Абрахим Хасан е първото дете с "трима родители"

Архив: Кадър под микроскоп на отстраняване на ядро на яйцеклетка

© Reuters

Архив: Кадър под микроскоп на отстраняване на ядро на яйцеклеткаРодено е първото дете с ДНК от трима души. Това е Абрахим Хасан, който е генетичен наследник едновременно на майка си, на баща си и на трети човек - донор, съобщава списание "Ню сайънтист".


Абрахим се е родил на 6 април 2016 г. в Мексико в семейство на граждани на Йордания, за които са се грижили американски специалисти. Лекарите са приложили безпрецедентната мярка, за да заменят част от ДНК на майката и така да предпазят бебето от рядък и смъртоносен генетичен дефект, поразяващ развитието на нервната система - синдрома на Лей.


Макар че майката е здрава, това генетично увреждане се е предало на предишните й две деца и е причинило смъртта им в ранна възраст, а също и още три неуспешни бременности. Тази фатална наследствена информация се предава в митохондриите на само 37 гена, които учените успели да заменят със здрави в ембриона.
Спорната все още техника засега е узаконена единствено във Великобритания и то не във вида, в който е била приложена в този случай. В Щатите е забранена, затова цялата процедура се провела в Мексико, където американските учени можели да работят "необезпокоявани" от местните органи на реда.


На теория методът за "бебе с трима родители" има няколко разновидности. Този, който е одобрен във Великобритания позволява да се оплодят яйцеклетки от майката и от донор със сперматозоиди от бащата. Преди да започне деленето на клетките и формирането на ембрионите, ядрата на двете клетки се разменят, така че това на майката да отиде в здравата обвивка. Но този метод не бил приемлив за семейството от Йордания, които като мюсюлмани протестирали срещу униожаването на единия от двата зародиши.


Затова американският екип приложили друг подход - първо разменили ядрата на яйцеклетките и тогава оплодили само здравата. В ядрото няма от митохондриите, които пренасят генетичните болести, така че опасността от увреждане на детето била избегната почти изцяло. Учените изчислили, че по-малко от 1% от митохондриите на бебето имат връзка с мутацията на майката, а за да се развие синдрома и да се проявят проблеми, обикновено се наблюдава засягане на повече от 18%.


Специалистите казват, че това е нова ера в медицината, която може да помогне на семейства с редки генетични състояния да не ги предават на децата си. Душко Илич от лондонския "Кингс колидж" твърди, че сме свидетели на "революция".

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Бебе-халал

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Пътят към ада е открит.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  С други думи (политически некоректни) - изродче, заченато против природните и Божиите закони.

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално


  Започнат ли да се намесват в природните закони, това няма да доведе до добро. Природата е достигнала до това ниво вследствие на векове еволюция, и ако ние пренебрегнем еволюцията и се опитаме да се правим на Господ, не знам дали това няма да се върне като бумеранг към нас самите.

 5. 5 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1135 Весело

  100% ГМО

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Спорната все още техника засега е узаконена единствено във Великобритания и то не във вида, в който е била приложена в този случай. В Щатите е забранена "
  лекарите са нарушили щатска забрана ?
  " В продължение на години учените се провалят в опитите си да открият причината, поради която в малко бразилско градче при една на всеки пет бременности се раждат близнаци, повечето от които руси със сини очи."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на zkr44506907
  zkr44506907
  Рейтинг: Неутрално

  Третият от третият пол ли е?

 8. 8 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Какъв Ад, какви 5 лева, хората изобретяват немислими методи за лечение. Напомняте ми на прости хаитяни, които лекуват лечими грипове с молитви и се чудят що мрат, щото и за тях не е добре да се намесват в божията воля.

 9. 9 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  В случая има един изрод и това не е детето. Хайде с 'божиите' ти 'закони' обратно в Средните векове, където Интернет няма и следователно, за щастие, няма да се налага да ти чета отвратителните ти 'разсъждения'.

 10. 10 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#4:"proza"]Започнат ли да се намесват в природните закони, това няма да доведе до добро. [/quote]

  По природните закони трябва да си умрял от първия или втория грип, който си хванал. Спри да пиеш лекарства и да ходиш при лекари и си живей по природните закони.

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Доста отблъскващо ми се вижда, но както сме тръгнали след десет години ще е масово /не /явление

 12. 12 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Сигурно не е редно да се смея, но това беше добро!
  Но ако се замислим по-сериозно - какво ли биха казали откачалките в СА или Иран по въпроса; аз лично смятам, че с добри намерения се тръгва по един опасен път. Дано с детето всичко е наред и да не се появят неочаквани странични ефекти.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  До коментар [#12] от "pupil24":

  Не биха го приели. Признавам, че шегата е на ръба на приемливото

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  7 млрд са малко, та почнаха и пластмасови джихадисти да правят.

 15. 15 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Природните закони казват, че ако се поболее човек от каквато и да е болест, трябва или да оздравее от само себе си, или да умре.
  Но хората, пък и животните се опитват по всякакъв начин да си помогнат. С билка в древността, с хапче или операция в по късно време. Т.е. месят се в тези закони и се опитват да променят нещата към по добро.
  Май някои изпадат в положението на църквата в средновековието, която е обвинявала в магьосничество и горила на клада жените, които са лекували.
  Е, сега не е средновековие, но май искаме клади. Или не?

 16. 16 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "aralambi":

  Написах същото като теб, преди да прочета поста ти. Поздрави!

 17. 17 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "asbroad":

  Пуснах поста ти, преди да прочета написаното от теб. Поздрави.

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1322 Весело

  [quote#6:"дерибеев"]" В продължение на години учените се провалят в опитите си да открият причината, поради която в малко бразилско градче при една на всеки пет бременности се раждат близнаци, повечето от които руси със сини очи." [/quote]

  Ако учените четяха конспиративни сайтове, щяха да знаят, че това е така, защото в това градче преди години е избягал нацистки лекар, правил именно такива опити в концлагерите - как жена да забременява с близнаци и то - арийчета.
  Явно накрая е открил метода и го е приложил и върху жените в градчето.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  [quote#4:"proza"]Започнат ли да се намесват в природните закони, това няма да доведе до добро. [/quote]

  Доста тъпо. Лекуването на болестите също може да се нарече намеса в природните закони - щом природата (или Бог, за вярващите) е решил да порази даден човек с някаква болест, дори и смъртоностна, то той няма право да взема дори най-обикновени билки, а покорно трябва да приеме съдбата си.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1736 Любопитно

  интересно дали са приложили диференциално центрофугиране първо да определят и пола на детето, то не е 100% ама 95 си е добре

 21. 21 Профил на Borislav Valkov
  Borislav Valkov
  Рейтинг: 240 Гневно

  Нали мюсюлманите били супер вярващи? Защо не бият чèло в пода на някоя джамия за здраве и берекет, вместо да ходът по болници и да им се извършват супер технологични операции?

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#6:"дерибеев"]" В продължение на години учените се провалят в опитите си да открият причината, поради която в малко бразилско градче при една на всеки пет бременности се раждат близнаци, повечето от които руси със сини очи."[/quote]
  Менгеле?????

 23. 23 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#19:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Доста тъпо. Лекуването на болестите също може да се нарече намеса в природните закони [/quote]
  Такива моралисти са много велики да поучават другите.Като им дойде на главата някоя болест забравят всякакви глупости и се съгласяват на всичко само и само да оздравеят.

 24. 24 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#1] от "anal penetration":

  Аллах Акбар!

  Марс е изконна Американска територия!
 25. 25 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 506 Гневно

  "Но този метод не бил приемлив за семейството от Йордания, които като мюсюлмани протестирали срещу униожаването на единия от двата зародиши."

  Тъкмо се накефих на статията и на демострацията на технологична мощ на Хомо Сапиенс над природата и изведнъж ...това грЯзно петно ....

  С извинение, ама егати и простаците са тия. Според тъпите си, и то от тъпи, по-тъпи доводи.....

  ...ест , щяха ли да са мюсюлмани, ако не почнат да вият срещу всичко, което им отърва и ако има достатъчно публика...

  И к'во мюсюлманина ще откаже свински инсулин, който ензиматично е модифициран и е превърнат в човешки инсулин само щото в глупашката му книга пише така. Много им разбират кухите кратуни. Направо съм бесен. Тъпия пустиняк ще има авторитета да обяснява до къде може и от каде е грях....
  ..д****а мааму!!!!!2!!1!!

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Моля за пояснение. Защо генно-модифицирани бебета да може, а генно-модифицирана царевица да не може?

 27. 27 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  освен че не е вярно, също така няма и много общо, ама ти си знаеш.

  http://news.nationalgeographic.com/news/2009/11/091125-nazi-twins-brazil-mengele.html

 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1322 Любопитно

  [quote#23:"mushashi"]Такива моралисти са много велики да поучават другите.Като им дойде на главата някоя болест забравят всякакви глупости и се съгласяват на всичко само и само да оздравеят. [/quote]

  Това ми напомня за случая, който бях чела преди доста време за някакъв италиански кардинал. Случва се по времето, когато започват да се правят операции за премахване на апендикса. Та, въпросният кардинал яростно критикувал тази интервенция, щото се отрязвала и изхвърляла част от човешкото тяло, което било образ и подобие на Господното и, съответно, не трябвало да се модифицира, а болният да приеме, че това е наказание за греховете му и кротко да умре. Обаче, по ирония на съдбата, на споменатият кардинал му се възпалил апендикса и лекарите му казали, че или трябва да го оперират или ще умре. Та, познай какво е избрал?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#4:"proza"]Започнат ли да се намесват в природните закони, това няма да доведе до добро. [/quote]

  Ние човеците отдавна сме тръгнали срещу природните закони и вече си страдаме последствията.

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Всичко което спасява човешки живот е морално,но дали е и правилно ?
  Не трябва ли природата да решава кой ще живее и кой не ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Zhang has been working on a way to avoid mitochondrial disease using a so-called “three-parent” technique. In theory, there are a few ways of doing this. The method approved in the UK is called pronuclear transfer and involves fertilising both the mother’s egg and a donor egg with the father’s sperm. Before the fertilised eggs start dividing into early-stage embryos, each nucleus is removed. The nucleus from the donor’s fertilised egg is discarded and replaced by that from the mother’s fertilised egg.

  But this technique wasn’t appropriate for the couple – as Muslims, they were opposed to the destruction of two embryos. So Zhang took a different approach, called spindle nuclear transfer. He removed the nucleus from one of the mother’s eggs and inserted it into a donor egg that had had its own nucleus removed. The resulting egg – with nuclear DNA from the mother and mitochondrial DNA from a donor – was then fertilised with the father’s sperm.

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#28:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Обаче, по ирония на съдбата, на споменатият кардинал му се възпалил апендикса и лекарите му казали, че или трябва да го оперират или ще умре. Та, познай какво е избрал? [/quote]
  Помолил се е на бог и той го е спасил.Не познах ли?

 33. 33 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  честно казано , малко прибързано изкочих. Очевидно е че д-р Жанг е търсил слава чрез избора на точно тая процедураи избора на подходящи пациенти дето да се навият. Иначе тя далеч не е първата и доколкото видях това и пробвано и в далечната 90та г., но с незадоволителен резултат

 34. 34 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Странно , че се появяват нови странни «човеци» по изумителен метод , истинска «революция» , казват.
  Но в същото време в борбата примерно с рака няма реален напредък.
  Макар, уж всеки ден измислят «революционни лекарства».
  И с диабета така, и със сърдечно-съдовите проблеми.
  Даже напротив, от СЗО ни указват, че след двайсет години щяло да има болни от изброените болести не знам си колко милиарда.
  Въпрос.
  Искате ли да има човеци,
  или искате био-роботи?

 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  [quote#10:"aralambi"]По природните закони трябва да си умрял от първия или втория грип, който си хванал. Спри да пиеш лекарства и да ходиш при лекари и си живей по природните закони.[/quote]
  така е , но въпреки прекия/елементарен пример е спорно . затова и без коментар пуснах факт . сети се за кого е и коментирай ..
  " В продължение на години учените се провалят в опитите си да открият причината, поради която в малко бразилско градче при една на всеки пет бременности се раждат близнаци, повечето от които руси със сини очи."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Подмяна на митохондрии, чудо голямо. На някои хора цели органи им трансплантират пък няма драма, образовайте се малко преди да скачате.

  Damnant quod non intellegunt.
 37. 37 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#35] от "дерибеев":

  "С" коментар пуснах линк, сети се за кого и коментирай.

  Не е факт, а мит.

  ... че и втори път копира о.О

 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  [quote#27:"tinkerer"]освен че не е вярно, също така няма и много общо, ама ти си знаеш. [/quote]
  с кое няма общо ? с принципа ? да , действително е огромна крачка и постижение , но под надзор и регулации . неща които все още ги няма . затова и без да цитирам имена дадох пример колко малка е крачката

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#38] от "дерибеев":

  със статията няма много общо. Най-вече защото каквото си "цитирал" не е вярно

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  [quote#37:"tinkerer"]Не е факт, а мит.[/quote]
  дори и мит да е . факт е , че е правил опити ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#39] от "tinkerer":
  ок . аз бъркам . така става ли .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#40] от "дерибеев":

  да, не били компютри, а компоти. Дрън-дрън.

  Това не са "опити", жената е загубила 5 деца поради генетично-предавана болест, за която са намерили решение. Менгеле ви е главата, браво.

 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#42] от "tinkerer":
  съгласих се . прав си . лека вечер . успех .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#4:"proza"]Започнат ли да се намесват в природните закони, това няма да доведе до добро. Природата е достигнала до това ниво вследствие на векове еволюция, и ако ние пренебрегнем еволюцията и се опитаме да се правим на Господ, не знам дали това няма да се върне като бумеранг към нас самите. [/quote]

  Човекът не е извън природата, а е част от нея. Т.е. каквото и да прави той, каквито и резултати да има от ноговите действия, пак това ще бъде част от природната еволюция.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 45. 45 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 711 Неутрално

  биоробот
  [quote#34:"Явор Рг"]Искате ли да има човеци,
  или искате био-роботи?[/quote]


  Човекът е биоробот.

  If you are going through hell... Keep going!
 46. 46 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#4] от "proza":

  Много тъп коментар, сори. )
  Толкова е тъп, че чак е дразнещо.

  If you are going through hell... Keep going!
 47. 47 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#4:"proza"]Природата е достигнала до това ниво вследствие на векове еволюция, и ако ние пренебрегнем еволюцията и се опитаме да се правим на Господ, [/quote]


  Ти изми ли си зъбите преди лягане? Само да знаеш, че това също е ''пренебрегване'' на еволюцията и бунт срещу бог.

  If you are going through hell... Keep going!
 48. 48 Профил на на Иванка баща й
  на Иванка баща й
  Рейтинг: 217 Весело

  Тримата щастливи родители-- Хасан , Ибрахим и Мустафа.
  Кой го е родил се пита?

  I'll be back...
 49. 49 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Доколкото чух, техниката е била - да се "изреже" болната част от ДНК-то на яйцеклетката на майката и да се замени с тази от ДНК-то на яйцеклетката от донорната майка. След това се прави инвитро.
  Детето се е родило тази пролет, момче е и е напълно здраво. Опасенията са само заради малкото случей досега, просто все още няма статистика. А че има опастност от усложнения от какъв ли не вид е ясно. Апропо, момчетата не носят в ДНК-то си споменатата болест.

 50. 50 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 820 Разстроено

  Винаги ми е било интересно, какво нещо е религията. Името на детето от еврейска гледна точка е Аврам Асса... Тези хора имат еднакъв произход и вместо да живеят като кротки съседи, се избиват като врабчета.

 51. 51 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Като постижение е чудесно, моралните аспекти са друга тема...

 52. 52 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Е това е първият Смел Нов Човек от Смелия Нов Свят. В Мексико, с ислямско име, с биотехнологии отвъд всякакви представи за нормалност...ми дайте и да го клонираме, да е още по-интересно.

 53. 53 Профил на bo
  bo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Здравеопазване на ембрионално ниво, защо пък не. Заглавието обаче е подвеждащо - новината не е в тримата родители, а в генната манипулация.

 54. 54 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Весело

  Винаги съм твърдял, че за подобни експерименти, донора следва да е Джанко Фет, а резултата да се кръщава Боба със съответен номер.

 55. 55 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Интересен резултат. Дано да е здраво детето. Митохондриалната ДНК не се проявява във фенотипа (видимото тяло), така че от тая гледна точка детето е само на майка си и на баща си.
  Всякакви глупости за противоборство на Бога са средновековно мракобесие. Бог не е против лечението, по каквато и да е технология. Относно непредаването нататък на дефектни гени, ами с тази терапия те вече няма да се предадат - детето не им е носител.

  E PLVRIBVS VNVM
 56. 56 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Ужасийка! Днес ще го използват за уж добро, а утре, който може да си плати плюс експерименти... Пътят е постлан с добри намерения.

 57. 57 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#23:"mushashi"]
  Такива моралисти са много велики да поучават другите.Като им дойде на главата някоя болест забравят всякакви глупости и се съгласяват на всичко само и само да оздравеят.[/quote]

  Напомня на един период през 18-и век в Бостън. Местната църква анатемосала чадърите, обявила ги за творение на дявола с аргумента, че ако господ е решил да те намокри кой си ти, че да се противопоставяш на волята му.... Същевременно църквата нищо не казва по повод големите мушами с качулки, с които бостънчани се предпазвали от дъжда....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 58. 58 Профил на aoz41309847
  aoz41309847
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  Носенето на очила е против прироздните закони (да си виждал котка с очила?).

  Носенето на дрехи направени от 2 различни материи е против божиите закони.

  21 век сме.

 59. 59 Профил на aoz41309847
  aoz41309847
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "aralambi":

  По природните закони над 25% от беменостите не се изкарват и над 10% от родилките умират по време на раждане. 40% от бебетата умират преди да навършат 1 година.

  Пича/каката с природните закони няма голям шанс да оцелее достатъчно дори и до първия грип.

 60. 60 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#58] от "aoz41309847":

  Глупави сравнения. Тук темата е за създаването на живот.

 61. 61 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#2] от "Олд Шетърхенд":

  Доста гнусно мнение си изказъл.
  Май говориш от позицията на човек който не е изживял смъртите на две от децата си и 3 аборта на жена си - така ли е?

  Моли се да не ти се налага да правиш ти такъв избор.

 62. 62 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  Коментара ми важи и за теб...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK