
© Associated Press
Едно от най-популярните новогодишни обещания, които хората си правят, е през новата година да влязат във форма и да започнат да се хранят по-здравословно. Това изглежда като тежка задача, лишаваща от удоволствия, заради грешната изначална представа, че във форма се влиза с глад или безвкусна нискокалорична храна и много пот. И двете твърдения са неверни, обаче обикновено са причината, заради която това новогодишно решение просто не се изпълнява.
Насладата от храната и добрата форма могат да вървят ръка за ръка, както доказват французите, които са сред най-фините хора в света със само около 17% от населението с наднормено тегло. Във Франция да доставяш удоволствие на небцето си, но в разумни и здравословни количества, се учи от ранното детство - така хората развиват вкус, но не и лакомия. Това показва ново американско изследване на родителските подходи в Париж, публикувано в онлайн списанието QZ.
Разликата е още на философско ниво,
пишат авторите на анализа от Университета в Тексас. Американците отделят удоволствието в специална графа, която е извън ежедневието им. В заведенията имат например happy hour (букв. превод - час на щастието), в който трябва да вместят удоволствията за целия ден, и имат термин за забранени и вредни изкушения - guilty pleasures, сякаш да изядеш парче шоколад е морално неприемливо. Тези ограничения, които в САЩ сами си налагат, обаче дават обратен ефект - две трети от населението е с наднормено тегло и от тях една трета са болестно затлъстели.
На този фон за французите удоволствието от храната не е хедонизъм, а нещо напълно естествено и ежедневно. Точно затова не им се налага да си наваксват лишенията с по-големи количества наведнъж или пък да се зареждат до следващото "отпускане".
А изкушенията никак не са вредни, когато се консумират с мярка.
Насладата с мярка е в основата на родителските уроци към децата в Париж. За това има и специален термин - l’éducation du gout, или възпитание във вкус. То се изразява в обръщане на внимание към вкусовете, качествата и произхода на храните, както и към правилното поведение и етикет на масата. Много важен е разговорът по време на семейната вечеря, също телевизорът и телефоните да са изключени.
Това се прави от съвсем ранна възраст и такива са правилата не само вътре в семействата в голяма част от обществото, но също и в детските градини и в училищата, показва анализът. На обяд в детските градини още на двегодишните деца се сервира четиристепенно меню с разядка и основно, плато със сирена и десерт. Трапезата и храненето в институциите са формални, но не строги; порциите са такива, че да не може да се прекали.
Стремежът към удоволствия се възпитава у френските деца и във всяко друго отношение - той се превръща в морален компас за французите, посочват учените в анализа си. Например децата отрано са насърчени да спортуват, да посещават сауна и масаж, да слушат музика и да свирят на музикален инструмент, да бъдат любезни с другите хора и изобщо да открият нещата, които им доставят наслада.
По този начин те научават да ценят и добрата си форма и енергичност, за да се занимават пълноценно с това, което обичат; спокойствието от добрите отношения с хората и социалната принадлежност; и радостта от живота като цяло. Според част от анкетираните майки в проучването насладата от тривиалните неща дори пази децата им от пристрастяване към незаконни субстанции и неморално поведение, което е потвърдено от друго американско изследване.
mrtosh
Рейтинг: 571 НеутралноБраво на тях, да заповядат да видят как се коли прасе, и да изпитат истинско удоволствие
dragalevski
Рейтинг: 466 НеутралноКулинарията и отношението към храната като изключително важна част от живота ни е нещото, в което французите са безспорният номер едно. Респект!
2.5
Рейтинг: 1600 Неутрално“Според част от анкетираните майки в проучването насладата от тривиалните неща дори пази децата им от пристрастяване към незаконни субстанции и неморално поведение, което е потвърдено от друго американско изследване.”
I Want To BelieveДали и пушенето попада в категорията наслада към тривиалните неща?
danid
Рейтинг: 515 НеутралноМ/у нас и тях- разлика м/у небето и земята! Много столетия имаме да наваксваме и при това ако изобщо разберем и имаме желание за това.
loy30529393
Рейтинг: 346 НеутралноВ Бг с тази мисия ще натоварят учителите в училище, но не и родителите.
deymus
Рейтинг: 850 НеутралноДо коментар [#3] от "2.5":
Объркахте темата, в опит да оригиналничите.
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#1] от "mrtosh":
Така де, да земат да се оплескат с кал, кръв и свински екскременти, черва и далаци, па после да му седнат отгореи да лапат пръжки с мас и да бришат мазни бузи с ръкви.
Те свинете, за това ни смятат и приемат равни на себе си!
antikvarno
Рейтинг: 512 НеутралноПървите седем години са важни и за културата на хранене и е добре да се популяризират добрите практики.Браво на французите!
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#3] от "2.5":
Право да ти кажа, едно е да употребиш, някой път "Голоаз", друго е да надуваш качаци контрабандна шума от прашни листаци всеки половин час, ден след ден, месеци и години наред безпрестанно, дорде ти окапят зъби, коса и нокти!
2.5
Рейтинг: 1600 НеутралноДо коментар [#6] от "deymus":
I Want To BelieveСмятате така - защото може би сте пушач? - аз пък намирам че нещата са свързани! Задайте си въпроса, каква част от младежите които друсат са непушачи и никога не са палили цигара?
2.5
Рейтинг: 1600 Неутрално[quote#9:"convince"]Право да ти кажа, едно е да употребиш, някой път "Голоаз"[/quote]
I Want To BelieveОтначало пуших максимум по 10-тина Captain Black дневно.
Когато ми се наложи ги откажа, пафках по 2,5 кутии дневно.
В сравнение с тях “Голоаз” са като чист въздух в консерви...
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#8] от "antikvarno":
Нещата там са култивирани с векове, до като у нас от около 138 години я има я не!
За това ги газят с камион там, а тук ни отбягват, дори и да преминат гледат периферно и на пръсти, за да не се смърсят или не дай си оплескат...
Има все пак полза няква за оцеляването!
idianata
Рейтинг: 694 НеутралноДо коментар [#4] от "danid":
Защо мислите, така? Според мен точно по параграфа с отношението към храната и напитките си приличаме много с франсетата. За съжаление обаче, очевидната ни разлика с тях е, че лесно губим добрите си навици и позволяване разни измислени такива да се настаняват на тяхно място. Твърде жалко наистина.
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#11] от "2.5":
Щом не знаеш, какво е "Малка арда", "Родопи" и "Слънце" - нищо не знаеш!
Помислих, че си почнал с "Бузлуджа"-я ваш, щото с "Ударник" беше серт за начинающи...
deymus
Рейтинг: 850 НеутралноДо коментар [#10] от "2.5":
Една цигара нямам изпушена, през живота си.
Не броя пасивното "пушене".
2.5
Рейтинг: 1600 Неутрално[quote#14:"convince"]Щом не знаеш, какво е "Малка арда", "Родопи" и "Слънце" - нищо не знаеш![/quote]
I Want To BelieveИзвестни са ми, но в никакъв случай не мога да ги причисля към “гурме преживяванията” за небцето на когото и да било! Иначе започнах с лула и тютюн Balkan Sobranie. Не съм срещал такъв много отдавна...
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#8] от "antikvarno":
Е, друго е все пак пра пра пра бабите да са такива, че да не разбираш къде са спали и какво са яли, а за как са го яли и дума да няма.
Методиев се хвали, че с едната ръка рита топка, а с другата нагъва филия с мас! (по Нинова) , хем бил от село Банкя близо до София, сега вече квартал.
emilm13
Рейтинг: 402 НеутралноТотално неразбиране (и от страна на коментиращите) на разликата между храната като физиологична необходимост (хранене) и храната като сетивна наслада (кулинария) - двете нямат нищо общо! Може да ви сготвят лайно с натриев глутамат и да си оближете пръстите.
Просто има три нива - ядене, хранене и ритмизиране. На кое от тях сте не зависи от възпитание, а от прераждания! Т.е. французите, нека се опитат да възпитат циганите си (като общо название) и тогава да пишат "научни" глупости!
bcbg
Рейтинг: 248 НеутралноДо коментар [#7] от "convince":
Тази традиция с коленето на прасето я има също във Франция, както и в повечето европейски страни. Разбира се, днешно време традицията се губи доста, защото даже и по селата много малко хора отглеждат домашни животни заради месото . Освен това почти всички френски селяни ловуват , при положение че дивеча (глигани, елени, сърни) през последните 20-30 години много се е увеличил. Така че много хора в провинцията нямат почти никаква нужда от друго месо.
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#18] от "emilm13":
Тряба да си мноо безчуствен, за да не намериш разлика в преродените цигани във френски, английски или български...
Ето техени представители
https://youtu.be/k3_KP6yUWEw
https://youtu.be/wmmKcQ5ZsUk
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#19] от "bcbg":
Човекоу, не е работата в коленето, а в начина му. Както и в последващото оглозгване...
koko65bg
Рейтинг: 893 ВеселоДо коментар [#14] от "convince":
До коментар [#16] от "2.5":
Намесвам се във вашия спор за цигарите, надявам се да ме извините. Пуших почти 20 години - опитвал съм и ,,Арда" и ,,Родопи", и ,,Слънце". Най-скъпи от българските цигари бяха ,,БТ" кутия - цял лев и двадесет. Лично на мен ми паснаха ,,Феникс". Когато правехме купон си позволявах на кутия ,,западни" цигари. Веднага се усещаше разликата и моите първи свършваха. Най-хубавата цигара която съм палил беше с домашен тютюн, т.н. качак. С течение на времето виждах как от година на година цигарите ставаха по-скъпи, по-малки и по-смърдящи. Сега няма разлика дали ще запалиш реномирана марка или не - все на непрани чорапи мирише. По този повод ги отказах.
2.5
Рейтинг: 1600 Весело[quote#15:"deymus"]Не броя пасивното "пушене".[/quote]
I Want To BelieveТо няма и как!
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#22] от "koko65bg":
Това е така, защото със закон се забраниха соусовете, т.е. обработката на доброкачествения тютюн с ароматизатори и овкусители, за да са по-непривлекателни, както това и с кутийките със снимки на умирающи.
Пушенето си е първопричина за висока ранна смъртност, та за това си ги и отказал, значи има ефект...
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#22] от "koko65bg":
Българите нямаха пари (както винаги и по традиция) за достатъчна вторична обработка, затова западната тогавашна цигара беше по-вкусна!
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноФРАНЦУЗИТЕ, знаят как да се хранят, знаят и как се употребява вино, винаги и обезателно с хубаво приготвена и поднесена храна, знаят и затова употребяват, но рядко злоупотребяват.
dimov_a
Рейтинг: 233 НеутралноЗа доброто здраве, освен правилно хранене се иска и еждневно движение. Няма проблем да се консумират пръжки, мас, свинско, важното е приетите калории да бъдат изгорени. Пък и едва ли има човек на който всекидневно да му се яде сланина. Важното е когато му се прияде, да си хапне, защото въздържането често преминава след това в "емоционално" хранене. В което компенсираш с големи количества с това от което си се въздържал.
Друг проблем при нас са училищните лафки, където 95% от продаваните храни са вредни за децата. А там няма как да ги контролираш и дадените "джобни" отоват за боклуци. щото са деца и едно вземе ли става "верижна реакция". А те го правят всеки ден.
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#27] от "dimov_a":
СЛАНИНАТА, както знаем е обявена не напразно за мръсна (по исляма) храна, защото от нея полза никаква, освен да се отложи по тръбопроводите.
За съжаление, тъй като чистото месо ще е много малко и печалбата от прасето ще се свие на половина, се влага 100% във вторични кайми и колбаси, които стават единствено за кучешка храна.
vloti
Рейтинг: 649 НеутралноДо коментар [#28] от "convince":
Ислямът се е зародил на Арабския полуостров. Там е много горещо. В София зимата няма проблем да се яде сланина.
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#29] от "vloti":
То няма проблем, но самата тя представлява опаност за здравето поради проникването и в кръвоносната система и отлагането и по стените на кр.съдове, под формата на лош холестерол, поради много финото и дисперсно състояние на молекулно равнище.
По малките капилярни съдове могат да се запушат и да настъпят изменения в здравето, като инсулт или белодробен инфаркт.
the_fat
Рейтинг: 458 НеутралноЗа никотинистите.Аз започнах с Ропотамо верно 65 стотинки но....добре.Другите хубави бяха Ком-за тях казваха че са за пеераси но фактически бяха много приятни и ароматични.Луна -също.Имаше Родопи с филтер и без -тези със ,бяха добре ако ги правят в Филибето,другите бяха менте така да се каже.Имаше и ментолови Свежест те бяха отрова.Аида бяха с лигнин а не с филтер.Преслав бяха боклук от калибера на Арада,Ударник
,Мелник,Слънце и т.н. лайна.Трезор и Диабло бяха ок а София бяйя скъпи,но пърият Уинстон -някъде 1975-76 си бяха ориентал бленд супер цигара.С 2 думи бг тутуна бе горе долу отврат....както и много други неща по онова романитчно време
Но папиросите бяха много по гадни от кренвишите примерно
the_fat
Рейтинг: 458 Неутралноимаше едни Тютуно производител и Варна по 4 стотинки пакета те бяха някакъв уникум доматени луспи,клони ,нокти, гума шушулки
камъни,пясък и кавко ли не
dimov_a
Рейтинг: 233 НеутралноДо коментар [#28] от "convince":
Лекарството е в дозата. Сланината е по - полезна от бялата захар и бялото брашно. Факт. В 100 гр. се съдържат 857 кал., 1.76 г. протеини и 94.16г. мазнини. Съдржа също и калий, магнезий, селен, витамини от групата "В". Навремето по селата поради тежкия физичесли труд са им трябвали повечко калории и са консумирали сланина. И е нямало толкова хора с наднормено тегло. Нямало е годжи бери, чия и други "супер храни".
На днешно време системна и правилно организирана физическа актвност е ключа към доброто здраве.
П.С.
В момента не познавам български мюсюлманин, който да не яде сланина. А познавам много.
65
Рейтинг: 244 НеутралноКато гледам как чашите преобладават на "ученическия чин", знам какъв ще е урока.
Средно 300 литра винско на капа (вкл. кърмачетата) годишно.
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#33] от "dimov_a":
Ако искаш да се обзаложим, че ако изядеш две тенекии със свинска мас, за един сезон - ракът на дебелото черво ти е в кърпа вързан 100%.
Та яж и тичай, тичай и яж и се обади после!
veselyak
Рейтинг: 233 ВеселоЛапайте будан
dalsace-facon-grand-mere/
http://www.lamaisondesaromes.fr/choucroute-garnie-
historama
Рейтинг: 3964 Неутрално[quote#28:"convince"] както знаем е обявена не напразно за мръсна (по исляма) храна, защото от нея полза никаква, освен да се отложи по тръбопроводите. [/quote]
Има една легенда - в навечерието на една битка с византийците правоверните се навечеряли обилно със свинск, но тъй като било топло, вероятно и месото не е било съвсем наред. На другия ден по време на сражението правоверните почуствали силна неразположеност, чудели се къде да се скрият за да се облекчат, и разгромът им бил страшен. Оттогава коранът забранил свинското. Не зная дали легендата е достоверна, но почти винаги в обществените норми на живот има някаква историческа случка, чиито последици са се запечатали в съзнанието и роовата памет.
matematika
Рейтинг: 357 Неутралноl’éducation du gout,- възпитание на вкуса "Дневник"!
veselyak
Рейтинг: 233 Неутралноhttps://en.wikipedia.org/wiki/Boudin#/media/File:B oudins_noir_et_blanc_au_march%C3%A9_de_No%C3%ABl_d e_Bruxelles.jpg
Роси
Рейтинг: 8403 НеутралноНяма много здравословни храни, които и да са вкусни.
65
Рейтинг: 244 НеутралноДо коментар [#40] от "Роси":
Въпрос в магазина: Какво здравословно и безвкусно ще ми предложите днес?
А по селата казват: Щом е вкусно, значи е полезно!
Храбър
Рейтинг: 3743 Любопитно[quote#41:"65"]А по селата казват: Щом е вкусно, значи е полезно![/quote]
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"Интересно дали е вярно обратното твърдение?
Щом е полезно, значи е вкусно!
dimov_a
Рейтинг: 233 НеутралноДо коментар [#35] от "convince":
Лекарството е в дозата. Повтарям. Лекарството е в дозата. Ям сланина, когато и колкото ми се яде. Но съм 175см. висок и тежа 69 кг. Тренирам 5 пъти седмично, (понякога и в 22:00 ч. вечерта). Концентрираш се върху сланината, мисълта ми бе че прекаления светец и Богу не е драг. Яж си сланина, но пилето и рибата са не по - малко важни, а движението най - много. Относно "рака" погубил е много хора, които не би трябвало да им се случи. "чукай на дърво".
Orchid
Рейтинг: 909 НеутралноИ в нашите детски градини има тристепенно меню, но какво е в семействата е по-важно.
Храненето е култура и етикет, който се възпитава на първо място в семейството!
aeiou
Рейтинг: 458 НеутралноУ нас също може да намерите хора - възпитани в този дух, може би трудно, но може - например така мразените от комунистите "буржоа", преселници от големите близки беломорски градове и т.н.т. Естествено тези порядки не са били тачени, макар и ревностно пазени, и са били заменени от далеч по-приемливото количествено задоволяване и охолстване на преселилите се от селата в града хора.
Който първи прекрачи границата, губи.dimov_a
Рейтинг: 233 НеутралноДо коментар [#37] от "historama":
Сигурно е било така. На български мюсюлманин, му казвам:
- Приятелю, това е сланина.
Отговорът:
- що не каза по - рано мислех, че е локум.
Друга случка. Мюсюлманин, моли баща ми да "му гледа прасе". ( ще му осигури фураж и т.н.)
На въпроса, "защо щом трябва", но ти имаш "място" гледаш крави, отговора е:
- Знам,че всички го правят а ма ми е неудобно, все пак
slonsco
Рейтинг: 1102 Неутрално[quote#12:"convince"]Нещата там са култивирани с векове, до като у нас от около 138 години я има я не! [/quote]
Да кажем,че за широк кръг хора това е било възможно долу горе от токава,ние освен че сме ги копирали в това отношение още преди освобождението,а и традиционното българско меню е подобно на френското.Разядка от салата,лютеница или кьополу,основно,сирене,кашкавал и десерт,най-често плод или сладко.И в „Българи от старо време” Хаджи Генчо възпитаваше децата аналогично и е имало подобни традиции
Алф
Рейтинг: 1550 НеутралноОх, колко е вярно това в статията. Това ми допира и до самоуважение - не ям какво да е, моето преживяване, ако щете удоволствие, е важно!
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.Това е достойно за лично новогодишно обещание.
slonsco
Рейтинг: 1102 НеутралноДо коментар [#22] от "koko65bg":
Най хубавата цигара,която съм пушил беше българско Марлборо по 2,40 кутията.Кемъл и Лъки страйк от онова време до към 2000г бяха много добри,последните цигари,които ставаха за пушене беше червения Честърфилд.После производителите на цигари станаха бранд мениджъри и освен марка зад цигарите не стои нищо.Минах на тютюн,първо Дръм.но го развалиха,после минах на Пуебло,единствения неусмърдян тютюн на пазара и е доста добър и лула.Проблема с тютюна за лула е ,че се внасят само ароматизирани тютюни и са безбожно скъпи,на нивото на Великобритания и 1,5 -2 пъти по-скъпи от Германия и Швейцария
velvoofell
Рейтинг: 638 НеутралноДо коментар [#26] от "convince":
han-a-litre-of-wine-a-day-recommends-a-1950s-frenc h-sobriety-campaign/
Вижте интересна информация по темата http://www.messynessychic.com/2016/12/23/no-more-t
Накратко - през 50-те години са подели кампания за ограничаване на консумацията на вино "Не повече от литър на ден". През 56-та са забранили виното за деца под 14 години в училище, защото дотогава майките имали навик да ги изпращат с половин литър, заедно със закуската.
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#50] от "velvoofell":
ФРАНЦИЯ е на първо място в света по производство и консумация на вино на човек.
Но не и на алкохолици, нито на катастрофи вследствие употреба на алкохол.
Хората там употребяват, но не злоупотребяват!
За разлика от нас и руснаците, които не виждат изход от ненормалните управленчески изяви на едни абсолютно неадекватни "елити", попаднали под това название случайно.
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#43] от "dimov_a":
Ами щом имаш поносимост, няма страшно!
Движението е антистресов фактор, движи флуидите и промива наслоенията, за което няма спор.
Но нещата с времето се променят.
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#50] от "velvoofell":
1950 само 5 години след ВСВ и толкова добра кампания!
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноНие обаче наблягаме на скоросмъртница, домашна варена, както и на свински пръжки.
Французите имат само 17 % с над нормено и нисък процент сърдечно съдови, а българите всеки трети, от които всеки втори болестно и сме на първо място в ЕС по смъртност от това, както и по цигаропушене, което вече е епидемично нарастнала.
Стигна се до преговори с тютюневия концерн Ф.Морис, за дарение на скенер за откриване на белодробни изменения поради прекалена злоупотреба с тютюни.
dimov_a
Рейтинг: 233 НеутралноДо коментар [#52] от "convince":
Не е само моята поносимост. Моята идея е, че човек ОСЪЗНАТО не трябва да се лишава от нищо. Ако трябва ще компенсира. Кой говори да изяде "две тенекии" с мас? Още в първия пост написах "Кой ще е този който ще му се яде всекидневно сланина? Истината, е че двигателната култура ни куца и се набляга на "диети". А не на хранителни режими. Последното прави разликата между осъзнатият избор и кампанийния такъв.
И другото когато имаш 8 годишно дете в къщи колкото и да го възпитаваш, то си иска "джобни". И за каквио ги харчи? За Бейк Ролс, Кубети, и т.н. щото ТОВА може да си купи от лафката в училище. Иди му обяснавай, когато 100 % от хлапетата "муат" глупости. ( Даже съм виждал в "Голямо" междучастие да им продават пържени картофки в тарелки с кетчуп и майонеза!!!)
Густав
Рейтинг: 876 НеутралноТова е много интересна, но статията е доста постна и обща. Моите впечетления от франсетата наистина са, че
- се наслаждават на храната
- ядат много и разнообразни неща, но в малки количества
- пият вино, дори когато са на работа
- отделят 20 - 30 % от дохода, който получават, за храна
- готови са, да пребродят девет планини за парче кашкавал, който са им препоръчали
- никога не пропускат десерт
Аз лично бих определил хранителния им режим за по- нездравословен от българския, основно заради десертите. Статията казва, че процентно хората с наднормено тегло са сравнително малко. Според мен базата е САЩ, а това не е кой знае колко висока база
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#55] от "dimov_a":
Димов, разбирам, че си умерен във всичко, но с възраста наблегни на плодове, зеленчуци и пресни приготвени риби, бели меса и евентуално пиле, по-изключение и всичко друго, което ти е на сърцето.
Все пак имаме и любими храни, но пази боже те да са бекон, сланина, хайвери, пастети, много люто, кисело, солено и сладко приети с евентуални по-мащабни дози бял хляб.
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#56] от "Густав":
Както правилно си забелязал - дозата е решающа, количеството!
Ставай от масата леко гладен и не облизвай чинията, а остави и за други.
Човек има определена доза, определена му при раждането, колкото по-бързо я привърши, толкова ще му е и живеенето.
dimov_a
Рейтинг: 233 НеутралноДо коментар [#57] от "convince":
Спортувам активно и се храня разумно от както се помня. Просто се опитах да успокоя останалите, че ако познават тялото си и знаят кога и какво да му дадат и сланинката и шоколада не са отрови. И не трябва да "бягат" от тях като "дявол от тъмян". Напротив. Всичко опира до осъзнат избор кога и какво можеш да консумираш.
Слагам Ви плюс. Добре, че ме уведомихте
Изместваме темата. Докато аз и предполагам Вие знаете за какво иде реч, то малките не могат да го осъзнаят. И училището не им помага. Напротив. В къщи колкото и да обясняваш то (детето) повечето време изкарва в училище. И се влияе. И си купува глупости. Знаете ли (щото аз не знам) в училищата във Франция има ли лафки където да се продават боклуци?
kumcho___valcho
Рейтинг: 579 НеутралноДо коментар [#28] от "convince":
Според последните изследвания сланината е полезна в малки количества.
[quote#29:"vloti"]Ислямът се е зародил на Арабския полуостров. Там е много горещо.[/quote]
Това предположение е много логично и дори съм го срещал в учебниците по история. В действителност обаче забраната в исляма не е само за свине, а за животните, които ядат и мърша. От домашните животни са отбелязани кучето, котката и свинята, но понеже консумирането на първите две не е особено разпространено, повечето хора се фокусират върху свинята, която се споменава по-често. Под тази забрана, попадат много хищници (дори водни), както и грабливи птици.
Относно мазнината на свинята - в миналото свинете не са се хранели с концентрирани фуражи, а са ги пускали да пасат, така че от предимно растителната диета и движението не са трупали толкова мазнини, освен това породите са били по-дребни и слаби. Дори и в момента у нас може да се види какъв е съставът на месото на една полудива порода като Източнобалканската свиня, макар че тях ги хранят и с концентрирани фуражи, но тичат на свобода. Така че разликата в мастното съдържание в месото на свинете и в това на възрастните говеда и овце е била малка.
velvoofell
Рейтинг: 638 НеутралноДо коментар [#53] от "convince":
ies-statistiques/alcool-evolution-des-quantites-co nsommees-par-habitant/
Явно е била добра, ето как спада консумацията.
http://www.ofdt.fr/statistiques-et-infographie/ser
Въпреки това, все още цирозите на черния дроб във Франция се дължат предимно на алкохол, но да не прекалявам с линковете.
Във Франция културата на консумиране на алкохол се гради, не е традиционна даденост. Политика, която липсва у нас, както и всяка друга. Свещеният за много хора домашен алкохол, е причината за свръхконсумацията у нас, а нивата на производство са далеч от традиционните.
Камен
Рейтинг: 1018 НеутралноКореняците французи така се хранят наистина, но новото поколение от сенегалци, мароканци и алжирци, което расте повече на брой от кореняците, хич не спазва тези правила.
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#61] от "velvoofell":
Да разбирам ли, че сте привърженик на сухия режим, по принцип или просто, не употребявате алкохол поради философски или други съображения?
velvoofell
Рейтинг: 638 НеутралноДо коментар [#63] от "convince":
Всъщност търся мярката, затова се интересувам от темата. Интересно е как критериите за допустим алкохол се променят през годините. А вече въобще е отречена ползата от какъвто и да било алкохол. Каквото и да решим за себе си, е хубаво да не се заблуждаваме.
Ценител съм на доброто вино и мога да го консумирам на всяко хранене. Но си позволявам по 1-2 чаши до 2 пъти седмично.
velvoofell
Рейтинг: 638 НеутралноА по темата може да се види филмът на Майкъл Мур Where to invade Next - частта за храненето във френските училища.
lechevalier
Рейтинг: 468 НеутралноGuilty pleasures имало в Америка, ама във Франция кой да се сети, че има péchés mignons (сладурести грехчета), дето е кажи-речи същото? ;)
convince
Рейтинг: 1303 НеутралноДо коментар [#64] от "velvoofell":
Ценител, който не може да си позволи, предмета или действието на същноста, която да оценява, се превръща с времето в любител.
Дано да имате в бъдеще по-големи възможности.
Пожелавам Ви го, освен ако вече сте напълно убедена, че ще възприемете повече вреди от колкото ползи при упражняване на това Ваше хоби.