Днес е Световният ден за борба срещу СПИН, заразените в България са 2460

Днес е Световният ден за борба срещу СПИН, заразените в България са 2460

© Николай ДойчиновПо официални данни общо 2460 българи са носители на вируса ХИВ, който причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност СПИН. От началото на годината са открити 193 нови случаи при проведени близо 264 хиляди теста. На 1 декември - Световният ден за борба срещу СПИН - здравното министерство разпространи справка с актуалните данни за страната ни и какви ще са кампаниите по повода.


Тревожна равносметка е, че 88% от новорегистрираните с ХИВ в България са се инфектирали по полов път, предвид че с презерватив това е най-лесно предотвратимият начин. Заразените мъже са пет пъти повече от новозаразените жени, като 39% са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, и 12% – при инжекционна употреба на наркотици.


Една трета от новорегистрираните с ХИВ са млади хора (до 29 години), и малко повече - тези между 30 и 39 години. Най-младият диагностициран е на 19, най-възрастният - на 64 години, сочи статистиката на здравното ведомство. Заразените са концентрирани в големите градове - София, Пловдив, Варна, Враца, Плевен и др.
Все пак има и положителни тенденции - това, че през годината в България не е родено нито едно бебе, получило вируса от серопозитивна майка. Както и, че процентът на новорегистрираните ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици се запазва на ниско ниво.


В страната работят 14 кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС), където са открити повече от половината нови случаи за 2016 г. Има и 17 мобилни медицински кабинети. Общо през лабораториите там и в лечебните заведения в страната изследване са си направили 263 900 души от януари до септември.


Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, която се финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, отново ще бъде продължена с шест месеца у нас, макар че срокът й изтече още през 2015 г. Дейностите по нея се изпълняват от мрежа от 28 неправителствени организации, специализираните държавни кабинети и 37 здравно-социални центъра за работа с най-уязвимите групи.


Заедно с това здравното министерство е натрупало запас от антиретровирусна терапия за инфектираните с ХИВ за около 1 милион лева. Министерството осигурява безплатно съвременното лечение на част от хората с ХИВ/СПИН, независимо от здравно-осигурителния им статус. Към 31 октомври общо 1142 души с ХИВ се проследяват в специализираните отделения из страната и 954 от тях получават антиретровирусна терапия.


За Световния ден за борба срещу СПИН в цялата страна има кампании за безплатни изследвания, раздаване на презерванитиви и информационни материали. Всички кабинети за анонимно и безплатно изследване и консултиране в страната ще са с отворени врати, но освен това младежки и медицински организации, включително Българския младежки червен кръст ще имат акции на различни места за промотиране на безопасния секс и изследванията.


В София Центърът за сексуално здраве при сдружение "Здраве без граници" (ул. "Самуил" № 111) между 10 и 18 ч. обявява ден на отворени врати и също ще предлага безплатни и анонимни изследвания и консултации. Доброволци ще разпространяват здравно-образователни материали и презервативи по съседните улици и ще канят гражданите вътре.


Студентският съвет на Медицинския университет-София и фондация "Здраве и социално развитие" организират съвместна кампания "Ние сме ЗА превенцията на ХИВ" с предлагане на изследване за ХИВ в мобилен медицински кабинет и раздаване на презервативи и брошури около Предклиничния учебен център на ул. "Здраве" № 2 от 14 ч. до 16 ч.


Международният център за обучения и изследвания PETRI-София към Националния център по обществено здраве и анализи, в партньорство с Rotaract Club Sofia и Rotary Club Sofia, организират информационна кампания, наречена "Презерватирай се", като в един столичен бар на ул. "Шипка" ще се раздават презервативи и мъфини.


Доброволците от младежкото сдружение "С.У.П.Е.Р." ще бъдат от 14 до 21 ч. в мол "Парадайз" и ще раздават информационни материали за начините за предпазване от ХИВ/СПИН и местата за анонимно и безплатно изследване, а заедно с това и презервативи и бисквити с червената панделка, символ на борбата срещу СПИН.


Инициативите за други градове в страната с адреси и часове може да видите ТУК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK