Какво е идиопатична белодробна фиброза и защо да спрем цигарите незабавно

Архив от протест срещу опита за отмяна на забраната за пушене на обществени места, дек. 2012 г.

© Красимир Юскеселиев

Архив от протест срещу опита за отмяна на забраната за пушене на обществени места, дек. 2012 г.Сещате ли се как понякога, когато се порежете или изгорите, раната не заздравява правилно и вместо с нормална кожа се покрива с гладка тъкан, която остава завинаги като белег? Тази тъкан няма същите функции като здравите епидермалани клетки - тя не диша и не е полезна с нищо. Точно това се случва при идиопатичната белодробна фиброза, само че вътре в белия дроб - наранената тъкан се замества от нефункционални клетки, които значително намаляват капацитета на органа и възможността за дишане. Фаталният край за човека, болен от ИБФ, е неизбежен в близките 3 до 5 години.


За идиопатичната белодробна фиброза говори проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни заболявания на ВМА и национален консултант на България по пневмология и фтизиатрия, по време на журналистически семинар миналия уикенд.


Тежката болест възниква най-често при дългогодишни пушачи и се проявява обикновено при хора между 65 и 79 години, макар че рискът се увеличава още на 40 години. По-често се наблюдава при мъжете, но според проф. Костов това е само защото до неотдавна броят на жените пушачи е бил по-малък. Предвид че делът на пушачите от двата пола се изравнява обаче, както и това, че белите дробове на жените по принцип са по-уязвими, може да се очаква увеличение на заболеваемостта и сред тях, казва той.
Тютюнопушенето, както и прекарването на тежки белодробни инфекции са травмите, които могат да наранят вътрешната тъкан на органа и да предизвикат грешното задушаващо заздравяване, наречено идиопатична фиброза.


Между 80 и 110 хиляди души страдат от ИБФ в Европа. И като се казва "страдат" се има предвид истинско страдание, подчертава професорът по белодробни болести. Последните месеци на тези хора са като да живеят в аквариум, борещи се за всяка глътка въздух, защото заболяването прави белите дробове прогресивно нефункционални, пояснява той.


Не е успокояващо и, че белодробната фиброза се води рядко заболяване, защото всъщност диагностицирането й е много трудно и често пъти остава скрита до смъртта, която идва бързо. В момента в България има около 50 известни случая на хора с ИБФ, но според проф. Костов са много повече.


Проф. д-р Коста Костов

© Дневник

Проф. д-р Коста Костов

Началото е незабележимо. Усеща се, когато изведнъж става трудно изкачването и на един етаж стълби. Най-отчетливите ранни симптоми са новопоявил се прогресивен задух при усилие и суха кашлица. Повечето болни са със симптоми между една и две години преди да отидат да получат точната диагноза. В по-напреднало развитие на болестта може да има също и загуба на тегло, повишена температура, умора, миалгии и артралгии.


Масово лекарите в България бъркат симптомите на ИБФ например с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е много по-често срещана сред населението. Лечението за двете обаче не е еднакво и грешната диагноза само ускорява настъпването на фаталния край. Докато стигнат до опитен специалист, шансовете на пациентите намаляват още повече и по тази причина е голяма рядкост да доживеят 3 години след диагнозата, поне в опита на Костов. Най-важните диагностични тестове се извършват само в университетските болници и все още няма държавен стандарт за диагноза и лечение на ИБФ, пояснява той.


"С дихателна недостатъчност и рак на белия дроб може да се живее и много повече, но при тази болест – не. Затова се счита за една от най-тежките и нелечими болести. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-голям шанс има за удължаване на преживяемостта, но не и за излекуване", коментира професорът. По-големи шансове дава ново лекарство, което сменя парадигмата на лечение на болестта. Ако досега терапията е опитвала да се бори със самото възпаление, иновативните медикаменти се насочват към увредената тъкан, за да я оздравят и да я направят дишаща отново. Лечението обаче е все още много скъпо и недостъпно, както и много ново, за да има категорични резултати от него.


В България пушачите са повече, отколкото в другите европейски страни, затова броят на застрашените от тази ужасна болест у нас е по-голям, напомня проф. Коста Костов. Той е категоричен, че няма оправдание за пушенето, нито някаква "здравословна доза", когато става въпрос за тютюн. Препоръчва пушачите да оставят вредния си навик веднага. Добрата новина е, че за да се развият сериозните болести на белия дроб като ИБФ, са необходими 20-30 и повече години редовно пушене, така че за много хора не е късно да се предпазят, ако спрат още днес.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално
 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Знае се,че тютюнопушенето е вредно и много хора го неглижират и аз съм един от тях за съжаление.Но не по-малко опасен фактор е и замърсяването на въздуха в големите градове и то е също очевидно.

 3. 3 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  Да дам един добър пример със... себе си...
  Пафках от 16-17 годишен до тази пролет, когато просто... Спрях.
  На 43 години съм.
  Факт е, че никога не съм чувствал зависимост от цигарите, често съм ги спирал или намалявал много за по седмица и повече. Факт е, че не съм се смятал никога за истински пушач, а по-скоро пушех за развлечение, от нямане какво да правя, особено уикендите и по купони и излизания с приятели.
  И все пак съм доста доволен от това развитие.
  Около два месеца след като спрях, осезателно и съвсем обективно се подобриха и възможностите ми да катеря стълби до високи етажи, съня... Смрадта я няма. Пари не давам за цигари... Е - минах на пури, уикенда, но пак давам по-малко отпреди...
  силно препоръчвам спирането на цигари.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 4. 4 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Интересно ми е колко пари влизат в хазната от акцизи.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 5. 5 Профил на wqweto
  wqweto
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#3] от "pariah":

  Давам ти максимум 9 месеца да ги пропушиш отново. Самият факт че си минал на пури. . .

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#5] от "wqweto":
  Няма как да стане.
  Просто не ми пука, не мисля за цигари, като пушат около мен не ми се припушва...
  Никога не съм бил серозен пушач, както вече писах - за мен нищо не значи истерията цигара сутрин с кафе, слизане до пушилнята през половин час когато си на работа и т.н.
  Пурите са благородна работа, кеф, табиетлийски с уиски, без да бързаш, една на ден, когато имаш достатъчно време...
  Нищо общо.
  А и пуша пури също от малък, просто не го бях привърнал в навик а се награждавах отвреме-навреме с тях.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Със сигурност написаното в статията е истина. А ако пушиш от контрабандния боклук, направо си напиши некролога.

 8. 8 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Оффф много ме притесни тази статия, шъ ида да пална една цигарка да ми мине.

 9. 9 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#6] от "pariah":

  За пурите си прав! Аз започнах с пури на 15 г. (по стечение на обстоятелствата - бяха вкъщи). На 20 минах на лула и до сега (35 години вече) не съм спирал. Наскоро си счупих ръка и се наложи операция и пълен преглед. Нито един доктор не повярва, че пуша вече 40 г.! Тютюнът в цигарите е отпадък пълен с вредни добавки, хартия, лепила, филтри - да не говоря!

  В едно съм убеден - цигарите са страшно вредни, но тютюнът не!

 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  До коментар [#9] от "emilm13":

  Мда, така е.
  Единствения проблем е увеличването на риска от карциноми на устната кухина, но да се надяваме, че не прекаляваме с кефа.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#6] от "pariah":

  Мини на лула или наргила, още по-конфортно ще е, преди да гушнеш...букетите.
  Познавам много народ като теб, които вече нямат възможност за тези изключителни наслади!

 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#8] от "kaka_simitli":

  Пални две една след друга и направо си топ!

 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 926 Неутрално

  [quote#4:"Long One"]Интересно ми е колко пари влизат в хазната от акцизи.[/quote]
  Приходи от акциз за тютюневи изделия 2 082.0 млн. лв за 2015 г източник Агенция митници

 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#10] от "pariah":

  Преди това ше падат зъби и венци, кървища и плюене на миязми, както и части от дроба са неминуеми.
  После, вече спираш наистина, щото няма на къде повече...

 15. 15 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "pariah":

  Когато прекаляваш вече не е кеф, а ежедневие (като с цигарите). Началото на 90-те изчезнаха и пурите и тютюна, та за един месец опитах с цигари. За да постигна ефекта на една лула, пуших кутия и половина. На втората седмица щях да си изкашля белия дроб и спрях. Почти три години не пуших, докато не си намерих тютюн.

 16. 16 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#13] от "slonsco":

  Филип-Морис е обещал на МНЗ най-модерния белодробен скенер и обзавеждане клиника за ранно диагнозиране на преференция.

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Смърт от друга болест, не е така ужасяващо мъчителна от тази, която не ти дава възможност да дишнеш още един път, а се оцъкляш като риба на сухо!
  Няма да се размине на никой, който се е заклел!

 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Така е, почваш когато си над 65 и имаш едно 30 години за кеф!

 19. 19 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 271 Неутрално

  [quote#12:"convince"]Пални две една след друга и [/quote]
  Чак пък толкоз ли да съм се разстроил! Добре щъ послушам.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Архив от протест срещу опита за отмяна на забраната за пушене на обществени места, дек. 2012 г.
  _________________
  Цигарите даже са извън топ 10 на замърсителите на градската среда!За 20 години въздуха на София стана по-мръсен от всякога е Мафински и Баце сериозно увредиха въздуха на София и много хора се умориха и то при положение ,че на Кремиковци отдавна спряха комините и вече въглища за отопление никъде не разтоварват пред къщите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 271 Неутрално

  [quote#14:"convince"]Преди това ше падат зъби и венци, кървища и плюене[/quote]
  Като речи кървища се сетих, че и кракът ми се цепна(доло на стъпалото между пръстите) от тия цигари е на, снимали са го върху една кутия цигари 'ко не верваш.
  Нероденото ми дете и него тютюнопушенето го уби, много пушеше горкото. Ама ми прави впечатление, че по снимките на цигарите умрелите са все мъже, жените явно не умират, още по-малко пък от тютюнопушене.

 22. 22 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 271 Неутрално

  [quote#17:"convince"]Смърт от друга болест, не е така ужасяващо мъчителна от тази[/quote]
  Ракът например във всичките му разновидности си е смърт наслада просто викаш. Малко спират да ти действат морфина и всичките обезболяващи и умираш в страшна агония затова, и в някои страни разрешиха ефтаназията за неизлечимо раково болни в напреднал стадий. Ма ти си вярвай, че ако не пушиш нема да умреш, дай боже да не е в мъки, но това, че не пушиш не може да ти го гарантира.

 23. 23 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1135 Весело

  До коментар [#14] от "convince":
  До коментар [#11] от "convince":

  [quote#11:"convince"]преди да гушнеш...букетите.
  Познавам много народ като теб, които вече нямат възможност за тези изключителни наслади![/quote]
  Благодаря за пожеланията - да ви се връща...
  Много зъл народ се е навъдил бе...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#23] от "pariah":

  Сички ше мрем, ама като пушачи, ше знаем защо, другите се чудят от де са прифанали нещо...

 25. 25 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Сутрин излизам обикалям цял ден на края на деня си издухвам носа и все едно съм торба на прахосмукачка ?!?!?

  Иначе животът убива

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#22] от "kaka_simitli":

  Остай ги тия, обезболяващи за дишане няма или дишаш или не, щото глътлата намалява не изведнъж а лека полека, се едно някои садист те ликвидира нарочно, ама си знаеш, че си ти самия.
  И това не ти дава надежда, а само се проклинаш и у неродените ти, че и у родените...

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#25] от "mititu":

  А па ако си и на велосипеда, щото ся е модерно да въртиш педали между коли и камиони.
  щи трябат вакуум помпи да изкараш черното из от вътре, че и из отзад.

 28. 28 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Да ако пушиш ще умреш, а ако не
  пушиш пак ще умреш но здрав !!!

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#24:"convince"]Сички ше мрем, ама като пушачи, ше знаем защо, другите се чудят от де са прифанали нещо... [/quote]
  От цигарите се мре по особено жисток начин, за това трябва потърпевшите да ги избавят от мъките с марихуана без филтър!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Имах един, който палеше веднага, щом почваше да работи, а щом почиваше гасеше фаса.
  Ем копаше с лопата и кирка!

 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Единственото спасение е, да ги почнеш преди 70-те!

 32. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 926 Неутрално

  [quote#17:"convince"]Смърт от друга болест, не е така ужасяващо мъчителна от тази, която не ти дава възможност да дишнеш още един път, а се оцъкляш като риба на сухо!
  Няма да се размине на никой, който се е заклел![/quote]
  Болни са между 80 и 110 хиляди души страдат от ИБФ в Европа.Не става ясно дали в Европейския съюз или цяла Европа но става дума за минимум 508 191 116 човека,т.е един на 4500 човека.Нито един казваш

 33. 33 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 271 Неутрално

  [quote#28:"valtoro"]Да ако пушиш ще умреш, а ако не
  пушиш пак ще умреш но здрав !!![/quote]
  Тцъ, не е така! Ако пушиш има вероятност да умреш болен, ако не пушиш има вероятност да умреш здрав.

 34. 34 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#33] от "kaka_simitli":

  Вероятността да умреш и в двата случая е точно 100%

 35. 35 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Никъде извън България няма такива кашлящи хора по градския транспорт - с хрипове и храчки.
  Познавам един човек, който беше верижен пушач, лежа няколко пъти в белодробно отделение, завеждащ беше негов приятел, накаря се уплаши и престана да пуши.

 36. 36 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#1:"hodounski"]
  За мен е късно [/quote]
  По-добре късно, отколкото никога.

 37. 37 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#34] от "slonsco":

  Факт! Както и да го живееш живота той винаги завършва със смъртоносен изход. Просто напоследък ми писна някакви които не пушат да ми нареждат и аз да не пуша, други не искали да ядат ГМО и искат забрана и аз да го ям, трети не искали да купуват безалкохолни напитки със захар и искат да ми сложат акциз на безалкохолните със захар, тоест да глобяват мен за това, че те не искали нещо си, пети не искали децата им да ядат чипс и искат да забранят и на моето да яде! До преди 30-тина години имаше талибани само в Афганистан, сега се навъдиха всякакви видове талибани и във всяка страна. Като не искате да пушите-не пушете, като не искате да ядете ГМО храни-не яжте, като не искате захар-не я консумирайте, като не искате да ядете чипс-не яжте и т.н. Омръзна ми някакви талибани говорещи като последна инстанция да ми нареждат да не правя нещо си защото те не искали да го правят.

 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#37] от "kaka_simitli":
  Пуши си колкото си искаш.Само бъди така добра да не го правиш пред хора, които не пушат.Никой не е длъжен да ти диша отровите от цигарите.

 39. 39 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1318 Любопитно

  Абе по-добре си е без цигари. Вкус, нос, дишане, сън, изобщо абсолютен здравен статус - пушачите боледуват доста по-често от остри респираторни заболявания от непушачите.
  Аз съм пушила, не много сериозно, отказвала, и т.н. ама като активен спортист мога да кажа колко ми издържа организма като пуша и колко като не пуша. Ако пафкам по 4-5 цигари на ден от най-леките за около 2 седмици издръжливостта ми на тичане в гората е макс 7 км докато ми станат оловни краката, докато ако не пуша е 12-14 км без почивка.
  Та вече почти всички не пушат тъй, че ще е добре човек да се отърве от тази наркомания.

  Жената е покана за щастие
 40. 40 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Леко е цинично, но може би непушачите трябва да се радват на пушачите, защото:
  1. Те доброволно стават по-неконкурентноспособни, тъй като парите за цигари са значително перо от спестяванията им (за България).
  2. Голяма част от тези средства са за акцизи, а оттам (би трябвало да) се финансират неща, които ще са достояние на всички (включително и на тези, които изобщо не са луди да се тровят).
  3. Когато се споминат, ще освободят повече пространство и възможности за останалите, които не пушат.

  Въпрос на избор...

 41. 41 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#39] от "bgpainter":

  Усещането за здрав и чист бял дроб е великолепно и ако пушачите си го припомнят, всички ще откажат цигарите.

  Нужно е да издържат без цигари само един месец. Няма да познаят себе си!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#2] от "Cara Mia":

  Браво, много проницателно! А сега да видим кое от двете можеш ТИ да промениш?

 43. 43 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#40] от "naskotop":

  Ах, каква саможертва от страна на горките пушачи!

 44. 44 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#41:"mr.lottalove."]Нужно е да издържат без цигари само един месец.[/quote]
  Нужно е, но е трудно, борбата с навика изобщо не е лесна. Спираш кафето, да не те изкушава, защото години наред в съзнанието ти то е вървяло с цигара. Седнеш срещу телевизора не знаеш какво да си правиш ръцете, гризеш солети примерно, за да са заети. Ходиш цял ден като опушена пчела, отвътре нещо ти липсва, при всяко неистово желание да запалиш похапваш това онова, за да си отвлечеш мисълта от цигарата, с каквото и да се тъпчеш по цял ден обаче усещаш, че не е е това, което искаш. Ако покрай теб има и някой, който пуши целта става почти непосилна.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 45. 45 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#44] от "bee":

  Може би трябва да намериш някакво ново занимание, което да ти е толкова интересно, че да те отвлича от цигарите.
  Най- добре някакъв нов спорт, ще засили приятното усещане , че хем не пушиш, хем се чувстваш здрав, а с времето се тренираш и задобряваш все повече , формата ти се подобрява, увеличаваш натоварването и това ти харесва все повече, така че да си кажеш:"Да не съм луд пак да почвам да пуша, мааму!"

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#44] от "bee":
  Ако ти кажат, че или ги отказваш , или до седмица умираш, ще ги откажеш на момента.Гарантирам ти го.Както на теб , така и на 99 процента от пушачите. Но вредният ефект на цигарите не е моментален и всеки си вика:"Какво пък толкова, ще си пуша и ако закъсам със здравето ,веднага ги отказвам".Само дето понякога отказването е твърде закъсняло.

 47. 47 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#45] от "mr.lottalove.":

  Да, прав си, може би едно ново занимание би било достатъчно разсейващо, но докато го няма е трудно. При мен лично спорта не мисля, че ще свърши работа, защото аз самата не съм спортна натура и никога не съм била, но нещо ново и различно в ежедневието наистина би могло да отвлича вниманието.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 48. 48 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 702 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=wEfxyiFCqUo Поздрав за колегите - пушачи

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 49. 49 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#46] от "mushashi":

  Бе не знам.
  Познавам хора, прекарали инфаркт и инсулт и пак пушат.
  Страхът за собствения живот е мощен мотиватор наистина.
  Но не винаги.

  Мисля че трябва да има позитивен стимул за отказване на цигарите.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 50. 50 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#46] от "mushashi":

  Така е, вредният ефект не е моментален и човек отлага спирането. Аз например даже и не кашля сутрин, никога не съм кашлила. С онази тежка задушаваща кашлица, която може да се чуе от много дългогодишни пушачи, макар и аз да не пуша от скоро. Радвам се поне, че ги намалих значително, в сравнение с преди.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 51. 51 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#46] от "mushashi":


  [quote#46:"mushashi"]Ако ти кажат, че или ги отказваш , или до седмица умираш, ще ги откажеш на момента[/quote]

  Свидетел съм точно на такава случка. Жена, която е пушила 45 години беше диагностицирана с доброкачествен тумор на мозъка.
  След операцията, доцента й казал в прав текст да спре цигарите или да се сърди на себе си.
  Ами ..., отказа ги и вече 7 години си пие кафето без цигара

 52. 52 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#49:"mr.lottalove."]Страхът за собствения живот е мощен мотиватор наистина. [/quote]

  страхът за собствения живот е по-слаб от идиоцията.

 53. 53 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#51] от "tonitod":

  Индивидуално е!
  Едим приятел отказа цигарите, понеже , докато си пафкал сладко в офиса, влязъл клиент, който не само го изгледал с отвращение, но и излязъл с думите:"Когато загасите цигарата, тогава ще вляза в офиса ви!"
  Приятелят се почувствал толкова зле, че заряза цигарите веднага!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#49:"mr.lottalove."]Бе не знам.
  Познавам хора, прекарали инфаркт и инсулт и пак пушат.
  Страхът за собствения живот е мощен мотиватор наистина.
  Но не винаги. [/quote]
  Пушат,защото знаят,че следващата цигара няма да е последното нещо в живота им.Пак си викат:"Какво толкова -една цигара".Познавах няколко пушачи,заболели от рак.Нито един не запали цигара,след като бе диагностициран.

 55. 55 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  [quote#51:"tonitod"]Ами ..., отказа ги и вече 7 години си пие кафето без цигара[/quote]

  Винаги съм се чудел това за кафето с цигара пушачешки мит ли е или се дължи на някаква действителна симбиоза между кофеина и никотина?

  Би трябвало да няма физическа зависимост, от биохимична гледна точка кофеинът и никотинът имат различни рецептори, ама казва ли ти някой?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 56. 56 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#53] от "mr.lottalove.":


  [quote#53:"mr.lottalove."]Индивидуално е! [/quote]

  Убедена съм, че е така. Още повече, че баща ми, майка ми и съпругът ми спряха да пушат - всеки по различна причина.
  Аз никога не съм пушила. Една от добри страни на спорта

 57. 57 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#51:"tonitod"]Свидетел съм точно на такава случка. Жена, която е пушила 45 години беше диагностицирана с доброкачествен тумор на мозъка.
  След операцията, доцента й казал в прав текст да спре цигарите или да се сърди на себе си.
  Ами ..., отказа ги и вече 7 години си пие кафето без цигара[/quote]
  Точно това и аз имам предвид.Когато зависят здравето и живота му,човек може да откаже абсолютно всичко.Говоря от личен опит-имам хроничен панкреатит,като панкреаса може да се възпали по всяко време ако ям мазна храна и пия алкохол.А една панкреатична криза може и да е последната в живота ми.Така че съм отказал абсолютно всякакъв алкохол дори и в най-минимални количества както и пържоли,принцеси,кюфтета,пасти,торти,сирене,пици,банички.Всичкото ядене,което е вкусно съм го отказал.За която и вкусна храна да се сетиш ,аз не мога да я ям.
  Така че тия дето разправят,че било трудно да откажат цигарите, просто лъжат.

 58. 58 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#55] от "mr.lottalove.":


  [quote#55:"mr.lottalove."]Винаги съм се чудел това за кафето с цигара пушачешки мит ли е или се дължи на някаква действителна симбиоза между кофеина и никотина?
  [/quote]

  Според мен е въпрос на навик, макар че и навика си има своето физиологично, а от там и биохимично обяснение /предполагам/.

 59. 59 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#41:"mr.lottalove."]Нужно е да издържат без цигари само един месец. Няма да познаят себе си! [/quote]
  така е когато спрях да пуша, преди 7 години, след около месец разликата беше очевадна, а пушех много много сериозно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 60. 60 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#55:"mr.lottalove."]Би трябвало да няма физическа зависимост, от биохимична гледна точка кофеинът и никотинът имат различни рецептори, ама казва ли ти някой? [/quote]
  дори и да няма биохимична зависимост със сигурност условния рефлекс действа

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 61. 61 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#57] от "mushashi":


  [quote#57:"mushashi"]Така че тия дето разправят,че било трудно да откажат цигарите, просто лъжат.[/quote]

  Или просто нямат необходимата воля и мотивация.

 62. 62 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#55:"mr.lottalove."]Винаги съм се чудел това за кафето с цигара пушачешки мит ли е[/quote]
  По-скоро е някаква психологическа взаимосвързаност. Както ракия със салата. Можеш да хапваш салата и без ракия, нали? Както и ракията може да се пие без мезе / е, този вариант не е много ОК, но има и такива хора /. Така е с кафето и цигарата. Случвало ми се е да пия кафе и без цигара, както и не всяка цигара през деня пуша задължително с кафе / и слава богу, че ако трябва да изпия 9-10 кафета на ден не знам как ще се чувствам /, така че зависимостта в смисъл едното да не може без другото не е на физиологично ниво.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 63. 63 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  [quote#57:"mushashi"].Всичкото ядене,което е вкусно съм го отказал.[/quote]

  Сигурно не ти е лесно, но се пак да не забравяме, че зависимост към храна няма, а към никотина има зависимост и то много тежка.
  Дори се твърди, че зависимостта към никотина е една от най- тежките, по- тежка, отколкото към марихуаната , да речем. Или към алкохола.
  Говоря за физиологична зависимост- рецептори, които си искат дозата.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 64. 64 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1619 Весело

  До коментар [#41] от "mr.lottalove.":


  [quote#41:"mr.lottalove."]Нужно е да издържат без цигари само един месец. Няма да познаят себе си![/quote]
  Глупости...преди десет години бях ги спрял и не пуших 3г...не се и мъча повече...ще си мра като парен локомотив...а иначе почнах да ги гълтам от седми клас, преди това пушех само за да правя колелца...дядо ми умря на 90г. с цигара в устата, а баща ми на 84 без да е лапвал цигара...

 65. 65 Профил на Attractiveness
  Attractiveness
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Неубедителна статия. Не бих ги спрял. Прадядо ми пушеше поне по три пакета на ден, почина си здрав, Бог да го прости, на 93 г. Цигарите са здраве!

 66. 66 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Отказах се от цигарите преди 20 години, а бях доста стабилен пушач. Това е едно от нещата в живота ми с което се гордея, съответно едно от най-глупавите неща са годините като активен пушач. Легенда е, че отказването е много трудно.Това е позиция на слабоволеви хора, както и глупостите, че всички ще умрем,а непушачите ще умрат здрави. Просто трябва наистина да искаш да се откажеш, а не да шикалкавиш сам пред себе си. Казваш край и спираш. Ако има никотинова зависимост, то тя трае десетина дена. По-трудно е с психологическата зависимост, двигателните навици, но и тя минава за 2-3 месеца. И много важно е никакви полумерки като намаляване, заместване с пури, лули или други глупости. Добре е да си измислите някава цел. За мен беше: Искам да живея дълго и добре, което по никакъв начин не се свързва с пушенето. И един икономически стимул. Един среден пушач харчи около 1500 лева на година. Осемдневна почивка на Канарските острови ми излезе около 1400. А следващите години ме чакат Малдивите, Доминика, Тайланд и т.н. Струва си да не се пуши!

 67. 67 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#63] от "mr.lottalove.":

  Никаква зависимост няма, а просто негативните последици не настъпват веднага.Ако знаят, че една цигара ще ги вкара в болница или гроба, ще ги спрат на момента.Гарантирам ти го.

 68. 68 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Всеки може да откаже цигарите, ако има мотивация.
  Всичко опира до възможността и желанието човек да се мотивира.
  Което пък опира до житейската философия на човек.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 69. 69 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1318 Любопитно

  До коментар [#63] от "mr.lottalove.":

  Оооо, зависимост към храната има, има... и то каква.
  Ако нямаше нямаше толкова много народ да е с наднормено тегло.
  Всеки човек страдащ от някаква зависимост има някаква генетична предопределеност унаследена от родителите - родител алкохолик примерно.

  Дисциплината е правенето на това което не му се иска на човек, за да постигне това което му се иска.

  Аз се борих с наднормено тегло, с цигари, с разюзданост, с това да довършвам нещата... и с какво ли още не. Само с алкохол и наркотици не съм се борила. Да останеш на 100% си е подвиг.
  Колко зор видях докато се науча да не вечерям, колко зор видях да се науча да отделям по 1 час на ден за учене, колко зор видях, за да си налягам задника, за да работя в посоката в която ще има резултат, колко зор видях, за да се откажа от един живот, за да започна друг. Цигарите са нищо в сравнение със смирението, да знаеш.

  Жената е покана за щастие
 70. 70 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  [quote#69:"bgpainter"]Цигарите са нищо в сравнение със смирението, да знаеш.[/quote]

  Страхотна мисъл! Ще я запомня!

  Наистина ти желая успех!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 71. 71 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До #40 - Пушачите боледуват по-често и се инвалидизират по-рано ! С това те натоварват здравната каса повече от непушачите (статистически). Аз съм привърженик на идеята да се раздели здравната каса на две - отделно за пушачи и за непушачи !Има начин да се следи дали един заявен непушач мами системата !

 72. 72 Профил на victoria desmond
  victoria desmond
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре, коментарът е по-лесен за всички участници, но е по-скоро част от историята. Je m'appelle Виктория Десмонд, Франция. Арис 4 и де mariage avec mon mari, il m'a quitté pour une autre femme, ce qui m'a provoquée dans la frustration. За да се свържете с мен, трябва да направите това, за да го направите. un problème similaire. За съжаление, това не е така. J'ai contacté le médecin ([email protected]). В допълнение към това, можете да разберете какви са моите обичаи, 48 пъти повече, а след това можете да се насладите. Je ne peux pas arrêter de donner grâce à JAJA. Контрактът на големите лагери е в състояние да улесни вземането на решения, които са в състояние да гарантират дълготрайност на решенията и т.н.

 73. 73 Профил на victoria desmond
  victoria desmond
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре, коментарът е по-лесен за всички участници, но е по-скоро част от историята. Je m'appelle Виктория Десмонд, Франция. Арис 4 и де mariage avec mon mari, il m'a quitté pour une autre femme, ce qui m'a provoquée dans la frustration. За да се свържете с мен, трябва да направите това, за да го направите. un problème similaire. За съжаление, това не е така. J'ai contacté le médecin ([email protected]). В допълнение към това, можете да разберете какви са моите обичаи, 48 пъти повече, а след това можете да се насладите. Je ne peux pas arrêter de donner grâce à JAJA. Контрактът на големите лагери е в състояние да улесни вземането на решения, които са в състояние да гарантират дълготрайност на решенията и т.н.
  (1) rupture et amour
  (2) рамене на волана ex ou l'amour perdu
  (3) развод за развод
  (4)
  (5) grossesse et grossesse
  (6) Собствено длъжност
  (7) Enlevez la maladie de votre corps
  (8) vous voulez que les femmes / hommes courent après vous
  (9) numéros gagnants de loterie
  (10) vous voulez être riche et célèbre
  (11) Vous voulez être promu dans votre бюро. etc.Contactez ce grand homme чрез: [email protected]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK