Има леко намаление на затлъстяването сред деца, но България все още е в топ 5 в Европа

Архив от Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца

© Анелия Николова

Архив от Европейския ден за здравословно хранене и готвене с децаБългария продължава да е на пето място в Европа по затлъстяване сред децата. Въпреки че се забелязва лека тенденция към намаляване на броя на момичетата с наднормено тегло, това не е достатъчно да помести статистиката и позицията на старанат в топ 5. Затлъстяването сред момчетата се увеличава.


Това обяви доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, цитиран от БТА. Днес се отбелязва Световният ден за борба със затлъстяването, затова организацията припомня тревожната статистика, която показа къде се нарежда България. Световният ден тази година е под мотото "Да ограничим затлъстяването сред децата".


Националното проучване за хранене на българското население показва значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5-годишна възраст - 7.1 на сто през 2014 г. в сравнение с 3.3 на сто през 2004 г.
В храненето на децата у нас се отчитат увеличена консумация на захарни изделия и напитки, висока консумация на мазнини и на готварска сол, ранна консумация на алкохол - често и по много сред учениците над 14-годишна възраст. На фона на вредните храни е твърде ниско потреблението на полезните като киселото мляко, рибата, плодовете и зеленчуците.


Ниска е и физическата активност на българските деца. Според изследване те прекарват 25.7 часа седмично пред телевизор или компютър, следвани от румънските - 22.7 часа. Холандските и белгийските деца отделят по 14.5 и 15.5 часа за същите занимания.


"Превенцията срещу сърдечно-съдовите заболявания започва в първите 1000 дни от зачеването на детето, а жените не трябва да повишават теглото си по време на бременност с повече от 15-16 килограма", допълни доц. Ханджиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK