"Терористът в мозъка на съпруга ми": Разказ за последните месеци на Робин Уилямс

Робин Уилямс на сцената на комедийното си шоу "Оръжия за самоуинщожение", архив от 2009 г.

© Reuters

Робин Уилямс на сцената на комедийното си шоу "Оръжия за самоуинщожение", архив от 2009 г."Това е лична история, за съжаление - трагична и сърцераздирателна, но като я споделя с вас, знам че ще помогна на други в подобна ситуация."


В наистина лична история, озаглавена "Терористът в мозъка на съпруга ми" Сюзън Шнайдер - съпругата на Робин Уилямс, разказва с подробности какви са били последните месеци от живота на обичания актьор, който се самоуби през 2014 г. на 63 години. Есето й е публикувано в сайта на Американската академия по неврология, за да помогне на хора болни от деменция с телца на Леви (LBD) да разпознаят симптомите и да потърсят помощ навреме.


В тези последни няколко месеца веселият и очарователен Робин Уилямс, сякаш бил изгубен. Бил заменен от раздразнителен, разконцентриран, тревожен и параноичен човек, който не може да спи, да запомня и да си спомня. Енергичността и лекотата, с която помнел реплики за участията си, се изпарили.
За болестта му се разбра от аутопсията месеци след смъртта му и тя обясни както отчаянието му, довело до самоубийство на 12 август 2014 г., така и необяснимата за близките му допреди това промяна в поведението му.


Според патолози, Уилямс е имал една от най-агресивните форми на този вид деменция с висока концентрация на телца на Леви в амигдалата в мозъка - центърът отговорен за емоциите на страх и тревожност. "Това е била причината за параноята и неприсъщите му реакции. Как ми се ще той да знаеше за това, когато се мъчеше - че не е слабост на ума му или духа му, както той мислеше", пише Шнайдер в разказа си.


"Робин губеше разсъдъка си и го оснъзнаваше. Можете ли да си представите болката и безпомощността, която е чувствал, усещайки как се разпада като личност? При това без да знае причината и без никой да може да му помогне - дори с цялата интелигентност и любов на света.", разсъждава съпругата на холивудския комик. Малко преди смъртта му е бил диагностициран с болестта на Паркинсон, но тя не обяснява симптомите, които имал.


"Безпомощна и вцепенена, аз стоях в неизвестността за това какво се случва с любимия ми човек. Дали има само един терорист в мозъка му, или много и болестите се натрупват една след друга без шанс да ги хванем. В последните месеци той само повтараяше: "Искам някак да си рестартирам мозъка", споделя съпругата на Уилямс, която е с него в последните 7 години и до смъртта му.


Сюзън Шнайдер и Робин Уилямс

© Associated Press

Сюзън Шнайдер и Робин Уилямс


Уилямс никога не признал пред съпругата си, че има халюцинации, но според специалистите при тази деменция със сигурност е имал, при това агресивни като болестта му. Това е от ключовите симптоми на LBD.


Към края на есето Сюзън Шнайдер стига и до последния ден, прекарала с любимия си. Събота. Била вълшебна като дълга среща, в която младоженци прекарват целия ден заедно и правят любимите си занимания. В този ден тя се обнадеждила, че той е вече на път да изплува от бездната и да се завърне. В неделя вечерта заспала с пожеланието "Лека нощ, любима моя", а на следващата сутрин той сложил край на живота си.


В памет на съпруга си Шнайдер е превърнала борбата с деменцията с телца на Леви в своя кауза, затова и решила открито да говори за проблема с надеждата страдащи хора и близките им да разпознаят симптомите и да предприемат мерки навреме. Според американската статистика около 10-15% от всички случаи на деменция са от този вид, но не е сигурно, защото той е най-трудният за диагностициране.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK