Москов отменя предложението си за таван на доплащане за лекарствата

Москов отменя предложението си за таван на доплащане за лекарствата

© Цветелина Белутова, КапиталМинистърът на здравеопазването Петър Москов предлага да отпадне предложеният от него лимит за доплащане на лекарство от пациент до 60% от цената на най-евтиното подобно в групата. След отлагания правилото трябваше да влезе в сила от 2017 г., но междувременно ведомството е направило допълнителен анализ, който е показал, че заради мярката от пазара могат да изпаднат много медикаменти и доставчици и да се застраши многообразието и достъпа до лекарствени продукти.


Идеята беше да не може да се начислява доплащане от пациента, по-високо от 60 на сто върху стойността на опаковка, изчислена върху референтната стойност на лекарствения продукт в съответната група медикаменти, или с други думи - най-евтиното от няколко лекарства с еднакво действие, но на различни производители. Ако обаче доплащането за някой медикамент след това изчисление надхвърли тавана от 60%, лекарството няма да бъде покривано изобщо от касата и ще се плаща изцяло от пациента.


В мотивите за отмяна на предложението в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, подписани от здравния министър, се посочва, че голяма част от сега съществуващите лекарствени продукти на българския пазар "няма да могат да отговорят на изискванията и ще бъдат изтеглени от него. Това от своя страна може да доведе до компрометиране на започналото лечение или до неговото преустановяване".
Друг аргумент е невъзможността да се прогнозира потреблението на медикаменти на населението. "Не е възможно да се извърши количествено измерване в левове, доколкото се касае за големи групи продукти, с изключително голяма динамика на включване и изключване на продукти от тези групи и динамична промяна на цените им. Тези фактори допълнително се комплицират в резултат на това, че конкретната терапия за конкретния пациент може да бъде във всеки момент променена от медицинския специалист, което от своя страна прави невъзможно адекватно количествено прогнозиране", пише Москов.


В документа се припомня и че към настоящия момент има "висящо дело пред Върховния административен съд (ВАС), предмет на което е оспорване на предложената за отмяна разпоредба".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1361 Неутрално
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Честито на производителите!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4409 Весело

  И, осребряване за някои хора...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  освен абсурдния арест на Александров/унищожаването на фонда и закупуване на разни четци , какво остана от прословутата реформа на накичилите се реформатори

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  А колко по-просто щеше да е, всичко да е платено от пациента. Няма да има кражби, няма да има надписани прегледи, а лекарствата щяха да струват наполовина от това, което доплащат сега! Ама комунизма много трудно се изтрива от чугунени глави!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Десебарски специалист, царя на реформите

 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1047 Разстроено

  Този анализ му беше направен още в началото на годината,предупреден беше също какво ще последва,ако се реализират налудничавите му идеи,а после го оставиха да си чупи главата.
  Сега дава заден ход уж на базата на собствени изчисления.
  А колко старателен беше,когато Боко беше събрал всичките министри да пълнят торбата с лъжите относно подкрепата си за Ирина Бокова.Телевизията снима,а лакеите Бокови един през друг се надпреварват кой по-убедителна и опашата лъжа да пусне в торбата.Отвратително театро!

 8. 8 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1304 Весело

  “но междувременно ведомството е направило допълнителен анализ”

  Toва сякаш изяснява всичко!

  I Want To Believe
 9. 9 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  [quote#5:"lz2"] Ама комунизма много трудно се изтрива от чугунени глави! [/quote]
  Сега всичко в здраве"опазването" е такава каша, че се чудя как болните хора оцеляват. Лекарствата и техните цени са малкият дявол. В самото здравно обслужване, обаче, се крият корените на злото. Заплатата на лекарите и другия медицински персонал не е извинение за непрофесионализма им. Смея да твърдя не само за непреофесионализъм в комуникация с пациента, но и в медицинските им знания. Случва се често пациенти дори да дават предложение на лекар какви изследвания да им се направят. Лошото отношение към пациентите е повсеместно. Медицинският персонал не се досеща, че болните са в стрес и се случва да забравят, да объркат и да не знаят, че когато пациентите се страхуват от персонала, те и не споделят симптоми, които могат да са важни за лечението, че липсата на ред, хаосът с часовете са в ущърб и на самия персонал, че става дума за живот и смърт и това е важно за всеки човек, че ограничаването на достъпа до информация и неадекватното лечение са нарушаване на основно човешко право, че колкото и учебници да са назубрили тези лекари и медицински сестри, те говорят с обикновени хора в лицето на пациентите, които не владеят медицинския жаргон, че липсата на обяснения спъва лечението, че ако са цинични и груби с тези, които лекуват, то те са сгрешили професията, защото за какво по дяволите избираш да си лекар/мед.сестра, ако в същината на този ти избор не стои желанието да помогнеш на болния.

  Пазете се от доносника vesolr
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  [quote#9:"GreenEyes"] Заплатата на лекарите и другия медицински персонал не е извинение за непрофесионализма им. Смея да твърдя не само за непреофесионализъм в комуникация с пациента, но и в медицинските им знания. [/quote]
  +++++++++ фрапиращо е действително

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  [quote#10:"дерибеев"]+++++++++ фрапиращо е действително[/quote]
  Случи ми се тази есен да си бъда в татковината и за мое нещастие пострадах тежко. Опитът, който преживях в българските болници не може да се опише по друг начин освен като един кошмар, който никога няма да забравя. Добре, че успях да се добера жив обратно в Америка и тук оправиха всички умопомрачителни експерименти, които приложиха върху мен българските "доктори".

  Пазете се от доносника vesolr
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  [quote#11:"GreenEyes"]Случи ми се тази есен да си бъда в татковината и за мое нещастие пострадах тежко. Опитът, който преживях в българските болници не може да се опише по друг начин освен като един кошмар, който никога няма да забравя. [/quote]
  съжалявам . как успяха да го докарат до това положение не го проумявам .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  [quote#12:"дерибеев"]съжалявам . как успяха да го докарат до това положение не го проумявам . [/quote]
  Навремето българската медицина беше топ в Европа...

  Пазете се от доносника vesolr
 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  "Заплатата на лекарите и другия медицински персонал не е извинение за непрофесионализма им. Смея да твърдя не само за непреофесионализъм в комуникация с пациента, но и в медицинските им знания. "

  Ти случайно да си чувал, че придобиването на знания в медицината струва пари, ама много пари?
  И докато занимавар лекарите да пишат по 1000 пъти едно нещо до пълно изтъпяване и докато ги карат да мислят не как да си лекуват шациентите, а как да избегнат глобите на НЗОК и да вържат двата края, така ще е.
  Всичко читаво ще хваща накъде слънце залязва, а тук ще останат само тия, дето не могат два лафа да обелят на чужд език, камо ли да прочетат нещо.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Гневно

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Да ти кажа ли как?
  1. Дивотията наречена клинични пътеки и всички произтичащи от нея малоумия.
  2. Спирането с години наред всякакви специализации.
  3. Превръщането на специализантите държавна поръчка в роби на клиниката в която специализират.
  4. Писане, писане, писане, на едно и също, едно и също, едно и също, докато не се изглади и последната мозъчна гънка.
  5. Терорът на НЗОК върху редовите лекари, с глобите стигащи до 6000 лв за превишен лимит на направленията или за грешно кръстче в грешно квадратче, или недай си боже! поправка на забелязана грешка.
  6. Никакво време за четене, за да може единствената информация а новости и медикаменти да бъде доставяна само и единствено от фирмените представители.
  7. Превръщането на клиниките във фамилни феоди.
  8. Практиката след 2009 година директно да се назначават без конкурс и по политическа линия всички на ръководни длъжности, от началник отделение нагоре.
  9. Държането на млади и кадърни лекари, но без връзки на ординаторски места години наред.
  10 НИКАКВА възможност за научна работа на редовите лекари от недобре платени специалности и без връзки
  11. НИКАКВА колаборация между лекарите по заплетени случаи дори и в рамките на едно отделение, па да не говорим интердисциплинарно.
  12. И разбира се порокът на всички висши, па и не висши учебни заведения - парите да следват студента.
  Мога да продължа до утре.
  То вече си е утре.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK