
© Юлия Лазарова
Европа е безспорният шампион по консумация на шоколад в света. В страните от Европейския съюз на човек се падат средно по 5.77 кг на година или по 57 шоколада - повече от един на седмица. За сравнение в Китай количеството на глава от населението е само 200 грама за годината. Дори Щатите не могат да се мерят с техните 4.3 кг шоколад на човек.
От 2008 г. насам обаче се наблюдават вариации и спадове на потреблението в Европа и за това има няколко възможни обяснения, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".
Справката в Евростат показва, че пазарът на шоколад в ЕС е достигнал насищане около 2003 г., когато са изядени близо 3.4 млрд. килограма. До 2008 г. достига пика си и количеството нараства до 4.1 млрд. кг, но оттам следва спад до 2012 г., и после отново ръст до 2015 г. За последното десетилетие количеството варира между 3.6 и 4.1 млрд. кг без драстични скокове. Тенденцията обаче предвещава нов спад през следващите няколко години.
Големите производители обясняват това с абсолютното пренасищане на пазара. Тук пазарът вече няма накъде да се разгръща, а дори е възможно да се свие по различни причини. Във фокуса на фабриките вече е Азия, където е следващият платежоспособен и все още "гладен за сладко" пазар. Някои традиционни европейски компании вече изнасят за Австралия, Япония и Латинска Америка.
Поскъпването на какаото е една от основните аргументи, които пазарните експерти дават, когато се обясняват спадовете в продажбите на шоколадови изделия. Темпото, с което вървят развиващите се пазари е толкова бързо, че производителите на какао не смогват да им го набавят. Оттам и цената на суровината расте.
Но всъщност това не е толкова значим фактор за развитите икономики, защото реалното изражение на поскъпването в крайната цена е само с няколко евро цента. Заедно с това стремежът към качеството в страните с висок стандарт се повишава и скъпите марки се налагат като по-пресижни и здравословни, затова и по-желани. В Германия например много от любителите на шоколад са готови да плащат по 5 и повече евро за брой.
Успоредно с шоколада, пазарът се насища и на всичко останало. На традиционните места, на които се продават какаовите изкушения - хранителните магазини, уличните будки и бензиностанции, вече предлагат достатъчно по-ниско калорични алтернативи като плодове, ядки и диетични десерти. Много клиенти са започнали да предпочитат тях, отбелязват анализаторите.
Друг актуален аргумент, дори и да е абстрактен, е глобалното затопляне. Според експертите, цитирани от немското издание, повишаването на температурите през последното десетилетие отдалечава хората от оптималната температура за сладко. Колкото по-топло е, толкова по-малко е желанието за шоколад, като границата е около 25 градуса по Целзий, показва германско проучване.
Нито една от тези причини обаче не е достатъчно силна сама по себе си за насочване на тенденцията. Вероятно е комбинацията от всичките, а според една от теориите Европа е достигнала предела на количеството, което може да поеме, за да засити глада си за сладко - онези 5.7 кг на година. Това би означавало, че и САЩ и Азия имат много да догонват и съответно - пазарите там могат да продължават да растат.
И макар че Европейският пазар вече e пълен, има известно място за движение - например в последните пет години продажбите на шоколади на блокчета са се запазили на едно ниво; шоколадовите ликьори, бонбони и какаото на прах се купуват по-малко; а течният шоколад се търси все повече. Повече интерес има и към изделията с екзотични комбинации на подправки и добавки. В пик са продажбите на шоколади със сол, карамел с морска сол, лавандула, роза и др. Тези с чили обаче вече не са на мода.
джендър NATO generals
Рейтинг: 987 НеутралноВсичко е пазар, производство, печалба! "Просто бизнес". Опитвам се да огранича консумацията на шоколад, защото не е полезна за здравето ми. Но желанието за печалба при едни, не винаги е добро за други!
Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток442
Рейтинг: 1253 НеутралноМоже може, поне България ще помогне, стига да правят повече промоции. Само гледай.
cognitive
Рейтинг: 225 НеутралноАз определено мога.
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 2816 ВеселоДобрия шоколад си е истинско преживяване !
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Препоръчвам да отидете в Мексико само за шоколадов туризъм !
Nazlim S
Рейтинг: 334 НеутралноВсеки ден.
beatles
Рейтинг: 823 Неутралното и аз мога, но не познавам никой, дето да даде 5 евро за 100г шоколад, това че опитваш на коледния базар някаква шоколадова гъзария за 60/80 евро килото не означава, че масово консумоираш шоколад за 5 евро на 100г. аз примерно над 20 за кило давам веднъж на високосна
Всички животни са равни, но някои са по-равни от другиbeatles
Рейтинг: 823 НеутралноДо коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
Всички животни са равни, но някои са по-равни от другив мексико не знам, но в белгия...като почнем от шоколада и минем през пастички и тортички.....
shileto
Рейтинг: 1094 НеутралноДо коментар [#5] от "Nazlim S":
Да не бъркаш с бакалава
4ort
Рейтинг: 1346 ЛюбопитноДо коментар [#1] от "Крадолюб ДемоКРАДов":
Затова ли при комунизЪма всичко се купуваше на опашки???
Защото е било добро за трудящите се?!?!?
chicago514
Рейтинг: 2471 ВеселоЗа сравнение в Китай количеството на глава от населението е само 200 грама за годината."За сметка на ориза.
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 2816 НеутралноДо коментар [#7] от "beatles":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Да така е !
Австрия също !
Но Мексико е......върхът !
stenlyaka
Рейтинг: 1819 НеутралноВсеки ден по 30 грама .
Шоколадът е полезен , ако е с по-високо съдържание на какао .
Но повтарям - по максимум 30 гр на ден
edin drugii
Рейтинг: 2184 НеутралноДо коментар [#12] от "stenlyaka":
отбягвам всичко сладко ,диабетик съм , но понякога си похапваме , не е толкова вредно .
Nazlim S
Рейтинг: 334 ВеселоДо коментар [#8] от "shileto": Ще ме накараш да 'одя за баклава.
Един препатил
Рейтинг: 3434 ВеселоДо коментар [#9] от "4ort":
[quote#9:"4ort"]Защото е било добро за трудящите се?!?!?[/quote]
Не се подигравайте. При социализма грижите за трудещите се достигнаха такова ниво, че шоколадът се произвеждаше само от соя.
blaf
Рейтинг: 607 НеутралноПо 2 кила шоколад изяждам на ден, имам собствена какаова плантация на покрива на една панелка в Младост.
роджър
Рейтинг: 877 НеутралноМен ме кефи максимално черен шоколад, а ям, когато се сетя да си купя ...
https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRgrapidfire
Рейтинг: 1376 НеутралноВсеки ден, но не повече от 20-30 грама.
It is nice to be important, but it's more important to be nice!Просто не мога да пия вода без да ми е сладко.
Но докато в 500 мл безалкохолно има 50 гр. захар, с едно квадратче, дето не занм има ли 1о гр. изпивам половин литър вода.
rapidfire
Рейтинг: 1376 ВеселоАйде щото сте послушни деца:
It is nice to be important, but it's more important to be nice!250 гр. какаово масло
80 гр. кокосово масло
100 гр. какао
50 гр. мед (2.5 с.л.),
И още каквото ви дУша воли - бадеми, стафиди, лешници сушени плодове, сухо мляко или сметана.
Аз го правя с повечко мед, че обичам да ми е сладко, та не става много твърд и трябва да се държи в хладилника.
И да се пази от домочадието с пръчка и да се отпуска на здравословни дажби.
П.С. Въпросните масла вече ги има по биоотделите на почти всеки супер.
Роси
Рейтинг: 7814 НеутралноВсеки ден, но качествен и с голямо съдържание на какао.
matrix
Рейтинг: 279 НеутралноПо солените и киселите храни съм.
Peni Nikol
Рейтинг: 6814 НеутралноВсеки ден по 25-30 гр, е нашият не е като шоколада в Брюксел...разликата е огромна.
Peni Nikol
Рейтинг: 6814 НеутралноДо коментар [#19] от "rapidfire":
.
Тези съставки студени ли се смесват, или нещо от тях се загрява, нещо не мога да "загрея"
man_un
Рейтинг: 560 НеутралноДо коментар [#21] от "matrix":
Аз по течните...
rapidfire
Рейтинг: 1376 НеутралноДо коментар [#23] от "Peni Nikol":
It is nice to be important, but it's more important to be nice!На водна баня на умерена температура. На висока се разваля вкуса.
Иначе и кокосовото и какаовото масло са твърди на стайна температура до 25 градуса.
rapidfire
Рейтинг: 1376 НеутралноП.С
It is nice to be important, but it's more important to be nice!Този школад не е по-малко калоричен от купешкия, но е в пъти по-вкусен и няма никакви Е-та.
Па вкъщи не му даваме да се развали
penetrating
Рейтинг: 5721 НеутралноСамо бял шоколад
но 5 кг? Кой ли е изял моят дял
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertИво
Рейтинг: 4405 ЛюбопитноДо коментар [#12] от "stenlyaka":
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36Точно така и аз си хапвам всяка вечер по 20-30 грама шокалад или някакъв шоколадов десерт. 🍫
Flat Mars Society
Рейтинг: 505 НеутралноМного рядко хапвам по няколкопарченца черен шоколад.От половин година се опитвам да не ям сладки неща.Намерих си идеален заместител на течния шоколад - лешников тахан и мед.Уникална комбинация и полезна.Препоръчвам.
ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192Patsis
Рейтинг: 4438 НеутралноШоколад ям, когато някой ме почерпи с шоколадов бонбон. Или ако купя шоколад на внучето с педагогическа цел -да не мисли, че всички благини са само за него.
daam
Рейтинг: 1229 ВеселоДа произвеждат повече - аз мога още по-големи количества да ям
Музар
Рейтинг: 1366 НеутралноОт Коледа до Коледа изяждам един шоколад (100-120 г). Но ми се е случвало и цял черен шоколад да изям за ден
. Въпрос на настроение.
. Че няколко сервиза кафени чаши изпотроших, докато разбия жълтъка с маслото
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд ФройдВярно е (за мен), че в топлото време някак хич не се сещам за шоколад, дори да имам нужда от бързи калории.
Обичам течен шоколад с хляб. Може и малко масълце. Или домашен течен шоколад - суров жълтък, масло и какао (кипнато в маалко водица или мляко). Това е от детството ми - биенето на ръка на съставките май изразходва енергията от въпросната вкуснотия
bee
Рейтинг: 1161 НеутралноНе обичам шоколад, затова рядко хапвам, а черен пък изобщо не ям.
" Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "Музар
Рейтинг: 1366 ЛюбопитноДо коментар [#27] от "penetrating":
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд"Само бял шоколад "
В него има ли нещо какаово? Може би само какаово масло?
Сериозно питам, просто не знам.
Deaddark
Рейтинг: 2761 ВеселоДо коментар [#15] от "Един препатил":
Шоколадът бе за бедняците, най-вече Корекомските яйца - а за богатият трудовак - елитът на сладкарството - цар Марципан - неосъществимата лелеяна мечта на всеки закъсал империалистически поданик.
rainbou1
Рейтинг: 1242 ВеселоЯм шоколад само като отчупя парченце от този, който съм занесъл като подарък на племенниците
И да, в Брюксел съм
Лудколю Деликолев
Рейтинг: 913 НеутралноБелгийският (черен) шоколад е класика, също като бирите им. Впрочем има комбинация черен шоколад с тъмна трапист бира.
daskal1
Рейтинг: 4393 НеутралноДо коментар [#20] от "Роси":
И аз съм по 90%-я.
Но 'ΕΡΕΒΟΣ е прав за Мексико, белгийските са много добре направени но са по-сладки и фини производства. Аз обичам по-горчивите.
hope
Рейтинг: 3663 НеутралноНашата агенция по храните е разрешила под надписа "шоколад" да има палмово масло. За справка вижте съдържанието на "Милка", която е срам за Крафт, Нестле или който и е собственика.
Любовта ще спаси света!!!abdelhaqq
Рейтинг: 823 Неутралнотова заглавие звучи расистко.
בני אתה אני היום ילדתיךsophia_gr
Рейтинг: 442 Неутрално[quote#39:"hope"]Нашата агенция по храните е разрешила под надписа "шоколад" да има палмово масло. За справка вижте съдържанието на "Милка", която е срам за Крафт, Нестле или който и е собственика.[/quote]
Хм, не всичките Милки имат палмово масло. Дори Линд имат в някои от шоколадите си палмово масло. Шоколади без палмово масло и с други там качествени "екстри" са над 10 лв.
СДС
Рейтинг: 1366 НеутралноТук пазарът вече няма накъде да се разгръща, а дори е възможно да се свие по различни причини.
nemo malus felix, minime corruptor................
Причината е най-вече в самите алчни концерни, които изкупиха всички малки и средни шоколадени фабрики и останаха двама-трима големи играча, които пускат на пазара едни и същи буклуци и така принуждават потребителя да не консумира повече шоколад.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
penetrating
Рейтинг: 5721 НеутралноДо коментар [#34] от "Музар":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertДа, има основно какаово масло
Музар
Рейтинг: 1366 ВеселоДо коментар [#43] от "damage_case":
, а вашият поглед ми харесва повече - явно имам недостиг на калории за добри (смарт) асоциации
.
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд ФройдДо коментар [#44] от "abdelhaqq":
Ха! Значи моментът е подходящ да хапна шоколад, щото възприех заглавието буквално
Flat Mars Society
Рейтинг: 505 НеутралноДо коментар [#40] от "abdelhaqq":
Сега погледнах заглавието на статията,понеже я отворих от пула за гласуване "колко често ядете шоколад"
ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192+1
Добро попадение
abdelhaqq
Рейтинг: 823 НеутралноДо коментар [#47] от "Идеологически диверсант":
בני אתה אני היום ילדתיךпримерно заглавие в прас-прес от типа на "На Лъвов мост гъмжи от шоколади, прииждат натурално-черни от Судан".
Chavo64
Рейтинг: 388 НеутралноМи повече какао и по малко добавки за вкус и ще стане работата. То напоследък всичко шоколадово е мазнина и захар. Аз си ям черен шоколад за "готвене" 75% какао.
chavo64bolgaroliub
Рейтинг: 497 НеутралноШоколад не може да приеме Европа по вече но ислямски емигранти трябва да приеме още няколко десетки милиони
Nazlim S
Рейтинг: 334 НеутралноДо коментар [#7] от "beatles": В Мексико са дрогираните шоколадки, картелите. С това е известна страната на мексиканците, а не с мле@ните шоколади.
hope
Рейтинг: 3663 НеутралноДо коментар [#41] от "sophia_gr":
Любовта ще спаси света!!!Да, вярно не всички имат. Тази в която първо видях е детската Милка с мляко....
И в Линда има, да.
НЕ става въпрос за цена, а за това че пазара им върви по инерция и каквото и да сложат марката работи за тях.
В Лидъл има шоколади без палмови мазнини за 1, 50лв.
пустиняк
Рейтинг: 585 НеутралноИ аз дъня черен шоколад за глазури! Голям кеф е, верно!
Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!gdobranov
Рейтинг: 388 НеутралноДо коментар [#7] от "beatles":
... и стигнем до белгийската бира
historama
Рейтинг: 3906 Неутрално[quote#54:"gdobranov"]... и стигнем до белгийската бира[/quote]
в Белгия разбрах, че и бирата може да е изискана напитка.
malart
Рейтинг: 781 НеутралноТова със съдържание на какао под 70% има ли смисъл да го наричаме шоколад
malart.blog.bgmarker
Рейтинг: 708 НеутралноДо коментар [#11] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
[quote#11:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Но Мексико е......върхът ! [/quote]
Не знам какъв шоколад си ял в Мексико, но на мен там много повече ми харесаха тропическите плодове - манго, папая и даже едни малки бананчета. Огромна е разликата между узрелия на дървото плод и тези които ги карат с корабите в Европа.
А хубав, качествен шоколад има и в Европа, даже и в България.
mengo
Рейтинг: 567 ВеселоЕвропа не може да поеме повече хора с шоколадов цвят на кожата
princess_x
Рейтинг: 1331 Неутрално[quote#52:"hope"]В Лидъл има шоколади без палмови мазнини за 1, 50лв.[/quote]
По-добри са онези за 2.50, особено с 81% какао. Общо взето те са най-добрите шоколади на нашия пазар за подобна цена и качество.
princess_x
Рейтинг: 1331 Неутрално[quote#39:"hope"]Нашата агенция по храните е разрешила под надписа "шоколад" да има палмово масло.[/quote]
Уви, не нашата агенция, а това беше предложено и разрешено преди повече от десетина години на европейско ниво. Спомням си, че сериозните шоколатиери се бунтуваха срещу предложението на бюрократите да се позволи използването на растителни мазнини в шоколада, вместо само какаово масло. Това беше краят на истинския шоколад. Така гробокопачите на шоколада Крафт и Нестле се развихриха и поднасят все по-нови и по-големи извращения на пазара, като в същото време непрекъснато намаляват грамажа. Много хора на практика не са и опитвали истински шоколад!
sjaakiie
Рейтинг: 497 НеутралноКато каже някой течен шоколад припадам. Това е нищо друго освен нискокачествени растителни мазнини (напр. палмово масло), захар и есенция.
"I'm quite illiterate, but I read a lot."Течният шоколад, който се ползва в сладкарниците за направата на торти и заливки, е 1:3 блокове шоколад на едро (уж белгийски) и слънчогледово олио, с малко есенция лешник. Всичко се разбива добре с миксер и воала. Затуй - тъмен шоколад и туй то.
Всичко, на което първата съставка на етикета е захар, не си струва.
До коментар [#34] от "Музар":
Белият шоколад технически не е шоколад, заради липсата на какао, да. В най-добрия случай наистина се надяваш да съдържа какаово масло, но и ако това е заменено с евтинджос мазнина, си е смелост да го хапнеш.
hope
Рейтинг: 3663 НеутралноДо коментар [#60] от "princess_x":
Любовта ще спаси света!!!Ето ти наредбата. Въпроса е, че освен какао масата, изискване към останалите съставки.
Цените дори без палмови масла варират, защото цената на какаото е много различна, има различно качество. Та тези от около 20лв./кг. наистина не са нещо особено.
Ако сте истински фенове потърсете шоколад за професионална употреба, качествен.
http://old.mi.government.bg/norm/nar.html?id=56576
Faihle
Рейтинг: 225 НеутралноШоколада е за децата и за жените.
Истинският мъж хапва тиквички с мляко.
Erzsebet
Рейтинг: 225 НеутралноА, добре че ме подсетихте. Имам тук един шоколад с чили.
Тодор Панаров
Рейтинг: 236 ВеселоКака да ядат европейците шоколад, след като ядат руският държавен тероризъм ежедневно!
abdelhaqq
Рейтинг: 823 Неутрално[quote#44:"abdelhaqq"]До коментар [#43] от "damage_case":
בני אתה אני היום ילדתיך"точно това написах и аз по-горе. нещо като "мангали", "кюмюр", "мангусти", "дюнери", "ахрянчове", "печки", "резаци" и пр. викам си, имаме ново постижение в терминологията."[/quote]
не мога да разбера защо модераторите (тези новаци, новонаети зелоти на словесната и идеологическа чистота), изтриват моя коментар по-горе с нелепото оправдание, че "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."
къде тук е вулгарното, нецензурното, обидата на расова основа? а, да. сетих се. "сексуална" основа сигурно.
ами изтрийте тогава и коментари № 46, 47, 48, не се излагайте така некохорентно.