Защо някои хора помнят сънищата си, а други не

Защо някои хора помнят сънищата си, а други не

© ReutersПо-голяма част от вас - читателите на "Дневник" - отговориха в анкетата ни преди няколко дни, че обикновено не помнят какво сънуват. Независимо дали помните сънищата си, или не обаче, тях винаги ги има. Около два часа от здравословния 8-часов сън са заети със сънуване и има няколко обяснения за това защо понякога помним, друг път не, и защо някои хора сякаш сънуват много повече от други.


Сънят възниква в последния четвърти стадии от цикъла на съня, който общо продължава между 90 и 110 минути. Това е стадият на бързото движение на очите и самият той е към 20 минути. Мозъчната дейност рязко се ускорява и започва сънуването, но в същото време мускулите се прализират и възпрепятстват всякакво умишлено движение на тялото. Дишането и сърцебиенето се ускоряват отново след като в предишните стадии (на успокояването и на дълбокия сън) са били сведени до минимум.


При здрав сън последният стадий възниква четири-пет пъти на нощ, което значи че сънуваме по четири-пет пъти на нощ, но често се случва да не помним нито един от тях.
Макар че функцията на сънуването сама по себе си е обект на спор между учените, проучване на "Харвард" доказа неотдавна, че чрез съня мозъкът успява да обработи и запази новата информация, получена през деня. Обяснението на изследователите за това, че не винаги помним съня си на сутринта, е точно в това, че връзките на паметта в мозъка са заети с обработката на информацията.


И по тази причина общовалидно правило е, че ако помним съня си, това е сънуваното в последните няколко минути преди да се събудим, а не през цялата нощ.


Не е вярно, че някои хора сънуват повече от други, но е вярно, че някои хора помнят сънищата си повече от другите. Това доказва проучване от 2013 г., публикувано в американски журнал по психология.


Според експеримента хората, които по-често помнят сънищата си са "по-особена порода" - частта от мозъка им, която обръща внимание на детайли и реагира на външни стимули, е по-развита. Тези хора също така много по-отчетливо и бързо разпознават името си, ако някой ги вика в будния живот. По-голяма част от тях имат и по-нездрав сън и в експеримента се будели по няколко пъти през нощта. Това допълва възможността им да запомнят сънищата си, защото отново - ако помним съня си, това е сънуваното в последните няколко минути.


Други учени търсят отговор на въпроса защо само понякога помним сънищата си, а не всеки път. Популярна теория в отговор е, че вероятно това, което не помним не е впечатляващо или не е обяснимо. Ако наистина насън мозъкът ни преповтаря информацията от деня, това не е толкова интересно, колкото по-абстрактните и необичайни образи в сънищата, които понякога запомняме просто защото са нещо ново и учудващо.


Друго обяснение може да е свързано със състоянието на ума и степента на натрупана умора, защото ако съзнанието е претоварено може да няма сили за нови спомени и още по-малко - за абстракции. Но учените са категорични, че няма физическо или психическо състояние, което да пречи на човек да сънува. Дори черепно-мозъчни травми и проблеми с паметта не би трябвало да влияят, ако неврологичните връзки са запазени, макар че в тези случаи много по-вероятно е по време на възстановяването и известно време след това да не може да запомняме сънищата си. Същото важи например и при смяна на обстановката - нова спалня, нов дом, стартиране на медикамент за подпомагане на съня.


Накратко, оптимистичното обяснение за хората, които не помнят сънищата си, е, че имат по-здрав сън и не се будят през нощта, за да запомнят какво са сънували. Но песимистичното е, че това може да значи, че са хронично преуморени и отегчени, или не си отделят препоръчителните 8 часа на нощ.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1130 Весело

  Всичко опира до аперитива преди вечеря и доброто червено вино с вечерята. А, че от сън спомени няма, го знаем.

 2. 2 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  всичко помня само номерата от лотарията не успявам и на сутринта пак знам че ще си отида бедняк (

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5814 Весело

  Много от нашите политици явно здрово сънуват разни неща и ги помнят. После ги представят, като реални събития - например трима папи те галят по главата, а Обама ти казва "конграчулейшънс"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 217 Весело

  Доскоро нищо не помнех, сега всичко. Лошотое, че все някакви шантави сънища сънувам

 5. 5 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Нищо съществено не се казва в статията.

 6. 6 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Всичко много хубаво, само за предсказателните сънища нищо не казват... Доста псевдо-наука е днешната хипер-материалистична наука...

 7. 7 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Защо някои хора помнят сънищата си, а други не

  На този въпрос е отговорил доста подробно още древноримският философ Гай Дремуций в своя забележителен трактат на латински "Сънят, като такъв"

  /не се чете/
 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2396 Весело

  Абе я нека да е някой здрав кошмар, да видим, дали няма да се помни.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Хитър Петър, попът и чорбаджията тръгнали на път. Замръкнали в една гора. Настанили се до един поток, наклали огън и разтворили торбите да вечерят. Попът хапнал сито, пийнал винце от бъклицата и рекъл:
  -Остана ми хубавото вино, дано не се вкисне.
  -На мен ми остана половината варена патица, дано не се развали-казал чорбаджията.
  -Аз нося хлебец, глава лук, сол и пипер. Нищо няма да им стане-обадил се Х.Петър.
  -Искате ли да направим облог-рекъл пак попът-който сънува по-страшен сън, той да изпие виното и да изяде патицата.
  Съгласили се и скоро захъркали. Тогава Петър се надигнал, излапал варената патица и изпил до капка виното. Заспал сит и доволен.
  На сутринта заразказвали. Почнал попа.
  -Влизам в черквата на служба, а тя пълна с черни котараци. Очите им блестят и пристъпват към мене. Гледам, не са котараци, а дяволи. Емнаха ме с вилите и ме подбраха към ада. Добре, че се събудих...
  -Аз пък-почнал чорбаджията-вървя по едно поле, пълно с патки. Като ме видяха, тръгнаха към мен. Гледам, всичките без глави, вървят и въртят шийгуни заканително. Грабнаха ме и ме понесоха в небето. После ме пуснаха от облаците долу. Страшен сън...
  -Ами като видях-казал Х.Петър-че дяволите отмъкнаха попа в пъкъла, а патките дигнаха чорбаджи на небето, си рекох-що да се зяноса хубавото ядене. Станах и всичко изядох. После съм заспал и нищо не съм санувал.

 10. 10 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално  [quote#1:"442"]Всичко опира до аперитива преди вечеря и доброто червено вино с вечерята. А, че от сън спомени няма, го знаем. [/quote]

  Точно . Аз помня сънищата си само ако съм вдигнала кръвното с червеното вино.
  И да, сънищата които помня са ми предсказателни.
  Вярно е това че ако сънуваш мътна вода ще се радваш.
  Вярно е че ако сънуваш червено цвете , или нещо червено съня ти не е от тълкователните , а от реалните.

 11. 11 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз да попитам какво общо има снимката със съдържанието?!

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  И все пак сънят съществува !
  Напук на всички атеисти той Е реалност в която духът човешки се отделя от тялото , извън него . Не в страни , напред или наляво ....
  Отива в едно друго измерение , непознато и неосезаемо за сегашния ни земен живот.

  Bukalemun
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Сънят възниква в последния четвърти стадии от цикъла на съня, който общо продължава между 90 и 110 минути. Това е стадият на бързото движение на очите и самият той е към 20 минути.
  ===========
  Аз змнам ,че самия сън протичал максимум 4....5 секунди .
  Говорим за 1 брой сън. А общо сънищата за едно спане може да са много. За тези 5 секунди може да сме сънували , все едно цяла нощ . Някои учени казват , че след всеки сън , човек нещо е забравял ,нещо от човешката памет се е изтривало .
  Има спорове , че съня е плод на химически реакции в мозъка , или точно обратното.
  Но самия факт, че съня като феномен е едно бяло петно в съвременната наука , поражда най вече две тенденции за размисъл ....
  1.......какво е науката въобще и колко е изчерпателна тя за изучаването на проблеми от такъв тип ?
  2.......какво е времето като мерна единица ?
  Дали е продукт на човешката мисловна форма или то наистина съществува ,но ние не сме способни да го обхванем в съзнанието си ?

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  До коментар [#8] от "Николай Колев":Много обичам здравите кошмари-голям кеф е,когато се събудя и осъзная,че е само сън.По същия начин мразя приятните сънища-събуждам се и разбирам,че не истина и после цял ден ме е яд.Веднаж например насън намерих куфар с пари.Будилникът извъна,събудих се,но не станах-нали съм вече милио?ер.Постепено се разсъних,осъзнах грешката си в резултат на която закъснях за работа.

 15. 15 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#12:"eti"]Напук на всички атеисти той Е реалност в която духът човешки се отделя от тялото , извън него . [/quote]

  Братчед, ти защо реши че духът се отделя от тялото. Това е все едно да си мислиш, че като си пиян си се отделил от тялото си. Духът си е там но не е на себе си. Само е малко ошашавен и дезориентиран. Ако някоя свръхбърза гилотина падне и за част от секундата ти отреже и двете уши едновременно - ти изобщо няма да усетиш. Даже ще продължиш да слушаш напевния глас на мюезина от съседната джамия. На това вече му викам аз "отделяне от тялото" - когато ушите ти са на тротоара. Другото със съня е вятър работа.

  /не се чете/
 16. 16 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti":


  [quote#12:"eti"]Напук на всички атеисти той Е реалност в която духът човешки се отделя от тялото , извън него [/quote]
  Лоши новини...атеистични едни.
  Винаги сънуваме единствено хора, които познаваме.
  Мозъкът ни не може да "изобретява" лица. В сънищата си виждаме истински лица на истински хора, които вече сме срещали в живота си, но може и да не си спомняме. В жизнения си път сме се натъквали на стотици хиляди личности, така че мозъкът ни разполага с неизчерпаем запас от лица, които би могъл да възпроизведе докато сънуваме.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#14] от "Sabbath":


  [quote#14:"Sabbath"]осъзнах грешката си в резултат на която закъснях за работа. [/quote]
  Ема ти е било хубаво над 15 минути. Файда си е.
  Дефрагментация на мозъка дет се вика.

  А за работа винаги може да закъснееш и без да си сънувал, че си милионер.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Най-приемливо за мен е обяснението, че сънят се явява в оперативната памет, която задържа спомена за секунди. За да бъде запомнен, той трябва да породи емоция и да се преговори няколко пъти за да влезе в трайната памет по естествения механизъм на запаметяване. От значение е и до колко ще се асоциира с по-богатите на асоциации теми в мозъчната кора, така връзките в паметта се задържат по-добре.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Духът си е там но не е на себе си
  ==========
  Спорно е братчет !
  Живееш в свят , твърде зависещ от времето и пространството. ...
  Духът винаги е на себе си . Той е "гостенина" на тялото ти и благодарение на това си ТИ !
  Ти за духа не се кахъри , той си знае работата. Напуска тялото ти , без дори да усетиш !
  Пардон ....усещаш го , но само за миг .....
  При кихане например !
  За части от секундата човек "умира" при кихане.
  Никой не може да кихне със отворени очи !
  До коментар [#15] от "Тони Шнайдера":

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#19:"eti"]Ти за духа не се кахъри , той си знае работата. [/quote]

  Братчед, дух без тяло не ми го хвали. Духът че чувства прекрасно когато тялото пик@е сутрин върху белия сняг. След палавата нощ пред камината. Дух без тяло е като вятърът който гони тръните в полето и си говори сам под звездите.

  /не се чете/
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  но може и да не си спомняме
  =========
  Не можем или не ни е позволено ?
  Май че второто.
  Ако можехме , как хубаво би било !
  Щяхме дори да си поръчваме сънища .....
  Вместо да си почива , мозъка ни щеше да е принуден да се мори и когато спим.
  Прочети ако искаш историята на тайнствения граф Сен Жармен , французина който май е успял да пробие този закон.
  Никога не са го виждали стар , в продължение на 70....80 години.
  До коментар [#16] от "Росен (Путлер капут)":

  Bukalemun
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  дух без тяло не ми го хвали
  ==========
  Има безброй много духове без тела братчет !
  Тяло без дух е само материя ,но тази материя е нужна за духа .
  Това е един вид изпит за него ......
  Гледам да не излизам от темата ,но трябва.
  Ти си влязал в тялото си още от рождение и изпита е започнал. ..!
  Днес учените се стараят да създадат изкуствен интелект , а кой знае , може би са го създали вече . Въпроса е ако някой може да създаде изкуството " ТИ " , и успее да го вкара в тялото , дали няма да се наруши равновесието на живота ? Дали смисъла от него ще изчезне ? Не подценявай независимостта на духа !
  Ако той види ,че му е създаден конкурент , може да станат непредвидими неща ....
  До коментар [#20] от "Тони Шнайдера":

  Bukalemun
 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#20] от "Тони Шнайдера":

  тони, остай тия глупусти ами кажи кога ще се напием като хората че празници идат

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Весело

  Бошлафове на квадрат,и тези хора мислят че са обяснили съня? Че аз по детско обяснение от това не съм чувал!

  klimentm
 25. 25 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#23:"betona"]До коментар [#20] от "Тони Шнайдера":

  тони, остай тия глупусти ами кажи кога ще се напием като хората че празници идат [/quote]

  Когато кажеш, братчед! Аз на такива предложения не отказвам. Пращам ти на ЛС телефона си.

  /не се чете/
 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Весело

  [quote#24:"klimentm"]Бошлафове на квадрат,и тези хора мислят че са обяснили съня? Че аз по детско обяснение от това не съм чувал! [/quote]
  Едни учени, са направили някаква серия от опити, тълкували са резултатите, после са описали тълкуването, след това описанието е преработено за медия и е качено, от където е взето, преведено и пуснато тук... Абе един вид "развален телефон" за възрастни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#12:"eti"]И все пак сънят съществува !
  Напук на всички атеисти той Е реалност в която духът човешки се отделя от тялото , извън него .[/quote]

  Сънят съществува при всички плацентни бозайници. Какво им се отделя на тях? И какво точно за атеизма?

 28. 28 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Някои хора са Сънувачи по рождение, а други Прикривачи (Сталкери).
  Това къде ли съм го чел...

 29. 29 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Аз лично определено предпочитам да не ги помня...

 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Хм. Татко Фройд говори други неща. Както и да е. Пожелавам на всички красиви сънища! Верните числа от тото-то например.

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti":

  "Онирофилм".
  Има го в "Галактика". Библиотека става въпрос.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#18] от "4i4oti":

  Сънят е в РАМА.
  До харда не стига.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#30] от "султана глаушева":

  Ще може ли да ми кажеш числата от тотото, защото имам остра нужда от двеста хиляди лева за къщата ми.
  Наистина имам.

  п.с. Писах ти, можеш пак да минеш на отбягване. Нямам какво друго да добавя към това, което там съм писал.
  Само, ако може да обясниш там въпроса ми......

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#33] от "Росен (Путлер капут)":
  Не ги сънувах, съжалявам. Числата от тото-то. Весели празници и хубава нова година! А парите се изкарват, не бой им се. Иначе с тото-то - може и да спечелиш, но вероятността да те удари гръм е около 3000 пъти по-голяма. Но си струва да се играе. За левче си купуваш за няколко дни илюзията, че скоро ставаш милионер. Какво му плащаш?

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#34] от "султана глаушева":


  [quote#34:"султана глаушева"] но вероятността да те удари гръм е около 3000 пъти по-голяма.[/quote]

  Така е....до последно ще се надявам на тотото.

  Весели празници ти желая.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#6:"blaf"] само за предсказателните сънища нищо не казват[/quote]

  да, там ги казват Мухаммад ибн Сирин...https://en.wikipedia.org/wiki/Ibn_Sirin

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#35] от "Росен (Путлер капут)":
  Ами те хазартните фирми от това живеят. Нашият мозък не се оправя с комбинаторика. Два примера:халиф решава да награди простосмъртен за това, че е спасил живота на сина му. Пита го колко злато иска. Той слага шахматна дъска и едно оризово зрънце. И иска във всяко квадратче то да се удвоява. Разяреният халиф нарежда да му отсекат главата, защото животът на сина му не струва чувалче ориз. А чувалчето ориз е количество, няколко пъти по-тежко от земята. 2**64. Другият пример:какво искаш? В продължение на една година по 10К евра всяка седмица, или първата седмица 2ст., втората 4ст. и т.н. до последната? Е, при вторият случай ще имаш 2 на степен 52 (броят на седмиците в годината), което е сатанинско число, много по-голямо от 10К*52! Е, от това живеят хазартните фирми! И те не разбират комбинаториката, но знаят, че там има мнооооого далавера!

  Мърфи е оптимист!
 38. 38 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Сравнително наскоро открих, че обикновено не помня сънищата си, тъй като в детските си години съм блокирала запомнянето им - понеже сънувах ужасно плашещи кошмари...
  Е, веднъж на две-три години се случва да запомня някой странен сън, но трябва наистина да е много особен, че да пробие авто-барикадата ми

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 39. 39 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всъщност, сънищата могат и да се избират от сънуващия
  Веднъж и на мен ми се случи. Започна да се разгръща картина на един сън и аз осъзнах, че този сън съм го сънувала, и то много пъти, а той е СКУЧЕН! Изпълни ме такова дълбоко възмущение, че картинката изчезна. Вместо нея, "виждах" само завеса от сива мъгла, която леко се поклащаше, ако някаква мисъл минаваше през ума ми. Постепенно осъзна, че тя чака. Чака да ИЗБЕРА какво искам да сънувам. Така че, прегледа мигновено каталога си с успокояващи сънища и си избрах любимия сън с разходка в древна гора, въдействието на който е нещо като прохлада в горещи дни . Завесата се разтвори и аз щастливо тръгна по пътечката към гората. Блаженство!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 40. 40 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Уф, клавишите "х" и понякога "з" на клавиатурата ми често заяждат, сори. Така че - осъзнаХ, прегледаХ, въЗдействието, тръгнаХ.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK