Едно от десет деца се ражда със защита срещу СПИН, откри "Оксфорд"

Хората може би са достигнали еволюционното ниво на имунната система на маймуните

© Reuters

Хората може би са достигнали еволюционното ниво на имунната система на маймунитеЕдно от десет бебета от най-новото поколение се ражда с имунна система, която го предпазва от развиването на СПИН. Дори тези новородени да са прихванали ХИВ вируса от майките си, имунната им система се справя с него, като просто го игнорира, показва проучване, публикувано в журнала Science Translational Medicine и цитирано в Би Би Си.


Предаването на ХИВ от майката на детето може да се предотврати с терапия, но въпреки това голям брой деца се раждат носители на вируса, особено в епицентъра на епидемията - Африка. Статистиката показва, че близо две трети от децата, родени с ХИВ, умират до две години и половина след раждането им.


При маймуните обаче, които също пренасят ретровируса и боледуват от имунна недостатъчност, процентът на смъртните случаи при новородените е много по-малък. Обяснението за това е в начина на работа на имунната им система, а се оказало, че той е много сходен и при бебетата, предпазени от СПИН.
Когато вирусът се насити в кръвта, унищожава имунната система и оставя организма уязвим за всякакви инфекции (тогава се развива синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Обичайната реакция на имунната система е да се бори с вируса и да се опита да надделее над него още докато той се множи, но при бебетата с "маймуноподобна система" реакция нямало.


В кръвта на 10% от изследваните деца в Южна Африка (родени с ХИВ и неполучавали антиретровирусна терапия) имало изключително високо насищане на вируса - десетки хиляди единици във всеки милилитър в тялото им - обаче нито са развили СПИН, нито проявяват симптомите на имунна недостатъчност. Оказва се, че при тях имунната система вместо да се бори с инфекцията е решила да я игнорира, и двете не си пречат взаимно.


"На практика имунната система игнорира вируса доколкото е възможно. Явно войната срещу него е това, което разболява организма, макар че това е обратно на логиката", коментира един от изследователите, провели проучването проф. Филип Гоулдър от Университета "Оксфорд". "Ако наистина самата имунна система е виновна за своя крах, а не вируса, това може да е основата за нова много по-ефективна терапия срещу ХИВ", смята той.


Този защитен механизъм се наблюдава и при маймуните, а и при още 40 вида бозайници, чиито организми са еволюирали много по-дълго, отколкото на хората. Феноменът обаче засега се открива само при новородени, тоест може да се гледа на него и като на следващата еволюционна стъпка за човечеството, стига да се окаже трайна. Възможно е обаче с порастването поне при част от децата поведението на имунната система да се промени, затова те вероятно ще останат под наблюдението на учените дългосрочно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK