Прокуратурата повдигна обвинения срещу Петър Москов за престъпления по служба и безстопанственост

Москов с адвоката си Менко Менков пред столичното следствие

© Георги Кожухаров

Москов с адвоката си Менко Менков пред столичното следствиеСофийската градска прокуратура повдигна три обвинения срещу министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов и зам.-министъра Адам Персенски за престъпления по служба и за безстопанственост. Москов и Персенски бяха призовани днес в следствието заради бартера на ваксини между България и Турция през 2015 година, за който в началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство.


На Петър Москов е предявено обвинение за това, че на 9 юли 2015 г., като министър на здравеопазването в съучастие с Адам Персенски "с цел да набави облага за Министерство на здравеопазването на Република Турция - да получат чрез дарение 5 000 000 дози ваксина срещу туберколоза БЦЖ, с които да бъде обезпечен имунизационният календар на Република Турция, нарушил и не изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за здравето, в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина и в Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването, от което са настъпили значителни имуществени и неимуществени вредни последици за Министерство на здравеопазването, като случаят е особено тежък - престъпление по чл.282, ал.3, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 НК", съобщи прокуратурата.


Обвиненията по тази линия са две - за дарението на 5 млн. БЦЖ ваксини от България към Турция и за приемането на дарение от 100 хил. 5-валентни ваксини "Пентаксим" от Турция за България. И двете решения са подписани от Министерския съвет, затова следствието ще разпита всички министри в рамките на утрешния ден, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. По думите й бартерът е с цел облага, от която има имуществена вреда за Министерството на здравеопазването и също неимуществена - оронване на престижа на ведомството.
Румяна Арнаудова

© Анелия Николова

Румяна Арнаудова


"Обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри по даренията с Турция. Има и трето обвинение във връзка с производствен процес в "Бул био", несвързан с дарението с Турция. Нито едно от обвинения не е свързано с адекватността, навременността и качеството на ваксините", заяви Москов пред журналисти на излизане от следствената служба.


Москов уточни, че ако българските БЦЖ ваксини, които България е дарила на Турция, са били продадени, са щели да струват по-малко от 400 хил. лв. А ако турските доставчици са се явили на търг в България и бяхме купили дарените от Турция ваксини, те са щели да струват не по-малко от 48 лв. на бройка или над 4 млн. лв.


"Аз казах, че не разбирам причината за обвинения по финансовите параметри. Ще съдействам на следствие, на прокуратура. Помолих и адвоката ми да ми обясни в какво точно ме обвиняват. Вкарали сме нещо, за което бихме дали 4 млн. и сме дарили нещо, за което бихме получили 400 хиляди - аз не разбирам къде е моето финансово прегрешение в това.", заяви Москов. Точно защото не са равни като стойност двете партиди, Москов подчерта, че не става въпрос за бартер, а за дарение.


"Нямам ни най-малко притеснение в нито едно от действията си. Щях да бъда притеснен и наистина трябваше да бъда обвинен, не от прокуратурата, а от обществото, ако не бях гарантирал възможността българският задължителен имунизационен календар да бъде изпълнен", коментира министърът в оставка. Попитан защо сега се повдигат тези обвинения, Москов посочи, че кога и как е работа на прокуратурата. "В мое лице те ще имат пълното съдействие, защото аз твърдя, че това, което сме направили по двата казуса, сме защитили държавния интерес".


Третото обвивение е за умишлена безстопанственост, тъй като един началник на производствен цех в държавното предприето, чийто принципал е Министерството на здравеопазването - "Бул био" е извършил нарушение, заяви адвокатът на министъра Менко Менков. Самият Москов е назначил проверка там и е установил нарушения, за които е сезирал прокуратурата за действията на директора Росен Алексиев. "Затова му търсят отговорност на министъра за това, че е сезирал прокуратурата, откривайки нередности", обясни Менков.


Според държавното обвинение в периода от 23.06.2016 г. до 01.07.2016 г. Москов като министър на здравеопазването и въпреки задълженията си като принципал на "Бул био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Росен Алексиев, в резултат на което дружеството е загубило 110 хил. лв. Това са разходите за производство на ваксина Тетадиф - 1 014 000 ампули, произведени в база "Люлин" на дружеството, в нарушение на закона за лекарствените продукти и издаденото разрешение за производство от ИАЛ. Ваксините подлежат на унищожаване. Прокуратурата определя, че "предметът на престъплението е в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай - престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 2 НК".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK