста.

 40. 40 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ползата от спорта е преувеличена, дори сума ти спортуващи получават инфаркти и инсулти. Най-важно за здравето са удачна нагласа към живота и света, която да премахва стреса и разумно хранене.

 41. 41 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2496 Весело

  [quote#35:"convince"]Забраил си я препоръката, да пишеш коментари в "Дневник", ама редовно!
  Без праописни грешки! [/quote]
  Готово! Не я знаех досега, ама щом казваш...почвам.

 42. 42 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#17] от "Erzsebet":

  моите впечатления са пък ,че всички ,които спортуваха активно или се натоварват със силови спортове или плуване са много по износени и с повече болежки още от млада възраст ,да не говорим ,колко от тях са инвалиди , а и колко млади момчета с отлична физика ми идват с 200 кръвно или с прескачане на сърцето ,което не е нормално на 20-30 години , всички спортове извън нормалното най вероятно предизвикват определени увреждания и огромен риск от травми ,което също е лошо ,да не говорим ,че точно тези хора са с много голямо самочувствие ,не признават никакви правила и често и катастрофират,така риска се изравнява ,а иначе казано до най дълбока старост и с най малко болести са тихите и спокойни хора ,които не се занимават с никакви проблеми и не се вълнуват от нищо , гледат на живота от горе и живеят с кеф до 90 г .

 43. 43 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Де бе, сипи една бира, 2 кока-коли, 4 наденици леки и половин самун ляп...

 44. 44 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Психиката и гените са решаващи.

 45. 45 Профил на mpt990
  mpt990
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#6] от "vloti":

  Точно така! Особено пушенето, пиенето и мързела да се помръднат. Само си намират оправдания, че здравословното хранене и спортът били скъпи и затова не можем да си ги позволим. Храните, които споменавате, са наистина евтини, а едно тичане от време на време в района, където живеем, съчетано с изкачване на Витоша пеша на бърз ход (ако живеем в София) са напълно безплатни!

 46. 46 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 357 Весело

  До коментар [#1] от "xmm":

  И севрнокорейците!!!Там няма затлъстяване!

 47. 47 Профил на Olek_s
  Olek_s
  Рейтинг: 213 Неутрално

  290 годишна карта за фитнес излиза почти безплатно.290/12=24,16 на месец.Толкова горе долу съм харчил за лекарства за Хипертония и намаляване на Холесторол . Тренирам между 1 и 2 часа дневно 5 пъти седмично вече 3-та година.Оправданието че е било скъпо е абсурдално.

 48. 48 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Някой прави ли сметка че СЗО препоръчва 75 мин. бягане/седмица, а било необходимо 5-7 пъти повече. Да вземем минимума от 5 пъти за действително необходимо, то каква ще е сметката.
  75 мин препоръчано * 5 пъти / 7дневна седмица = 53 мин./бягане на ден (при все че сме взели най-ниската база). Това са относително 10-15 км./дневно бягане (зависимост от темпото, степента на натренираност, терен, отпочиналост и пр.)
  Нормално ли е да се бягат 70-100 км. на седмица? Излиза, че всеки трябва да е любител маратонец. Не отварям въпроса за това дали човек има на разположение 1 час за тренировка + отиване връща до мястото за трениране + душ + оправяне след това - стават 2 часа на ден. Два часа дневно за мен е ОГРОМНА отдаденост и тренирайки вс. ден по толкова време няма да имам време за някои от следните неща - деца, пазаруване, готвене, чистене, да видиш приятели, роднини или познати, да прочетеш книга, да починеш, да свършиш някаква работа по дом/кола и пр. и пр. и пр.

 49. 49 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Най хубаво е да си слаб.Всичко друго е ала бала.

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 50. 50 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2180 Весело

  До коментар [#42] от "edin drug":

  Споделям Вашето наблюдение. Движение да, но не прекалено енергично, проста храна в скромно количество, спокоен живот, писатели, художници, кабинетни учени, те са истинските дълголетници. И разбира се някои полудиви хора, живеещи в планини и гори, ако не бъдат нападнати от животни в пряк и преносен смисъл.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 51. 51 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 289 Неутрално

  се повече хора на 30-те са със шкембаци или ако са жени са некви кранти... градят ми кариера ... пушат като комини .. кредити за нова кола и телевизор.. почивки ол инклусив ...снимат си яденето по соц. мрежи - "Човече, та ти си едва на 30 и вече си една торба ЛОЙ" :д

 52. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  По миналата неделя за 8 ч. минах пеш 41 км по р. Майн изгаряйки 2хил. ккал

 53. 53 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#38] от "chavo64":

  И карането на колело гори много калории а пък същевременно и щади ставите. Най добре всъщност е човек да плува, ама в България няма почти никакви условия за целогодишно практикуване.

  Panta rhei....
 54. 54 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#53] от "Molossian":

  Съгласен, каквото и да е, стига да натоварва достатъчно и да ти харесва. Спорта не трябва да е мъка и задължение.

  chavo64
 55. 55 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Аз не съм чул някой да се контузи от плуване например, но има и друго. Освен движения трябва да внимаваме и какво ядем.

 56. 56 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Нищо не уморява така, както стоенето/седенето в офиса...
  А време за движение винаги се намира. Вместо да гледаш тъпи сериали, може да излезеш да се поразходиш. Повечето финтеси работят от рано сутрин до късно вечер, а и доста площадки на открито се появиха. Колкото до домакинската работа, при положение че, всичи се натъпкахме в кутийки от 50-60-80 квадрата, то няма какво толкова да се прави. Ей го на вчера, за 3 часа си почистих апартамента от долу до горе. После какво да прави човек, освен да излезе малко да потича... Така че, време за действие се намира, другото са оправдания.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK