Затлъстяването е най-сигурното предупреждение за диабет тип 2

Затлъстяването е най-сигурното предупреждение за диабет тип 2

© Академия "Часът на диабета"Има много рискови фактори за отключването на диабет тип 2, но наднорменото тегло и затлъстяването са най-предразполагащите. Според световната статистика 90% от хората със захарен диабет са с тегло над нормалното за ръста и възрастта им. Над две трети от българите попадат в тази група, а диабетът сега е петата водеща причина за смъртност в света и тенденцията расте.


Това обясни проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Специализираната болница по ендокринология в София и ръководител на Клиничния център по ендокринология към Медицинския университет, в първата от поредица предстоящи лекции, посветени на диабета. Академията за здравни журналисти "Часът на диабета" се организира от фармацевтичната компания "АстраЗенека България" с подкрепата на посолството на Великобритания у нас.


Освен наднорменото тегло, наличието на високо кръвно налягане и отклоненията в липидния профил (дислипидемия) са предупредителни знаци за наличие или риск от диабет тип 2. Кръвната захар вече не е достатъчен показател за диагностицирането на болестта, защото тя се влияе изключително много от стерса и може да варира отвъд здравословната норма, дори при здрави хора. Измерванията й, за да се потвърди диагнозата трябва да се повторят поне два пъти.
По думите на проф. Танкова основна причина за високата смъртност при диабетно болните са сърдечно-съдовите усложнения в следствие на заболяването. При половината от хората с диабет има микро- и макросъдови увреждания, а при между 10 и 20% - сърдечни заболявания, които водят до съкращаване на живота.


Съдовите усложнения могат да се установят и да помогнат още при поставянето на диагнозата на диабета. Честотата им в хода на заболяването е пряко свързана с честотата на периодите с повишена кръвна захар, както и с нейната степен. Микросъдовите усложнения засягат малките кръвоносни съдове в очите (ретинопатия), бъбреците (нефропатия) и крайниците (невропатия), а макросъдовите могат да доведат до опасни за живота инциденти като инсулт и инфаркт.


Затова лечението на диабета изисква многостранен подход. Освен към ранно постигане на стабилен контрол на кръвната захар, лекарите трябва да се стремят и към ранно овладяване на сърдечно-съдовите рискови фактори и усложнения. Доказано е, че дори умерено редуциране на теглото - например с 2-5% от индекса на телесната маса, значително намалява рисковете за сърдечно-съдови болести. Отслабването е и най-добрият подход и като цяло при захарния диабет, макар че при много пациенти то е трудно.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Всичко идва от храната,а там нещата вече са извън контрол.Мазнините и захарта ни унищожават,което пък е Манна небесна за Фармацевтиката.И те така,кой колкото издържи!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#1:"Кой е Бах?"]Всичко идва от храната,[/quote]
  Това е така! Именно затова родителите трябва да обърнат внимание на възпитанието и контрола. И разбира се да се говори и разяснява въпроса.

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  То живот ли е да го опишеш!
  От храната зависи много, но и от стреса също.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#1:"Кой е Бах?"]Всичко идва от храната,а там нещата вече са извън контрол.[/quote]
  Някой насила ли ти слага в устата нездравословни храни?Всеки сам носи отговорност за здравето си.

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Просто не е вярно.

  Всяко твърдение, че "всичко е от поставете-любимата-си-дума-тук" е очевидно невярно.

  Един Уорън Бъфет например е на 80+ и налива кока кола и яде бургери всеки ден от 15 годишна възраст.

  В България пък знам един квартален пияница, който надживя повечето си връстници.

  Което не значи, че храната е без значение, разбира се.

  Но със сигурност не е "всичко".

  Нищо не е "всичко" освен "всичко", а то е ужасно много.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4840 Весело

  30 минути активно движение на ден са достатъчни да се снижи значително рискът от диабет. Като добавим и храненето - просто да хапваме и пийваме по-малки количества, не кой знае какви диети, и това е!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Обиколката на талията е също толкова индикативна за риска,като ИТМ ако не и по-вече.Има и доста гърчави с диабет тип 2.Стреса е сериозен фактор.При мен се отключи от това.А захар и подсладени напитки почти не съм консумирал,просто не са ми по вкуса

 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":
  Пиенето е много полезно за диабета, чисти организма прекрасно от захарта, включително на най-недостъпни за всякакви други медикаменти места. Само един недостатък има, предизвиква същите поражения, като високата глюкоза.

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  Имам наблюдения на раковия диспансер и ще ви ги споделя - 95% от хората със рак на белия дроб са бивши дългогодишни пушачи. Останалия 5 % твърдят че са спрели отдавна.

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  Има такива хора, които генетично са много здрави.Въпросът е , че няма как да знаеш дали си от тях.И аз познавам стари пушачи на по 90 години.Но познавам и хора, които умряха от рак на белите дробове на 40 години. Специално за цигарите имам пример с вуйчо ми-пушеше над 30 години по 2 кутии дневно.Постоянно кашляше, задъхваше се, гласът му беше станал дрезгав.Преди 10 години ги спря и сега нито кашля, нито се задъхва.А пък за пиенето -имах един познат, който всеки ден пиеше поне по 300-400 гр концентрат.На външен вид беше здрав и казваше, че няма проблеми.Но хвана цироза и за 2 месеца умря.

 11. 11 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#5:"Боби Колев"]В България пък знам един квартален пияница, който надживя повечето си връстници.[/quote]
  А аз знам един столетник, ама какво ги топли това наборите му?
  Всъщност другите пияници от квартала ти, що не са си живи и здрави, та да си пият в компания с този, дето го даваш за пример?
  Опитваш се да извеждаш статистически резултати от единични, крайни отклонения. Виж, ако си еволюция на отделен вид, то точно тези печеливши отклонения ще ти помогнат, ама тук говорим за тебе, мене и него, а не за човечеството като цяло.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 12. 12 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всичко е относително. Имаш ли корав ген, надмогваш много неща. В къщи имам жив пример - баща ми. Кутия цигари на ден, само месо и мазнотии яде, много солено, през ден по пол кило ракия - нищо! Като кукуряк е. Мен ме хваща страх само като го гледам 😉. На 66, едно влизане в болница за цял живот - счупен крак. И не спира да прави цял ден по нещо, уморяваш се само да го гледаш. Да ми е жив здрав.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5086 Неутрално

  До коментар [#4] от "mushashi":

  и такива случаи има когато нямаш избор !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#12:"Doichin Stefanov"]Кутия цигари на ден, само месо и мазнотии яде, много солено, през ден по пол кило ракия - нищо! Като кукуряк е[/quote]
  От ракията е! Цигарите също помагат, ама основните полезни ефекти са от ракията.

 15. 15 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#9:"m17"]мам наблюдения на раковия диспансер и ще ви ги споделя - 95% от хората със рак на белия дроб са бивши дългогодишни пушачи. [/quote]
  А аз имам наблюдения извън раковия диспансер - над 95% от хората без рак на белия дроб са бивши и настоящи пушачи.

 16. 16 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Доколкото знам, при около 10-15% от хората метаболизмът е такъв, че те няма нужда да полагат особени усилия за да пддържат теглото си нормално. Останалите, обаче, трябва много да внимават какво и колко консумират.
  Основен проблем в днешно време е, че в икономиката всичко се свежда до постоянно преследване на ръст в продажбите при условията на глобализация. Това, разбира се, не подминава хранителната индустрия. Всичко трябва да е евтино, лесно за транспортиране и съхранение и най-вече да е трайно и вкусно. Тук идва на помощ химическата индустрия. Съвременния човек все по-рядко консумира храни и напитки, които са изцяло природни и не са преминали някаква специална обработка. За онези, които се замислят какво точно консумират, в повечето случаи са пред дилемата да изберат по-малкото зло.

 17. 17 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#12] от "Doichin Stefanov":

  Кутия цигари на ден, само месо и мазнотии яде, много солено, през ден по пол кило ракия - нищо! Като кукуряк е

  Нормално !
  Човекът се храни с мазнина и животински протеин !
  Рецепта за здрав живот !

 18. 18 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 313 Неутрално

  [quote#8:"usero"]Пиенето е много полезно за диабета, чисти организма прекрасно от захарта, включително на най-недостъпни за всякакви други медикаменти места. Само един недостатък има, предизвиква същите поражения, като високата глюкоза. [/quote]
  Алкохолът действа като ФРУКТОЗАТА. За сведение, бялата захар (захароза) е дизахарид от равни части глюкоза и фруктоза. Но още по-опасен е глюкозо-фруктозният сироп, който се получава по химичен път от царевично нишесте. Фруктозата причинява стеатоза и цироза, залъстяване на вътрешните органи. Диабетът се причинява от глюкоза. Във всички плодове има глюкоза и фруктоза в различни количества и съотношения. Всички зърнени храни се превръщат в глюкоза.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  Храната може би влияе в рамките на 3-5% върху продължителността на живота и сигурно над 20% върху качеството на живота след 60 г (за доживелите ). Да се следват съветите е добре, но те са винаги поставени в контекст (всичко или нищо)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1022 Неутрално
 21. 21 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#18] от "molinaba":

  Специално съм предупреден,че алкохола намалява нивото на кръвната захар и да внимавам.

 22. 22 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#21] от "slonsco":
  Мани го тоя уикипедиен ерудит, дето се опитва да учи баща си как се прават деца.

 23. 23 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  В световен мащаб най-мнмого пари се отделят за антитуморните препарати и за лечение на диабета. И няма почти никакви резултати, от години едно и също. Имам чуството, че някой няма сметка от лечение на най-смъртоносните болести. Ще си мрем като пилци за увеличаване печалбите на фармацевтичните компании.

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#15] от "usero":

  Да ви допълня - ЗАСЕГА са без рак на белия дроб или хронична белодробна болест ( хриптят и едвам дишат, накрая загиват от задушаване). Като изключим фактори на средата при професионални заболявания, специално към този рак има почти 99% предразположение с фактора пушене. Отделно цигарите като клетъчна отрова разрушават много органи и системи - зъби, кожа на лицето особенно, артерии и т.н. Дори нередовен пушач си личи отдалеч и не само по миризмата.

 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#23] от "proza":

  А не ви ли е хрумнало че може би е доста трудно ?. Чисто философски мога да ви уверя че няма как науката да пребори човешката простотия да се тровим сами. Дори Анщайн е казал че човешката глупост е безгранична.

 26. 26 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "се организира от фармацевтичната компания "АстраЗенека България"

  Сигурно продава инсулин и така прави промоция на продуктите си.

  Срамота, че за такова важно нещо държавата не отделя средства, а това се прави от заинтересовани фирми, които биха могли и да натиснат за "леко" изкривяване на научните заключения в полза на своите фармацевтични продукти.

 27. 27 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#24] от "m17":
  Не знам дали не надценяваш пушенето. Като бях войник имах възможност да гледам София отвисоко, сутрин беше като в облак и това през 80-те, сега е много по-мръсен въздухът. А преди малко погледнах един колега, който пуши от 25 години, кожата на лицето му изглежда нормална, каза, че има два кариеса, за артерииите не знам, ама може би и с тях е добре, щото като му казах защо го питам, създаде впечатление, че няма проблеми и с потентността.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7563 Неутрално

  Израелски учени са установили, че дълголетието се дължи на гените. Те са изследвали еврейското население ашкенази, което е известно с това, че жителите му са на възраст от 95 до 122 години.
  По време на изследването учените са установили, че ашкеназите имат съвсем различни хранителни навици и начин на живот от по-голямата част от населението на Земята. Те са изследвани именно поради факта, че, според специалистите, имате еднакви гени.
  Интересно е да се знае, че ашкеназите населяват Централна и Източна Европа. Те имат свой бит и обичаи и подобен начин на живот като хранене, тютютнопушене и др. 24% от дълголетниците ашкенази консумират алкохол всеки ден и са с наднормено тегло. И въпреки вредните си навици, липсата на физически упражнения, тютюнопушенето и алкохола, те достигат до толкова дълбока старост.
  Според учените, този начин на живот би бил пагубен за останалите хора, поради липсата на фамилна анамнеза за дълголетие. Те твърдят, че начинът на живот наистина оказва голямо влияние в наши дни, но ключов фактор имат гените и наследствеността.

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#27] от "usero":

  Разбира се че да въздуха в София/Варна,... не е като в родопско село и определено си скъсяваме живота от автомобилните газове. Обаче да усещаш автомобилни газове не е същото като да вдишваш дима на 10 цигари на ден. И то си личи дори по външния вид.

 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#29:"m17"]Разбира се че да въздуха в София/Варна,... не е като в родопско село и определено си скъсяваме живота от автомобилните газове.[/quote]
  Аз живея на село и ви уверявам,че през зимните месеци въздухът е в пъти по-мръсен от софийският.Като забумтят кюмбетата и навън не можеш да си поемеш въздух.Особено ако е по-голямо село с повече жители.Друг въпрос е,че отопление на климатик излиза и по-евтино от дървата и въглищата,но това на тъпаците ням как да го обясниш.

 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#28:"Роси"]Израелски учени са установили, че дълголетието се дължи на гените.[/quote]
  И тия дето си отидоха на по 40 години от цироза или рак на белият дроб и те така си викаха.Естествено,че гените са много важни,но пък и нездравословният начин на живот се отразява много неблагоприятно.Често дават за пример Чърчил,който пиел много ,пушел пури,бил дебел и не се движел,пък доживял до 90 години.Ама той изобщо не е бил в цветущо здраве,като е претърпял и няколко инфаркта.То по-добре да изживееш по-малко години в добро здраве,отколкото да вегетираш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK