Едно от десет деца се ражда със защита срещу СПИН, откри "Оксфорд"

Хората може би са достигнали еволюционното ниво на имунната система на маймуните

© Reuters

Хората може би са достигнали еволюционното ниво на имунната система на маймунитеЕдно от десет бебета от най-новото поколение се ражда с имунна система, която го предпазва от развиването на СПИН. Дори тези новородени да са прихванали ХИВ вируса от майките си, имунната им система се справя с него, като просто го игнорира, показва проучване, публикувано в журнала Science Translational Medicine и цитирано в Би Би Си.


Предаването на ХИВ от майката на детето може да се предотврати с терапия, но въпреки това голям брой деца се раждат носители на вируса, особено в епицентъра на епидемията - Африка. Статистиката показва, че близо две трети от децата, родени с ХИВ, умират до две години и половина след раждането им.


При маймуните обаче, които също пренасят ретровируса и боледуват от имунна недостатъчност, процентът на смъртните случаи при новородените е много по-малък. Обяснението за това е в начина на работа на имунната им система, а се оказало, че той е много сходен и при бебетата, предпазени от СПИН.
Когато вирусът се насити в кръвта, унищожава имунната система и оставя организма уязвим за всякакви инфекции (тогава се развива синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Обичайната реакция на имунната система е да се бори с вируса и да се опита да надделее над него още докато той се множи, но при бебетата с "маймуноподобна система" реакция нямало.


В кръвта на 10% от изследваните деца в Южна Африка (родени с ХИВ и неполучавали антиретровирусна терапия) имало изключително високо насищане на вируса - десетки хиляди единици във всеки милилитър в тялото им - обаче нито са развили СПИН, нито проявяват симптомите на имунна недостатъчност. Оказва се, че при тях имунната система вместо да се бори с инфекцията е решила да я игнорира, и двете не си пречат взаимно.


"На практика имунната система игнорира вируса доколкото е възможно. Явно войната срещу него е това, което разболява организма, макар че това е обратно на логиката", коментира един от изследователите, провели проучването проф. Филип Гоулдър от Университета "Оксфорд". "Ако наистина самата имунна система е виновна за своя крах, а не вируса, това може да е основата за нова много по-ефективна терапия срещу ХИВ", смята той.


Този защитен механизъм се наблюдава и при маймуните, а и при още 40 вида бозайници, чиито организми са еволюирали много по-дълго, отколкото на хората. Феноменът обаче засега се открива само при новородени, тоест може да се гледа на него и като на следващата еволюционна стъпка за човечеството, стига да се окаже трайна. Възможно е обаче с порастването поне при част от децата поведението на имунната система да се промени, затова те вероятно ще останат под наблюдението на учените дългосрочно.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Те тва са щастливи деца!
  Могат наред,когато си поискат, и с когото си поискат!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1083 Весело

  Едно от десет деца в Африка .... пък на заглавната картинка - мамунки?!
  Явно природата си знае работата, като не умеем да се справим с нещо, тя постепенно чрез мутация - в случая добра - развива защитен механизъм срещу СПИН.
  А ако можеше да накарат имунната система да не атакува бета клетките на Лангерхансовите острови в панкреса, току виж сме преборили и диабета...

 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#1] от "Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо":

  [quote#1:"Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо"]Могат наред,когато си поискат, и с когото си поискат! [/quote]

  Основната задача на селския бик, изразена като пубертетски мерак.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Тоест трябва да се праскат имунизации които да ни заразяват..
  Нека всички на планетата имат ХИВ и готово..

  Само ако реши да мутира нещо, може да ни се е*е майката тогаз.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4389 Любопитно

  Много любопитна статия....

  Всеки който се интересува от темата знае, че микро и марко организмите водят една непрекъснат война, която протича във всяко живо съществува.... всички те не спират да еволюират, мутират и развиват. Вирусите също... и добър пример това е вируса на СПИН, това е уникален вирус, силно мутагенен, който не спира да се развива, а съответно имунната система на човека и животните не спират да развиват борбата си срещу него.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  10% сега. Ще трябва да почакаме за да видим дали процентът расте и дали тази мутация е устойчива

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Логично беше промени в устойчивоста на организма ни срещу СПИН да дойдат от огнището на заразата.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 8. 8 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#1:"Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо"]Могат наред,когато си поискат, и с когото си поискат! [/quote]
  Едва ли. Скоро отново гонореята ще е смъртна присъда след като и последните антибиотици спрат да действат срещу тази бактерия.

 9. 9 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 492 Неутрално

  "чиито организми са еволюирали много по-дълго, отколкото на хората"

  какви са тия глупости

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1539 Весело

  Текст под снимка: “Хората може би са достигнали еволюционното ниво на имунната система на маймуните”

  Говорим за новородени в Африка!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#9] от "mengo":

  Не са глупости.
  Сигурно става въпрос за видове, които са се обособили като такива много по-отдавна от човешкия, затова и се говори може би за по-дълъг процес на еволюция.

 12. 12 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  До коментар [#2] от "Николай Георгиев":

  Диабета ще го преборим като започнат да печатат по опаковките на вафлите картинките които печатат върху кутиите с цигари.

  Иначе е нормално определени организми да са само приносители без това да им се отразява на самите тях, но пък за сметка на това могат да го предават. Така, че не е съвсем да го дават наред -
  До коментар [#1] от "Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо":

  Жената е покана за щастие
 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Еволюционна реакция на имунитета !!!

 14. 14 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Това не е ли лошо? Тези 10 процента няма да умрат, като останалите, въпреки че според статията кръвта им е пълна с вируса. Те ще пораснат и започнат да заразяват партньори. След стотици може би години, ще изчезнат всички не-носители на вируса и няма да има проблем, но дотогава ?

 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#14] от "lalleen":

  искаше да кажеш, всички без имунитет...
  обаче вируса също може да мутира, и накрая да изчезнат всички

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Идеята е не вирусът да унищожи гостоприемника, а да съжителства с него. Идеален пример е херпеса. Смъртоносни вируси са като цяло еволюционен провал, особено бързо действащите.
  Освен това чрез вирусите организмите обменят информация на ниво ДНК. Ние не съдържаме в себе си ген. информация само от нашите прадеди и видове от които сме произлезли, а и от вируси, които пък са минавали през други видове, с които не сме директно свързани.

 17. 17 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 497 Неутрално
 18. 18 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 587 Разстроено

  Ужас!!! Порастват и започват да разпространяват заразата наляво и надясно... Че това е по-зле отколкото да не доживеят полова зрялост!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Бог или природата не е справедлива. С какво тези деца са заслужили да бъдат предпазени от СПИН, а другите не. Изобщо в природата няма справедливост, всичко като че ли е въпрос на шанс и късмет. Като на лотария, който изтегли късата клечка, тежко му.

 20. 20 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#19:"proza"]Изобщо в природата няма справедливост, всичко като че ли е въпрос на шанс и късмет. Като на лотария, който изтегли късата клечка, тежко му. [/quote]

  Изобщо късата клечка не е за предпочитане. Жените винаги си падат по дългата, дори когато не го признават.

  /не се чете/
 21. 21 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  имунната система игнорира вируса доколкото е възможно. Явно войната срещу него е това, което разболява организма, макар че това е обратно на логиката

  Имам чувството че тази хитра тактика я прилага и ГЕРБ. Правителството вместо да се бори с корупцията и задкулисието, директно ги игнорира - нещо като мирно съвместно съществуване. Не си пречат един на друг, а в много случаи се и сработват. Борисов с гениалния си политически усет е усетил, че при нация с връзкарско мислене като нашата и с инстинктивен стремеж към уреждане по втория начин, всяка борба с корупцията и задкулисието би изтощила и в крайна сметка би довела до гибел държавата. България е сред тези щастливи 10%-та, които са се адаптирали и продължават да се развиват, въпреки всеобхватните мафиотски структури - всяка друга демокрация като тази в Швейцария например, отдавна да е загинала.

  /не се чете/
 22. 22 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#19:"proza"]Бог или природата не е справедлива. С какво тези деца са заслужили да бъдат предпазени от СПИН, а другите не. Изобщо в природата няма справедливост, всичко като че ли е въпрос на шанс и късмет. Като на лотария, който изтегли късата клечка, тежко му.[/quote]

  Така е било, и така ще бъде. Ако щете дори се вгледайте в библейските притчи- Адам и Ева са били в рая, и пак не са били равни.

  Навремето се разпространяваше една история- за Менделеев. Като сътворил периодичната таблица- студентите му казвали- "Вие сте гений", а той казвал: "Никакъв гений не съм- всичко беше труд, труд, труд"... Така се опитваха да ни създават трудови навици. Не отричам, че трябва труд, ама покрай Менделеев хиляди учени са полагали адски много труд, ама нищо не са открили.

  Та- за късмета и шанса си много прав. Сигурен съм, че в някоя селска ливада сега ритат топка десетки деца, по- добри и от Марадона, и от Меси, и от кой ли не. Повечето от тях ще приключат живота си не като успешни футболисти, а като обикновени заварчици или пастири.

  И така е и с имунните системи, и с всичко. И изобщо- никога не съм разбирал човешкия стремеж да правиш хората "равни". Това е една обречена на провал битка с природата, или с Бог, или с извънземните, или с... кой в каквото вярва.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 23. 23 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#22:"952"]никога не съм разбирал човешкия стремеж да правиш хората "равни". Това е една обречена на провал битка с природата, или с Бог, или с извънземните[/quote]

  Братчед, аз съм последния привърженик на равенството но погледнато в дълбочина или в общо философски смисъл, ако това повече ти харесва - неравенството се крепи на относителното равенство. Да вземем една армия. При цялото неравенство в длъжностите и званията, ударната сила е в редниците. А те са равни. Ако всеки беше началник на някой друг, при едно сражение щеше да гърми само една пушка - тази на най-нисшестоящият. Останалите щяха да командват. Всички опити за установяване на пълно равенство в обществото са се провалили, но не може да бъде изградено и пълно неравенство. Пълното неравенство е също утопия. Вземи дори едно приятелство. То също почива на идеята за относително равенство. Не че няма приятелство и между хора на различни нива, но не е същото. Въобще светът и вселената са прекалено сложни системи за да бъдат вкарвани в някакви правила, които на нас ни харесват.

  /не се чете/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK