Повечето недоволни от живота хора имат един и същи проблем

Българите са една от най-нещастните нации в света

© Associated Press

Българите са една от най-нещастните нации в светаНещото, което прави хората недоволни от живота, в общия случай, е едно и също. Тук не става въпрос за травматични и тягостни периоди, които по подразбиране вгорчават живота и изместват личното щастие на заден план, а за необяснимото нещастие и неудовлетворение от всичко наоколо. Този общовалиден фактор са... очакванията, показва американско проучване, публикувано в списанието QZ.


Нещастието не е резултат от обкръжението или случващото се наоколо в такава степен, в каквато е следствие от собствените ни очаквания за това какво и как би трябвало да се случва или какво би трябвало да ни обкръжава, показва експериментът на Университета в Луизиана.


С други думи, учените потвърдили популярното твърдение, че ако човек мисли позитивно, ще му се случват положителни неща (или поне ще ги приема за такива), а ако е негативен - вероятността да се провали е по-голяма. Установили го чрез анализ на когнитивните и метакогнитивните функции на две групи хора - доволни и недоволни от живота (по собствената им самооценка), поставени в сходни ситуации.
Изследването показало, че щастливите хора като цяло имат високо самочувствие и вярват в способностите си, и заради това използват много по-интензивно мозъка си, за да се справят с трудностите и задачите си. Нагласата им е, че успехът е единственият възможен избор, затова и влагат много повече усилие в дейностите си, като търсят решението от много различни ъгли. А когато резултатът е удовлетворяващ, и чувството е на лично удовлетворение, известно още като щастие.


Същото важи и за преживяванията - щастливите хора отиват на непознато място или се захващат с нови поприща с амбицията да ги покорят. И докато в такава ситуация негативно настроените хора се фиксират върху проблемите, доволните от живота ги подминават и не ги оставят да помрачат момента и след това спомена. Обратното поражда омагьосан кръг на негативни спомени, предизвикващи негативни очаквания и следователно - занижена мотивация - за следващи нови задачи и събития.


Проблемът с негативната нагласа обаче е, че тя се разлива върху околните и може да очертае границите на собственото им развитие.


Това са доказали учени от "Харвард" още през 60-те години на миналия век чрез особен, леко садистичен експеримент. На учителите в едно училище били посочени определени ученици, подбрани на абсолютно случаен принцип, с обяснението, че те са много интелигентни и обещаващи. Впоследствие тези ученици постигали значително по-добри резултати на изпити и дори на тестове за интелигентност.


Но децата не се отличавали по нищо друго, освен по отношението на учителите към тях. Оказало се, че на тях учителите системно обръщали повече внимание и давали повече шансове за доказване и успехи. Останалите в класа били неглижирани. Съвсем закономерно, успешните деца били щастливи, а пренебрегнатите - нещастни. Учителите пък оправдали отношението си с убеждението, че времето, което отделят на талантливите деца, нямало да бъде изгубено.


Дори в медицината има термин за ефект, обратен на плацебото - ноцебо. Когато хората вярват, че лечението им няма да даде ефект, резултатите от него са действително по-лоши, отколкото при хора с оптимистична или неутрална нагласа, показало друго изследване от 60-те.


В новото проучване учените открили, няколко масови очаквания-заблуди, които поддържат нещастието на "хронично" нещастните хора. Това са убеждения, които няма как да са верни, но се заучават и вклиняват в съзнанието още от детството - например че животът е справедлив и всяко лошо се отплаща с добро, или пък че нещата се подреждат от самосебе си. Тези постулати пречат на хората да бъдат гъвкави и да използват мозъка си пълноценно в различни ситуации - да се отърсват от нещастията без да очакват възмездие или да впрегнат сили, за да наредят нещата сами, убедени са учените.


Успехът всъщност зависи от индивидуалното усилие, но и от времето и подкрепата, инвестирани в човека преди това, обобщават те.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Саря, му фана цаката на това, който е много кисел, му се сменя чипа и готово.

 2. 2 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Описаното в статията е прекалено елементарно, за да бъде вярно. Мисленето не може да бъде нито позитивно, нито негативно. Такива могат да бъдат само резултатите. Или има мислене, или има вяра...в позитивното мислене.

  /не се чете/
 3. 3 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Големи очаквания = големи разочарования
  малки очаквания = малки разочарования

 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "По-добре недоволен човек, отколкото доволна свиня", беше казал Джон Стюарт Мил.

 5. 5 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Този общовалиден фактор са... очакванията"

  Това е самата истина. Затова и българите са нещастен народ, излъгаха ги че като сменим системата ще станем като Швейцария. И българинът все очаква да станем Швейцария и 30-годишният "преход" да свърши, а то се оказва че отдавна не сме в преход и вече сме достигнали крайната цел, "построили сме го", имаме стабилност, просто си е такова ...
  Затова и много други бедни народи, които не живеят с фалшиви очаквания и във въображаем преход, са по-щастливи и доволни от живота.

 6. 6 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Такава е човешката природа!Източните учения са прави, че човек се ражда нещастен, и през по-голямата част от живота си е нещастен!
  Един виц от времето на дедо Тошо-"В България има три вида Хора:.Доволни -милиционерите,недоволни - военните,и щастливи-душевно болните."

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 7. 7 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  [quote#2:"Тони Шнайдера"] Мисленето не може да бъде нито позитивно, нито негативно.[/quote]
  Не става дума за мислене,а за очаквания.Има такова нещо,като самосбъдваща се прогноза и експеримента с учениците го показва,Между очакванията ,резултата и оценката на резултата понякога има положителна обратна връзка

 8. 8 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Мисли позитивно и посрещай всеки ден с усмивка. Усмихвайте се често на хората около вас и те ще ви отвърнат със същото.

 9. 9 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#7:"slonsco"].Има такова нещо,като самосбъдваща се прогноза и експеримента с учениците го показва,[/quote]

  Или както е казал Лойола на един от монасите си йезуити: "Велика е вярата ти, братко. А има ли вяра, доказателства винаги ще се намерят".

  /не се чете/
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Пак ли "религията на успеха"?
  Това само по себе си е не е лошо, стига да се има предвид, че няма успех без цел. Т.е. това поставя друг важен въпрос: какви са целите и кой ги определя? Вие или някакви хора по върховете на "хранителната пирамида"?
  Нямаш жилище, о, айде 30 годишна ипотека.
  Нямаш кола, о, айде 5 годишен лизинг.
  Нямаш последния айфон, о, айде един бърз кредит.

  Не е лошо хората да се замисшят за собствено целеполагане.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#10:"БМЗ"]Не е лошо хората да се замисшят за собствено целеполагане.[/quote]

  Тези които могат да мислят го правят. Останалите си ги описал много точно.

  /не се чете/
 12. 12 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#8:"foxa5"]Мисли позитивно и посрещай всеки ден с усмивка. Усмихвайте се често на хората около вас и те ще ви отвърнат със същото. [/quote]
  Ако се усмихваш насила и те ще ти се усмихват насила. Тая позитивна мода дойде от американските психо-шарлатани. Стоят хора пред огледалото и се надъхват с мантри колко са успешни, колко са умни, позитивни и пр. сектантски глупости. Сбъркана работа. После защо изперкват. А некои наистина верват че мислите привличат енергии, че променят бъдещето и пр. модерни езотерики.
  Единствената правилна философия е християнската. В библията пише и е обяснено кое, как и защо. Само един истински християнин може да е щастлив от живота, другото е насила.

 13. 13 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 289 Весело

  Едни викат Неволята, други чакат на Бог. Първите се оправят сами, вторите ги оправя Бог.

 14. 14 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#10] от "БМЗ":

  Не виждам нищо лошо в материалните придобивки, тово е също вид отплата за усилията които полагаш. Само че според мен в статията се има предвид съвсем различни нещо - според мен настройката с която посрещаш трудностите и решаваш проблемите, това е доста по-важно.

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Успех = постижения : очаквания

  Вижда се, че колкото по-малък е знаменателя, толкова по-голям ще бъде успеха.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Нереалистичните очаквания (най-общо казано) определено са проблем. Доста хора смятат че "света" им е длъжен и това оцветява отношението им към всичко наоколо.

 17. 17 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#10:"БМЗ"]Пак ли "религията на успеха"? [/quote]

  .. Има и друга стратегия..според нея трябва да се фокусираш не в себе си / всичката психоанализа и пр./ а да имаш цели и упорито да ги следваш като полагаш големи усилия...така е най- здравословно..

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Истината е,че не трябва да се вземаме много насериозно.Важно е да се опитаме да постигнем това което искаме,ама то затова се иска понякога и чиста случайност,не само знания.Що трябва да се чувстваш нещастен,че нямаш личен самолет,яхта,охрана,S класа и така нататък.Хубава работа която да си я обича човек,да обичаш и да бъдеш обичан и да си здрав и близките ти и приятелите.Това стига да бъдеш щастлив.Ако почнеш да се ядосваш,че материално не си толкова добре от Еди Кой си,който е по тъп от теб,идва завистта,а после вече и негативизма,че света е бил несправедлив към теб.Не се взимай насериозно и винаги търси вината първо в себе си и после в другите,какво ти си направил или не си направил за да си нещастен и ядосан на околните.

 19. 19 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 414 Неутрално

  А, да: светът обаче не знае (или не му дреме) ... така че

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  [quote#5:"jd89"]Затова и българите са нещастен народ, излъгаха ги че като сменим системата ще станем като Швейцария. И българинът все очаква да станем Швейцария[/quote]

  Ами, точно там е проблема на българина, че чака да станем като Швейцария, вместо да запретне ръкави и да се потруди да направи държавата като Швейцария.
  Иначе, напълно нормално е хората, хоито само чакат да им се случат хубави неща, да са недоволни от живота. Щото добрият живот на никого не пада на главата.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Единствената правилна философия е християнската. В библията пише и е обяснено кое, как и защо. Само един истински християнин може да е щастлив от живота, другото е насила.

  Тоест да кажем будистите са винаги нещастни.
  Не мисля че някой ви кара да се усмихвата насила, ако искате може да сте начумерени през целия ден, въпрос на избор нали.

 22. 22 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#14] от "foxa5":

  А аз ти обяснявам, че няма успех без цел. То е същото като да се мъчиш да вкараш гол без врата, ако вземем за пример футбола. (Напомням, че самата дума гол, goal, също означава "цел"
  Успехът не е самоцел.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 23. 23 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "foxa5":

  Будизмът си е за жълтурковците (и за западните психари тип кришнари и пр.), на кой му пука, нали говорим за нашия свят.
  Човек трябва да се усмихва не когато му каже поредния психо-шарлатанин в поредната книга, а когато му идва отвътре. Усмивката е израз на емоция. Не може да се случва "повече" или "по-малко" и да е естествено. Другото е насила. Може да се усмихва повече когато се промени емоционалното му състояние, а не обратно, както твърдиш ти, чел-недочел ...

 24. 24 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#13] от "ruby":

  това е прочутият коментар на Буда, повтарян впоследствие от кой ли не философ от Марк Аврелий насам - на въпроса има ли съдба, Буда отговорил, че съдба има само за онези, които не я правят сами. Този коментар изяснява и иначе сложния до нерешимост проблем със свободната воля

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 25. 25 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Ами то не става и със запретване на ръкави, има си закономерности, които на практика не могат да се преодолеят. Нема как да станем Швейцария със или без запретнати ръкави. Богатите държави са станали богати постепенно, за векове, с надграждане. Ние разрушихме държавата след 89-та (каквато такава) и почнахме от нулата. Ами ще чакаме поне 100 години да настигнем барем разните Чехии и Словакии, но и те едва ли ще стоят на едно место. Просто нема да стане, поради хиляди причини, външни и вътрешни.
  Требва да свикнем и да вземем пример от другите бедни държави, които си живеят скромно и щастливо с малко и не си надскачат чергата със скъпи телефони и развалени зъби, почивки в скъпата Гърция с пълен багажник консерви, луксозни коли на старо с газови уредби и т.н.

 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#5] от "jd89":
  До коментар [#20] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Според мен на много отговорни фактори в бизнеса и политиката не им се иска да сме Швейцария на Балканите, дори да имаме такъв потенциал, поне не за стандарта на живот на масите. По същия начин българските общности зад граница в Македония, Сърбия, Банат, Украйна, Молдова, Северна Гърция са устойчиво пренебрегвани или унижавани от институциите. Оттам и разочарованието.

 27. 27 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тони Шнайдера":

  Религията през 21-ви век вирее само в развиващи се държави като Афганистан, Северна Корея и русия

  #KOЙ номинира бокова!
 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#27] от "Emergen-C":

  А какво да кажем за Сатанинска Арабия, ислямизираща се Турция, северна Африка?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#10] от "БМЗ":


  До коментар [#12] от "jd89":

  Познавам много хора,които не са постигнали нищо или много малко,но считат себе си за успели и са щастливи.И уапяват да създатат лъжливи впечетления и очаквания у други да получат възнаграждения,които на този пазар получават наистина доказано добрите специалисъи.И когато ги разберат що за стока са,вече са взели своето.Познавам и успели в немалка степен хора,които постоянно очакват неприятности и не са щастливи.И на работа те назначават,защото те смятат за супер,а те държат и ти плащат,защото ставаш.С възлагането на работа е аналогични.В много случаи получаваме и плащаме основно за очаквания

 30. 30 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#7:"slonsco"]експеримента с учениците го показва,[/quote]

  Понеже спомена за ученици, да вземем училището в Горна Баня за "надарени" деца, където учат отрочетата на нашите величия. Те всички са надарени. И успехите им в живота утре ще се дължат на това училище и на тяхната надареност, а не на връзките и положението на родителите им. От доста време се занимавам с наука и много добре знам как се провеждат такива изследвания. Взема се една предварителна теза и задачата на "изследването" е да я докаже. Ако тезата е точно обратната, тя пак ще бъде доказана - не по-малко убедително.

  /не се чете/
 31. 31 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Ако имаше самосбъдване на прогнозите, трябваше да сме станали Швейцария, щом всички са очаквали точно това. Или... очевидно са били смразени от лоши очаквания.
  Трябваше ли да имам добри очаквания за осъществяване на реформи от настоящото правителство? Наистина ли някой трезвомислещ е очаквал това? А който не го е очаквал, носи вина за цялата бутафория, именно той - с песимистичните си очаквания?

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 32. 32 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Проблемът на недоволните българи е че са тъпи и мързеливи и най вече са големи ПУТИНОФИЛИ.

 33. 33 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  И да сме могли някога да поемем по възходяща линия към Швейцария, то със сигурност моментът е пропилян. Сега не можем дори да отлепим от дъното, а лошото е че положението се влошава демографски, неграмотността се шири, простотията също. Имали сме някакъв потенциал в миналото и ценности като трудолюбие, ученолюбие и пр. за да станем Швейцария след време, но сме ги изгубили безвъзвратно.
  Както споменах, една държава може да стане богата и развита само постепенно, за дълги десетилетия. Тия истории за азиатските тигри са от друго време и място, в Европа и в 21 век са неосъществими. Пречи ни и географията. Няма богата държава заобиколена от бедни (с мн. редки изключения, които си имат основателни причини). Дори една Южна Италия и Южна Испания, които са отдалечени от богатия център на Европа, са изостанали. Ние сме в ъгъла на Европа, граничим не просто с най-бедните държави на континента, но и с най-бедните региони в съответните държави. Геополитическата обстановка още повече ни прави да сме в ъгъла, макар и на кръстопът (от който не можем да се възползваме) между Европа, Русия и Близкия Изток.

 34. 34 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#32:"4ort"]Проблемът на недоволните българи е че са тъпи и мързеливи и най вече са големи ПУТИНОФИЛИ. [/quote]

  А какъв е проблема на недоволните китайци, защото и там има такива. И те ли са мързеливи и големи путинофили.

  /не се чете/
 35. 35 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#32] от "4ort":

  4ort возми, наистина ли? Никъде другаде няма проблем?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 36. 36 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#23] от "jd89":

  Басирам се че колегитите с удоволствие работят с теб.

 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#33:"jd89"]Геополитическата обстановка още повече ни прави да сме в ъгъла, макар и на кръстопът (от който не можем да се възползваме) между Европа, Русия и Близкия Изток.[/quote]
  А защо не можем да се възползваме?Защото имаме тъпи и корумпирани политици.А тия политици не падат от небето,а народа си ги избира.

 38. 38 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#22] от "БМЗ":

  Колега не е важна толкова целта а пътят до нея. Ако има някоя философия която най се доближава до описаното в статията то това е на йогите - постигане на успехи без насилие над тялото и ума. А усмивката е въпрос на личен избор - да се усмихвате и другите да ви отвръщат с усмивка, или да сте начумерен и после да се чудите що никой не иска да обядва с вас.

 39. 39 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "mushashi":

  Не са виновни само политиците ни, неспособни да защитят националните интереси пред големия брат (който и да е той), а най-вече международното положение. Западът и Русия са в режим на санкции и водят войни чрез посредници; Близкият Изток е горящ котел и се дави от екстремизъм, войни и бежанци. Затова и не можем да се възползваме от географското си положение. Ние имаме най-голема полза от близки икономически и политически отношения между ЕС и Русия, безвизов режим и пр., както и от мир и благоденствие в Близкия Изток - и най-вече Турция да стане една светска, нормална държава.

 40. 40 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Т.е. под "международното положение" да се разбира на първо место външната политика на САЩ.

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#39:"jd89"]Ние имаме най-голема полза от близки икономически и политически отношения между ЕС и Русия, безвизов режим и пр., както и от мир и благоденствие в Близкия Изток - и най-вече Турция да стане една светска, нормална държава.[/quote]
  Относно Русия-каква точно изгода имаме ние от сътрудничеството с нея?Купуваме газ на един от най-високите цени в ЕС.Имаме мита за нашите стоки в Русия.Освен това Русия не произвежда нищо друго освен оръжие и изнася природни ресурси.Друга е работата с Турция-наистина Ердоган е ислямист,но Турция не е в ЕС.И имат мита за техните стоки-какъв е проблема да се открият турски предприятие в България и така да се избегнат митата и таксите в ЕС?Същото важи и за Китай,Южна Корея,Тайван,Япония и други силни азиатски икономики.Ама те не инвестират тук въпреки ниските данъци и евтината работна ръка.Това вече е работа на политиците,защото иннвеститорите трябва да се привлекат с добри условия.

 42. 42 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#38:"foxa5"]А усмивката е въпрос на личен избор[/quote]

  Пак глупости, вече ти обясних, че усмивката е израз на емоция, не на избор. На личен избор е въпрос изкуствената усмивка, лицемерната усмивка, служебната усмивка и пр. Намали глупавите книги.
  А колкото да учението йога - чисто издевателство над тялото и ума.

 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4885 Весело

  По-малко мрънкане му е майката...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "mushashi":

  Нали точно затова купуваме скъпо газ и имаме мита, заради геополитиката, аз какво обяснявах досега? Затова имаме полза от близки отношения между ЕС и Русия - за да се възползваме от географията. И точно защото е богата на суровини и не произвежда друго е ценна за нас. Да обяснявам ли защо? Това са елементарни неща.
  В Турция проблемите са сериозни, България не може да се отвори към Турция заради ислямизма, ултранационализма, държавния протекционизъм, експанзионистичната политика, войните с кюрдите и пр. и пр. Ако беха нормална държава щеха да са в ЕС, от което ние бихме имали полза.

 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#44:"jd89"] Затова имаме полза от близки отношения между ЕС и Русия - за да се възползваме от географията. И точно защото е богата на суровини и не произвежда друго е ценна за нас. Да обяснявам ли защо? Това са елементарни неща. [/quote]

  Ами обясни защо.Руските енергийни проекти от така нареченият Голям шлем бяха без никаква полза за България.АЕЦ-Белене беше прекалено скъп проект и то при условие,че имаме излишък от енергомощности и все по-намаляващо население.Бургас-Александрпополис щеше да убие черноморският туризъм и щеше да носи някакви мижави 50 милиона долара и то без разходите от българска страна,а пък Южен поток беше така замислен,че да ни носи приходи едва след 25-30 години.И то при 100 процента запълнени тръби.Което не се случва с нито един газопровод до момента.Обикновено са запълнени на не повече от 100 процента.

 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#44:"jd89"]В Турция проблемите са сериозни, България не може да се отвори към Турция заради ислямизма, ултранационализма, държавния протекционизъм, експанзионистичната политика, войните с кюрдите и пр. и пр[/quote]
  Всичко това е както казваш.Но аз ти говоря за турски предприятия на българска територия,които да спазват българските закони и да плащат данъци и заплати в България.Изброените неща нас не ни бъркат.

 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#45:"mushashi"]Обикновено са запълнени на не повече от 100 процента.[/quote]
  Имах предвид 60 процента.

 48. 48 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Позитивното мислене увеличава шансовете за успех. Хммм ... и да, и не.
  Аз по-скоро биха казал "реалистичните амбиции" увеличават шансовете за успех.
  България "мисли много позитивно" при включването си в Балканската война, но точно прекалените амбиции водят до лоши решения и катастрофален резултат.
  1. Още Уйлям Джеймс е казал "удовлетвореността е като дроб, в която знаменател са очакванията, а числителя са резултатите. Като психолог за мен няма значение как се постига (удовлетвореност) - дали чрез увеличаване на резултата или чрез редуциране на очакванията."
  2. Лев Виготски въвежда понятието "близка зона на развитие" - за да има (добро/ успешно) развитие трябва непрекъснато да се поставят/ избират задачи, които са леко предизвикателни. Леко, но предизвикателни. Предизвикателни, но леко.
  3. "Човекът е мяра за всичко" е казал Аристотел и това е мощен и неизбежен механизъм за познание - да се сравняваме с другите. Колко сме успешни или не.
  За мен тук е най-голямото предизвикателство. Да си изберем "подходящите за нас" цели. Така може да имаме добри шансове за успех. Такъв, какъвто ние сме си избрали. Дори и да имам по-малко пари от съседа/ съученика ми, аз може да съм доволен, понеже живея с добро семейство и харесвам работата си.

  Никола Йорданов
 49. 49 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2094 Весело

  ПП Повечето коментари по-горе ми харесват. Ако очаквах всички да мислят като мен (нереалистично) щях да съм доста нещастен, че има и различни от моето мнение. Ако очаквах всички да "не ме разбират," би трябвало този резултат за мен да е супер. ... И следващият път да очаквам повече от нищо.

  Никола Йорданов
 50. 50 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#45:"mushashi"]Ами обясни защо[/quote]
  Ами ти и сам го каза, изнасят ресурси и не произвеждат нищо друго. Т.е. това друго трябва да се внесе. А ние сме географски близо, исторически, културно и езиково близо, но геополитически сме далеч, което е и проблемът.
  Държавите богати на ресурси по принцип са така, трудно е да накараш предприемач от такава държава, свикнал на лесни пари, да се захване с друг вид дейност, изискваща повече усилия и време за възвръщане на вложенията. Добавената стойност от износа към страни, богати на природни суровини, винаги е и по-висока. ЕС има полза от свободна търговия с Русия - внася суровини, а изнася готови продукти с по-висока добавена стойност. И Русия съответно има полза от търговията с ЕС. Взаимен интерес и в туризма. Но САЩ няма интерес от това и мъти водата.
  Ти даваш примери за изгодни за нас проекти, в които обаче не сме могли да отстоим интереса си и да договорим по-добри условия. Какво по-хубаво от това газта да минава през България и да построим нова АЕЦ? Проблемът е в геополитическата обстановка, както и в нашите политици, а не в самите проекти и в отношенията с Русия.

 51. 51 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "mushashi":

  Бъркат ни защото пречат на нашия бизнес и на нашите предприемачи, на нашите превозвачи. А турският бизнес у нас първо не се приема много позитивно (точно заради горните причини), и второ, при липса на достатъчно връзки между двете държави (заради горните причини), няма как бизнесът им да скочи да инвестира масово в България, да намери местни партньори и т.н. Самите турци знаят и усещат че не са много желани и това няма да се промени докато и Турция не се промени, нещата са навързани.

 52. 52 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#51:"jd89"]Бъркат ни защото пречат на нашия бизнес и на нашите предприемачи, на нашите превозвачи. [/quote]
  И като нямаше санкции да не би за българските стоки да нямаше мита в Русия?Или пък да ни продаваха газ на ниски цени?

 53. 53 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "mushashi":

  Това беше за Турция. А за Русия както казах, геополитиката ни пречи и това не е от сега със санкциите. Май говорим на различни езици. Нали твърдях, че не можем да се възползваме от кръстопътното си положение, какви санкции, все едно преди санкциите се възползвахме? Говоря за по-големи периоди от време, за по-дълбоки процеси, които и решават съдбата на една държава, ти ми говориш за неща от вчера и днес.

 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#53:"jd89"]А за Русия както казах, геополитиката ни пречи и това не е от сега със санкциите[/quote]
  Е ти какво искаш-да напуснем НАТО и ЕС и да се присъединим към Евразийският съюз ли?Единствено тогава Русия би ни продавала газ и нефт на по-ниски цени.При никакви други обстоятелства няма да ни свали цените.

 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#53:"jd89"]Говоря за по-големи периоди от време, за по-дълбоки процеси, които и решават съдбата на една държава, ти ми говориш за неща от вчера и днес.[/quote]
  Ние нашият избор сме го направили-членове сме на НАТО и ЕС.И почти всички български партии не предвиждат напускане на тези два съюза.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Любопитно

  Към коя категория спадат хората, на които все са им виновни Русия, Турция, арабският свят, бежанците, НАТО, ЕС, геополитиката, геостратегията и още, и още...?

 60. 60 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2013 Весело

  До коментар [#24] от "hhhuuunnnn":

  "Този коментар изяснява и иначе сложния до нерешимост проблем със свободната воля"

  Свободната воля е илюзия. Обаче няма причини за безпокойство - достъчно добрата илюзия е практически неразличима от истинското нещо

  Use your Illusion
 61. 61 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1052 Весело

  Be thankful for what you have; you'll end up having more. If you concentrate on what you don't have, you will never, ever have enough.

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 62. 62 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  [quote#4:"john_3volta"]
  "По-добре недоволен човек, отколкото доволна свиня", беше казал Джон Стюарт Мил.[/quote]

  И ние сме свидетели на това. Все повече стават в света успелите ''щастливци'', които въпреки че са посредствени, продължават напред, водени от сляпата вяра в собствените си способности. Затова сме заобиколени от посредственост във всички области, но тъй като тълпата е впечатлена единствено от т.н. успех, измерван в пари или власт, тя не може да разпознае бездарието.

 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#15] от "БМЗ":

  Изпуснал си един доста важен елемент - способности - от който до голяма степен зависят постиженията.

 64. 64 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Има много хора които вечно са недоволни и вечно мрънкат, енергиини вампири, не се чувстваш добре покрай тях

 65. 65 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 545 Весело

  [quote#64:"shileto"]Има много хора които вечно са недоволни и вечно мрънкат, енергиини вампири, не се чувстваш добре покрай тях [/quote]


  Като колегата jd98 изписал половината коментари по-горе

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 66. 66 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  Дали е спорно или не, препоръката си струва да се следва. Бъди позитивен, бъди оптимист! Дори и да не ти помогне, няма да ти нареди

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 67. 67 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#5] от "jd89":

  Всъщност, това е сигурна рецепта за нещастие- малка страна на Балканите да се мери със Швейцария. Който е чакал това, сигурно също така чака Дядо Коледа.

 68. 68 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#18] от "chicago514":

  "Не се взимай насериозно и винаги търси вината първо в себе си и после в другите."

  Сложих ти плюс, но стова съвсем не мога да се съглася.
  Вината трябва да се търси там където е, а най-добре е да не се търси вина изобщо, а трезво да се анализират причините защо нещо не е станало да се види с какво може да се поправи така създалата се ситуация и да се извлече поука за в бъдеще.
  Търсенето на вина води лоши последици.
  Иначе става като с дневния ред на служебното мероприятие:

  1.Празни приказки
  2. Още празни проказки
  3. Тотално ос.ране
  4. Търсене на виновните
  5. Наказване на невинните
  6. Награждаване на нямащите нищо общо.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 69. 69 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#68] от "rapidfire":

  7. Банкет за началниците! 😁

 70. 70 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 715 Неутрално

  http://chitanka.info/text/186/37
  "Някъде далече в неотбелязания на картата затънтен и рядко посещаван край на западния спирален клон на Галактиката се намира едно дребно, с нищо незабележително жълто слънце.
  Около това слънце, на разстояние приблизително деветдесет и два милиона мили, обикаля една съвсем незначителна, малка синьозелена планета, чиито обитатели — произлезли от маймуната форми на живот — са така изумително изостанали, че все още смятат електронните часовници за доста хитроумно изобретение.
  Тази планета има — или по-точно имаше един проблем: почти всички хора, живеещи на нея, през по-голямата част от живота си се чувстваха нещастни. Много бяха предложенията за решаването на този проблем, но повечето се отнасяха до движението на едни малки зелени късчета хартия. И това е много странно, защото, общо взето, тези малки зелени късчета хартия съвсем не бяха нещастни.
  И така, проблемът си оставаше нерешен — много хора се чувстваха зле, а повечето от тях — отвратително, включително и онези с електронните часовници.
  Мнозина изказваха мнението, че поначало човечеството е допуснало голяма грешка, като е слязло от дърветата. А някои твърдяха, че дори и крачката към дърветата е била погрешна и че изобщо не е трябвало да напускат океаните."

 71. 71 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1671 Весело

  До коментар [#69] от "greenhrast":

  Така де, нямащите нищо общо.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 72. 72 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#70] от "greenhrast":

  Пътеводителят?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 73. 73 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2013 Весело

  До коментар [#66] от "penetrating":

  Аз откакто съм брутален циник и яко ми върви карта.

  Ся напълно е възможно да съм Да Винчи типче за което има сериозни хинтове и това с циничния мироглед да е просто съвпадение, но някак си ми се натрапва, нищо че сапиенсите сме ЗЛЕ в дисциплината 'различаване на работещи причинно-следствени връзки от булшит'

  Use your Illusion
 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  До коментар [#73] от "evlampi":

  За брутален циник не знам, но ако не използваш мобилно устройство (кофти клавиатура) в момента е добре да спреш и да се наспиш, понеже мислите, публикувани във форума са твърде несвързани

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2013 Весело

  До коментар [#74] от "penetrating":

  Свързани са Джони, ама не по начин дето на теб ти е ясен.

  Айде лека нощ

  Use your Illusion
 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  Радвам се

  Лека нощ и на Вас

  До коментар [#75] от "evlampi":

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK