Как французите учат децата си да обичат здравословното хранене

Как французите учат децата си да обичат здравословното хранене

© Associated Press



Едно от най-популярните новогодишни обещания, които хората си правят, е през новата година да влязат във форма и да започнат да се хранят по-здравословно. Това изглежда като тежка задача, лишаваща от удоволствия, заради грешната изначална представа, че във форма се влиза с глад или безвкусна нискокалорична храна и много пот. И двете твърдения са неверни, обаче обикновено са причината, заради която това новогодишно решение просто не се изпълнява.


Насладата от храната и добрата форма могат да вървят ръка за ръка, както доказват французите, които са сред най-фините хора в света със само около 17% от населението с наднормено тегло. Във Франция да доставяш удоволствие на небцето си, но в разумни и здравословни количества, се учи от ранното детство - така хората развиват вкус, но не и лакомия. Това показва ново американско изследване на родителските подходи в Париж, публикувано в онлайн списанието QZ.


Разликата е още на философско ниво,




пишат авторите на анализа от Университета в Тексас. Американците отделят удоволствието в специална графа, която е извън ежедневието им. В заведенията имат например happy hour (букв. превод - час на щастието), в който трябва да вместят удоволствията за целия ден, и имат термин за забранени и вредни изкушения - guilty pleasures, сякаш да изядеш парче шоколад е морално неприемливо. Тези ограничения, които в САЩ сами си налагат, обаче дават обратен ефект - две трети от населението е с наднормено тегло и от тях една трета са болестно затлъстели.


На този фон за французите удоволствието от храната не е хедонизъм, а нещо напълно естествено и ежедневно. Точно затова не им се налага да си наваксват лишенията с по-големи количества наведнъж или пък да се зареждат до следващото "отпускане".


А изкушенията никак не са вредни, когато се консумират с мярка.


Насладата с мярка е в основата на родителските уроци към децата в Париж. За това има и специален термин - l’éducation du gout, или възпитание във вкус. То се изразява в обръщане на внимание към вкусовете, качествата и произхода на храните, както и към правилното поведение и етикет на масата. Много важен е разговорът по време на семейната вечеря, също телевизорът и телефоните да са изключени.


Това се прави от съвсем ранна възраст и такива са правилата не само вътре в семействата в голяма част от обществото, но също и в детските градини и в училищата, показва анализът. На обяд в детските градини още на двегодишните деца се сервира четиристепенно меню с разядка и основно, плато със сирена и десерт. Трапезата и храненето в институциите са формални, но не строги; порциите са такива, че да не може да се прекали.


Стремежът към удоволствия се възпитава у френските деца и във всяко друго отношение - той се превръща в морален компас за французите, посочват учените в анализа си. Например децата отрано са насърчени да спортуват, да посещават сауна и масаж, да слушат музика и да свирят на музикален инструмент, да бъдат любезни с другите хора и изобщо да открият нещата, които им доставят наслада.


По този начин те научават да ценят и добрата си форма и енергичност, за да се занимават пълноценно с това, което обичат; спокойствието от добрите отношения с хората и социалната принадлежност; и радостта от живота като цяло. Според част от анкетираните майки в проучването насладата от тривиалните неща дори пази децата им от пристрастяване към незаконни субстанции и неморално поведение, което е потвърдено от друго американско изследване.

Коментари (67)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на mrtosh
    mrtosh
    Рейтинг: 542 Неутрално

    Браво на тях, да заповядат да видят как се коли прасе, и да изпитат истинско удоволствие

  2. 2 Профил на dragalevski
    dragalevski
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Кулинарията и отношението към храната като изключително важна част от живота ни е нещото, в което французите са безспорният номер едно. Респект!

  3. 3 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2637 Неутрално

    “Според част от анкетираните майки в проучването насладата от тривиалните неща дори пази децата им от пристрастяване към незаконни субстанции и неморално поведение, което е потвърдено от друго американско изследване.”

    Дали и пушенето попада в категорията наслада към тривиалните неща?

    I Want To Believe
  4. 4 Профил на danid
    danid
    Рейтинг: 541 Неутрално

    М/у нас и тях- разлика м/у небето и земята! Много столетия имаме да наваксваме и при това ако изобщо разберем и имаме желание за това.

  5. 5 Профил на loy30529393
    loy30529393
    Рейтинг: 328 Неутрално

    В Бг с тази мисия ще натоварят учителите в училище, но не и родителите.

  6. 6 Профил на deymus
    deymus
    Рейтинг: 1286 Неутрално

    До коментар [#3] от "2.5":

    Объркахте темата, в опит да оригиналничите.

  7. 7 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#1] от "mrtosh":

    Така де, да земат да се оплескат с кал, кръв и свински екскременти, черва и далаци, па после да му седнат отгореи да лапат пръжки с мас и да бришат мазни бузи с ръкви.

    Те свинете, за това ни смятат и приемат равни на себе си!

  8. 8 Профил на antikvarno
    antikvarno
    Рейтинг: 827 Неутрално

    Първите седем години са важни и за културата на хранене и е добре да се популяризират добрите практики.Браво на французите!

  9. 9 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#3] от "2.5":

    Право да ти кажа, едно е да употребиш, някой път "Голоаз", друго е да надуваш качаци контрабандна шума от прашни листаци всеки половин час, ден след ден, месеци и години наред безпрестанно, дорде ти окапят зъби, коса и нокти!

  10. 10 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2637 Неутрално

    До коментар [#6] от "deymus":

    Смятате така - защото може би сте пушач? - аз пък намирам че нещата са свързани! Задайте си въпроса, каква част от младежите които друсат са непушачи и никога не са палили цигара?

    I Want To Believe
  11. 11 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2637 Неутрално

    [quote#9:"convince"]Право да ти кажа, едно е да употребиш, някой път "Голоаз"[/quote]

    Отначало пуших максимум по 10-тина Captain Black дневно.
    Когато ми се наложи ги откажа, пафках по 2,5 кутии дневно.
    В сравнение с тях “Голоаз” са като чист въздух в консерви...

    I Want To Believe
  12. 12 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#8] от "antikvarno":

    Нещата там са култивирани с векове, до като у нас от около 138 години я има я не!

    За това ги газят с камион там, а тук ни отбягват, дори и да преминат гледат периферно и на пръсти, за да не се смърсят или не дай си оплескат...
    Има все пак полза няква за оцеляването!

  13. 13 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 494 Неутрално

    До коментар [#4] от "danid":

    Защо мислите, така? Според мен точно по параграфа с отношението към храната и напитките си приличаме много с франсетата. За съжаление обаче, очевидната ни разлика с тях е, че лесно губим добрите си навици и позволяване разни измислени такива да се настаняват на тяхно място. Твърде жалко наистина.

  14. 14 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#11] от "2.5":

    Щом не знаеш, какво е "Малка арда", "Родопи" и "Слънце" - нищо не знаеш!
    Помислих, че си почнал с "Бузлуджа"-я ваш, щото с "Ударник" беше серт за начинающи...

  15. 15 Профил на deymus
    deymus
    Рейтинг: 1286 Неутрално

    До коментар [#10] от "2.5":

    Една цигара нямам изпушена, през живота си.
    Не броя пасивното "пушене".

  16. 16 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2637 Неутрално

    [quote#14:"convince"]Щом не знаеш, какво е "Малка арда", "Родопи" и "Слънце" - нищо не знаеш![/quote]

    Известни са ми, но в никакъв случай не мога да ги причисля към “гурме преживяванията” за небцето на когото и да било! Иначе започнах с лула и тютюн Balkan Sobranie. Не съм срещал такъв много отдавна...

    I Want To Believe
  17. 17 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#8] от "antikvarno":

    Е, друго е все пак пра пра пра бабите да са такива, че да не разбираш къде са спали и какво са яли, а за как са го яли и дума да няма.
    Методиев се хвали, че с едната ръка рита топка, а с другата нагъва филия с мас! (по Нинова) , хем бил от село Банкя близо до София, сега вече квартал.

  18. 18 Профил на emilm13
    emilm13
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Тотално неразбиране (и от страна на коментиращите) на разликата между храната като физиологична необходимост (хранене) и храната като сетивна наслада (кулинария) - двете нямат нищо общо! Може да ви сготвят лайно с натриев глутамат и да си оближете пръстите.

    Просто има три нива - ядене, хранене и ритмизиране. На кое от тях сте не зависи от възпитание, а от прераждания! Т.е. французите, нека се опитат да възпитат циганите си (като общо название) и тогава да пишат "научни" глупости!

  19. 19 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 221 Неутрално

    До коментар [#7] от "convince":

    Тази традиция с коленето на прасето я има също във Франция, както и в повечето европейски страни. Разбира се, днешно време традицията се губи доста, защото даже и по селата много малко хора отглеждат домашни животни заради месото . Освен това почти всички френски селяни ловуват , при положение че дивеча (глигани, елени, сърни) през последните 20-30 години много се е увеличил. Така че много хора в провинцията нямат почти никаква нужда от друго месо.

  20. 20 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#18] от "emilm13":

    Тряба да си мноо безчуствен, за да не намериш разлика в преродените цигани във френски, английски или български...

    Ето техени представители
    https://youtu.be/k3_KP6yUWEw
    https://youtu.be/wmmKcQ5ZsUk


  21. 21 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#19] от "bcbg":

    Човекоу, не е работата в коленето, а в начина му. Както и в последващото оглозгване...

  22. 22 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 725 Весело

    До коментар [#14] от "convince":
    До коментар [#16] от "2.5":

    Намесвам се във вашия спор за цигарите, надявам се да ме извините. Пуших почти 20 години - опитвал съм и ,,Арда" и ,,Родопи", и ,,Слънце". Най-скъпи от българските цигари бяха ,,БТ" кутия - цял лев и двадесет. Лично на мен ми паснаха ,,Феникс". Когато правехме купон си позволявах на кутия ,,западни" цигари. Веднага се усещаше разликата и моите първи свършваха. Най-хубавата цигара която съм палил беше с домашен тютюн, т.н. качак. С течение на времето виждах как от година на година цигарите ставаха по-скъпи, по-малки и по-смърдящи. Сега няма разлика дали ще запалиш реномирана марка или не - все на непрани чорапи мирише. По този повод ги отказах.

  23. 23 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2637 Весело

    [quote#15:"deymus"]Не броя пасивното "пушене".[/quote]

    То няма и как!

    I Want To Believe
  24. 24 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#22] от "koko65bg":

    Това е така, защото със закон се забраниха соусовете, т.е. обработката на доброкачествения тютюн с ароматизатори и овкусители, за да са по-непривлекателни, както това и с кутийките със снимки на умирающи.
    Пушенето си е първопричина за висока ранна смъртност, та за това си ги и отказал, значи има ефект...

  25. 25 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#22] от "koko65bg":

    Българите нямаха пари (както винаги и по традиция) за достатъчна вторична обработка, затова западната тогавашна цигара беше по-вкусна!

  26. 26 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    ФРАНЦУЗИТЕ, знаят как да се хранят, знаят и как се употребява вино, винаги и обезателно с хубаво приготвена и поднесена храна, знаят и затова употребяват, но рядко злоупотребяват.

  27. 27 Профил на dimov_a
    dimov_a
    Рейтинг: 274 Неутрално

    За доброто здраве, освен правилно хранене се иска и еждневно движение. Няма проблем да се консумират пръжки, мас, свинско, важното е приетите калории да бъдат изгорени. Пък и едва ли има човек на който всекидневно да му се яде сланина. Важното е когато му се прияде, да си хапне, защото въздържането често преминава след това в "емоционално" хранене. В което компенсираш с големи количества с това от което си се въздържал.
    Друг проблем при нас са училищните лафки, където 95% от продаваните храни са вредни за децата. А там няма как да ги контролираш и дадените "джобни" отоват за боклуци. щото са деца и едно вземе ли става "верижна реакция". А те го правят всеки ден.

  28. 28 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#27] от "dimov_a":

    СЛАНИНАТА, както знаем е обявена не напразно за мръсна (по исляма) храна, защото от нея полза никаква, освен да се отложи по тръбопроводите.
    За съжаление, тъй като чистото месо ще е много малко и печалбата от прасето ще се свие на половина, се влага 100% във вторични кайми и колбаси, които стават единствено за кучешка храна.

  29. 29 Профил на vloti
    vloti
    Рейтинг: 616 Неутрално

    До коментар [#28] от "convince":

    Ислямът се е зародил на Арабския полуостров. Там е много горещо. В София зимата няма проблем да се яде сланина.

  30. 30 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#29] от "vloti":

    То няма проблем, но самата тя представлява опаност за здравето поради проникването и в кръвоносната система и отлагането и по стените на кр.съдове, под формата на лош холестерол, поради много финото и дисперсно състояние на молекулно равнище.
    По малките капилярни съдове могат да се запушат и да настъпят изменения в здравето, като инсулт или белодробен инфаркт.

  31. 31 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 488 Неутрално

    За никотинистите.Аз започнах с Ропотамо верно 65 стотинки но....добре.Другите хубави бяха Ком-за тях казваха че са за пеераси но фактически бяха много приятни и ароматични.Луна -също.Имаше Родопи с филтер и без -тези със ,бяха добре ако ги правят в Филибето,другите бяха менте така да се каже.Имаше и ментолови Свежест те бяха отрова.Аида бяха с лигнин а не с филтер.Преслав бяха боклук от калибера на Арада,Ударник
    ,Мелник,Слънце и т.н. лайна.Трезор и Диабло бяха ок а София бяйя скъпи,но пърият Уинстон -някъде 1975-76 си бяха ориентал бленд супер цигара.С 2 думи бг тутуна бе горе долу отврат....както и много други неща по онова романитчно време
    Но папиросите бяха много по гадни от кренвишите примерно

  32. 32 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 488 Неутрално

    имаше едни Тютуно производител и Варна по 4 стотинки пакета те бяха някакъв уникум доматени луспи,клони ,нокти, гума шушулки
    камъни,пясък и кавко ли не

  33. 33 Профил на dimov_a
    dimov_a
    Рейтинг: 274 Неутрално

    До коментар [#28] от "convince":
    Лекарството е в дозата. Сланината е по - полезна от бялата захар и бялото брашно. Факт. В 100 гр. се съдържат 857 кал., 1.76 г. протеини и 94.16г. мазнини. Съдржа също и калий, магнезий, селен, витамини от групата "В". Навремето по селата поради тежкия физичесли труд са им трябвали повечко калории и са консумирали сланина. И е нямало толкова хора с наднормено тегло. Нямало е годжи бери, чия и други "супер храни".
    На днешно време системна и правилно организирана физическа актвност е ключа към доброто здраве.
    П.С.
    В момента не познавам български мюсюлманин, който да не яде сланина. А познавам много.

  34. 34 Профил на 65
    65
    Рейтинг: 302 Неутрално

    Като гледам как чашите преобладават на "ученическия чин", знам какъв ще е урока.
    Средно 300 литра винско на капа (вкл. кърмачетата) годишно.

  35. 35 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#33] от "dimov_a":

    Ако искаш да се обзаложим, че ако изядеш две тенекии със свинска мас, за един сезон - ракът на дебелото черво ти е в кърпа вързан 100%.
    Та яж и тичай, тичай и яж и се обади после!

  36. 37 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3684 Неутрално

    [quote#28:"convince"] както знаем е обявена не напразно за мръсна (по исляма) храна, защото от нея полза никаква, освен да се отложи по тръбопроводите. [/quote]
    Има една легенда - в навечерието на една битка с византийците правоверните се навечеряли обилно със свинск, но тъй като било топло, вероятно и месото не е било съвсем наред. На другия ден по време на сражението правоверните почуствали силна неразположеност, чудели се къде да се скрият за да се облекчат, и разгромът им бил страшен. Оттогава коранът забранил свинското. Не зная дали легендата е достоверна, но почти винаги в обществените норми на живот има някаква историческа случка, чиито последици са се запечатали в съзнанието и роовата памет.

  37. 38 Профил на matematika
    matematika
    Рейтинг: 358 Неутрално

    l’éducation du gout,- възпитание на вкуса "Дневник"!

  38. 40 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8520 Неутрално

    Няма много здравословни храни, които и да са вкусни.

  39. 41 Профил на 65
    65
    Рейтинг: 302 Неутрално

    До коментар [#40] от "Роси":

    Въпрос в магазина: Какво здравословно и безвкусно ще ми предложите днес?

    А по селата казват: Щом е вкусно, значи е полезно!

  40. 42 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4465 Любопитно

    [quote#41:"65"]А по селата казват: Щом е вкусно, значи е полезно![/quote]
    Интересно дали е вярно обратното твърдение?
    Щом е полезно, значи е вкусно!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  41. 43 Профил на dimov_a
    dimov_a
    Рейтинг: 274 Неутрално

    До коментар [#35] от "convince":

    Лекарството е в дозата. Повтарям. Лекарството е в дозата. Ям сланина, когато и колкото ми се яде. Но съм 175см. висок и тежа 69 кг. Тренирам 5 пъти седмично, (понякога и в 22:00 ч. вечерта). Концентрираш се върху сланината, мисълта ми бе че прекаления светец и Богу не е драг. Яж си сланина, но пилето и рибата са не по - малко важни, а движението най - много. Относно "рака" погубил е много хора, които не би трябвало да им се случи. "чукай на дърво".

  42. 44 Профил на Orchid
    Orchid
    Рейтинг: 893 Неутрално

    И в нашите детски градини има тристепенно меню, но какво е в семействата е по-важно.
    Храненето е култура и етикет, който се възпитава на първо място в семейството!

  43. 45 Профил на aeiou
    aeiou
    Рейтинг: 434 Неутрално

    У нас също може да намерите хора - възпитани в този дух, може би трудно, но може - например така мразените от комунистите "буржоа", преселници от големите близки беломорски градове и т.н.т. Естествено тези порядки не са били тачени, макар и ревностно пазени, и са били заменени от далеч по-приемливото количествено задоволяване и охолстване на преселилите се от селата в града хора.

    Който първи прекрачи границата, губи.
  44. 46 Профил на dimov_a
    dimov_a
    Рейтинг: 274 Неутрално

    До коментар [#37] от "historama":

    Сигурно е било така. На български мюсюлманин, му казвам:
    - Приятелю, това е сланина.
    Отговорът:
    - що не каза по - рано мислех, че е локум.
    Друга случка. Мюсюлманин, моли баща ми да "му гледа прасе". ( ще му осигури фураж и т.н.)
    На въпроса, "защо щом трябва", но ти имаш "място" гледаш крави, отговора е:
    - Знам,че всички го правят а ма ми е неудобно, все пак

  45. 47 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 1040 Неутрално

    [quote#12:"convince"]Нещата там са култивирани с векове, до като у нас от около 138 години я има я не! [/quote]
    Да кажем,че за широк кръг хора това е било възможно долу горе от токава,ние освен че сме ги копирали в това отношение още преди освобождението,а и традиционното българско меню е подобно на френското.Разядка от салата,лютеница или кьополу,основно,сирене,кашкавал и десерт,най-често плод или сладко.И в „Българи от старо време” Хаджи Генчо възпитаваше децата аналогично и е имало подобни традиции

  46. 48 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1901 Неутрално

    Ох, колко е вярно това в статията. Това ми допира и до самоуважение - не ям какво да е, моето преживяване, ако щете удоволствие, е важно!
    Това е достойно за лично новогодишно обещание.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  47. 49 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 1040 Неутрално

    До коментар [#22] от "koko65bg":

    Най хубавата цигара,която съм пушил беше българско Марлборо по 2,40 кутията.Кемъл и Лъки страйк от онова време до към 2000г бяха много добри,последните цигари,които ставаха за пушене беше червения Честърфилд.После производителите на цигари станаха бранд мениджъри и освен марка зад цигарите не стои нищо.Минах на тютюн,първо Дръм.но го развалиха,после минах на Пуебло,единствения неусмърдян тютюн на пазара и е доста добър и лула.Проблема с тютюна за лула е ,че се внасят само ароматизирани тютюни и са безбожно скъпи,на нивото на Великобритания и 1,5 -2 пъти по-скъпи от Германия и Швейцария

  48. 50 Профил на velvoofell
    velvoofell
    Рейтинг: 589 Неутрално

    До коментар [#26] от "convince":

    Вижте интересна информация по темата http://www.messynessychic.com/2016/12/23/no-more-than-a-litre-of-wine-a-day-recommends-a-1950s-french-sobriety-campaign/

    Накратко - през 50-те години са подели кампания за ограничаване на консумацията на вино "Не повече от литър на ден". През 56-та са забранили виното за деца под 14 години в училище, защото дотогава майките имали навик да ги изпращат с половин литър, заедно със закуската.

  49. 51 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#50] от "velvoofell":

    ФРАНЦИЯ е на първо място в света по производство и консумация на вино на човек.
    Но не и на алкохолици, нито на катастрофи вследствие употреба на алкохол.
    Хората там употребяват, но не злоупотребяват!
    За разлика от нас и руснаците, които не виждат изход от ненормалните управленчески изяви на едни абсолютно неадекватни "елити", попаднали под това название случайно.

  50. 52 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#43] от "dimov_a":

    Ами щом имаш поносимост, няма страшно!
    Движението е антистресов фактор, движи флуидите и промива наслоенията, за което няма спор.
    Но нещата с времето се променят.

  51. 53 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#50] от "velvoofell":

    1950 само 5 години след ВСВ и толкова добра кампания!

  52. 54 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    Ние обаче наблягаме на скоросмъртница, домашна варена, както и на свински пръжки.
    Французите имат само 17 % с над нормено и нисък процент сърдечно съдови, а българите всеки трети, от които всеки втори болестно и сме на първо място в ЕС по смъртност от това, както и по цигаропушене, което вече е епидемично нарастнала.
    Стигна се до преговори с тютюневия концерн Ф.Морис, за дарение на скенер за откриване на белодробни изменения поради прекалена злоупотреба с тютюни.

  53. 55 Профил на dimov_a
    dimov_a
    Рейтинг: 274 Неутрално

    До коментар [#52] от "convince":

    Не е само моята поносимост. Моята идея е, че човек ОСЪЗНАТО не трябва да се лишава от нищо. Ако трябва ще компенсира. Кой говори да изяде "две тенекии" с мас? Още в първия пост написах "Кой ще е този който ще му се яде всекидневно сланина? Истината, е че двигателната култура ни куца и се набляга на "диети". А не на хранителни режими. Последното прави разликата между осъзнатият избор и кампанийния такъв.
    И другото когато имаш 8 годишно дете в къщи колкото и да го възпитаваш, то си иска "джобни". И за каквио ги харчи? За Бейк Ролс, Кубети, и т.н. щото ТОВА може да си купи от лафката в училище. Иди му обяснавай, когато 100 % от хлапетата "муат" глупости. ( Даже съм виждал в "Голямо" междучастие да им продават пържени картофки в тарелки с кетчуп и майонеза!!!)

  54. 56 Профил на Густав
    Густав
    Рейтинг: 923 Неутрално

    Това е много интересна, но статията е доста постна и обща. Моите впечетления от франсетата наистина са, че

    - се наслаждават на храната
    - ядат много и разнообразни неща, но в малки количества
    - пият вино, дори когато са на работа
    - отделят 20 - 30 % от дохода, който получават, за храна
    - готови са, да пребродят девет планини за парче кашкавал, който са им препоръчали
    - никога не пропускат десерт

    Аз лично бих определил хранителния им режим за по- нездравословен от българския, основно заради десертите. Статията казва, че процентно хората с наднормено тегло са сравнително малко. Според мен базата е САЩ, а това не е кой знае колко висока база

  55. 57 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#55] от "dimov_a":

    Димов, разбирам, че си умерен във всичко, но с възраста наблегни на плодове, зеленчуци и пресни приготвени риби, бели меса и евентуално пиле, по-изключение и всичко друго, което ти е на сърцето.

    Все пак имаме и любими храни, но пази боже те да са бекон, сланина, хайвери, пастети, много люто, кисело, солено и сладко приети с евентуални по-мащабни дози бял хляб.

  56. 58 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#56] от "Густав":

    Както правилно си забелязал - дозата е решающа, количеството!

    Ставай от масата леко гладен и не облизвай чинията, а остави и за други.
    Човек има определена доза, определена му при раждането, колкото по-бързо я привърши, толкова ще му е и живеенето.

  57. 59 Профил на dimov_a
    dimov_a
    Рейтинг: 274 Неутрално

    До коментар [#57] от "convince":

    Слагам Ви плюс. Добре, че ме уведомихте Спортувам активно и се храня разумно от както се помня. Просто се опитах да успокоя останалите, че ако познават тялото си и знаят кога и какво да му дадат и сланинката и шоколада не са отрови. И не трябва да "бягат" от тях като "дявол от тъмян". Напротив. Всичко опира до осъзнат избор кога и какво можеш да консумираш.
    Изместваме темата. Докато аз и предполагам Вие знаете за какво иде реч, то малките не могат да го осъзнаят. И училището не им помага. Напротив. В къщи колкото и да обясняваш то (детето) повечето време изкарва в училище. И се влияе. И си купува глупости. Знаете ли (щото аз не знам) в училищата във Франция има ли лафки където да се продават боклуци?

  58. 60 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 573 Неутрално

    До коментар [#28] от "convince":
    Според последните изследвания сланината е полезна в малки количества.
    [quote#29:"vloti"]Ислямът се е зародил на Арабския полуостров. Там е много горещо.[/quote]
    Това предположение е много логично и дори съм го срещал в учебниците по история. В действителност обаче забраната в исляма не е само за свине, а за животните, които ядат и мърша. От домашните животни са отбелязани кучето, котката и свинята, но понеже консумирането на първите две не е особено разпространено, повечето хора се фокусират върху свинята, която се споменава по-често. Под тази забрана, попадат много хищници (дори водни), както и грабливи птици.
    Относно мазнината на свинята - в миналото свинете не са се хранели с концентрирани фуражи, а са ги пускали да пасат, така че от предимно растителната диета и движението не са трупали толкова мазнини, освен това породите са били по-дребни и слаби. Дори и в момента у нас може да се види какъв е съставът на месото на една полудива порода като Източнобалканската свиня, макар че тях ги хранят и с концентрирани фуражи, но тичат на свобода. Така че разликата в мастното съдържание в месото на свинете и в това на възрастните говеда и овце е била малка.

  59. 61 Профил на velvoofell
    velvoofell
    Рейтинг: 589 Неутрално

    До коментар [#53] от "convince":

    Явно е била добра, ето как спада консумацията.

    http://www.ofdt.fr/statistiques-et-infographie/series-statistiques/alcool-evolution-des-quantites-consommees-par-habitant/

    Въпреки това, все още цирозите на черния дроб във Франция се дължат предимно на алкохол, но да не прекалявам с линковете.

    Във Франция културата на консумиране на алкохол се гради, не е традиционна даденост. Политика, която липсва у нас, както и всяка друга. Свещеният за много хора домашен алкохол, е причината за свръхконсумацията у нас, а нивата на производство са далеч от традиционните.

  60. 62 Профил на Камен
    Камен
    Рейтинг: 738 Неутрално

    Кореняците французи така се хранят наистина, но новото поколение от сенегалци, мароканци и алжирци, което расте повече на брой от кореняците, хич не спазва тези правила.

  61. 63 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#61] от "velvoofell":

    Да разбирам ли, че сте привърженик на сухия режим, по принцип или просто, не употребявате алкохол поради философски или други съображения?

  62. 64 Профил на velvoofell
    velvoofell
    Рейтинг: 589 Неутрално

    До коментар [#63] от "convince":

    Всъщност търся мярката, затова се интересувам от темата. Интересно е как критериите за допустим алкохол се променят през годините. А вече въобще е отречена ползата от какъвто и да било алкохол. Каквото и да решим за себе си, е хубаво да не се заблуждаваме.
    Ценител съм на доброто вино и мога да го консумирам на всяко хранене. Но си позволявам по 1-2 чаши до 2 пъти седмично.

  63. 65 Профил на velvoofell
    velvoofell
    Рейтинг: 589 Неутрално

    А по темата може да се види филмът на Майкъл Мур Where to invade Next - частта за храненето във френските училища.

  64. 66 Профил на lechevalier
    lechevalier
    Рейтинг: 702 Неутрално

    Guilty pleasures имало в Америка, ама във Франция кой да се сети, че има péchés mignons (сладурести грехчета), дето е кажи-речи същото? ;)

  65. 67 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1290 Неутрално

    До коментар [#64] от "velvoofell":

    Ценител, който не може да си позволи, предмета или действието на същноста, която да оценява, се превръща с времето в любител.
    Дано да имате в бъдеще по-големи възможности.
    Пожелавам Ви го, освен ако вече сте напълно убедена, че ще възприемете повече вреди от колкото ползи при упражняване на това Ваше хоби.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK