Първа градска болница в София закрива отделението си по урология, версиите за причините се разминават

Д-р Стоян Георгиев, завеждащ отделението по урология в Първа МБАЛ София

© www.1mbal.com

Д-р Стоян Георгиев, завеждащ отделението по урология в Първа МБАЛ СофияСтоличната Първа градска болница прекратява дейността на отделението си по урология от утре, научи "Дневник". Обяснението за причините и обстоятелствата около това решение на завеждащия отделението д-р Стоян Георгиев и на директора на болницата доц. д-р Цветомир Димитров обаче се разминават.


Завеждащият на отделението по урология д-р Стоян Георгиев раказа, че е бил извикан пред борда на директорите на болницата във вторник след операция на пациент, за да му бъде съобщено, че е уволнен и че отделението се закрива в четвъртък. Били му връчени два документа - първо лист, подобен предизвестие, и веднага след това - такъв за прекратяване на трудовия му договор в срок от два дни.


По думите на Георгиев в отделението обаче има трима току що оперирани пациенти, които няма как да бъдат изписани до утре.
"Всичко това се случва, защото през последните години има огромно текучество в общинските болници и всички грамотни доктори отидоха в частните. Хирурзите в урологията се стремят да отидат там където ще ги оценят. В общинските болници заплатите са не повече от 600-700 лв. за млад лекар, моята като завеждащ е 800 лв., а работя от 35 години", казва Георгиев. "Частното здравеопазване първо взе пациентите, след това лекарите и сега ще фалират болниците, а държавата, в лицето на Общинския съвет е много лош стопанин", допълни той.


И понеже много от колегите му са напуснали, за да отидат в частни болници, е намаляла работата и капацитета на отделението. Но вместо да се вземат мерки, да се вдигнат заплатите и да се привлекат нови лекари, предвид че в оборудването на отделението през последните години са инвестирани няколко стотин хиляди лева, според Георгиев ръководството на болницата умишлено оставило нещата така, че да се стигне до закриването му.


По думите на Георгиев директорът и бордът дори не се поинтересували от възможностите за решение на проблема, които завеждащият бил готов да предложи - например отделението да премине от второ на по-ниското първо ниво на компетентност и да се намали капацитета му. В момента в уролоията на Първа градска има 20 болнични легла. Той, заедно с двамата му специализанти и дежурните лекари в болницата безпроблемно можели да продължат грижата за пациентите, ако те са по-малко, убеден е Георгиев.


Днес урологът е потърсил подкрепа от Българския лекарски съюз и от Софийската лекарска колегия, но е останал без отговор от тях. Според него решението на борда на директорите е неправомерно, защото като общинска болница то трябвало да бъде взето от Столичния общински съвет, но такова решение на Общинския съвет няма.


От пресцентъра на общината обясниха, че е имало работна група за оценка на състоянието на общинските болници, ръководена от председателя на комисията по здравеопазване на Общинския съвет, която е била запозната и с проблемите в урологията на Първа градска. От там коментираха, че отделението се закрива, защото в него на практика няма лекари, след като почти всички са напуснали. "Като шеф на отделение, защо Георгиев не ги е задържал", попита говорителя на общината риторично и обясни, че в останалите отделения на Първа градска болница няма такъв проблем.


Доц. д-р Цветомир Димитров, изпълнителен директор на Първа МБАЛ София

© www.1mbal.com

Доц. д-р Цветомир Димитров, изпълнителен директор на Първа МБАЛ София


Директорът на болницата доц. д-р Цветомир Димитров също увери, че като се изключи урологията "болницата върви" и "другите отделения си вървят перфектно".


Той обясни, че Георгиев е бил единственият специалист уролог, след като неотдавна и последната му колежка напуснала, защото получила степен на инвалидност по ТЕЛК. По думите на директора се е мислело за здравето и сигурността на пациентите, предвид че в отделението не достигал медицински персонал, който да ги обгрижва. Графикът нямало как да се планира без хора, а предстоят и празници, допълни той.


Директорът увери, че затварянето на отделението е временно. "В рамките на няколко месеца" ще се търси решение на проблемите и възможност за набиране на нов екип в урологията и стартиране на дейността отново. Техниката и оборудването в отделението ще остане в болницата, като в момента се оглежда и се оценява в какво състояние е. Част от нея може да се използва в хирургията, друга - в доболничните кабинети, поясни Димитров.


"Сега не може да се изпълнява медицинския стандарт. Нали сте наясно, че отделение с един лекар със специалност не може да работи. То не може да съществува и аз съм длъжен да взема мерки", коментира Димитров. На медицинските сестри и санитарите в отделението веднага е била предложена друга разпределение в болницата или в някое от другите общински лечебни заведения, допълни той.


На въпроса защо Георгиев е получил само двудневно предизвестие за уволнението си, Димитров заяви, че "той си има едномесечно предизвестие". "Но не може да се направи график. Как така? Няма кой да покрие дежурствата, разбирате ли? Идват празници, аз се притеснявам, как така ще оставя без специалист", повтори отново директорът след това. За недоволството на Георгиев директорът заяви, че "той е афектиран" и не отчита, че става въпрос за временна мярка, освен това защо няма специалисти в отделението "питайте завеждащия, той прави екипа".


Според него пациентите в отделението в момента са двама и са пред изписване, а ако има нужда да останат ще има възможност по другите отделения.


На въпроси, свързани с обяснението на директора, Георгиев отговори, че не е афектиран, а от болницата са гузни, защото нямат "нито юридическо, нито морално, нито лекарско право" да затварят отделението без първо да са потърсили решение на проблемите и без разрешението на Общинския съвет. Ако ставаше въпрос за временна мярка можеше да бъде пратен в друга болница, докато отделението заработи отново, смята той. "Аз съм ликвидиран като лекар и е развалено едно работещо отделение, незнайно защо", коментира накрая урологът.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  По-добре да се закрива отколкото безкрайна агония.

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Общината си има изначални задължения, на които се проваля по най-нескопосан начин. Защо товава се занимава с банки и болници?

  Много обичам да дишам 3 дена отрови и когато пресата вдигне шум, на четвъртия да видя госпожа Фандъкова и половината общински съветници да даряват нови кислородни маски за белодробното отделение. Очевидно пиарът е чел модерните книги за "невронен маркетинг" и "соматични рефлектори" и дава акъли на възложителите си, как да внушават на населението подсъзнателно, че "все пак правят нещо по въпроса с дишането"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#1:"Веселин Дечев"]По-добре да се закрива отколкото безкрайна агония[/quote]
  Социален инструмент и в агония връща към живот много по лесно и евтино за обществото от създаването на нов. Ама откъде да го знаят некои ентелегенти.

 4. 4 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  общинските болници са отживелица ,те и преди толкова вървях особено пък 4-та гратска

  гошо
 5. 5 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Москов откри толкова частни болници, все едно ткрива спирки на градския транспорт. В тази болница съм се раждал.

 6. 6 Профил на lazar.vasilev
  lazar.vasilev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "shileto":

  И аз. На всичкото отгоре, преди десетина години съм лежал във въпросната урология, но тогава все още имаше млади и компетентни уролози. Постепенно обаче напуснаха - кой отиде във Франция, кой в Англия, кой частните болници. Скапаното заплащане прогони всички компетентни хора от тая страна. Ама я го кажи на политиците....

 7. 7 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  С трици маймуни се не ловят. Как си представят, че лекар още повече със специалност, ще работи за тия пари?! Зорлем ги карат да просят от пациентите. Но тия хора имат и чест и реноме да пазят, и семейства да издържат.

  chavo64
 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#7] от "chavo64":

  навсякъде по държавните болници е така , супер луксозно строителство ,бордовете милионери ,а работещите на тръстиката доктори с по до 1000 лв заплати и все обясняват ,че за персонала пари няма ,щото не стигали ,работело се на загуба , така най голямата далавера се оказва да отвориш частна болница до държавна ,така и кадрите идват бързо , горе долу с двойно заплащане са навити , пациентите също , а държавната започва да губи и накрая фалирва , това се извършва под контрола и под погледа и на РЗИ и на БЛС и на държавните управляващи органи , нещата са явно предварително подготвени така ,че накрая да се приватизират от наши хора всички държавни болници .

 9. 9 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Впечатленията ми от Първа градска са абсолютно негативни!
  Напълно разграден двор и абсолютна мизерия в центъра на столицата...

  I Want To Believe
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  [quote#9:"2.5"]Впечатленията ми от Първа градска са абсолютно негативни! [/quote]

  Нали Националният исторически музей още си търси сграда? Върти ми се една идея в главата.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Двама слепци (урологът и директорът), описват слона като в притчата ... Естествено е да не успяват...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#8] от "edin drug":

  Това е просто поредното доказателство, че държавата е лош стопанин и работодател. Не се отнася за парламента и министерствата. А и за КАТ.

  chavo64
 13. 13 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Частни" болници на държавно финансиране. Как да се конкурираш с такова чудо. Не мога да разбера защо частният капитал вече не може и да хлъцне без някакво държавно финансиране.

 14. 14 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 881 Неутрално

  На въпроса защо Георгиев е получил само двудневно предизвестие за уволнението си, Димитров заяви, че "той си има едномесечно предизвестие".

  Удобно.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK