"Ходете като пингвини" и още съвети от травматолози и алпинисти за посрещане на зимата

"Ходете като пингвини" и още съвети от травматолози и алпинисти за посрещане на зимата

© Deutsche Gesellschaft für Orthopädie und UnfallchirurgieМакар че астрономическата зима настъпи преди две седмици (на 22 декември), чак сега се прояви истински. От вчера в голяма част от страната е обявен жълт код за снеговалеж и поледици, а днес предупреждението за опасност е с повишена степен и обхваща цялата територия на България. След като натрупа снежна покривка от 20-25 см в тези два дни, през уикенда се очаква температурите на места да паднат до минус 15-16 градуса. "Дневник" припомня някои съвети за справяне със студа и поледицата.


Придвижване по леда


"Ходете като пингвини" - това е официалната препоръка на Асоциация на ортопедите и травматологичните хирурзи в Германия, където прозгнозата за времето и условията по улиците също предвещава студ и лед.
Това означава бавен плавен ход, с наклонено напред тяло, така че тежестта да е върху пристъпващия крак. Ако върви нормално и особено с широк разкрач, опасността да се подхлъзне човек е значително по-голяма, защото тогава тежестта му се разпределя между двата крака, които са под ъгъл към земята. Когато е заледено няма сцепление и крачката лесно може да се превърне в шпагат или по-сериозно падане по гръб.


Алпинистът Боян Петров препоръчва за "оцеляване" на леда ако може изобщо да се избягват заледените участъци и да се заобикалят, но ако не е възможно - да се стъпва там, където има поне малко сняг, защото той действа задържащо.


"Когато стъпвате на поледица, задължително извадете ръцете от джобовете, така че при евентуално падане да можете да реагирате и да се подпрете, за да омекотите удара в земята. На много хлъзгави места ходете бавно и балансирайте с ръцете отстрани, все едно ходите по въже", съветва още Петров. По този повод - не забравяйте да си слагате ръкавици, когато излизате навън, защото при падане ожулванията могат да бъдат свирепи.


Боян Петров, алпинист и зоолог

© Велко Ангелов

Боян Петров, алпинист и зоолог


Казват, че никакъв грайфер не може да те спаси на лед, но според алпиниста някои са по-подходящи от други. В идеалния случай, хората трябва да имат специални обувки за лед. Подметката им е с много малки, меки грайфери, които захващат и най-малките грапавини на леда.


Друг вариант са леките котки за лед в градски условия, каквито се продават в магазините за спортна и зимна екипировка и онлайн. Някои хора прибягват дори до щеки в града, но и това си заслужава, ако ще предпази от падане.


Разбира се има и още един добре изпитан, или направо бабешки трик, който помага - вълнени чорапи върху обувките. "Не е мит, а супер надежден алтернативен вариант, защото вълнените чорапи наистина държат отлично на лед. Такива носят всички балти и шерпи в Каракорум и Хималаите, макар че в града може и да е малко срамно", казва Боян Петров, който планира да бъде първият българин, стъпил на всички 14 осемхилядници в света.


Живот в студа


Специалистите винаги препоръчват, да се обличаме не с дебели дрехи, а с много дрехи. За задържане на топлината по-ефективни са много на брой пластове от по-тънки и свободни дрехи, отколкото по-малко на брой дебели дрехи, защото така между тях се задържа въздух, който действа като изолация. Същото важи и за долната част на тялото, която обикновено се забравя. В големия студ е добре да се носи клин, чорапогащник или дълги чорапи под дънките и панталоните, а чорапита в обувките да са поне два чифта - едните вълнени.


Архив

© Николай Дойчинов

Архив


Движението също като естественото треперене, помага за временно загряване - енергичното разтъркване на студените места по тялото, и също физическото натоварване като кръгове с ръцете от раменете, сгъване на колената последователно или клекове.


За предпочитане е обаче да се придвижите възможно по-бързо до дестинацията си и да влезете на топло. Но не на прекалено топло. Прегряването в затворени помещения е много вредно в студените дни, особено ако парното и климатиците са толкова силни, че човек да се изпоти. Когато се намокри долният слой дрехи, те спират да действат изолиращо, освен ако не са вълнени.


Крайниците измръзват първи, защото тялото насочва цялата енергия към гръдния кош и вътрешностите, когато се опитва да оцелее от студа, издърпвайки кръвта от периферията. Ако торсът е топъл и крайниците ще се запазят топли повече време, така че облеклото е най-важното, на което да се наблегне.


При голям студ е оправдано обилното хранене. Калориите са източник на топлина и в най-студените дни е добре да се яде повече, отколкото може да се изгори, защото допълнителното ще осигури повече енергия за загряване. Това не означава непременно прекаляване с вредни храни, но трябва да са богати на мазнини. Здравословен избор биха били ядките, рибата и месото. Алкохолът не е препоръчителен, защото той има функцията да изстудява вътрешността.


Освен на универсалния номер за спешни случаи 112, при нужда от спешна медицинска помощ гражданите могат да подават сигнали и към денонощните дежурни телефони на здравното министерство: 02/ 8050 300 или 0888 33 45 45.


МВР призова да се пътува по пътищата само в краен случай и с добре подготвени за зимни условия превозни средства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK