Съдът окончателно призна, че родените под 800 грама са живородени

Фондацията "Макове за Мери" е основана от Бояна Петкова, за да промени законодателството, което третираше мъртвородените деца като биологичен отпадък.

© Надежда Чипева, Капитал

Фондацията "Макове за Мери" е основана от Бояна Петкова, за да промени законодателството, което третираше мъртвородените деца като биологичен отпадък.След жалба на фондация "Макове за Мери" Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени текст от медицинския стандарт по акушерство и гинекология, според който родените преди 26-та гестационна седмица, или под 800 грама, бебета нямат "потенциална жизнеспособност".


Това стана, след като петчленен състав на ВАС потвърди решението на тричленния състав от март 2016 г. Според върховните магистрати въведените завишени критерии - тегло от 600 на 800 грама и възраст от 22 на 26 гестационна седмица, не са били мотивирани в проекта за приемане на наредбата от 2014 г., когато министър на здравеопазването бе Таня Андреева.


Дотогава в стандарта от 2008 г. пишеше, че ако плодът тежи поне 600 грама и е роден след 22-ра гестационна седмица, той се води човек, дори да няма шанс за оцеляване. При атакуваното правило, ако плодът, макар и жив, не покрива завишените критерии беше поставено изискването той да преживее поне три денонощия, за да се счита за живо роден и законът да го третира като личност - т.е. родителите да имат право да му дадат име и да го погребат в случай на смърт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK