От днес пръстовият идентификатор е задължителен в болниците (допълнена)

Досегашното устройство за регистрация - за сканиране на лична карта (ляво) ще остане в болниците за хората, които не желаят или нямат физическа възможност да използват пръстовия автентификатор.

© Юлия Лазарова

Досегашното устройство за регистрация - за сканиране на лична карта (ляво) ще остане в болниците за хората, които не желаят или нямат физическа възможност да използват пръстовия автентификатор.След многократни отлагания на въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците и старта на новата отчетна система пред здравната каса от днес - 1 ноември - това вече е факт. Считано от днешна дата, всяка болница, партньор на касата, е длъжна да използва устройствата и да регистрира пациентите си през тях, ако иска на края на месеца да й се изплатят парите за извършената дейност.


Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира днес пред журналисти, цитиран от БНР, че ако пациент откаже да се регистрира чрез пръстовия идентификатор, ще има възможност да постъпи в лечебното заведение чрез друг метод, който обаче още не е уточнен. Алтернативата вероятно ще бъде издаване на карта, която ще бъде заплащана от пациента, посочи той.


Новата система (Регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ) ще се използва от днес във всички лечебни заведения, които работят с касата. Всички 369 договорни партньора на НЗОК в страната са подписали допълнителните споразумения към индивидуалните си договори, с които декларират готовност да работят със системата, посочват от пресцентъра на институцията.
Тестовото въвеждане на системата започна през август в 20-те най-големи болници в страната, след това поетапно се имплементира и в останалите.


Според главния експерт към дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" на Националната здравноосигурителна каса Мартин Банков със системата се работи лесно и реалната регистрация на пациент отнема не повече от две минути. По думите му от стартирането на системата досега в болниците са регистрирани над 300 хиляди души и по-малко от 100 са отказали да го направят, защото не одобряват снемането на пръстов отпечатък. В тези случаи от здравната каса пращат екип да разясни на пациента идеята и начина на работа на устройството.


До момента не са налице сериозни проблеми в работата на системата. Процесът протича спокойно и със съдействието на здравноосигурените пациенти, посочват от здравната каса.


Ако при постъпване или при изписване от лечебното заведение здравноосигурените граждани се натъкнат на нередности, затрудняващи процеса, те могат да сигнализират във всяка районна здравноосигурителна каса, както и на горещия телефон на НЗОК – 0800 14 800. Сигнали и оплаквания могат да се подават и в рубрика "Он-лайн консултации" на сайта на институцията – www.nhif.bg., допълват от пресцентъра на касата.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Лекарската мафия не харесва това. бсп, дпс също. Господин Радан се чувства тъпо - няма заслуга, даже напротив

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на pioner4e
  pioner4e
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А, може ли със среден пръст да се идентифицирам? Или, за още по-сигурна идентификация, с два средни пръста?

 3. 3 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Бравос!
  Сложихме в малкию си джоб немските болници!Да ни е жив и здрав другаря, който внесе таз прекрасна апаратура!Не знам кво щяа да прават болните, без тези животоспасяващи пръстови индикатори!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 4. 4 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Бойкот на пръстовите отпечатъци, да ми сканират личната карта.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 5. 5 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1068 Любопитно

  Ок, а кога ще въведат и сканиране на рецептите? Да се намали безумното писане на бумаги по аптеки, джипита и специалисти? Всички рецепти, досиета, епикризи и бумащина да станат електронни? Ех, мечтииии.... дано доживеем...

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  [quote#1:"Правоверен грант-коментатор"]Лекарската мафия не харесва това[/quote]
  напротив , харесва това . доказано невинни стават . ако ги вържат с нап/касов апарат тогава джипитата ще изпищят

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Добра новина! С това ще се спре точенето на Здравната Каса и фалшифицирането на здравния картон. Досега, безсъвестни лекари и болнична администрация дописваха услуги които пациента не е получавал и прибираха парите от Здравната Каса. С въвеждането на пръстовия отпечатък всеки пациент електронно ще получава нотификация когато плаща за дадена услуга, а също и ще се създаде електронна база данни за всеки пациент.

  Това е може би единствената истинска реформа направена от правителството на Боце.

 8. 8 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Поредното безумие в действие, кой взе процента от индентификаторите, Москов, Шарков или и двамата

 9. 9 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#6:"дерибеев"]ако ги вържат с нап/касов апарат тогава джипитата ще изпищят[/quote]

  И това ще стане в следващата фаза. Краденето от Здравната Каса ще спре защото ще бъде по-лесно идентифицирано. Досега можеха да вписват всякакви фиктивни медицински услуги в медицинското досие на пациента без неговото знание - така се източваше Здравната Каса. Сега това ще бъде далеч по-трудно най-малкото защото се оставя електронна следа и кражбата лесно може да се установи и докаже.

 10. 10 Профил на Аptekar4eto
  Аptekar4eto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "due07477623":

  Това не е реформа, това са едни напразно изхарчени пари (милиони) за една система, която като всичко в България може да бъде пробита. Тази обаче ще съдържа и особено чувствителни лични данни (днес с пръстовият си отпечатък си отключваш телефона, утре ще си монтираш такава брава вкъщи или ще потвърждаваш транзакции онлайн с него) и нека никой не ми обяснява как простия скенер не може да се хакне и да изпраща цялото изображение на посочено място. Тази информация би могла да се обедини и да се продава в нет-а, както се продават бази с номера на кредитни карти (щом се продават, значи се и купуват). Не съм чул някъде по БЕЛИЯ свят (там също има опити за източване на фондовете) да има въведена подобна дивотия, има къде, къде по- ефективни и по- разумни начини за контрол, а вероятно и по- евтини.

 11. 11 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 674 Неутрално

  ... нещо, да е останало НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНО в тая Територия???

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 12. 12 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#10:"Аptekar4eto"]Не съм чул някъде по БЕЛИЯ свят (там също има опити за източване на фондовете) да има въведена подобна дивотия[/quote]

  В САЩ се използва електронна база данни за всички пациенти - ЕГН (Social Security Number), дата на раждане, личен адрес и телефон, здравен осигурител - всичко това е електронно. Но не се използва пръстов отпечатук, просто се попълва формуляр по интернета преди да отидеш на преглед или пък на място ти вкарват данните в компютъра.

 13. 13 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не давам.

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 14. 14 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дори в САЩ няма такава полицейщина.

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Че и изпращат екип биячи, пардон разяснители... Типичен пример за риформа по риформаторски. Да живей др. Москов. вечна слава на ДСБ.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 732 Любопитно

  До коментар [#12] от "due07477623":

  До коментар [#10] от "Аptekar4eto":

  [quote#12:"due07477623"]В САЩ се използва електронна база данни за всички пациенти - ЕГН (Social Security Number), дата на раждане, личен адрес и телефон, здравен осигурител - всичко това е електронно. [/quote]

  Да, но за разлика от горните, пръстовия си отпечатък не можеш да промениш. Р'ъиш ли каква иде да бъде разликата? Веднъж влезеш ли в системата им и нещо изтече - до живот си остава.

  Абсолютно непропорционална мярка. Особено предвид това, че скоро ще се въведе електронната идентификация (електронно ЕГН), която ще изпълнява същата функция, с в пъти по-голяма степен на сигурност и без използване на биометрични данни.

 17. 17 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 732 Весело

  [quote#0:Статията"]. В тези случаи от здравната каса пращат екип да разясни на пациента идеята и начина на работа на устройството. [/quote]

  Ще трябва да ми покажат минимум криптиране с SHA-256 и комуникационен протокол по стандарт x509, за да ме накарат да се замисля за даване на пръстов отпечатък. За самото даване ще им трябва бая обяснения за PKI инфраструктурата, ако въобще има такава.

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#1] от "Правоверен грант-коментатор":

  Мда, никаква заслуга няма. Ама хич.


  До коментар [#8] от "shileto":

  Къв процент бе, мозък? Колко е тоя процент, да ти се и разбирача?
  [quote#10:"Аptekar4eto"]Това не е реформа, това са едни напразно изхарчени пари (милиони) за една система, която като всичко в България може да бъде пробита. [/quote]
  Ей го поредният гений. Системата струва 400 000лв. Кви милиони?


  [quote#10:"Аptekar4eto"]Тази обаче ще съдържа и особено чувствителни лични данни [/quote]
  Не, не съдържа лични данни.


  [quote#10:"Аptekar4eto"]не може да се хакне и да изпраща цялото изображение на посочено място. [/quote]
  Не може. Аз ти обяснявам.  [quote#17:"ХЪ ХЪ ХЪ"]Ще трябва да ми покажат минимум криптиране с SHA-256 и комуникационен протокол по стандарт x509, за да ме накарат да се замисля за даване на пръстов отпечатък. [/quote]
  Въх.... добре, че е гугъл, че да изпъкнем с некой протокол. А всъщност... не даваш пръстов отпечатък. Това пише ли го в гугъл?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#9] от "due07477623":
  Това ще спре ли приема в болница за елементарно изследване и за щяло и нещяло да се измъква от разни пътеки

 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":
  Браво "мозък", яко се метна на амбразурата на десебара Москов, так нада держат, маладец!

 21. 21 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 388 Весело

  Канаконлит по всички пръсти и да ми вземат колкото искат отпечатъци.

 22. 22 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Весело

  Гражданин на друга държава на ЕС, почиващ тук, ако опре до болница, после ще има какво да разказва и на внуците от нашето житие.

 23. 23 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  100 на 300 000 е едно доста плашещо съотношение.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 24. 24 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "От днес пръстовият идентификатор е задължителен в болниците"

  А какво стана със становището на комисията за защита на личните данни, не вАжи ли вече?

  "Освен чрез сканиране на произволни точки от пръста, пациент може да бъде приет за лечение и чрез ръчно вписване в регистрационната система на ЕГН или специален номер от регистъра на НАП и номера на документа за самоличност."
  ""В противен случай следва да се приеме, че достъпът до медицинска помощ е обусловен от изискването за “автентификация с УИН”, а подобно задължение за пациента няма в нито един закон, регламентиращ здравноосигурителните права на пациента”.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 25. 25 Профил на Аptekar4eto
  Аptekar4eto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "due07477623":

  Всъшност, точно за това и говоря. Това ти е ЕГН-то на практика там и на никой не му хрумва да ти сканира палеца, ретината или да ти взема проба от уникалната чревна флора. Всичко би се решило лесно и безболезнено с една пластика, която ти издават и на нея е всичко- кой си, коя кр. група си, какви алергии имаш, кога за последно си бил в болнично заведение, какви л-ва приемаш и т.н.- просто и относително евтино. Сигурно по света има и други решения, но ние откриваме топлата вода. Питам защо е нужно, а също питам дали ще има анализ на изхарчените за системата средства и време (включително и работно време на персонала, загубено време и нерви на пациента и т.н.) и реализираните от нея практически икономии. И питам още, кой ще поеме разходите и отговорността за изхарчения обществен ресурс година по- рано за скенери на лични карти и софтуер, които сега се оказват напълно излишни?!

 26. 26 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#18:"Darth Plagueis"]А всъщност... не даваш пръстов отпечатък[/quote]

  Даваш пръсто в отпечатък, разбира се. Който като някакви единички и нулички отива в една база данни и пътят наобратно е въпрос на поръчка и пари.

  Сега някой има база данни с отпечатъците на 300 000 български овце, която скоро ще е около 2 000 000.

  Честито на печелившите.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 27. 27 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Мога да им дам сами биологичен материал, малце миризлив

 28. 28 Профил на Аptekar4eto
  Аptekar4eto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  НЕ ДАВАМ! Осигурявам се на максималния праг и отказвам да се ровят из биометрията ми, защото не могат да измислят нещо по-смислено (или поне да копират някой работещ модел) и никой да не ми обяснява, че не могат да пробият системата- това е България, тук всичко е възможно, защото масата си мълчим и си пишем по форумите

 29. 29 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#7:"due07477623"]С това ще се спре точенето на Здравната Каса и фалшифицирането на здравния картон.[/quote]

  На мен ми е интересно колко са осъдените за злоупотреба доктори в България, щом точенето на ЗК е факт.
  Мисля, че ако имаше осъдени дори 500 човека, нямаше да опираме до пръстови отпечатъци.

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Георгиев":

  Още не се е намерил доставчик на електронни услуги да краде за тези цели.

 31. 31 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#4] от "Sars Saraktos":
  Не просто бойкот, няма да позволя да ми разнасят пръстовите отпечатъци. Ако ще ми отказват лечение да ми възстановят платените осигуровки.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 32. 32 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#2] от "pioner4e":

  Днес направих точно това, след като устройството им в Първа градска не ме регистрира след десетки опити с двете ръце и всякакви пръсти. Регистрирането трае средно 10-20 мин. и хората се нервят по опашки, а горките служителки на гишето бяха в срив.
  Накрая стана със среден пръст на лява ръка.

 33. 33 Профил на bochko
  bochko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да не дава Господ да се наложи да се влиза. Страшен мазальок ще е 100%...Те на пецепциите в поликлиниките докато ти издадат бележка за определен кабинет, може да се гръмнеш, пък това не знам...

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#26] от "galio":

  Не, не даваш. Не се сканира целия отпечатък, а на негова база, и то частично, се генерира код, който няма никакво значение и смисъл извън системата на здравеопазването. По никакъв начин не можеш да възстановиш от него отпечатък - тук не е въпрос на хакерски умения, щото виждам, че повечето читатели тук са невероятни хакери, а е въпрос на пълна техническа невъзможност.


  До коментар [#20] от "shileto":

  Чакам те да кажеш, умнико, колко процента от тия баснословни и умопомрачителни 400 000 лв са отклонени?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":

  Глупости.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 36. 36 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#32] от "azmatahari":

  И какво - опашки за пръстови отпечатъци? Приказка!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 37. 37 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 225 Гневно

  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":

  Дано да ти се случи на теб да висиш 2 часа в спешното и да не могат да ти снемат отпечатък, защото ръцете ти са потни или мръсни или системата е зависнала, всички са изнервени ипсуват, министъра не е дал нито лев за допълнителен персонал, който да обслужва системата! И накрая след всички перипети да ти се изтърсят РАЗЯСНИТЕЛИ от НЗОК, да ти звънят по телефона, защо има проблем с ПИ- да ти го хвалят и да те убеждават, че това е най-доброто за теб.
  ПЪЛНО МОСКОВСКО БЕЗУМИЕ!!!

 38. 38 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Чакам и е-рецепта, и е-здравна книжка.

 39. 39 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":

  По коментарите ти съдя, че или не си се сблъскал практически с горещо защитаваната от теб и неприлагана никъде по света освен у нас система за ПИ или си платен трол.

 40. 40 Профил на svetopolk
  svetopolk
  Рейтинг: 392 Неутрално

  [quote#10:"Аptekar4eto"] да изпраща цялото изображение на посочено място[/quote]

  Разсмей ме още малко, сподели в какъв формат се праща изображението.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Ние , както винаги сме против. Ей така, по принцип.

 42. 42 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз не съм против лекарите или Москов по принцип - а точно срещу пръстовия идентификатор; лично го изпитах на гърба си при хоспитализацията на майка ми!

 43. 43 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Георгиев":

  Мога да ти кажа, че в модерна Франция това (електронните досиета) започна да се въвежда от съвсем скоро. Иначе рецептите са си на хартия, но в аптеката ги сканират и така заминават към касата (по електронен път), а хартиеният екземпляр остава в архива на аптеката. От друга страна няма никакви пръстови отпечатъци, а просто здравната карта представлява електронен идентификатор. Като идеш на преглед тази карта се поставя в един четец, в който е вкарана и професионалната карта на лекаря, който те преглежда. И тази информация (за прегледа) заминава по електронен път към касата. Така се знае кой кога кого е прегледал и каква диагноза е поставил.

  Жизнь или Life - избор има.
 44. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "kony":

  Ох, що не ми звъннат на мене от НЗОК, да им обясня поради що са произлезли от майките си...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 45. 45 Профил на Аptekar4eto
  Аptekar4eto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#40] от "svetopolk":

  Не бих могъл да те разсмея повече, аз съм просто Аptekar4e, а не Хакерче, но на въпроса ти вероятно би могъл да отговор с подробности колегата Хъ Хъ Хъ от по-горе. Въпросът обаче е по-скоро принципен, защото както казах живеем в страната на неограничените възможности.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK