Какво е идиопатична белодробна фиброза и защо да спрем цигарите незабавно

Архив от протест срещу опита за отмяна на забраната за пушене на обществени места, дек. 2012 г.

© Красимир Юскеселиев

Архив от протест срещу опита за отмяна на забраната за пушене на обществени места, дек. 2012 г.Сещате ли се как понякога, когато се порежете или изгорите, раната не заздравява правилно и вместо с нормална кожа се покрива с гладка тъкан, която остава завинаги като белег? Тази тъкан няма същите функции като здравите епидермалани клетки - тя не диша и не е полезна с нищо. Точно това се случва при идиопатичната белодробна фиброза, само че вътре в белия дроб - наранената тъкан се замества от нефункционални клетки, които значително намаляват капацитета на органа и възможността за дишане. Фаталният край за човека, болен от ИБФ, е неизбежен в близките 3 до 5 години.


За идиопатичната белодробна фиброза говори проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни заболявания на ВМА и национален консултант на България по пневмология и фтизиатрия, по време на журналистически семинар миналия уикенд.


Тежката болест възниква най-често при дългогодишни пушачи и се проявява обикновено при хора между 65 и 79 години, макар че рискът се увеличава още на 40 години. По-често се наблюдава при мъжете, но според проф. Костов това е само защото до неотдавна броят на жените пушачи е бил по-малък. Предвид че делът на пушачите от двата пола се изравнява обаче, както и това, че белите дробове на жените по принцип са по-уязвими, може да се очаква увеличение на заболеваемостта и сред тях, казва той.
Тютюнопушенето, както и прекарването на тежки белодробни инфекции са травмите, които могат да наранят вътрешната тъкан на органа и да предизвикат грешното задушаващо заздравяване, наречено идиопатична фиброза.


Между 80 и 110 хиляди души страдат от ИБФ в Европа. И като се казва "страдат" се има предвид истинско страдание, подчертава професорът по белодробни болести. Последните месеци на тези хора са като да живеят в аквариум, борещи се за всяка глътка въздух, защото заболяването прави белите дробове прогресивно нефункционални, пояснява той.


Не е успокояващо и, че белодробната фиброза се води рядко заболяване, защото всъщност диагностицирането й е много трудно и често пъти остава скрита до смъртта, която идва бързо. В момента в България има около 50 известни случая на хора с ИБФ, но според проф. Костов са много повече.


Проф. д-р Коста Костов

© Дневник

Проф. д-р Коста Костов

Началото е незабележимо. Усеща се, когато изведнъж става трудно изкачването и на един етаж стълби. Най-отчетливите ранни симптоми са новопоявил се прогресивен задух при усилие и суха кашлица. Повечето болни са със симптоми между една и две години преди да отидат да получат точната диагноза. В по-напреднало развитие на болестта може да има също и загуба на тегло, повишена температура, умора, миалгии и артралгии.


Масово лекарите в България бъркат симптомите на ИБФ например с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е много по-често срещана сред населението. Лечението за двете обаче не е еднакво и грешната диагноза само ускорява настъпването на фаталния край. Докато стигнат до опитен специалист, шансовете на пациентите намаляват още повече и по тази причина е голяма рядкост да доживеят 3 години след диагнозата, поне в опита на Костов. Най-важните диагностични тестове се извършват само в университетските болници и все още няма държавен стандарт за диагноза и лечение на ИБФ, пояснява той.


"С дихателна недостатъчност и рак на белия дроб може да се живее и много повече, но при тази болест – не. Затова се счита за една от най-тежките и нелечими болести. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-голям шанс има за удължаване на преживяемостта, но не и за излекуване", коментира професорът. По-големи шансове дава ново лекарство, което сменя парадигмата на лечение на болестта. Ако досега терапията е опитвала да се бори със самото възпаление, иновативните медикаменти се насочват към увредената тъкан, за да я оздравят и да я направят дишаща отново. Лечението обаче е все още много скъпо и недостъпно, както и много ново, за да има категорични резултати от него.


В България пушачите са повече, отколкото в другите европейски страни, затова броят на застрашените от тази ужасна болест у нас е по-голям, напомня проф. Коста Костов. Той е категоричен, че няма оправдание за пушенето, нито някаква "здравословна доза", когато става въпрос за тютюн. Препоръчва пушачите да оставят вредния си навик веднага. Добрата новина е, че за да се развият сериозните болести на белия дроб като ИБФ, са необходими 20-30 и повече години редовно пушене, така че за много хора не е късно да се предпазят, ако спрат още днес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK