Смъртните случаи от рак на гърдата в Европа ще се удвоят до 2030 г., прогнозират учени

Кадър от изследване за рак на гърдата, мамография.

© Reuters

Кадър от изследване за рак на гърдата, мамография.Само за две десетилетия заболеваемостта и смъртността сред жените в Европа от онкологични болести ще се увеличи с около 60%. През 2030 г. ракът, и най-често ракът на гърдата, ще е причина за смъртта на около 5.5 млн. жени, особено в по-бедните европейски страни.


Такава прогноза показват два независими един от друг анализа, представени тази седмица по време на Световния конгрес на онколозите в Париж и цитирани в "Гардиън". Първото предупреждение идва от американската организация за подкрепа на раково болни American Cancer Society (ACS), а второто е изготвено от международен екип учени и е публикувано в новия брой на престижния журнал "Лансет".


Мрачните прогнози показват, че тенденцията на застаряване на населението на света ще има най-тежък ефект върху жените в страните с ниски и средни доходи, където попада и България.
В тези държави работят едновременно два утежняващи фактора, обясняват американците. Превенцията и профилактиката не са достатъчно развити и възприети от обществото, затова много по-малко случаи се откриват навреме, за да се лекуват успешно; но заедно с това жените в тези държави вече са напълно изложени на рисковите фактори на развитите държави като заседналия начин на живот и нездравословната диета, също и отлагането на бременност и раждане. Освен това с увеличаването на продължителността на живота се увеличава и времето, в което човек може да развие злокачествени образувания.


В доклада от "Лансет" е посочено, че жените, диагностицирани с рак на гърдата през 2015 г. в Европа, са 1.7 милиона, но с темпа на нарастване на случаите до 2030 г. ще се удвоят до около 2.3 милиона. Ракът на шийката на матката също ще се увеличи с около 25%, засягайки над 700 хиляди жени след 23 години.


В момента онкологичните заболявания са причината за преждевременната смърт на всяка седма жена по света - втората по честота причина след сърдечно-съдовите заболявания. През 2012 г. са преброени 3.5 млн. починали жени от рак, като най-много от тях са в Азия и в най-бедните страни, където достъпът до диагностика и лечение е минимален - Зимбабве, Малави, Кения, Монголия. Най-много раково болни обаче живеят в богатите държави, защото благодарение на лечението продължителността на живота им се изравнява с тази на здравите.


Големият парадокс е, че повечето от най-смъртоносните в момента и в бъдеще онкологични заболявания при жените са предотвратими или ако не - лесно диагностицирани и лечими, изтъкват учените. Срещу рака на маточната шийка дори има ваксина. Затова "Лансет" препоръчва в държавите, където проблемът се очаква да се разгръща, отсега да се изготвят пакети за превенция и ранна диагностика, които ще са далеч по-евтини от лечението и опитите да се спасят животите на болните.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Ранна диагностика. На две години, по един преглед на гениколог и мамограф. Ако искаш повече ,си плащаш.

 2. 2 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Тоест учените прогнозират, че лек срещу рак до 2030 година не се очаква.

 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Соев лецитин?

  Panta rhei....
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  "Освен това с увеличаването на продължителността на живота се увеличава и времето, в което човек може да развие злокачествени образувания."

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":


  [quote#1:"Роси"]гениколог [/quote]
  Кво туй? Нещо по гените?

 6. 6 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 597 Неутрално

  "Срещу рака на маточната шийка дори има ваксина. Затова "Лансет" препоръчва в държавите, където проблемът се очаква да се разгръща, отсега да се изготвят пакети за превенция "
  Ето я и причината за тази статия...
  Постигането на здравословен начин на живот и елиминиране на стреса са ключови, но и трудно постижими условия за нашето здраве като цяло. Редовни прегледи и средства за лечение в чужбина са това, което може да те спаси от рака.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  До коментар [#5] от "Добрин Велков":

  Извинете, гинеколог. В бързината се случва да сбърка човек.

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#1] от "Роси":

  А междувременно мамографията е обявена да вредна и се иска нейното изоставяне. Това е от Кралското медицинско общество, да не го объркате с мен, та да напляскате минусите

  http://jrs.sagepub.com/content/108/9/341.extract#

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Каква е превенцията срещу рак на гърдата? Изобщо каква е превенцията срещу рак? Като изключим тютюнопушенето, което е най-честата причина за рак на белите дробове или пък злоупотребата с алкохол, която може да доведе до рак в определени случаи, каква друга превенция има? Щото познавах хора, които умряха на по 35 години от рак, без да са пушили или пили алкохол.Да кажат тези лекари каква е превенцията. Доколкото съм наясно шанса за излекуване от рак на гърдата е по-голям , когато по-рано се открие.Но това не е превенция, а ранна диагностика.

 10. 10 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Така, първата стъпка, сплашването, е направена. Сега очакваме втората, някоя фармацевтична компания да излезе с "революционна" нова ваксина, която след време правителствата да приемата като задължителна за всички бебета от женски пол. А инициативи за движение, здравословно хранене и начин на живот да не очакваме.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Превенцията е някаква ваксина. Но такава има само срещу рак на шийката на матката. И нея обикновено я слагат на млади момичета.

 12. 12 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#9] от "mushashi":

  Не казват лекарите, защото не знаят. Истина е че има хора, които без да пият и пушат пак хващат рак, нивото на стрес в ежедневието също е съществен фактор обикновено хора с положителна ментална нагласа по-лесно се справят с ракови заболявания, но в крайна сметка си е и до съдба.

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "Modestmouse":


  [quote#12:"Modestmouse"]в крайна сметка си е и до съдба. [/quote]
  Бих казал - до гени е.

 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#12] от "Modestmouse":

  Нарочно се бъркат понятията превенция и ранна диагностика.Те изобщо не знаят защо възниква този рак, камо ли да кажат каква е превенцията.И откъде накъде ще се увеличи двойно заболеваемостта като изобщо не знаят защо се появява този вид рак? Как го изчислиха?

 15. 15 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Трансплантацията да се усъвършенства

 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#9:"mushashi"]Каква е превенцията срещу рак на гърдата? [/quote]

  Рисковите фактори може да ги видиш тук:

  http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/breast-cancer/risk-factors

  А това, което може да се направи, за да се предотврати появата на рак на гърдата е например следното: здравословно хранене; НЕ пушене и Не алкохол; поддържане на нормално тегло; добър двигателен режим; следене нивото на витами Д; раждане навреме и КЪРМЕНЕ на бебето; избягване на хормонални препарата (противозачатъчни или хормонзаместителна терапия); избягване на някои химикали в козметични препарати, хранта и напитките и други в този дух.
  Тук са изброени някои фактори, които не можем да променим, като женския пол, особената структура на млечните жлези, гени и пр.

  http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/detailedguide/breast-cancer-risk-factors

  Останалото - както реши Бог.

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#14:"mushashi"]Те изобщо не знаят защо възниква този рак[/quote]

  Първо, това не е един рак, а най-различни видове, с различни особености и повлияване от различни медикаменти. Например има типове рак на гърдата, които се влияят добре от хормонална терапия, докато един от най-злокачествените и агресивните е т.н. тройно негативен рак на гърдата, който не се влияе от такава терапия. А връзката между развитието на рак на гърдата и някои фактори, като липсата на бременност или на кърмене; злоупотребата с алкохол и пушенето; затлъстяването са доказани.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#17:"princess_x"] А връзката между развитието на рак на гърдата и някои фактори, като липсата на бременност или на кърмене; злоупотребата с алкохол и пушенето; затлъстяването са доказани.[/quote]
  Как точно са доказани?Не казвам,че не трябва да се води здравословен начин на живот и да не се пуши и пие алкохол/аз самият спазвам тези правила/,но няма доказана връзка с възникването на рак.Имах позната с нормално тегло,не пушеше и не пиеше,не преяждаше,роди на 25 години,с прекрасно семейство и си отиде от рак на 38 години.

 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#17:"princess_x"]А връзката между развитието на рак на гърдата и някои фактори, като липсата на бременност или на кърмене; злоупотребата с алкохол и пушенето; затлъстяването са доказани.[/quote]
  И в другата крайност-познавам стотици жени,които са с наднормено тегло,пушат,пият алкохол и не хващат рак.Сега като се замисля познавах 5 жени,които починаха от рак.Нито една не беше с наднормено тегло,не пиеха алкохол и не пушеха.И всичките бяха на възраст около 35-40 години,раждали на по-млади години.

 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#13] от "Добрин Велков":

  Е то какви ще са ти гените си е пак съдба

 21. 21 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#18:"mushashi"]Как точно са доказани?[/quote]

  Правени са изследвания, проучвания, статистики. Не ми се търсят сега връзки към научни статии. Вярвай ми, така е. Не забравяй, че не е достатъчен само един рисков фактор - винаги играят няколко фактора и условия, за да се развие рак. Генетиката също е важна и може би твоята позната е била генетически предразположена. Всеки случай е ИНДИВИДУАЛЕН И УНИКАЛЕН.

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#19:"mushashi"]Нито една не беше с наднормено тегло,не пиеха алкохол и не пушеха.И всичките бяха на възраст около 35-40 години,раждали на по-млади години.[/quote]

  Пак да повторя - не се знаят всички особености на всеки отделен случай. Може да са били носители на рискови гени; може да са имали по-плътна структура на млечните жлези; може да са били изложени на някакви неизвестни вредни влияния, лъчения - пушенето, пиенето и затлъстяването са само част от рисковите фактори. Но те са неща, които ние сме в състояние да контролираме, за разлика от генетиката или анатомията.

 23. 23 Профил на mans
  mans
  Рейтинг: 217 Неутрално

  То е нормално да се увеличават болните от рак при тези храни дето ядем и стреса в който живеем.
  Най-добре е да се започне по-отрано с профилактичните прегледи, да се намалят вредните храни и да си правим детокс прочиствания от време на време.
  Ето тук може да прочетете малко повече за детоксикацията:
  http://www.bultiande.com/statii/stapka-parva-pri-otslabvane-detoksikaciya-na-organizma

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK