От днес пръстовият идентификатор е задължителен в болниците (допълнена)

Досегашното устройство за регистрация - за сканиране на лична карта (ляво) ще остане в болниците за хората, които не желаят или нямат физическа възможност да използват пръстовия автентификатор.

© Юлия Лазарова

Досегашното устройство за регистрация - за сканиране на лична карта (ляво) ще остане в болниците за хората, които не желаят или нямат физическа възможност да използват пръстовия автентификатор.След многократни отлагания на въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците и старта на новата отчетна система пред здравната каса от днес - 1 ноември - това вече е факт. Считано от днешна дата, всяка болница, партньор на касата, е длъжна да използва устройствата и да регистрира пациентите си през тях, ако иска на края на месеца да й се изплатят парите за извършената дейност.


Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира днес пред журналисти, цитиран от БНР, че ако пациент откаже да се регистрира чрез пръстовия идентификатор, ще има възможност да постъпи в лечебното заведение чрез друг метод, който обаче още не е уточнен. Алтернативата вероятно ще бъде издаване на карта, която ще бъде заплащана от пациента, посочи той.


Новата система (Регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ) ще се използва от днес във всички лечебни заведения, които работят с касата. Всички 369 договорни партньора на НЗОК в страната са подписали допълнителните споразумения към индивидуалните си договори, с които декларират готовност да работят със системата, посочват от пресцентъра на институцията.
Тестовото въвеждане на системата започна през август в 20-те най-големи болници в страната, след това поетапно се имплементира и в останалите.


Според главния експерт към дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" на Националната здравноосигурителна каса Мартин Банков със системата се работи лесно и реалната регистрация на пациент отнема не повече от две минути. По думите му от стартирането на системата досега в болниците са регистрирани над 300 хиляди души и по-малко от 100 са отказали да го направят, защото не одобряват снемането на пръстов отпечатък. В тези случаи от здравната каса пращат екип да разясни на пациента идеята и начина на работа на устройството.


До момента не са налице сериозни проблеми в работата на системата. Процесът протича спокойно и със съдействието на здравноосигурените пациенти, посочват от здравната каса.


Ако при постъпване или при изписване от лечебното заведение здравноосигурените граждани се натъкнат на нередности, затрудняващи процеса, те могат да сигнализират във всяка районна здравноосигурителна каса, както и на горещия телефон на НЗОК – 0800 14 800. Сигнали и оплаквания могат да се подават и в рубрика "Он-лайн консултации" на сайта на институцията – www.nhif.bg., допълват от пресцентъра на касата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK