Съдът окончателно призна, че родените под 800 грама са живородени

Фондацията "Макове за Мери" е основана от Бояна Петкова, за да промени законодателството, което третираше мъртвородените деца като биологичен отпадък.

© Надежда Чипева, Капитал

Фондацията "Макове за Мери" е основана от Бояна Петкова, за да промени законодателството, което третираше мъртвородените деца като биологичен отпадък.След жалба на фондация "Макове за Мери" Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени текст от медицинския стандарт по акушерство и гинекология, според който родените преди 26-та гестационна седмица, или под 800 грама, бебета нямат "потенциална жизнеспособност".


Това стана, след като петчленен състав на ВАС потвърди решението на тричленния състав от март 2016 г. Според върховните магистрати въведените завишени критерии - тегло от 600 на 800 грама и възраст от 22 на 26 гестационна седмица, не са били мотивирани в проекта за приемане на наредбата от 2014 г., когато министър на здравеопазването бе Таня Андреева.


Дотогава в стандарта от 2008 г. пишеше, че ако плодът тежи поне 600 грама и е роден след 22-ра гестационна седмица, той се води човек, дори да няма шанс за оцеляване. При атакуваното правило, ако плодът, макар и жив, не покрива завишените критерии беше поставено изискването той да преживее поне три денонощия, за да се счита за живо роден и законът да го третира като личност - т.е. родителите да имат право да му дадат име и да го погребат в случай на смърт.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Браво на българския съд. Слаб 2 за МЗ и ръководещия го министър с неукротим пламък в очите, който може и да е в "оставка" но остави своя "отпечатък" в историята на българското здравеопазване/това, което все още е останало от него напук на реформите на които е подложено/.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 737 Весело

  До коментар [#2] от "ironhorse":

  Здрасти "дебил", освен да "четеш статии", очевидно трябва да попрочиташ от време на време и нещо друго. Никога не е късно. Страна по делото е министърът на здравеопазването, независимо как се казва той или тя. Таня Андреева отдавна не е министър, а когато Отпечатъка можеше да коригира безумния стандарт и въобще да не се стига до решение на съда, той не го направи, защото според МЗ стандарта "си е добър".

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Споко, и двамата сте прави.

 6. 6 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 737 Весело

  До коментар [#4] от "ironhorse":
  Здрасти пак титан на мисълта/по Илф и Петров/. Наредбата -"НАРЕДБА No 19 от 22.12.2014 г. за утвърждаване на
  медицински стандарт "Акушерство и гинекология"" е нормативен акт на министъра на здравеопазването. Отново за неразбралите - без значение кой е той. Отпечатъка, като министър, еднолично можеше да я поромени или отмени сто пъти, при положение, че тя освен всичко друго е атакувана и в съда. От гражданите. Той не го направи. Защо ли?

 7. 7 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Малка крачка в правилната посока и възстановяване на нормалността.
  Дете на приятелка се роди около 800 г и сега е петгодишна умна чаровница. Мъж ми и досега плаче като дете, като стане дума за бебето, което са загубили с бившата си жена и как са го изнесли в кашон като излишна карантия за боклука... Шапка свалям на Бояна Петкова и фондацията, успяха да се преборят за една неразбираема за средния данъкоплатец и не много популярна кауза!

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 8. 8 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#7] от "bilkata":

  +++++++++++++++++++++

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Повечето преждевременно родени деца са с малформации, което е най-важното. Природата казва колко трябва да се износва едно дете, а не наредбите. Усилията трябва да се насочат към намаляване на броя на недоносените деца, а не да спорим кое е живородено и кое не.

 10. 10 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#6] от "subaru":
  Защото е била в съда и е редно съдът да вземе решение, а той ще се съобрази с това.

 11. 11 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Прочетох статията внимателно и стигнах до извода, че пак се касае за живородени. Мъртвродените пак няма да могат да ги погребат, кето за мен не правилно. ОК, няма да имат ЕГН и акт за раждане, ама да им издадат някакъв документ поне за родителите, които желаят да ги погребат. Добре името на надгробната плоча ще е на несъществуващ човек, на държавата няма да й пука за това, но за някой на този свят това ще има значение.

 12. 12 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 737 Неутрално

  А ако съда не беше отменил този античовешки "стандарт", граничещ с геноцид. Пак ли щеше да се "съобрази"? Това, че един нормативен акт или текст от него е атакуван във съда, не е пречка за авторът му - министърът на здравеапазването/който и да е той/ да го и промени или отмени занапред а не със задна дата. Тогава делото просто няма да има предмет. Впрочем, мотивите на съда за отмяна на стандарта са чисто формални и поради това стряскащи - "липсват мотивите в проекта за приемане на наредбата", тоест, ако имаше мотиви този "стандарт" щеше да остане.

 13. 13 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#11] от "alextan":

  Статиите понякога казват и истини. За да сте съвсем сигурна в извода, до който сте стигнала ето и текста на т. 17 от Допълнителната разпоредба на Наредбата:
  17. "Потенциална жизнеспособност" е теоретична способност на плода да води извънутробен живот. Плодът се определя като потенциално жизнеспособен, ако отговаря на следните критерии:
  а) телесна маса при раждането 800 и повече грама и/или гестационна възраст 26 и повече г.с. – независимо дали плодът е роден жив, или мъртъв;
  б) телесна маса при раждането под 800 грама и/или гестационна възраст под 26 г.с. – при условие че плодът е роден жив и е живял поне 3 денонощия.

 14. 14 Профил на София
  София
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#11] от "alextan":

  Напротив, "Макове за Мери" извоюваха и това, при това по-рано.

  § 2. В чл. 42 се правят следните изменения и допълнения:
  1. Досегашният текст става ал. 1.
  2. Създава се ал. 2:
  „(2) Акт за раждане на мъртвородено дете се съставя въз основа на писмено съобщение не по-късно от 48 часа от раждането.“
  § 3. В чл. 43, ал. 1 се създава изречение второ: „Раждането на мъртвородено дете се съобщава не по-късно от 24 часа от раждането му.“
  § 4. В чл. 61 се правят следните изменения и допълнения:
  1. В ал. 1 след думата „смърт“ се добавя „или от акта за раждане на мъртвородено дете“.
  2. Създава се нова ал. 2:
  „(2) Когато е необходимо за извършване на погребение, препис-извлечението от акта за смърт или от акта за раждане на мъртвородено дете може да се издава и на трети лица, без да е необходимо упълномощаване по реда на чл. 88а, ал. 2.“
  3. Досегашните ал. 2, 3 и 4 стават съответно ал. 3, 4 и 5.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Добре...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#1:"subaru"]Слаб 2 за МЗ и ръководещия го министър с неукротим пламък в очите,[/quote]
  Ти умнико прочете ли КОЙ министър (Таня Андреева) е въвеждала правилата, или просто ей така за спорта да си плюем.. ?

 17. 17 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#7] от "bilkata":

  Напълно подкрепям. д-р Петкова изнесе наистина титанична битка и това ще позвали на много семейства да изтъгуват загубите си, а на други - да се преборят за децата си. Така е правилно и човечно.

 18. 18 Профил на pgm26565089
  pgm26565089
  Рейтинг: 229 Неутрално

  браво,браво,браво..
  Само човек,който истински вярва може да разбере смисъла на това невероятно хуманно решение
  Света стана по добър и по човечен

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  [quote#9:"proza"]Повечето преждевременно родени деца са с малформации, което е най-важното.[/quote]

  Защо да е най-важното? Нима един човек с малформации трябва да няма право да се нарече човек и "да няма право да го погребат в случай на смърт"? Каква е разликата, дали е умрял през първите три дни или през първите 30 години от живота си?

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  [quote#13:"subaru"]"Потенциална жизнеспособност" е теоретична способност на плода да води извънутробен живот. Плодът се определя като потенциално жизнеспособен, ако отговаря на следните критерии[/quote]

  Не разбирам защо критериите трябва да бъдат определени в закон. Медицината напредва с всяка година. Преждевременно родени деца, които не са имали шанс да оживеят преди 10 или 20 години имат далеч по-добри шансове днес. Зависи също и до каква система за медицинско обслужване имат щастието (или нещастието) да имат достъп.

 21. 21 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Плода има сърдечен ритъм от третата седмица, замислете се върху това...какво значение има дали било мъртво или живородено? Това е човешко същество много преди да се роди...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 22. 22 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 637 Неутрално

  [quote#21:"Пешката"]какво значение има дали било мъртво или живородено? [/quote]

  От морална гледна точка сте прав. Но за закона има значение- този, който е роден жизнеспособен може да наследява. Дори и да не е бил роден /но да е бил заченат/ по време на откриване на наследството.

 23. 23 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#14] от "София":

  Благодаря за уточнението, според мен това трябваше да го споменат в статията.

 24. 24 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 284 Весело

  Много хора се изпокарали тук напразно. Потърсете, моля, мнението на Цветанът Цветанов - той е навътре в материята и терминологията...

 25. 25 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Весело

  "Понеже стана напълно очевидно, че Земята действително се върти около Слънцето, във Ватикана е образувана комисия за преразглеждане на случая с Галилео Галилей. Разбира се, аз не мога да обещая нища... но не е изключено престъпникът да бъде оправдан"

  Изявление на виенския архиепископ Кьониг - в паезе де ла сера от 23 август 1970 година

  без коментар...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK