Насилието над деца оставя у тях трайна травма и склонност към самоунищожение

Насилието над деца оставя у тях трайна травма и склонност към самоунищожение

© Цветелина Николаева, КапиталТравмите от насилие през детството остават много по-дълго, отколкото досега се предполагаше. Те създават дългосрочни поражения върху личността и самооценката, които личат и на старини. Това показва мащабно проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, започнало през 1995 г., цитирано в "Индипендънт".


Причините за травми върху психиката в детството варират в широк диапазон - от сексуално насилие, бой и тормоз в дома или алкохолизъм в семейството, до развод или загуба на родител.


Здравната служба на САЩ установява, че ранните травми поставят в риск хората през целия им живот не само по отношение на психичното им здраве, но също и за физическото. Голяма част от анкетираните хора в проучването, които са били жертви като деца, показват по-лоши резултати в общото им здравно състояние и са по-предразположени към сърдечно-съдови заболявания, диабет и депресия.
Освен това тези хора са по-податливи на зависимост и по-често пият, пушат и потребяват забранени вещества, от хората, израснали без такива преживявания. Преждевременната смърт при тях е много по-висока.


Отличителна черта на хората, които са били жертви на насилие в детството си, са изкривеното възприятие на света и склонността към самоунищожение, обобщават учените. Това, че собствените им родители или близки до семейството хора са упражнявали насилие над тях - пречупва трайно представата им за това на кого могат да се доверят. Обикновено изводът им остава доживот - на никого, т.е. отношенията им и с останалите хора са дефинирани от онзи период.


Подобно проучване в Австралия, с участието на над 20 хиляди души, малтретирани като деца, показва, че техните бракове най-често завършват с развод. Освен това масово самооценката на тези хора е, че са нещастни и неудовлетворени от живота, независимо какво са постигнали.


Здравните служби препоръчват редица инструменти за борба с травмата от насилието - например съзнателна медитация и когнитивно-поведенческа психотерапия.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  В Библията е писано - "Баща който жали пръчката, не обича сина си"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 490 Неутрално

  По-интересни за нас би било проучване за нашата страна, въпреки че не може да се очаква по-различна картина.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  Интересно всички българи ли са в тази категория - ''са нещастни и неудовлетворени от живота, независимо какво са постигнали''???

  [email protected]
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Невинните са наказани, а колко насилници са останали неизвестни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  До коментар [#4] от "penetrating":

  То по пътя на логиката и...насилниците са били жертви ...и по този път на логиката ще стигнем ...до кокошката и яйцето !?

  [email protected]
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Жертви на насилието си
  Нещо този път на логиката ми се губи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":

  В библията са написани и много други глупости.
  Случайно някой да си дава сметка след прочетеното, поради що българите са най-нещастната нация в Европа?
  На повечето тук, ако им се каже, че децата не трябва да се възпитават с бой им се бъгва системата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 8. 8 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  По този път на логиката, ще стигнем до извода, че не трябва да възпитаваме децата с насилие, независимо как сме били възпитавани ние, за да се прекъсне порочния кръг.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 9. 9 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В България, една южна мачистка култура, има епидемия от психическо насилие, за която изобщо не се говори, защото върху това насилие тегнат ужасни табута и защото културата (форма на масова психопатология) е нормализирала този вид насилие. Негови жертви са не само жените и децата, но и извършващите го мъже. И понеже за проблемите на мъжете не се говори („истинските мъже“ нямат проблеми, да страдаш е „гейско“), те се пропиват и самоунищожават тихо, мразейки всички и всичко около себе си. Единствен отдушник за тази омраза често стават най-близките, от които поне в нещо си по-силен (физически) и на които си отмъщаваш, защото културата забранява разговорите за психическото здраве. България е една от най-болните и нещастни нации в Европа.

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#9] от "BürgerBürokrat":

  " Единствен отдушник за тази омраза често стават най-близките, от които поне в нещо си по-силен (физически) и на които си отмъщаваш, защото културата ".
  ---------------------------------------------------------------------------------
  Мъж,който упражнява насилие над жена си,родителите си и децата си,е комплексар и това отразява ценностната му система.Изобщо не става въпрос дали има психични проблеми или не.Един истински мъж,каквито и проблеми да има,никога не би посегнал на по-слабите от него и то близки същества.
  -------------------------------------------------------------------------------------- "И понеже за проблемите на мъжете не се говори („истинските мъже“ нямат проблеми, да страдаш е „гейско“), ".
  -------------------------------------------------------------------------------------
  И ако отидеш и плачеш на рамото на психотерапевта какво ще ти помогне това?Като имаш проблеми си ги решаваш или опитваш да ги решиш,ако не можеш се примиряваш.Нашите прадеди,които са се били във войните и живота им постоянно е бил застрашен,да не би да са ревали на нечие рамо?Или пък праисторическите хора,които е трябвало да се справят с всякакви зверове и не се знаело дали ще прижевееш деня или нощта?

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално


  [quote#9:"BürgerBürokrat"]В България, една южна мачистка култура, има епидемия от психическо насилие, за която изобщо не се говори, защото върху това насилие тегнат ужасни табута и защото културата (форма на масова психопатология) е нормализирала този вид насилие. [/quote]
  Изобщо не е вярно това.И да има подобно поведение,то е изключение,а не норма.Аз поне не знам сред близките ми семейства да е имало семейно насилие някога,дори и инцидентно.И никой не приема за нормално подобно насилие.Това е още един от негативните митове за българите.Напротив-в България запазваме силни семейни връзки през целият си живот.Родителите помагат на децата си,а после те на тях.Голяма рядкост е възрастен човек да бъде изпратен в старчески дом.Докато в Западна Европа това е правило.

 12. 12 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "mushashi":

  Стига сте героизирали „мъжеството“. Преди време гледах едно интервю с един израелски писател, който е участвал в бойни действия и който разказа, че онова, което му е направило най-силно впечатление по време на битката е миризмата на урина – на бойното поле „истинските мъже“ се напикават. Буквално! Това естествено е нормална физиологична реакция в такава ситуация, но идва да покаже, че идеята за безстрашния „истински мъж“ е нереалистична измислица. А освен че е нереалистична, е и вредна. Ония, които се завръщат от бойното поле, са половин хора и им треперят ръцете от ужаса на „мъжеството“. Нарича се пост-травматично стресово разстройство и им скъсява живота.
  Задачата ни като общество е да облекчим това страдание. Няма да е зле да започнем с говоренето за вредите, които очакванията за „мъжество“ нанасят на самите мъже, а впоследствие, косвено, и на близките им – жени, деца и т. н. А после ще се стигне и до психотерапевта, ние сме още много далеч от това...

 13. 13 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "mushashi":

  Изгуби ме още на "истински мъж". Няма истински мъж, истински човек, истинска жена, истинско дете. Реалността е по-комплексна. Всеки има своя биография, свой опит и преживявания, които са му формирали модел. В кръчмата ще кажат истински мъж на най-издържливия на запоя, във фирмата на най-коректния колега, и двамата са мъже и не са въображаеми, но от различна перспектива са типични по някакви белези представители на мъжкия пол.
  Когато нямаш способност да формулираш проблема и да го обсъдиш, не можеш и да го решиш. Да таиш всичко в себе си поражда и натрупва напрежение, засилва чувство на безпомощност и това става постоянно състояние и може да се развие депресия, агресия към околните и самоунищожение.

 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Освен това масово самооценката на тези хора е, че са нещастни и неудовлетворени от живота, независимо какво са постигнали."
  Това е абсолютна истина. Не е важно какво си постигнал, а до каква степен си удовлетворен от живота си. Някои са доволни от себе си, други са вечно недоволни и неудовлетворени. Причината за всичко това явно се крие в детството и в условията, при които детето е израстнало. Като тормозът може да бъде не само физически, а и психически, което е често срещано явление.

 15. 15 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#9] от "BürgerBürokrat":

  Съгласих се, но частично. Насилието много често съществува там, където хората се намират в неравнопоставено положение един спрямо друг - именно зависимостите родител-дете, учител-ученик, шеф-подчинен и всякакви йерархии, и и далеч не се ограничава в нашата южно-ориенталска-мачистка територия.

  В корените на насилието е заложена неутолимата жажда за власт и контрол у определени индивиди (именно характеропатите, тези с разстройствата на личността от типа Клъстър Б - психопати, нарцисисти, макиавелисти). Те в 99.9 % случаите нямат вид на серийни убийци (но всички серийни убийци са характеропати!). Начините, по които насилието се случва често са толкова субтилни и перфидни, че множеството от жертвите на насилие никога не разбират, че са били жертви. Но да - статията го казва - резултатите върху тях са именно ниската себеоценка и дългосрочни поражения върху личността (ПТСД). Това е целта на насилника - да унищожи самостоятелното, здравословно функциониране на хората, върху които упражнява контрол, да ги постави в зависимост от себе си. За да се храни чудовищното му его. Механизмът е наистина прост. Най-ужасното е, че и децата неминуемо са жертви, точно както партньорите, родителите, колегите и т.н.

 16. 16 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#13:"Bluesky"]Изгуби ме още на "истински мъж". [/quote]
  Не съм искал никого да спечеля.Все пак това е форум ,в който всеки се е регистрирал да си казва мнението.Никой няма да каже на пияницата,че е истински мъж.Това са пак някакви митове,непотвърдени с нищо.Истинският мъж държи на думата си,не предава близките си хора и приятелите и когато дойдат проблемите ги решава,но не плаче колко тежко му било.От това полза няма.
  [quote#13:"Bluesky"]Да таиш всичко в себе си поражда и натрупва напрежение, засилва чувство на безпомощност и това става постоянно състояние и може да се развие депресия, агресия към околните и самоунищожение.[/quote]
  Да де-ама защо тези,които извършват тежки престъпления без користни цели обикновено са регистрирани в психодиспансер?Те са потърсили помощ,не са таяли нещата в себе си и въпреки това в един момент са извършили безумия.Като например немският пилот ,който разби самолет при полет.Бил е търсил и получил психологична помощ,но въпреки това изби десетки хора,включително и себе си.

 17. 17 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Насилието идва от сблъскването с реалността. Масовата практика е да се изградят двуполови традиционални представи за човека и социалното му съществуване. А на практика разликата между мъж и жена просто се свежда до хормоните. В България достъпът до хормони е лесен ....

  Който първи прекрачи границата, губи.
 18. 18 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "BürgerBürokrat":

  Именно, да! Всеки ден в Щатите 22 военни ветерани слагат край на живота си. Причината е т.н. морална рана, която участниците във войните носят. Повечето не могат да се справят с насилието, което се упражнява върху тях, нито с това, че са принудени да убиват невинни хора! Това е феномен, за който се говори много малко.
  Сори, закачам се за Вашите постове, просто защото донякъде говорим на един език по темата.

 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#12:"BürgerBürokrat"]Стига сте героизирали „мъжеството“. Преди време гледах едно интервю с един израелски писател, който е участвал в бойни действия и който разказа, че онова, което му е направило най-силно впечатление по време на битката е миризмата на урина – на бойното поле „истинските мъже“ се напикават. Буквално! [/quote]
  И кой го отрича това?Да, страхът е заложен във всеки от нас и когато си поставен в такава стресова ситуация е нормално да имаш подобни реакции на организма.Това не те прави страхливец или по-малко мъжествен.Но когато имаш мъжество ги преодоляваш тези неща и си вършиш работата.
  [quote#12:"BürgerBürokrat"]Ония, които се завръщат от бойното поле, са половин хора и им треперят ръцете от ужаса на „мъжеството“. Нарича се пост-травматично стресово разстройство и им скъсява живота. [/quote]
  Е не всички де.По тази логика всички лекари в спешните кабинети,пожарникарите,които вадят умрели хора,трябва да са психични развалини.Проблемът на тези войници,които имат подобни проблеми е,че на практика още не са съзрели.Та те са си деца на по 18-19 години.Един мъж на 30-40 години има съвършено различно отношение към нещата.Винаги има и изключения.

 20. 20 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#10] от "mushashi":

  Не става дума за хора с психически проблеми, а за хора с разстройства на характера, когато говорим за насилници. Това са две различни неща. Да, по-лесно е да видиш синините и почупените крайници, но психическото насилие е не по-малко опасно. Всякакъв вид насилие унищожава именно личността на жертвата, себеусещането и самооценката й.

 21. 21 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#19] от "mushashi":

  Много насилници (характеропати) има именно сред лекарите, военните, полицаите, юристите, политиците! Всички, които могат да поставят в пряка зависимост от себе си хората, които се обръщат към тях и които им се доверяват! Целта на насилника е контрол и власт, независимо от цената. Това е движещата го сила.

 22. 22 Профил на bar29492712
  bar29492712
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":

  Ама то възпитателният бой не е насилие!

 23. 23 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":

  Правенето на децата религиозни е вид насилие върху тях със същите последици.
  Вчера по БНТ казаха, че 9 годишно дете е станало атентатор-самоубиец.

  Реligious indoctrination of children is the cause of mental illness. Belief in religion can result in significant brain damage.
  Религиозната индоктринация на деца е причина за психични заболявания. Вярването в религия може да доведе до значимо увреждане на мозъка. Хенри Джонс, 2006 г.

  http://www.postmormon.org/uploads/Henry_Jones.pdf
  Най-отдолу е публикувана биографията на автора.

 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#20:"incredible"]Не става дума за хора с психически проблеми, а за хора с разстройства на характера, когато говорим за насилници. Това са две различни неща. Да, по-лесно е да видиш синините и почупените крайници, но психическото насилие е не по-малко опасно.[/quote]
  Няма значение дали насилието е физическо или психическо.И в двата случая става въпрос за комплексари,които унижават по-слаби от тях хора.Един уверен в себе си мъж,никога няма да си позволи подобно отношение към хората,които са му близки и зависят в някаква степен от него.

 25. 25 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":

  Възпитаващ шамар е едно нещо, да пребиеш детето от бой е съвсем друго нещо. Все ми се струва, че в България втория вариант се приема за нещо нормално.

 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#21:"incredible"]Много насилници (характеропати) има именно сред лекарите, военните, полицаите, юристите, политиците! [/quote]
  Такива има сред всички слоеве на обществото.Просто дейността на посочените от вас лица е публична.И хората имат по-високи изисквания към тях относно психика,поведение и морал.Но и те са хора като всички останали със своите слабости.
  [quote#21:"incredible"]Всички, които могат да поставят в пряка зависимост от себе си хората, които се обръщат към тях и които им се доверяват! [/quote]
  За съжаление и аз познавам такива хора.Те нямат истински приятели и хора,на които да се доверят,защото са изградили отношенията си с другите на основата на властта.Не е случайна поговорката:"Дай на глупака власт и му гледай сеира".Някои хора се самозабравят като имат власт и/или пари.Но рано или късно за всички идва отрезвяването.

 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#23:"ruby"]Религиозната индоктринация на деца е причина за психични заболявания. Вярването в религия може да доведе до значимо увреждане на мозъка. Хенри Джонс, 2006 г. [/quote]
  В това няма нищо учудващо.Защото подобни хора са възпитавани,че има висша сила,която им помага в трудните моменти.И когато неминуемо възникне момента,в който провидението не им се притича на помощ,и те изпадат в страшно разочарование.Дори и Исус на кръста е казал:"Татко,татко защо ме изостави".Тези думи противоречат на цялата християнска идеология за доброволната саможертва,но това е тема за друг разговор.

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Повече стрес и бедност, повече несправедливост, повече насилие по екрана = повече насилие на различни нива.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 29. 29 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#1:"Храбър"]
  В Библията е писано ...- "[/quote]

  Библията е книга, сътворена от хората, и като такава, не означава, че 100 % от онова написано в нея, отговаря на истината или може да бъде някакъв постулат.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 30. 30 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#1] от "Храбър":
  И ви се пишете "демократ, десен" и т.н.
  Дори не подозирате какъв селяндур си оставате. Особено ако се проследят постовете...картинката е ясна; гладно, озверяло балканско типче, с единият крак в соца, щото мама и тати са били "дребни фактори" в заводско-институтската Н-та партийна организация, ама дойде '89-та и гъвкаво смени партийната линия
  Заради такива като вас няма и скоро няма и да има истинско дясно.
  Квичахте като попарен под проектозакона за завишени санкции заради превишена скорост, което ме навеждаше на мисълта, че сте от ония, на които им се иска правилата да важат за другите, ала не и за вас, защото се чувствате "избран, от правилната каста, от нашите".
  А под колко още статии се държите като първобитен дръвник....
  С такива като вас Христо Иванов няма нужда от други врагове-вие сами ще го съсипете с вроденият ви комуно-гъзоврът
  Не си правете труда да ми отговаряте-слагам ви "игнор' защото сте ми ясен-мърляч и подлизурко, който иска част от баницата лично за себе си.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 31. 31 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#26] от "mushashi":

  Така е, да, просто хитрите, не казвам интелигентните нарочно, сред тях, с насочват към такива професии. Големите корпорации, топ и не толкова топ мениджъри... Няколко души можем да изредим на мига, световни и наши политици... Ето и още един пример, коментарите под статията са красноречиви. Обръщайки се към Ананиева, Раева говори за своя принос:
  http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/17/2885512_raeva_kum_ananieva_samo_az_znam_kolko_napravi_za_da/

  За мен тази жена е лично отговорна за случилото се с Цветелина Стоянова.

  А статията е некоректна в известен смисъл, насилието има същия ефект при всички възрасти. По-скоро звучи като упрек, а не подкрепа за жертвите. Но пак казвам, неразбирането е масово.... Как с медитация ще спреш някой да те пребива, че не се сещам. Темата е дълбока, обширна и болезнена. Но е хубаво да знаем как да разпознаваме и да се справяме с насилието. Много работа е нужна.

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#31] от "incredible":

  За съжаление у някои хора има желание да доминират над другите и да ги унижават от най-ранна детска възраст. И ако някое дете е по-скромно и кротко бива тормозено.Моята рецепта за справяне беше проста за изпълнение.Като дете бях доста слабичък, носех очила , а и не бях от най-комуникативните.Идеална мишена за тормоз.Само дето и при първите признаци за тормоз отговарях подобаващо.Ако се опитаха физически да ме респектират , веднага скачах на бой.И обикновено ме надвиваха.Следващият път като ме обидят отново скачах на бой.Пак ядех бой, но естествено и аз не оставах длъжен.И след това всичко спираше-никой не посмя да ме закачи трети път.В казармата по същият начин.Та мисълта ми е, че на злото не трябва да се отстъпва.На зло куче, зъл прът.Към възпитаните и добронамерени хора трябва да отговаряш подобаващо, а на лошите да не превиваш гръб.

 33. 33 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#28] от "Boyant":

  Икономическото състояние е фактор, но не е определящ. А насилието по екраните е човешко творение, т.е. на създателите му. Да, с цел манипулация и ескалация на насилието, виждаме. Но манипулацията е насилие също. Просто у определени индивиди е заложено, не всички "стават" насилници. Много от тях просто се раждат такива. Няма лечение.

 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#33] от "incredible":

  Във всички от нас е закодирано да проявяваме насилие. Агресивността е еволюционна черта.
  При патологичните случаи тя е неконтролируема, мания.
  При останалите тя се включва, когато има причина.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 35. 35 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#32] от "mushashi":

  "Та мисълта ми е, че на злото не трябва да се отстъпва.На зло куче, зъл прът.Към възпитаните и добронамерени хора трябва да отговаряш подобаващо, а на лошите да не превиваш гръб."

  Не мога да не се съглася, на 1 000%.

 36. 36 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#32] от "mushashi":

  [quote#32:"mushashi"]Та мисълта ми е, че на злото не трябва да се отстъпва.На зло куче, зъл прът.Към възпитаните и добронамерени хора трябва да отговаряш подобаващо, а на лошите да не превиваш гръб.[/quote]

  Ами ако някой възпитано и добонамерено те помоли, хм... примерно, да му отстъпиш жена си, да му отстъпиш домът си, да му станеш роб и да се откажеш от своите права и все в тоя дух, то ти как би му отговорил подобаващо?


  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#36] от "Boyant":
  Нямам намерение да влизам в подобен тип разговори.Ако искате можем да дискутираме сериозно по темата, но не и да се упражняваме в красноречие.

 38. 38 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#34] от "Boyant":

  Да, точно така е. Агресия съществува и при растенията. Гневът е една много криворазбрана и зле тълкувана емоция.

  Същият този гняв резултира в Брексит, Тръмп, Радев, референдума, ако щете. Тези процеси олицетворяват неслучилите се представи и разочарование на огромни групи хора (не говорим за вида представи, а за неслучването им, то гневи). В този смисъл процесите не са изненадващи, а еволюционни. Много е важно как ще се канализира цялата тази енергия. Закони има.

 39. 39 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#37] от "mushashi":

  [quote#37:"mushashi"]Ако искате можем да дискутираме сериозно по темата[/quote]

  Не, няма нужда. Просто питах.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#35] от "incredible":

  Има една много хубава мисъл:"Ако на злото отговарям с добро, то как бих почел хората, които ми правят добро".Мисля, че най-много трябва да се наблегне в посока възпитаване на характера, а не само на поведението още в ранна детска възраст.Щото ако едно дете бива тормозено, това може да има отражение на целият му живот.Детето трябва да бъде научено да отстоява позициите си, защото другите деца могат да му окажат негативно влияние. Например ако другите деца се дрогират или пият алкохол, то за да се впише в средата също може да почне да се дрогира и пие алкохол.Авторитетите трябва да са родителите му, а не някое келешче, което е популярно в училище.

 41. 41 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#38] от "incredible":

  [quote#38:"incredible"]Тези процеси олицетворяват неслучилите се представи и разочарование на огромни групи хора (не говорим за вида представи, а за неслучването им, то гневи). [/quote]

  Защо посочвате една от възможните причини за гнева като единствена?

  Гняв има и при подчертана престъпност, несправедливост, безнаказаност, арогантност, произвол, беззаконие, двойни стандарти и прочее негативни фактори присъщи на политическата класа и върхушките.
  Няма нужда да ходим до САЩ и Великобритания - достатъчно е да погледнем нашата чорбаджийска олигархия.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 42. 42 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#40] от "mushashi":

  Тази мисъл ми е непозната, но е напълно на мястото си тук, ще я запомня. Наистина става въпрос точно за това - за възпитаване на характер! Това, именно, се случва само с личен пример. Това означава, че ако сме заслужили доверието на децата си, то няма защо да се притесняваме, че средата ще им повлияе до степен, която да ги тласне към дрогата и алкохола (бягство). Но така се връщаме на темата - колко деца имат здравата опора и доверие в семействата си? Именно, ние сме възрастните (родители, институции, общности), които предават ценности и възпитават характери. Колко от нас го могат? Една насилвана майка не може да даде много, неработещи и безхаберни институции - също. Затова насилието е огромен проблем, който иска разбиране и абсолютно - създаване на непримиримост към злото. Респективно - начини за минимизиране на вредите, които нанася.

 43. 43 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#41] от "Boyant":

  Не, не, не е единствена - всички онези, които споменавате, са валидни причини за гнева. Аз говорех за това, че не искам да ги изреждам, щото има и гневни от това, че глобализацията ги е подминала, например (не ги разбирам, но ги има). Нямаме противоречие - гневът е очеваден и у нас! И ми е безкрайно интересно ще се намерят ли лидери, които да канализират тази енергия конструктивно, а не разрушително.

 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#42] от "incredible":

  Естествено личният пример е най-важен.Не може да се напиваш или да пушиш и да забраниш на детето да пие и пуши.Или ако единият родител унижава другият пред детето, то как униженият ще има авторитет пред това дете? А съм виждал подобни случаи и от жени към мъжете им.

 45. 45 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#43] от "incredible":

  При мен гневът е породен от изброените от мен причини в предишния пост, а не от тези, които вие посочвате. Но бъдете спокойна, той е напълно контролиран. Понякога го използвам като батерия.

  Що се отнася до това дали има лидери, способни да канализират негативната енергия в нещо конструктивно, не знам. Поне до този момент както виждаме на политическата сцена такива няма. Никой не може да формулира, да излъчи до момента работеща политика по този въпрос. Всичко са някакви глупости и абсурди, напълно нереализуеми на практика, но политиците, понеже нямат реален поглед върху нещата продължават да третират народа като добитък за работа и разплод. Това обаче няма как да проработи, доказано е през годините.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 46. 46 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#45] от "Boyant":

  Аз не мога да се похваля, че го контролирам напълно . Ставам друг човек при среща с несправедливото, уродливото, злото, двойните стандарти. Точно защото гневът е огромна движеща сила, с малко ум може да се използва, за да променя. Поне това, което може да промени. Оставени сме да се справяме, всеки по своему. Нужна е критична маса от можещи, взискателни, не безхаберни хора. Има много вече. Първи тест - през пролетта . Да не позволим да ни вменяват зло като избор с условието, че е по-малкото. Злото и насилието не се степенуват.

 47. 47 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#46] от "incredible":

  Е, никой не е Железният Човек, за съжаление, за да се контролира напълно. Злото е сред нас и не винаги можем да останем равнодушни след сблъсъка с него. Винаги някаква част емоция се процежда през нашия самоконтрол. Но от нас зависи всеки ден да ставаме по силни и опитни, да се учим да управляваме емоциите си максимално ефективно, така че те да ни карат да летим, а не да пълзим. Да даваме непоколебим отпор на злото.

  Не разбрах за какъв тест през пролетта става въпрос. Пролетта е далеч, сега е ЗИМА. Пролетта я камилата, я камиларя.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 48. 48 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#47] от "Boyant":

  О, да, съгласна съм. Желанието да съм от желязо много неща обърка при мен специално. Вече съм просто човек, който си е дал свободата да бъде такъв.

  Е, то и понеделник е далече в смисъла на теста . Шегата настрана, това е време, в което да се мисли и внимава. Да не оставяме да ни манипулират и насилват да приемаме решения, които не са наши. Щото дълго ще негодуваме, а в негодувание се живее трудно, да не кажа, че не се.

 49. 49 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#47] от "Boyant":

  Напълно вярно. При мен специално разбирането, че "трябва да съм от желязо", обърка много неща. Сега съм човек, който си е дал свободата да бъде просто такъв - човек.

  Що се отнася до теста, то и понеделник е далече . Ако се абстрахирам от шегата, с нов изборен закон ще подменят вота ни за кой ли път - референдумът не е валиден, все пак, каквото и да говорим. Но три месеца са време, в което всеки да мисли, много сериозно. Иначе отново други хора, с манипулация и насилие, ще вземат нашите решения. И ще продължим да негодуваме. А в негодувание се живее трудно, обсъдихме вече, да не кажа даже, че не се.

  Спокойна нощ.

 50. 50 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#47] от "Boyant":

  Хах, сори, изчезна ми коментарът, писах пак... Не проверявам и не редактирам. Бъг в системата, не исках да се получи така. Лека .

 51. 51 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#48] от "incredible":

  Никой не може да бъде от желязо, така е. Но най ужасното е, човек да се предаде и пусне по течението. Това е по лошо от смъртта, без да пресилвам. Малко ала Ницше го докарвам, ама така е.
  Затова човек трябва да прави каквото трябва, а да става каквото ще. Развитото съзнание, силният дух и личност не могат да бъдат пречупени, объркани, сугестирани, претоварени, подлудени, корумпирани, изкушени, заблудени, подменени, сплашени, изнудени и т.н.

  Виждате какви опасности ни дебнат в реалността, дори виртуалната такава

  Затова решенията винаги ще са наши, а не чужди.
  Понякога това води до сблъсък на интереси. Това не бива да ни плаши. Който е прав продължава, който не е трябва да смени курса. Поне така е според правилника за движение по пътищата

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 52. 52 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#50] от "incredible":

  [quote#50:"incredible"]Хах, сори, изчезна ми коментарът, писах пак... Не проверявам и не редактирам. Бъг в системата, не исках да се получи така. Лека .[/quote]

  Бъг в системата, да

  Лека.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK