По-малко сол, мазнини и захар в храната спасява живота, казват специалисти

По-малко сол, мазнини и захар в храната спасява живота, казват специалисти

© Надежда Чипева, КапиталБългария има средиземноморски стил на хранене и традиции, които са много полезни, като изобилието на плодове и зеленчуци в ежедневието. Измислили сте киселото мляко, което е изключително добра храна... но не и когато е пълна със захар. Високите нива на затлъстяване и смъртност от хронични болести в страната са доказателство за сериозен проблем и трябва да се вземат мерки в много посоки."


Такива са наблюденията на д-р Жоао Бреда, регионален директор за Европа на Световната здравна организация по въпросите на храненето, физическата дейност и затлъстяването. Той е гост на първата за България среща между държавата и здравните институции с бизнеса и браншовите организации за подобряване на състава на храните на българския пазар.


Срещата е част от поредица европейски инициативи за намаляване на солта, мазнините и захарта в производството на хранителни продукти в цяла Европа. Рамката на ЕС в тази посока е начертана през 2008 г., когато е решено постепенно да се намали солта в 12 групи храни като хляб, месни изделия, сирене, сухи супи, зърнени закуски, снаксове и др. През 2011 г. на фокус застава намаляването на наситените мазнини и трансмазнини, а от тази година (от преди седмица) е приета нова резолюция за постепенното намаляване на захарта в основните групи храни до 2018 г.
И за трите съставки многократно е доказана вредата върху здравето при прием в големи количества. Д-р Бреда цитира данни от Световната здравна организация, според които над 80% от смъртните случаи в България са заради усложнения от диабет, онкологични заболявания и други, пряко свързани със затлъстяването и нездравословния начин на живот. Но ако се намалят солта, мазнините и захарта и се добавят малко повече физически усилия, този процент бързо може да падне. "Такава промяна буквално би спасила животи", каза той.


Амбицията на Националния център по обществено здраве, който е домакин на днешната среща, е процесът на прочистване на храните у нас да започне също от солта, като засега се планира намаляване на количеството й с по 4% на година за 4 години или с общо 16%. Това обаче тепърва ще се обсъжда с бизнеса, от който се изисква значителна промяна в технологиите и рецептурниците.


Засега девет страни в Европа са предприели сериозни мерки за намаляването на солта в местното си производство. Финландия например е успяла да редуцира солта в продуктите си с 40% само за няколко години. По самоинициатива Дания пък е забранила трансмазнините още през 2005 г. и незабавно проличали ползите за общественото здраве, даде примери директорът от СЗО. Той цитира и ново проучване, което показало, че солта в колбасите може да се намали с до 60%, преди потребителите да забележат разликата във вкуса.


"Храната може да е и вкусна, и здравословна", уверява д-р Бреда. Освен в производството обаче трябва да се предприемат мерки и по отношение на строгостта на описване на съставките на етикетите, също и към маркетинговите стратегии на производителите и дистрибуторите, които рекламират стоките си през всички възможни канали онлайн и офлайн. Друг проблем е, че порциите в България са твърде големи, както и слабата физическа култура на населението.


Националният консултант по хранене и диететика д-р Веселка Дулева допълни, че любовта към соленото и сладкото се възпитава и е въпрос на няколко месеца да се привикне с по-ниски нива от вредните съставки. Малките деца в училищата, за които вече са взети мерки - например забраната на газирани напитки в училищните лафки и за добавяне на сол в храните им, развиват вкуса им към здравословното хранене, но за по-възрастните хора в България - 50% от които са с наднормено тегло - това няма как да се промени освен чрез политиките на ЕС и собствено информирано решение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK