Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Европа, изглежда, не може да поеме повече шоколад

Европа, изглежда, не може да поеме повече шоколад

© Юлия Лазарова



Европа е безспорният шампион по консумация на шоколад в света. В страните от Европейския съюз на човек се падат средно по 5.77 кг на година или по 57 шоколада - повече от един на седмица. За сравнение в Китай количеството на глава от населението е само 200 грама за годината. Дори Щатите не могат да се мерят с техните 4.3 кг шоколад на човек.


От 2008 г. насам обаче се наблюдават вариации и спадове на потреблението в Европа и за това има няколко възможни обяснения, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".


Справката в Евростат показва, че пазарът на шоколад в ЕС е достигнал насищане около 2003 г., когато са изядени близо 3.4 млрд. килограма. До 2008 г. достига пика си и количеството нараства до 4.1 млрд. кг, но оттам следва спад до 2012 г., и после отново ръст до 2015 г. За последното десетилетие количеството варира между 3.6 и 4.1 млрд. кг без драстични скокове. Тенденцията обаче предвещава нов спад през следващите няколко години.




Големите производители обясняват това с абсолютното пренасищане на пазара. Тук пазарът вече няма накъде да се разгръща, а дори е възможно да се свие по различни причини. Във фокуса на фабриките вече е Азия, където е следващият платежоспособен и все още "гладен за сладко" пазар. Някои традиционни европейски компании вече изнасят за Австралия, Япония и Латинска Америка.


Поскъпването на какаото е една от основните аргументи, които пазарните експерти дават, когато се обясняват спадовете в продажбите на шоколадови изделия. Темпото, с което вървят развиващите се пазари е толкова бързо, че производителите на какао не смогват да им го набавят. Оттам и цената на суровината расте.


Но всъщност това не е толкова значим фактор за развитите икономики, защото реалното изражение на поскъпването в крайната цена е само с няколко евро цента. Заедно с това стремежът към качеството в страните с висок стандарт се повишава и скъпите марки се налагат като по-пресижни и здравословни, затова и по-желани. В Германия например много от любителите на шоколад са готови да плащат по 5 и повече евро за брой.


Успоредно с шоколада, пазарът се насища и на всичко останало. На традиционните места, на които се продават какаовите изкушения - хранителните магазини, уличните будки и бензиностанции, вече предлагат достатъчно по-ниско калорични алтернативи като плодове, ядки и диетични десерти. Много клиенти са започнали да предпочитат тях, отбелязват анализаторите.


Друг актуален аргумент, дори и да е абстрактен, е глобалното затопляне. Според експертите, цитирани от немското издание, повишаването на температурите през последното десетилетие отдалечава хората от оптималната температура за сладко. Колкото по-топло е, толкова по-малко е желанието за шоколад, като границата е около 25 градуса по Целзий, показва германско проучване.


Нито една от тези причини обаче не е достатъчно силна сама по себе си за насочване на тенденцията. Вероятно е комбинацията от всичките, а според една от теориите Европа е достигнала предела на количеството, което може да поеме, за да засити глада си за сладко - онези 5.7 кг на година. Това би означавало, че и САЩ и Азия имат много да догонват и съответно - пазарите там могат да продължават да растат.


И макар че Европейският пазар вече e пълен, има известно място за движение - например в последните пет години продажбите на шоколади на блокчета са се запазили на едно ниво; шоколадовите ликьори, бонбони и какаото на прах се купуват по-малко; а течният шоколад се търси все повече. Повече интерес има и към изделията с екзотични комбинации на подправки и добавки. В пик са продажбите на шоколади със сол, карамел с морска сол, лавандула, роза и др. Тези с чили обаче вече не са на мода.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на джендър NATO generals
    джендър NATO generals
    Рейтинг: 987 Неутрално

    Всичко е пазар, производство, печалба! "Просто бизнес". Опитвам се да огранича консумацията на шоколад, защото не е полезна за здравето ми. Но желанието за печалба при едни, не винаги е добро за други!

    Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
  2. 2 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1253 Неутрално

    Може може, поне България ще помогне, стига да правят повече промоции. Само гледай.

  3. 3 Профил на cognitive
    cognitive
    Рейтинг: 225 Неутрално
  4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2816 Весело

    Добрия шоколад си е истинско преживяване !
    Препоръчвам да отидете в Мексико само за шоколадов туризъм !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  5. 5 Профил на Nazlim S
    Nazlim S
    Рейтинг: 334 Неутрално
  6. 6 Профил на beatles
    beatles
    Рейтинг: 823 Неутрално

    то и аз мога, но не познавам никой, дето да даде 5 евро за 100г шоколад, това че опитваш на коледния базар някаква шоколадова гъзария за 60/80 евро килото не означава, че масово консумоираш шоколад за 5 евро на 100г. аз примерно над 20 за кило давам веднъж на високосна

    Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
  7. 7 Профил на beatles
    beatles
    Рейтинг: 823 Неутрално

    До коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    в мексико не знам, но в белгия...като почнем от шоколада и минем през пастички и тортички.....

    Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
  8. 8 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1094 Неутрално

    До коментар [#5] от "Nazlim S":
    Да не бъркаш с бакалава

  9. 9 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 1346 Любопитно

    До коментар [#1] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

    Затова ли при комунизЪма всичко се купуваше на опашки???
    Защото е било добро за трудящите се?!?!?

  10. 10 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2471 Весело

    За сравнение в Китай количеството на глава от населението е само 200 грама за годината."За сметка на ориза.

  11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2816 Неутрално

    До коментар [#7] от "beatles":

    Да така е !
    Австрия също !
    Но Мексико е......върхът !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  12. 12 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1819 Неутрално

    Всеки ден по 30 грама .
    Шоколадът е полезен , ако е с по-високо съдържание на какао .
    Но повтарям - по максимум 30 гр на ден

  13. 13 Профил на edin drugii
    edin drugii
    Рейтинг: 2184 Неутрално

    До коментар [#12] от "stenlyaka":

    отбягвам всичко сладко ,диабетик съм , но понякога си похапваме , не е толкова вредно .

  14. 14 Профил на Nazlim S
    Nazlim S
    Рейтинг: 334 Весело

    До коментар [#8] от "shileto": Ще ме накараш да 'одя за баклава.

  15. 15 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 3434 Весело

    До коментар [#9] от "4ort":
    [quote#9:"4ort"]Защото е било добро за трудящите се?!?!?[/quote]

    Не се подигравайте. При социализма грижите за трудещите се достигнаха такова ниво, че шоколадът се произвеждаше само от соя.

  16. 16 Профил на blaf
    blaf
    Рейтинг: 607 Неутрално

    По 2 кила шоколад изяждам на ден, имам собствена какаова плантация на покрива на една панелка в Младост.

  17. 17 Профил на роджър
    роджър
    Рейтинг: 877 Неутрално

    Мен ме кефи максимално черен шоколад, а ям, когато се сетя да си купя ...

    https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
  18. 18 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1376 Неутрално

    Всеки ден, но не повече от 20-30 грама.
    Просто не мога да пия вода без да ми е сладко.
    Но докато в 500 мл безалкохолно има 50 гр. захар, с едно квадратче, дето не занм има ли 1о гр. изпивам половин литър вода.

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  19. 19 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1376 Весело

    Айде щото сте послушни деца:

    250 гр. какаово масло
    80 гр. кокосово масло
    100 гр. какао
    50 гр. мед (2.5 с.л.),

    И още каквото ви дУша воли - бадеми, стафиди, лешници сушени плодове, сухо мляко или сметана.
    Аз го правя с повечко мед, че обичам да ми е сладко, та не става много твърд и трябва да се държи в хладилника.

    И да се пази от домочадието с пръчка и да се отпуска на здравословни дажби.
    П.С. Въпросните масла вече ги има по биоотделите на почти всеки супер.

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  20. 20 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7814 Неутрално

    Всеки ден, но качествен и с голямо съдържание на какао.

  21. 21 Профил на matrix
    matrix
    Рейтинг: 279 Неутрално

    По солените и киселите храни съм.

  22. 22 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 6814 Неутрално

    Всеки ден по 25-30 гр, е нашият не е като шоколада в Брюксел...разликата е огромна.

  23. 23 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 6814 Неутрално

    До коментар [#19] от "rapidfire":

    Тези съставки студени ли се смесват, или нещо от тях се загрява, нещо не мога да "загрея" .

  24. 24 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 560 Неутрално

    До коментар [#21] от "matrix":

    Аз по течните...

  25. 25 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1376 Неутрално

    До коментар [#23] от "Peni Nikol":

    На водна баня на умерена температура. На висока се разваля вкуса.
    Иначе и кокосовото и какаовото масло са твърди на стайна температура до 25 градуса.

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  26. 26 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1376 Неутрално

    П.С
    Този школад не е по-малко калоричен от купешкия, но е в пъти по-вкусен и няма никакви Е-та.
    Па вкъщи не му даваме да се развали

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  27. 27 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5721 Неутрално

    Само бял шоколад но 5 кг? Кой ли е изял моят дял

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  28. 28 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4405 Любопитно

    До коментар [#12] от "stenlyaka":

    Точно така и аз си хапвам всяка вечер по 20-30 грама шокалад или някакъв шоколадов десерт. 🍫

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  29. 29 Профил на Flat Mars Society
    Flat Mars Society
    Рейтинг: 505 Неутрално

    Много рядко хапвам по няколкопарченца черен шоколад.От половин година се опитвам да не ям сладки неща.Намерих си идеален заместител на течния шоколад - лешников тахан и мед.Уникална комбинация и полезна.Препоръчвам.

    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
  30. 30 Профил на Patsis
    Patsis
    Рейтинг: 4438 Неутрално

    Шоколад ям, когато някой ме почерпи с шоколадов бонбон. Или ако купя шоколад на внучето с педагогическа цел -да не мисли, че всички благини са само за него.

  31. 31 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 1229 Весело

    Да произвеждат повече - аз мога още по-големи количества да ям

  32. 32 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    От Коледа до Коледа изяждам един шоколад (100-120 г). Но ми се е случвало и цял черен шоколад да изям за ден . Въпрос на настроение.

    Вярно е (за мен), че в топлото време някак хич не се сещам за шоколад, дори да имам нужда от бързи калории.

    Обичам течен шоколад с хляб. Може и малко масълце. Или домашен течен шоколад - суров жълтък, масло и какао (кипнато в маалко водица или мляко). Това е от детството ми - биенето на ръка на съставките май изразходва енергията от въпросната вкуснотия . Че няколко сервиза кафени чаши изпотроших, докато разбия жълтъка с маслото

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  33. 33 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1161 Неутрално

    Не обичам шоколад, затова рядко хапвам, а черен пък изобщо не ям.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  34. 34 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1366 Любопитно

    До коментар [#27] от "penetrating":

    "Само бял шоколад "

    В него има ли нещо какаово? Може би само какаово масло?

    Сериозно питам, просто не знам.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  35. 35 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2761 Весело

    До коментар [#15] от "Един препатил":

    Шоколадът бе за бедняците, най-вече Корекомските яйца - а за богатият трудовак - елитът на сладкарството - цар Марципан - неосъществимата лелеяна мечта на всеки закъсал империалистически поданик.

  36. 36 Профил на rainbou1
    rainbou1
    Рейтинг: 1242 Весело

    Ям шоколад само като отчупя парченце от този, който съм занесъл като подарък на племенниците
    И да, в Брюксел съм

  37. 37 Профил на Лудколю Деликолев
    Лудколю Деликолев
    Рейтинг: 913 Неутрално

    Белгийският (черен) шоколад е класика, също като бирите им. Впрочем има комбинация черен шоколад с тъмна трапист бира.

  38. 38 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4393 Неутрално

    До коментар [#20] от "Роси":

    И аз съм по 90%-я.
    Но 'ΕΡΕΒΟΣ е прав за Мексико, белгийските са много добре направени но са по-сладки и фини производства. Аз обичам по-горчивите.

  39. 39 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3663 Неутрално

    Нашата агенция по храните е разрешила под надписа "шоколад" да има палмово масло. За справка вижте съдържанието на "Милка", която е срам за Крафт, Нестле или който и е собственика.

    Любовта ще спаси света!!!
  40. 40 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 823 Неутрално

    това заглавие звучи расистко.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  41. 41 Профил на sophia_gr
    sophia_gr
    Рейтинг: 442 Неутрално

    [quote#39:"hope"]Нашата агенция по храните е разрешила под надписа "шоколад" да има палмово масло. За справка вижте съдържанието на "Милка", която е срам за Крафт, Нестле или който и е собственика.[/quote]
    Хм, не всичките Милки имат палмово масло. Дори Линд имат в някои от шоколадите си палмово масло. Шоколади без палмово масло и с други там качествени "екстри" са над 10 лв.

  42. 42 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Тук пазарът вече няма накъде да се разгръща, а дори е възможно да се свие по различни причини.
    ...............
    Причината е най-вече в самите алчни концерни, които изкупиха всички малки и средни шоколадени фабрики и останаха двама-трима големи играча, които пускат на пазара едни и същи буклуци и така принуждават потребителя да не консумира повече шоколад.

    nemo malus felix, minime corruptor.
  43. 43
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  44. 44
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  45. 45 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5721 Неутрално

    До коментар [#34] от "Музар":

    Да, има основно какаово масло

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  46. 46 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1366 Весело

    До коментар [#43] от "damage_case":
    До коментар [#44] от "abdelhaqq":

    Ха! Значи моментът е подходящ да хапна шоколад, щото възприех заглавието буквално , а вашият поглед ми харесва повече - явно имам недостиг на калории за добри (смарт) асоциации .

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  47. 47 Профил на Flat Mars Society
    Flat Mars Society
    Рейтинг: 505 Неутрално

    До коментар [#40] от "abdelhaqq":

    +1

    Добро попадение Сега погледнах заглавието на статията,понеже я отворих от пула за гласуване "колко често ядете шоколад"

    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
  48. 48 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 823 Неутрално

    До коментар [#47] от "Идеологически диверсант":

    примерно заглавие в прас-прес от типа на "На Лъвов мост гъмжи от шоколади, прииждат натурално-черни от Судан".

    בני אתה אני היום ילדתיך
  49. 49 Профил на Chavo64
    Chavo64
    Рейтинг: 388 Неутрално

    Ми повече какао и по малко добавки за вкус и ще стане работата. То напоследък всичко шоколадово е мазнина и захар. Аз си ям черен шоколад за "готвене" 75% какао.

    chavo64
  50. 50 Профил на bolgaroliub
    bolgaroliub
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Шоколад не може да приеме Европа по вече но ислямски емигранти трябва да приеме още няколко десетки милиони

  51. 51 Профил на Nazlim S
    Nazlim S
    Рейтинг: 334 Неутрално

    До коментар [#7] от "beatles": В Мексико са дрогираните шоколадки, картелите. С това е известна страната на мексиканците, а не с мле@ните шоколади.

  52. 52 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3663 Неутрално

    До коментар [#41] от "sophia_gr":

    Да, вярно не всички имат. Тази в която първо видях е детската Милка с мляко....
    И в Линда има, да.
    НЕ става въпрос за цена, а за това че пазара им върви по инерция и каквото и да сложат марката работи за тях.
    В Лидъл има шоколади без палмови мазнини за 1, 50лв.

    Любовта ще спаси света!!!
  53. 53 Профил на пустиняк
    пустиняк
    Рейтинг: 585 Неутрално

    И аз дъня черен шоколад за глазури! Голям кеф е, верно!

    Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
  54. 54 Профил на gdobranov
    gdobranov
    Рейтинг: 388 Неутрално

    До коментар [#7] от "beatles":

    ... и стигнем до белгийската бира

  55. 55 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3906 Неутрално

    [quote#54:"gdobranov"]... и стигнем до белгийската бира[/quote]
    в Белгия разбрах, че и бирата може да е изискана напитка.

  56. 56 Профил на malart
    malart
    Рейтинг: 781 Неутрално

    Това със съдържание на какао под 70% има ли смисъл да го наричаме шоколад

    malart.blog.bg
  57. 57 Профил на marker
    marker
    Рейтинг: 708 Неутрално

    До коментар [#11] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    [quote#11:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Но Мексико е......върхът ! [/quote]
    Не знам какъв шоколад си ял в Мексико, но на мен там много повече ми харесаха тропическите плодове - манго, папая и даже едни малки бананчета. Огромна е разликата между узрелия на дървото плод и тези които ги карат с корабите в Европа.
    А хубав, качествен шоколад има и в Европа, даже и в България.

  58. 58 Профил на mengo
    mengo
    Рейтинг: 567 Весело

    Европа не може да поеме повече хора с шоколадов цвят на кожата

  59. 59 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1331 Неутрално

    [quote#52:"hope"]В Лидъл има шоколади без палмови мазнини за 1, 50лв.[/quote]

    По-добри са онези за 2.50, особено с 81% какао. Общо взето те са най-добрите шоколади на нашия пазар за подобна цена и качество.

  60. 60 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1331 Неутрално

    [quote#39:"hope"]Нашата агенция по храните е разрешила под надписа "шоколад" да има палмово масло.[/quote]

    Уви, не нашата агенция, а това беше предложено и разрешено преди повече от десетина години на европейско ниво. Спомням си, че сериозните шоколатиери се бунтуваха срещу предложението на бюрократите да се позволи използването на растителни мазнини в шоколада, вместо само какаово масло. Това беше краят на истинския шоколад. Така гробокопачите на шоколада Крафт и Нестле се развихриха и поднасят все по-нови и по-големи извращения на пазара, като в същото време непрекъснато намаляват грамажа. Много хора на практика не са и опитвали истински шоколад!

  61. 61 Профил на sjaakiie
    sjaakiie
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Като каже някой течен шоколад припадам. Това е нищо друго освен нискокачествени растителни мазнини (напр. палмово масло), захар и есенция.

    Течният шоколад, който се ползва в сладкарниците за направата на торти и заливки, е 1:3 блокове шоколад на едро (уж белгийски) и слънчогледово олио, с малко есенция лешник. Всичко се разбива добре с миксер и воала. Затуй - тъмен шоколад и туй то.

    Всичко, на което първата съставка на етикета е захар, не си струва.

    До коментар [#34] от "Музар":

    Белият шоколад технически не е шоколад, заради липсата на какао, да. В най-добрия случай наистина се надяваш да съдържа какаово масло, но и ако това е заменено с евтинджос мазнина, си е смелост да го хапнеш.

    "I'm quite illiterate, but I read a lot."
  62. 62 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3663 Неутрално

    До коментар [#60] от "princess_x":

    Ето ти наредбата. Въпроса е, че освен какао масата, изискване към останалите съставки.
    Цените дори без палмови масла варират, защото цената на какаото е много различна, има различно качество. Та тези от около 20лв./кг. наистина не са нещо особено.

    Ако сте истински фенове потърсете шоколад за професионална употреба, качествен.

    http://old.mi.government.bg/norm/nar.html?id=56576

    Любовта ще спаси света!!!
  63. 63 Профил на Faihle
    Faihle
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Шоколада е за децата и за жените.
    Истинският мъж хапва тиквички с мляко.

  64. 64 Профил на Erzsebet
    Erzsebet
    Рейтинг: 225 Неутрално

    А, добре че ме подсетихте. Имам тук един шоколад с чили.

  65. 65 Профил на Тодор Панаров
    Тодор Панаров
    Рейтинг: 236 Весело

    Кака да ядат европейците шоколад, след като ядат руският държавен тероризъм ежедневно!

  66. 66 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 823 Неутрално

    [quote#44:"abdelhaqq"]До коментар [#43] от "damage_case":

    "точно това написах и аз по-горе. нещо като "мангали", "кюмюр", "мангусти", "дюнери", "ахрянчове", "печки", "резаци" и пр. викам си, имаме ново постижение в терминологията."[/quote]

    не мога да разбера защо модераторите (тези новаци, новонаети зелоти на словесната и идеологическа чистота), изтриват моя коментар по-горе с нелепото оправдание, че "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."

    къде тук е вулгарното, нецензурното, обидата на расова основа? а, да. сетих се. "сексуална" основа сигурно.

    ами изтрийте тогава и коментари № 46, 47, 48, не се излагайте така некохорентно.

    בני אתה אני היום ילדתיך




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK