Само 2% от българите се ваксинират срещу грип

д-р Ангел Кунчев

© Анелия Николова

д-р Ангел КунчевНаближава грипната епидемия, която в България обикновено е в пика си през януари, но все още има достатъчно време за имунизация срещу вируса. У нас обхватът на ваксината е обикновено 2-3% от населението, или поне такова количество ваксини се внасят за сезона. Това е крайно недостатъчно, за да се предпазят най-рисковите групи от населението - възрастните хора над 65, бебетата и децата, бременните и хората с хронични заболявания.


Това предупредиха епидемиолози в началото на тазгодишната противогрипна кампания. Преди предстоящата епидемия Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България с подкрепата на държавната здравна инспекция насочват усилия да убедят медицинските служители в българските лечебни заведения да се ваксинират и да промотират имунизацията сред пациентите си. Медиците също са сред най-рисковите от заразяване групи, а и са чести разпространители на болестта.


Председателят на сдружението на личните лекари д-р Любомир Киров припомни световната статистика. Между 10 и 30% от населението в Северното полукълбо, или поне 100 млн. души, се разболяват от грип през студените месеци. От тях между 250 и 300 хиляди на година умират от усложненията, които вирусът може да причини.
В България с такива усложнения, например пневмонии и други респираторни възпаления, са свързани между 1500 и 3000 смъртни случая всеки зимен сезон, допълни държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.


Ако не за цялото население, ваксината трябва да е задължителна, или реимбурсирана от здравната каса поне за рисковите групи, най-вече хората над 65, смята Кунчев. По думите му България е единствената страна в Европейския съюз, където това не е практика, а на фона на нашите 2% имунизационен обхват, в страни като Холандия и Великобритания той е 80-90% сред хората с по-висок риск от усложнения. От догодина в България ще започне да се внася една от най-модерните противогрипни ваксини - 4-валентна, което ще постави страната ни сред челни позиции за възможност за превенция на грипа, похвали се Кунчев.


Здравният инспектор коментира, че грипната ваксина има очевидни недостатъци - това, че трябва да се слага всяка година, вместо еднократно като с други имунизации, също и че предпазва "само" в около 80% от случаите. Но като се оставят настрана несъвършенствата, той самият не е срещал нежелани реакции или каквито и да е негативи от поставянето й. Може би по-скоро обяснението за ниския обхват у нас е това, че не се покрива от касата и скептицизма на хората, че ще ги предпази, коментира Кунчев пред "Дневник".


Специалистите увериха, че няма рискове от поставянето на ваксината нито за деца, нито за бременни. Долната възрастова граница е 6 месеца, а при по-малките бебета е задължително всички в семейството да са се ваксинирали, препоръчват епидемиолозите. Поставянето на ваксината трябва да стане не по-късно от 3 седмици преди епидемията, затова през октомври и ноември все още не е късно, напомнят те.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK