Въпроси и отговори за инцидента в Русе и кръводаряването

Снимката е архивна

© Красимир Юскеселиев

Снимката е архивна



Репортаж на "Господари на ефира" разказа в понеделник за случай, в който на 80-годишен човек в Русе била прелята кръв от дарител, заразена с малариен плазмодий. Около десет дни по-късно човекът починал в белодробната болница на Русе, като за причина лекарите посочват влошаване на сърдечната и дихателната дейност, а не малария. Заразата била в твърде малки количества, за да доведе до фаталния край на човека, а той имал и много съпътстващи болести, обясниха в последствие лекарите.


Здравният министър и здравните служби определиха случилото се като "груба грешка на екипа и ръководителя му", организирали кръводарителската кампания в Университета в Русе, откъдето дошла заразената кръв от чуждестранен студент, и увериха, че няма място за паника или каквато и да е опасност за общественото здраве. Инцидентът повдигна въпроси за кръводаряването и сигурността на дарената кръв в България, на които "Дневник" потърси отговори.


Кой може да дарява кръв в България?




- Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея. Мъжете могат да даряват пет пъти в рамките на една календарна година, а жените – четири пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде поне два месеца. (от сайта на Националния център по трансфузионна хематология)


Кой не може да дарява кръв?


- Забранено е да даряват кръв хора със заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н.


Противопоказани са също и всички остри заразни болести (по време на боледуването или скоро след това), както и хората, които са имали контакт със заразно болни. Не се допускат хора със сърдечно-съдово заболявания, преболедували тропически инфекции, с костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни прблеми.


Дори да няма никое от тези противопоказания, лекарят на място в трансфузионните центрове и кабинети, където може да се дарява кръв, може да прецени, че има риск за дарителя в този момент и да го отпрати.


Как се проверява безопасността на кръвта?


- Абсолютно всяка банка дарена кръв първо минава през един от петте центрове за трансфузионна хематология в страната, където се изследва за четири вида вируси - хепатит В и хепатит С, СПИН и сифилис. Центровете са в София, Стара Загора, Варна, Плевен и Пловдив. Ако резултатите са отрицателни, кръвта се обработва и се изпраща към болниците, за да спасява животи.


За всички останали заболявания, служителите в тези центрове разчитат на искреността на дарителите, които предварително попълват много подробна анкетна карта за настоящи и предишни здравословни проблеми. Освен това от около три години всеки, който дава кръв, се вписва в Националния регистър на кръводарителите, където се записват и данните за предишни застрашаващи боледувания, и по-точно отсъствието на такива.


А ако дарителите не знаят, че са болни, или излъжат?


- Освен специалната декларация-въпросник, която всеки кръводарител трябва да попълни, той минава и преглед при лекар непосредствено преди да дари кръв. Така ако лекарят забележи притеснителни сигнали, или се усъмни в информацията в декларацията може да зададе допълнителни въпроси и да прецени. Но наистина искреността на хората е ключова, обясни в репортаж по Нова телевизия д-р Юлия Велева от Националния център по трансфузионна хематология.


Не трябва ли кръвта да се изследва за повече заболявания?


- Ако има сериозна мотивация и предложения от съответните национални консултанти за заболяване, което започва да представлява реален риск за обществото, може да се обмисли, но за момента няма такова, отговори националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред журналисти в Русе. Той и директорите на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев са в Русе и правят хистологични и документационни проверки по случая с починалия човек и преливането на заразена кръв.


Кой е виновен за инцидента в Русе?


- "Груба медицинска грешка". Това определение дадоха и министърът на здравеопазването Петър Москов и здрваният инспектор д-р Ангел Кунчев след като се запознаха със случая. Грешката идва от там, че младежът, който дарил заразената с малариен плазмодий кръв, ясно е посочил в декларацията си, че е боледувал от малария в миналото и изобщо не е трябвало да бъде допуснат. Екипът и ръководителят му, провели кръводарителската акция в Русенския университет обаче не са обърнали внимание на тази информация.


"Нещата от техническа гледна точка са ясни - да, наистина става въпрос за груба медицинска грешка и неотчитане на информацията, която този млад и интелегинтен човек е дал", обясни д-р Кунчев.


От малария ли е починал възрастният човек?


- Все още не е ясно и проверки на мястото трябва да установят това до края на тази седмица. Но според лекарите в белодробната болница на Русе маларията се развива по различен начин и засяга основно черния дроб и мозъка, докато при починалия човек е имало пневмония и множество съпътстващи заболявания, поразили сърцето и дихателната дейност.


В последствие данните от лабораторията на Центъра по заразни и паразитни болести показали "изключително ниско ниво на маларийния плазмодий в еритроцитите, което значи, че вероятно при нормални условия, ако трябваше да се предаде по нормалния път с комари, това изобщо нямаше да стане", обясни Кунчев. По думите му явно младежът от Камерун, който е дарил кръв, е боледувал много отдавна, но точно при този тип малария плазмодият се запазва в черния дроб и при срив в имунитета е възможно отново да се появи в кръвта. Може да се нарече и "малшанс", грешки в медицината се случват, допълни здравният инспектор.


Има ли опасност за общественото здраве?


- Категорично не, уверяват здравните служби. "Няма опасност за общественото здраве и за когото и да било друг. Всяка единица дарена кръв в България се изследва за четири различни инфекции. Ако има каквото и да е съмнение или преболедуване на други болести, съответният човек не трябва да кръводарява. Но когато има директна грешка, се вижда, че може да се получи и такъв резултат. Паниката няма основание", каза здравният инспектор на държавата.


Освен това инцидентът не е повод хората да се откажат да даряват, защото и без това запасите са оскъдни.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2457 Неутрално
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7039 Неутрално

  Познавам човек, когото заразиха с хепатит С! Човека се мъчи години на ред и скоро почина. Ама виновни няма! А уж проверявали за хепатит С! Вятър и мъгла! Вероятно отчитат, че са проверили, ама не са си мръднали и пръста!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  престъпна небрежност е наречена "груба грешка" от .. министър .

 4. 4 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 447 Неутрално

  В държава от ЕС е недопустимо подобно нещо. За всяка държава с претенции за развито здравеопазване е недопустимо

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  И вината е в някой безхаберник който не е прочел декларацията в която кръводарителя чинно е написал,че е боледувал от малария,която влиза в групата на тропическите болести.Но тази система - да се разчита на честността на кръводарителя не може да продължава повече.

 6. 6 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дарих кръв миналия месец. Действително въпросникът е много подробен, но предварителен преглед от лекар не ми е правен. Малко е на принципа "Вервайте ми".

 7. 7 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Той не е безхаберник, а престъпник, щото е бил длъжен да я прочете, следователно, това е предумишлено убийство, хем по особено жесток начин. А ако е бил длъжен само да чете декларации, някой над него, министър или друг, е престъпникът убиец, който сигурно е за съда в Хага, щото е много напред с материала.

 8. 8 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Това между другото се случва и сега

 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7364 Неутрално

  Безумие! Прокуратурата какво чака?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  А какво, да се изследва кръвта за 1001 инфекциозни заболявания познати в момента? Знаеш ли колко струва и колко време отнема?

  Физически е неприложимо. Маларията като цяло не е толкова опасна болест, затова и не в списъка със задължителните. Просто някой работещ на бюро не си е свършил работата. Риск който се елиминира лесно - компютъризация. Като светне в червено, няма как да го пропуснат.

 11. 11 Профил на Боби М.
  Боби М.
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Така се съсипват добри каузи.
  Някой спомня ли си педофила от БЧК? Преди около година излезе от затвора и пак го бяха хванали за нещо подобно.

 12. 12 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 418 Неутрално

  да дариш кръв и да убиеш човек... камерунецът може също да ги съди. иначе системата е извън контрол и може да бъде потенциална атака на био-терористи.

 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 807 Весело

  [quote#5:"chicago514"]Но тази система - да се разчита на честността на кръводарителя не може да продължава повече. [/quote]
  Ква честност, кви пет лева, като пред всяка голяма болница има роми дето подпитват минаващите "Бате/како, кръв нещо трябва ли..."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9095 Неутрално

  Това е убийство, предумишлени или неумишлено.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на niksun
  niksun
  Рейтинг: 245 Неутрално

  И как циганина, който не може да чете на български /да не говорим пък за английския/ ще си попълни коректно анкетната карта и дали изобщо има понятие що е то "...СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н. Както знаем, те на оражевия цвят казват "портокал", а какво остава за такива сериозни неща?!?! Изобщо да спрат да си измиват ръцете с лелката взела кръвта!!! Ами този камерунец не беше попълнил в анкетната си карта, че е боледувал?! Кой щеше да опере пешкира тогава?! КОЙ?!?! ОТГОВОРЕТЕ КОЙ?!?! Всичко щеше да се потули и сега с Вас нямаше да си чешем езиците тук. За огромно съжаление, министерстото на здравеопазването сее смърт и зарази на поразия /както целия държавен апарат/. Геноцида продължава, а ние чинно си плащаме данъците....

 16. 16 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Като студенти давахме кръв по няколко пъти годишно и не си спомням да сме попълвали анкети или някой да ни е преглеждал.
  Имаше списък във факултета кой кога да се яви в Кръвния център.

  Няма искам, не искам!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 17. 17 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Аз също имам позната - заразиха я с хеп С при кръвопреливане след раждане.

  В България има и една друга голяма простотия - ако след изследване на дарената кръв, се открие някоя от инфекциите, за които се изследва задължително, няма задължение и не се практикува да се уведомява донора. Така човек може години наред да не разбере за заболяването, а междувременно то да АЕ развива, а и човекът да си разнася заразата.

 18. 18 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#7] от "usero":

  ако кръвта на всеки се провери за над 30 инфекции ,ще излезе над 90% негодни ,това прави ли всеки лекар убиец и престъпник , в България нивото на осигуровки е невероятно ниско , ресурса от милиарди дето го дъвчат управляващите е колкото на средна болница в ЕС , затова ,айде да не даваш квалификации на работещите в здравеопазването ,всички недоволни първо да плачат за реални осигуровки ,тогава да искат нещо реално да се прави за тяхното здраве ,а не всички пенсионери дето пискат ,че са крайно недоволни ,ама не пискат че от1999 нямат нито лев платена здравна осигуровка и го карат по социалистически ,другите ще им плащат от данъците си осигуровките им ,а те имат само права ,ами права ,ама здравеопазване за 1 лев не става , за да се проверя лично за над 20 инфекции ,изследването ми струваше над 1100 лв ,които чинно си платих и излязоха редица заболявания и вирусни инфекции ,за които никой не мислеше ,това не прави моите лекари престъпници .

 19. 19 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#17] от "zenola":

  изпращат се писма на местното РЗИ , то уведомява личния лекар с писмо ,в което се съобщава за инфекцията , грешката е ,че тези информации не се вкарват в електронно досие и регистър на тези болни , както джипитата вкарват всяка информация за пациента и всяка манипулация и лечение ,така трябва всички звена в здравеопазването да имат право да работят с пациенти ,само ако вкарват и отчитат информацията към НЗОК ,където са сървърите със здравните досиета ,така ,като има инфекция за дадено ЕГН , е задължително информацията да влезе в неговото досие ,а не да се пращат писма ,я дошли ,я не ,я го прочели ,я не ,я е внесена инф в досие на пациента ,я не ,няма критерии .Интересни случки са ставали с пациенти ,напр ,при нас порязан пациент с всички средства се мъчеше да скрие ,че е болен от СПИН и изискваше обслужване и манипулации веднага ,на неколкократно наблягане от наша страна има ли да съобщи нещо ,той казваше ,че няма ,накрая след много голям скандал ,защото ние знаехме за неговата болест ,пациентите почнаха да ни се канят ,защо докторите знаели за инфекцията ,затова пазенето трябва да е взаимно и това трябва да го прави държавата ,а не само докторите да са виновни , а който иска здравеопазване на високо ниво ,ами ще плаща подобаващи осигуровки и ще изисква ,а не само да изисква ,ама вноската му 0 лв щото бил пенсионер ,милиционер или социално слаб .

 20. 20 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#15] от "niksun":

  да ,ама като ти прилеят циганска кръв ,ставаш буен

 21. 21 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 726 Разстроено

  затова колкото и да ми се иска да помагам в България, сериозно се въздържам....трагедия

  Яба-даба-ду
 22. 22 Профил на bizdelnik
  bizdelnik
  Рейтинг: 234 Неутрално

  "Освен специалната декларация-въпросник, която всеки кръводарител трябва да попълни, той минава и преглед при лекар непосредствено преди да дари кръв."

  Дарявам безвъзмездно кръв в Русе от 10 години. Досега един път не са ме преглеждли.

 23. 23 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "...Забранено е да даряват кръв хора със заболявания като СПИН, хепатит..."

  В болницата в Русе един мой човек беше заразен с Хепатит Б, миналия месец, пак от преливане на кръв...

 24. 24 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Нищо ново под слънцето, майка ми като студентка в София преди 40 години изрично е предупредила лекарите при /фактически задължителна/ кръводарителска акция в университета, че има сърдечно заболяване - нефункционираща клапа и съответно пречистената и мръсната кръв са смесени - обаче й казали да дава кръв и да не се превзема.

 25. 25 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  [quote#24:"lalleen"] и съответно пречистената и мръсната кръв са смесени - [/quote]

  Баси лаишкото обяснение!
  Няма чиста и мръсна кръв.

  При кръводаряване се взима венозна кръв, т.е. "мръсна"по твоите елементарни разбирания!

  Правилно са казали на майка ти да не се втелява, ми да се нарежда на опашката. Пак кат не са й казали и други неща!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 26. 26 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Аз ли нещо не разбрах?!
  Излиза, че състоянието на преливаната кръв не се проверява, а се разчита на честната дума на някой си , който дори може да не осъзнава или да не знае за значението на свое заболяване?!

 27. 27 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 833 Неутрално

  [quote#16:"mr. wonderworld."]Като студенти давахме кръв по няколко пъти годишно[/quote]

  Е, чак пък няколко пъти годишно не беше. Веднъж годишно давахме по списъците, и то не всички - винаги можеше да откажеш. Но давахме кръв, защото даваха 3 дни отпуска и после си извинявахме отсъствията от лекции.
  В казармата вече беше задължително - и не помня да са ни преглеждали, под строй и в лечебницата да ти вземат кръв, за 2 години поне 5-6 пъти.
  Всъщност нямаше нищо лошо, всеки здрав човек би трябвало да дарява кръв отвреме навреме, и да помогне да се спаси живот. Защото на всеки може да му се наложи да се нуждае от кръв.

 28. 28 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#26] от "ali_ibn_isa":

  Стандартът е:

  "четири вида вируси - хепатит В и хепатит С, СПИН и сифилис."
  С уточнението, че причинителят на сифилиса не е вирус.

  Кое не ти е ясно?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 29. 29 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#18] от "edin drug":

  Без пари НЕ става, наистина.
  И въпросът за парите в здравеопазването е тотално забатачен.
  И все пак: в случая е нарушена ЕЛЕМЕНТАРНА процедура!
  Ако някой е недоволен от заплащането - никой не го кара насила да работи. Същото важи за всякакви професии.
  Оправданието с парите всеки го има.
  В кой обществен сектор парите са ОК?

 30. 30 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#27] от "aralambi":

  Аз съм фен на кръводаряването и не протестирам, че многократно съм давал кръв.

  Но виждам, че се надига някаква спекулативна истерия на тема кръводаряване и защо не се изследвала кръвта за какви ли не тропически и екзотични болести!

  Няма страшно, дами и господа, повечето причинители умират ин витро, т.е. извън тялото!

  Само вирусът на незнанието и дилетантщината остава!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 31. 31 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#30] от "mr. wonderworld.":

  Интерсно,
  дали щеше да ти е така забавно и да философстваш така бодро, ако умрелия ти беше близък?

 32. 32 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#30] от "mr. wonderworld.":

  Аз също съм давал многократно, до 40-годишнината си участвах във всички акции по кръводаряване. Сега не знам дали има такива, май има но няма много желаещи.
  Съгласен съм, че от този случай в Русе се прави някаква политическа пропаганда, сигурно е имало и преди заразявания от преливане на кръв, но не е давана гласност.

 33. 33 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  [quote#31:"ali_ibn_isa"] ако умрелия ти беше близък? [/quote]

  Аз не философствам, а посочвам строги факти, с които разрушавам дилетантщината. Има разлика!

  И второ- ти не разбра ли, че болният не е починал от малария?

  Има грешка в процедурата при кръвопреливане, а не а стандартите за изследване на дарителска кръв. Българските стандарти са като международните.

  Грешката в процедурите съвпада със смърт на болен ПО ДРУГИ ПРИЧИНИ- множество други заболявания.
  Това не прави грешката по- малка, но не е и повод за истерия, нито пък дилетанти да говорят за "мръсна" и " чиста" кръв по форумите!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 34. 34 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#29] от "ali_ibn_isa":
  когато държавата неглижира здравеопазването е най лошо ,защото ей така ,приливат ти една банка кръв ,която някой е проспал ,че е заразена с нещо си и загиваш ,това значи ,че трябва организация ,добра техника , пари за проверките за съответни зарази , заплати за да е мотивиран персонала ,а не да не прочете елементарно обяснение дадено му на ръка , така ,че много са факторите за лошото състояние на здравеопазването ,но най основния фактор е това ,че дефакто над 4 милиона българи не плащат нито лев от собствени доходи за здравно осигуряване ,те чакат държавата да им поеме техния разход ,тоест останалите данъкоплатци да платят хем собствените им данъци ,но и данъците на някой друг ,щото друг решил така , е такава система няма ,искаме западно ниво и социалистически вноски и накрая никой не е недоволен от това ,че не давал пари за да участва в солидарната система ,а е много недоволен от некачествено обслужване и от доктори ,дето не са мотивирани да му обърнат каквото и да е внимание .

 35. 35 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#33] от "mr. wonderworld.":

  Разбира се, че паниката и истерията са глупави състояния.
  Наясно съм, как се пишат епикризи и точно затова гледам скептично. НЯМА доктор, който би написал твърдения пряко уличаващи свой колега независимо от фактическото положение?
  Или не си съгласен?

 36. 36 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#33] от "mr. wonderworld.":

  в случая е ясно ,че пациента не може да почине от кръв заразена с малариен плазмодии ,въпреки заразата има инкубационен период и тази кръв не е била фактора убил пациента , а тежкото му състояние още преди преливането на кръв , пациентите просто раздуват нещата ,за да предизвикват внимание и прави впечатление ,че подобни обвинения вървят вече доста години при една група пациенти ,които имат неблагоприятно развитие при досег със здравната система ,които започват с обвинения и медиен шум ,а после се оказва ,че не винаги хората визирани в случая са нещо виновни за тежкото състояние на пациентите и евентуално неблагоприятен изход , затова доста хора се замислят при приемане на такива лица ,които са крайно запуснати , не са лекувани , за да не харчат , не са изпълнявали никакви предписания и после започват да обвиняват последния приел ги медицински екип ,че той е виновен за изхода им , на това трябва да се сложи край ,така както роднините сега излязоха и обвиниха по медиите русенската болница ,така сега ,русенската болница трябва да заведе многохиляден иск за нарушаване на доброто име на институцията ,защото там хората са вложили много труд и средства за спасяване на този човек , при все ,че неговите осигуровки са нулеви и не покриват изобщо средствата за лечението му и реанимацията му ,това е абсолютно сигурно ,защото преди години по същия начин точно същата болница бе оплюта от родилката пенсионерка на 63 години ,която роди 2 деца и едното почина ,за нея не беше вина ,че ражда на невъзможна възраст и хората в русенската болница изхарчиха над 250000 лв да и спасяват децата ,а та не пое нито един лев , ами плащаш си реалния разход и искаш насреща качество .

 37. 37 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#36] от "edin drug":

  Мислителю, чул ли си онова, за "не по-високо от обувките"?

 38. 38 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#25] от "mr. wonderworld.":

  А защо в списъка горе в статията пише "не се допускат хората със сърдечно-съдови заболявания", можеш ли да обясниш? Увредена клапа е точно сърдечно-съдово заболяване и тя им го е казала на лекарите. Както този е написал, че има малария, те може и да са го прочели даже.

 39. 39 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#36] от "edin drug":

  От лекари в Пирогов знам, че любимият лаф на близките е - ама той / тя като дойде ходеше сам, вие го уморихте. А иде реч примерно за жена на 90 години с толкова много заболявания, всяко едно от които може да сложи край на живота й, докарана в насипно състояние след като са я върнали от няколко болници преди това и минала през шокова зала, преди да бъде приета. За жената очевидно не са полагани грижи, но като стигне до болница и почине там, изведнъж много се опечаляват близките и почват да се жалват и до арменския поп, как видиш ли лекарите не успели да възкресят близката им.

 40. 40 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#38] от "lalleen":

  Хора със сърдечно- съдови заболявания НАИСТИНА не трябва да даряват кръв.
  Причината е проста- кръводаряването крие риск ЗА ТЯХ, а не за приемника, както се опитваш да обясниш ти, че "мръсната" кръв се смесвала с "чистата" и други подобни дилетантщини.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 41. 41 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#40] от "mr. wonderworld.":

  Е, на нея лекари така са й обяснили, какво точно прaви незатварящата се клапа

 42. 42 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 475 Неутрално

  А по времето на фамозната Мими Виткова,пак в Русе,пак при кръвопреливане, пак заразени и то със Спин. 104 души и всичко премина с мълчание,а тогавашната зам. министърка се появи в правителството на тройната коалиция. Има си определени традиции в това Русе...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 43. 43 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Ако има сериозна мотивация и предложения от съответните национални консултанти за заболяване, което започва да представлява реален риск за обществото, може да се обмисли" допълнително изследване на кръвта. - Ето, това е пример за повод за изследване на кръвта за дрги инфекциозни заболявания. А сериозната мотивация може да се нарече и готовност за реагиране. Както имаше случаи с ебола и тогава вдигнаха голям шум. Хората все повече пътуват, а ние чакаме вестниците да ни натикат лайняните си страници под носа, за да станем и ние като другите европейски държави.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#23:"rycher"]В болницата в Русе един мой човек беше заразен с Хепатит Б, миналия месец, пак от преливане на кръв... [/quote]
  Ми нормално, щото отвън на портала (гарантирам, че се навъртат около всяка болница, дето има нужда да се прелива кръв по спешност) има професионални кръводарители, а те за хонорара ще пишат в документите че са здрави и чисти като изворна вода...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах