От днес в София има постоянна безплатна услуга за изследване за хепатит С

От днес в София има постоянна безплатна услуга за изследване за хепатит С

© "ХепАктив"За жителите на столицата от днес е на разположение услуга за напълно безплатно и анонимно изследване и консултиране за хепатит С. Инициативата е на сдружение "ХепАктив" и сдружение "Здраве без граници", и е подкрепена от фармацевтичната компания "Абви".


Услугата беше представена днес в Центъра за сексуално здраве в София. Там ще се помещава занапред кабинетът за безплатно изследване за хепатит С - на ул. Цар Самуил №111. От 15 години в този център се предлагат безплатни тестове и консултации за ХИВ, но сега дейността се разширява, обясниха представители на гражданските сдружения.


Самоинициативата да се изследваш за хепатит С е изключително важна, защото това е заболяване, което с десетилетия може да протича безсимптомно, а когато най-после се открие да се окаже, че вече е нанесло сериозни поражения върху черния дроб и други органи. Затова само 3% от болните от хепатит у нас изобщо са диагностицирани, а според изчисленията на Световната здравна организация общият им брой е над 110 хиляди.
Хепатит С е вирусно заболяване, което се предава по кръвен път и много често пациентите дори не знаят кога са се заразили. Може да е при кръвопреливане и медицински или дентални манипулации, при татуиране и др. С модерни медикаменти хепатит С вече се лекува успешно, но само ако се установи навреме.


"Изследването за хепатит С не е включено в годишния профилактичен пакет и не се заплаща от Здравната каса. Имайки предвид, че това заболяване протича безсимптомно, не е изненада, че едва 3% от болните са диагностицирани. Нашата инициатива има за цел да повиши броя открити, консултирани и насочени за лечение пациенти, както и да им окаже нужната психологическа подкрепа", сподели Силвана Лесидренска, председател на сдружение "ХепАктив".


Всеки желаещ да се изследва може да го направи в понеделник и четвъртък между 8.30 и 13.30 ч., или във вторник и сряда от 13 до 17 ч. там. Използват се бързи тестове, като е необходима само капка кръв от пръста, а резултатите са готови в рамките на 15 минути.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK