Повече от половината хора с психични проблеми научават за това директно в психодиспансера

Д-р Христо Хинков

© Красимир Юскеселиев

Д-р Христо ХинковСамо 17% от хората с диагностицирани психични заболявания са били насочени към специалист от личния си лекар и така са разбрали за проблема си. Едва 10% са получили диагнозата в многопрофилна болница. В общия случай - над 50% - за заболяването си хората с психични разстройства научват, чак когато бъдат отведени в център за психично здраве след криза.


Такава е равносметката от анкета, проведена от Националния център по обществено здраве и анализи, което беше представено на конференцията "Психичното здраве – стигми, предразсъдъци и последствия" днес в София. Резултатът показва, че ролята на бившите психодиспансери (сега центрове за психично здраве) продължава да е ключова, от една страна, но от друга - че личните лекари и останалите специалисти почти бездействат по отношение на проблемите на ума, обобщи директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков.


Помощта от общопрактикуващите лекари е минимална, което може да се обясни с липсата на компетентност и знания в сферата на психичното здраве, коментира Хинков. Това обаче не може да се каже за психиатрите, които също имат минимална роля за информиране на болните, допълни той. По думите му за това са виновни стигмата и отказа за директен контакт с психиатър в началото на заболяването.
"Психично болните в България са в силно угнетена и неглижирана позиция в сравнение с останалите граждани. Необходими са решителни стъпки за реинтеграцията им, социалното им включване, както и цялостна реформа на системата", заяви доц. Хинков.


В ново национално проучване се вижда, че повече от половината хора с психични заболявания имат затруднен достъп до лечение. Това е в голяма степен заради стигмата и то не само от другите хора. "Освен стигма спрямо хората с психични заболявания, ставаме свидетели и на т.нар. "автостигма". Хората се срамуват да говорят за състоянието си и много често го крият", коментира д-р Вяра Ганчева, социолог от БАН, която представи изследването.


Изследването показва, че негативната нагласа към хората с психични заболявания преобладава в обществото. Една четвърт смятат, че хората с този проблем трябва да бъдат затворени в специализирани институции или болници. Заедно с това повече от половината от хората с тези заболявания губят работата си или не срещат разбиране от работодателя си след диагнозата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK