Повече от половината хора с психични проблеми научават за това директно в психодиспансера

Д-р Христо Хинков

© Красимир Юскеселиев

Д-р Христо ХинковСамо 17% от хората с диагностицирани психични заболявания са били насочени към специалист от личния си лекар и така са разбрали за проблема си. Едва 10% са получили диагнозата в многопрофилна болница. В общия случай - над 50% - за заболяването си хората с психични разстройства научват, чак когато бъдат отведени в център за психично здраве след криза.


Такава е равносметката от анкета, проведена от Националния център по обществено здраве и анализи, което беше представено на конференцията "Психичното здраве – стигми, предразсъдъци и последствия" днес в София. Резултатът показва, че ролята на бившите психодиспансери (сега центрове за психично здраве) продължава да е ключова, от една страна, но от друга - че личните лекари и останалите специалисти почти бездействат по отношение на проблемите на ума, обобщи директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков.


Помощта от общопрактикуващите лекари е минимална, което може да се обясни с липсата на компетентност и знания в сферата на психичното здраве, коментира Хинков. Това обаче не може да се каже за психиатрите, които също имат минимална роля за информиране на болните, допълни той. По думите му за това са виновни стигмата и отказа за директен контакт с психиатър в началото на заболяването.
"Психично болните в България са в силно угнетена и неглижирана позиция в сравнение с останалите граждани. Необходими са решителни стъпки за реинтеграцията им, социалното им включване, както и цялостна реформа на системата", заяви доц. Хинков.


В ново национално проучване се вижда, че повече от половината хора с психични заболявания имат затруднен достъп до лечение. Това е в голяма степен заради стигмата и то не само от другите хора. "Освен стигма спрямо хората с психични заболявания, ставаме свидетели и на т.нар. "автостигма". Хората се срамуват да говорят за състоянието си и много често го крият", коментира д-р Вяра Ганчева, социолог от БАН, която представи изследването.


Изследването показва, че негативната нагласа към хората с психични заболявания преобладава в обществото. Една четвърт смятат, че хората с този проблем трябва да бъдат затворени в специализирани институции или болници. Заедно с това повече от половината от хората с тези заболявания губят работата си или не срещат разбиране от работодателя си след диагнозата.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Положението на психично болните и на техните близки в Българие е отчайващо!
  Държавата /в личето на различните институции/ се сеща за този проблем, когато някой психично болен направи поразия. Не е виновен болният човек, а това, че не е получил адекватно лечение. А, в някой места /далеч от големи градове/, където ги затварят не получават никакво лечение - било то адекватно или не

 2. 2 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]В общия случай - над 50% - за заболяването си хората с психични разстройства научват, чак когато бъдат отведени в център за психично здраве след криза.[/quote]

  И други поне 50% научават, като влязат я в парламента, я в правителството.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  До коментар [#2] от "Репей":

  ...я в някой Форум!?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 4. 4 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 938 Весело

  даже не е правилно психичните отклонения да се наричат болести... обществото има много да зрее доде проумей, че човек с биполярно разстройство не е луд, а просто съществува в две или повече състояния...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 5. 5 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#3:"hamilton F1"]...я в някой Форум!? [/quote]

  Шшшшшт! Не го написах това, защото днес съм с 4 изтрити мнения, половината от които са писани преди 3 дни.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 6. 6 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 257 Неутрално
 7. 7 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 840 Весело

  Уж много луди а помпиера и глутницата му не могат да намерят един,който да направят президент. И НС и ВСС да ги преместят направо в Карлуково!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Весело

  А пък ние избирателите научаваме чак като ги изберем.

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#3] от "hamilton F1":

  Чудех се дали някой ме е изпреварил!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1687 Весело

  [quote#2:"Репей"]И други поне 50% научават, като влязат я в парламента, я в правителството.[/quote]
  Грешка,
  ние научаваме, за тях не съм много сигурен
  Волния Сидер дали е научил?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  За съжаление за зрелостта на едно общество се съди по това как се отнасят към деца, възрастни и луди. Ние като гледам как се държим към тях сме май в тинейджърска възраст.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2344 Неутрално


  Не само в диспансера, има ги и тук във форума, но, ако започна да ги изреждам, моди ще ми се обиди ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 13. 13 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Нищо няма да се промени. Не се натегайте, дами и господа, коментиращи. Тази статия е информативна и няма да доведе до никакви промени. Никой в държавата не се интересува от тези хора и проблеми и никой няма да им помогне, нищо, че те имат нужда. Това е България, никога не го забравяйте!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 14. 14 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Повече от половината хора с психични проблеми научават за това директно в психодиспансера

  А много от тях въобще не го научават, защото от сутрин до вечер пишат коментари във форума на Дневник. Не е лошо от Пиходиспансерът да хвърлят по едно око тук и видят ли някой да е изстрелял над 20 коментара за половин час, или пък виси от сутрин до вечер и пише на почивки - директно да идват чичковците с усмирителната риза.

  /не се чете/
 15. 15 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Първият луд вече ми постави минус на коментар №14. Разпозна се. По темата се сещам и за един виц. Някакъв бивш луд вече излекуван отива на контролен преглед.
  - Как си сега? - пита го лекарят - Добре ли се чувстваш като нормален човек.
  - Не съвсем - казал пациентът - Преди бях Наполеон, а съм никой.

  /не се чете/
 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Някой ще разберат на изборите като гласуват за Трайчо

 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тони Шнайдера":

  Брат'чед, един познат викаше :
  - Като съм луд да не съм откачен.
  Имаше '' жълта книжка '' но три пъти по свестен беше от някой други.
  Лека му пръст качи се на '' небесната колесница ''.
  Така викаше приживе.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 18. 18 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 257 Весело

  [quote#12:"niksan1"]Не само в диспансера, има ги и тук във форума, но, ако започна да ги изреждам, моди ще ми се обиди ...[/quote]
  Are you talking to me? ARE YOU TALKING TO ME?

 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Нормално, никой луд не се има за такъв !!!

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дъската ми хлопа устойчиво":

  Споко колега, темата не е за теб, а и
  сам си си избрал ника !!!

 21. 21 Профил на kdo04507128
  kdo04507128
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защото хората се срамуват да отидат на психиатър. Може би от филмите са си втълпили, че да отидат на психолог или психоаналитик, т.е. значи са нормални на консултация, но ако отидат на психиатър, всъщност са луди.
  Американски глупости от филмите.

 22. 22 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Има болни хора, които са опасни и за себе си, и за околните. Случва се такива случаи да влязат в новините като стане инцидент.
  За тях адекватна помощ липсва и единственият начин да се направи нещо е, ако сам психично болният реши да влезе в институция, няма процедура, по която да бъде "хоспитализиран" по друг начин. Тези места от своя страна са като от филми на ужасите, методиката за лечение е от по-миналия век. За останалите по-леки психични болести като различни хранителни разстройства, депресия, тревожност, паник атаки и др., от които по статистика страдат около една пета от хората, в различни етапи от живота си, пък въобще не се говори. Освен ако някоя известна гимнастичка не скочи от балкон. Истината е, че за разлика от кашлицата, тези болести се прикриват и не се лекуват. А са не по-малко опасни или маловажни. Но съществува схващането, че за тези болести хората сами са си виновни и лечението е "да се стегнат". За кашлицата има сиропи, а за шизофренията има стигма. И в семейството, и в обществото, а в статията се твърди, че дори и в медицинските среди.
  Лудите, лудите - те да са живи...

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#19:"valtoro"] никой луд не се има за такъв[/quote]

  Хм, хората с психични проблеми НЕ е задължително да са луди в медицинския смисъл. Може да става дума за "актуални неврози", които имат доста незабележими проявления, докато човекът не изтрещи тотално и не направи нещо, заради което да го вкарат в диспансер или директно в полицията. Пример е "бърн аут" или на български "прегаряне/изгаряне" (аз му казвам "изтрещяване" - стана известно покрай акушерката, пребила бебе(та). Мисля, че миналата година нашумя този случай. В основата лежи нерешен (или нерешим) житейски проблем, който натоварва психиката, особено когато човекът не може да го осъзнае. Все едно имаш полтъргайст като твоя вътрешна сянка и той прави неочаквани за самия теб неща. Първите признаци се отдават на преумора и това е така, но не физическа преумора, а психична. Понякога психоаналитик, който да "извади проблема наяве", е по-подходящ от психиатър, който лекува медикаментозно.

  В момента съм точно в такава фаза - току що (днес ранен следобед) осъзнах моя проблем: умората и грешките, нетипичните ми реакции идват не от липсата на пълноценна почивка, а защото работя в несвойствена среда. Хората около мен са свестни, вкл. шефовете, но просто това не е моята среда. Налага ми се поради обстоятелства, които не зависят от мен и не мога да променя. През последните 2-3 месеца на два пъти се случи да върша работа с бивши колеги и усещането беше различно. Преди няколко дена дори го формулирах, но беше подсъзнателно. Едва днес успях да го фокусирам напълно съзнателно.

  За повечето хора тези проблеми остават на неосъзнато ниво или на подсъзнателно ниво - тогава все едно полтъргайст прави нещата вместо тях. Осъзнаването на проблема помага в идеалния случай за неговото преодоляване, или поне за вътрешно помирение при невъзможност да се преодолее.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 296 Неутрално
  До коментар [#1] от "daam":

  Само който го е преживял знае за какво говорите.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Ние затова искаме , всички на високи постове да минават на психиатър.

 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Разстроено

  До коментар [#24] от "chlamydia":

  Да, знам за какво говоря.

 27. 27 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 723 Неутрално

  шизофрениците са били затваряни в лагери и отстрелвани при Хитлер.

  Марс е изконна Американска територия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK