По-малко сол, мазнини и захар в храната спасява живота, казват специалисти

По-малко сол, мазнини и захар в храната спасява живота, казват специалисти

© Надежда Чипева, Капитал



България има средиземноморски стил на хранене и традиции, които са много полезни, като изобилието на плодове и зеленчуци в ежедневието. Измислили сте киселото мляко, което е изключително добра храна... но не и когато е пълна със захар. Високите нива на затлъстяване и смъртност от хронични болести в страната са доказателство за сериозен проблем и трябва да се вземат мерки в много посоки."


Такива са наблюденията на д-р Жоао Бреда, регионален директор за Европа на Световната здравна организация по въпросите на храненето, физическата дейност и затлъстяването. Той е гост на първата за България среща между държавата и здравните институции с бизнеса и браншовите организации за подобряване на състава на храните на българския пазар.


Срещата е част от поредица европейски инициативи за намаляване на солта, мазнините и захарта в производството на хранителни продукти в цяла Европа. Рамката на ЕС в тази посока е начертана през 2008 г., когато е решено постепенно да се намали солта в 12 групи храни като хляб, месни изделия, сирене, сухи супи, зърнени закуски, снаксове и др. През 2011 г. на фокус застава намаляването на наситените мазнини и трансмазнини, а от тази година (от преди седмица) е приета нова резолюция за постепенното намаляване на захарта в основните групи храни до 2018 г.




И за трите съставки многократно е доказана вредата върху здравето при прием в големи количества. Д-р Бреда цитира данни от Световната здравна организация, според които над 80% от смъртните случаи в България са заради усложнения от диабет, онкологични заболявания и други, пряко свързани със затлъстяването и нездравословния начин на живот. Но ако се намалят солта, мазнините и захарта и се добавят малко повече физически усилия, този процент бързо може да падне. "Такава промяна буквално би спасила животи", каза той.


Амбицията на Националния център по обществено здраве, който е домакин на днешната среща, е процесът на прочистване на храните у нас да започне също от солта, като засега се планира намаляване на количеството й с по 4% на година за 4 години или с общо 16%. Това обаче тепърва ще се обсъжда с бизнеса, от който се изисква значителна промяна в технологиите и рецептурниците.


Засега девет страни в Европа са предприели сериозни мерки за намаляването на солта в местното си производство. Финландия например е успяла да редуцира солта в продуктите си с 40% само за няколко години. По самоинициатива Дания пък е забранила трансмазнините още през 2005 г. и незабавно проличали ползите за общественото здраве, даде примери директорът от СЗО. Той цитира и ново проучване, което показало, че солта в колбасите може да се намали с до 60%, преди потребителите да забележат разликата във вкуса.


"Храната може да е и вкусна, и здравословна", уверява д-р Бреда. Освен в производството обаче трябва да се предприемат мерки и по отношение на строгостта на описване на съставките на етикетите, също и към маркетинговите стратегии на производителите и дистрибуторите, които рекламират стоките си през всички възможни канали онлайн и офлайн. Друг проблем е, че порциите в България са твърде големи, както и слабата физическа култура на населението.


Националният консултант по хранене и диететика д-р Веселка Дулева допълни, че любовта към соленото и сладкото се възпитава и е въпрос на няколко месеца да се привикне с по-ниски нива от вредните съставки. Малките деца в училищата, за които вече са взети мерки - например забраната на газирани напитки в училищните лафки и за добавяне на сол в храните им, развиват вкуса им към здравословното хранене, но за по-възрастните хора в България - 50% от които са с наднормено тегло - това няма как да се промени освен чрез политиките на ЕС и собствено информирано решение.

Коментари (34)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3428 Неутрално

    Японците ядат много по-солено от нас и живеят много повече.Яжте умерено всичко и ще сте здрави.

  2. 2 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1387 Неутрално

    ТРИТЕ бели отрови!

    А Байху, кръвното му високо, щот е нагъвал фили с мас, още преди да е ясно къф ще е.

    Както и що да учим, толко и да се напрягаме, като една книга ни е пре-пре достатъчна и са издигнал толку.
    Примерът му е по-меродавен от някакъв член на СЗО.

  3. 3 Профил на emilm13
    emilm13
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Поредната глупост, която "науката" създаде и скоро същата "наука" ще обори! Има тяло Дух и душа и тялото е само отражение. Не че не трябва да се грижим за тялото, но то само демонстрира (чрез заболявания) проблемите на душата (астрално-менталния свят).
    По-добре да се замислят: Кое кара хората да консумират повече сол, мазнини и захари, защото насилствените ограничения на желанията не води до нищо, освен депресии.

  4. 4 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1387 Неутрално

    До коментар [#1] от "hodounski":

    Да, ама без ляб!
    Порциите малки и само с ориз...

  5. 5 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1387 Неутрално

    До коментар [#3] от "emilm13":

    Тъй е тя, Душата жадува сладко, мазничко и солено, че и кисело понякога....

  6. 6 Профил на primaxm
    primaxm
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Важно е и количеството на приетата храна. Ние определено ядем много повече, отколкото е необходимо. В храните, които ни продават има сол, и захар в много по-големи количества от необходимото. Съответно предозираме яко. Това се комбинира малкото количество вода, което обикновено пием и нещата стават..бау.

  7. 7 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1387 Неутрално

    Гледам забрайл е сигарите...

  8. 8 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 1001 Неутрално

    Глупости на рояци!
    Всичко си е нужно на човек, като храна стига да не е високо преработена и най-вече синтезирана.
    И да, по-важен е баланса, отколкото пълното отричане.
    Поредната излагация на "съвременната нАука"

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  9. 9 Профил на Дундурук
    Дундурук
    Рейтинг: 596 Неутрално

    Просто намалете месото! Българинът се изроди последните десетилетия и като озверял нагъва месо сутрин, обед и вечер , 7 дни в седмицата. Един път на ден или 2-3 пъти седмично. Месото съдържа всички горни отрови, защото индустрията печели повече.

  10. 10 Профил на emilm13
    emilm13
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#9] от "Дундурук":

    С намаляване не става! Месото трябва да се спре по много причини - най-популярната (но не най-вредната) е, че е бъкано с хормони на растежа, които са хиляди пъти по вредни от ГМО, сол, захар и т.н.

  11. 11 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9134 Неутрално

    А какво да ядем, като всичко на пазара съдържа вреднои съставки. Да стоим гладни ли.

  12. 12 Профил на zegi
    zegi
    Рейтинг: 573 Неутрално

    В лайната няма сол , мазнини и захар, нали.

  13. 13 Профил на V.Iliev
    V.Iliev
    Рейтинг: 466 Весело

    Не яж това, не пий онова...
    Направо да си умреш!

  14. 14 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2793 Неутрално

    “Но ако се намалят солта, мазнините и захарта и се добавят малко повече физически усилия, този процент бързо може да падне.”

    Пропуснал е и твърдия алкохол!

    I Want To Believe
  15. 15 Профил на АмброзСП
    АмброзСП
    Рейтинг: 702 Неутрално

    Той цитира и ново проучване, което показало, че солта в колбасите може да се намали с до 60%, преди потребителите да забележат разликата във вкуса.

    Тя солта е в такива количества не заради
    самото овкусяване,а защото 1кг сол има цена от 1лв,а после в колбаса става 8-10 и.т.н.лева.Просто вдигат печалбата
    за сметка на здравето ни,това е истината.

    Мисълта ражда действието.
  16. 16 Профил на ludiakolio
    ludiakolio
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#15] от "Амброзия(аман от профани)":

    Не само,тя е и евтин консервант.

  17. 17 Профил на marks_nazi
    marks_nazi
    Рейтинг: 237 Неутрално

    че ,съм по-прост от вас да Ви питам: като била полезна средиземноморската кухня ,собенно Зехтина ,що Китай не го познава и ползва ,а има най-много столетници???????? Дядо ми така викаше -зимата Винско и Свинско !!!!! Маааше пръжки с лук и доживя до 91 а др .дядо до 86 години......айде специалистите да Ви го......

    Долу рушистите и фашистите
  18. 18 Профил на не на безразличието
    не на безразличието
    Рейтинг: 1280 Неутрално

    До коментар [#17] от "marks_nazi":

    прав си но не е ял консерванти, транс мазнини и гмота,оцветители и прочие.. Е-500 Е -600 и прочие отрови,нямало е аспартам и други подобни,и ако ядеш месо не е пълно с антибиотици и разни хормони...

    'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
  19. 19 Профил на lilivan
    lilivan
    Рейтинг: 409 Неутрално

    В Б-ия проблемът е стреса!
    Намаляването на стреса ще спаси хиляди животи!
    (казват специалисти)
    - като може да си ядете мазно, сол и захар!

  20. 20 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11426 Неутрално

    Много ядем, не това което трябва и освен това се излежаваме

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  21. 21 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1872 Неутрално

    Това са пълни глупости. За солта и захарта е така, за мазнините.. зависи от мазнините. Що се отнася до онкологични заболявания.. нема никаква връзка това.
    На доктор моктор мога да му кажа какво е казал шопа
    "Ти ми дай печено прасенце и бъчвичка вино, па ме чекай да умрем"

  22. 22 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1872 Неутрално

    Ааа да, за физическите усилия... зависи какво правиш и как го правиш. Може да се каже, че в 70% от случаите, физическите усиля по-скоро вредят отколкото помагат.
    И най-накрая, повечето проблеми идват от главата, от стрес. от нерви от неспокоен живот от постоянна злоба и завист, неудовлетвореност, мизерия и др.
    От там се почва. Ако се пребори човек с това, и храненето и активността и здравето ще си дойдат сами.
    Аааа да и накрая .. повечко вода. Малко вода се пие

  23. 23 Профил на Дразнител
    Дразнител
    Рейтинг: 755 Неутрално

    До коментар [#11] от "Роси":

    В БГ няма ли био магазини? Алтернативата е съботния пазар - купуваш си домашна кокошка, прасенце, зеленчуци, плодове, яйца без хормони и ГМО.

    Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
  24. 24 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1976 Неутрално

    ''Измислили сте киселото мляко, което е изключително добра храна... но не и когато е пълна със захар. ''

    Ами, нашето кисело мляко си беше БЕЗ захар, докато не се появиха мафии като Данон и подобните и' и го натъпкаха с глюкозов сироп, нишесте и какво ли не - само лактобацилус и истинско мляко НЕ остана в него.

  25. 25 Профил на zenola
    zenola
    Рейтинг: 704 Неутрално

    До коментар [#23] от "Дразнител":

    Дори това не е нужно, достатъчно е човек да следи произхода на продуктите и състава, вече има задължителни изисквания за съдържанието на етикетите и информацията е налична.

    Другото важно обаче е да се върнат хората към домашно приготвената храна. Там всеки си знае какво и колко слага. Реално това не е толкова ангажиращо, не е нужно да се въртят сложни блюда, има достатъчно бързи за приготвяне храни.

  26. 26 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1976 Неутрално

    "Храната може да е и вкусна, и здравословна"

    Омръзнало ми е да чета и слушам за това противопоставяне между ''вкусност'' и ''здравословност'' на храната! Няма такова противоречие, а е настъпило повсеместно корумпиране на вкусовите способности на хората, които така са привикнали към храни с високо съдържание на захар, сол и мазнини, че нормалната и жива храна вече им изглежда ''невкусна''!! Както Д-р Дулева е посочила в края на статията, възможно е превъзпитаването на вкуса и дори не за месеци, а за седмици. Когато човек престане да приема свръхмазни/солени/сладки храни, вкусът му постепенно се нормализира и естествено започва да предпочита нормалните и здравословни храни и да отбягва вредните, които вече не са му вкусни.

  27. 27 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1976 Неутрално

    [quote#3:"emilm13"]Кое кара хората да консумират повече сол, мазнини и захари, защото насилствените ограничения на желанията не води до нищо, освен депресии.[/quote]

    Глупости - хората консумират повече сол, мазнини и захар, защото това им се пробутва в магазините, ресторантите и навсякъде. Веднаж привикнали към такива храни, хората много трудно могат да се откажат от тях - те са вече ЗАВИСИМИ. Ограниченията няма да доведат до никакви депресии; точно обратното - захарта може да подхранва депресивни състояния. Ограниченията ще пречистят организма, както се пречиства един наркоман, и ще нормализират храненето.

  28. 28 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9134 Неутрално

    До коментар [#23] от "Дразнител":
    Старая се да го правя, но на човек често се налага да се храни навън. Там не е сигурно, какво поглъщаш, каквото и да ти казват или пише на етикета.

  29. 29 Профил на turmion_katlot
    turmion_katlot
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Обединете центъра с центъра за физическо възпитание. Диетата е ОК но трябват и тренировки. Един час във джима дневно на никой няма да навреди, а точно обратното!

    ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
  30. 30 Профил на the_axel
    the_axel
    Рейтинг: 292 Неутрално

    В нашите магазини е невъзможно да се открият бисквити или кексове без налиие на палмово масло , при това - хидрогенирано ! Човек е готов да плати по-скъпо , но да консумира печива и сладкиши , направени от естествени продукти , обаче няма ! Така сме изнудвани да поддържаме една порочна практика .

  31. 31 Профил на keen
    keen
    Рейтинг: 1165 Неутрално

    "слабата физическа култура на населението"

    Много точно.
    И съчетана със слабата хранителна култура, също слабата култура по отношение на хигиенните навици и т.н., това създава порочен кръг и вечно мрънкане, че някой друг ти е виновен за това, че си дебел и болен.

    #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
  32. 32 Профил на the_axel
    the_axel
    Рейтинг: 292 Неутрално

    На # 17 дядо му си е хапвал свински пръжки с лук и доживял 91 г.! Но това е било по коледните , новогодишните и изобщо зимните празници , тогава са се колели прасетата .През останалото време на годината се е ядяла постна храна , защото такава е била нагласата на живота , такава е била традицията , а и възможностите ! Много рядко през топлия сезон са заколвали кокошка , по някой тържествен случай . И по религиозна причина са спазвали църковните пости , които включват и гладуване , с цел физическо и духовно пречистване !

  33. 33 Профил на ubavia
    ubavia
    Рейтинг: 424 Весело

    До коментар [#30] от "the_axel":

    Бисквитите и кексовете на са някакви незаменими продукти, без които не можеш. Ако толкова си приритал за кекс направи си го сам - 100% гарантирано съдържание.

  34. 34 Профил на ubavia
    ubavia
    Рейтинг: 424 Весело

    До коментар [#9] от "Дундурук":

    Това в на кафе с Гала ли ти го казаха?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK