И един ден спортуване на седмица е достатъчен за здраве, пресметнаха английски учени

И един ден спортуване на седмица е достатъчен за здраве, пресметнаха английски учени

© Валентина ПетроваЛипсата на време е сред обичайните оправдания за пропускането на сутрешната гимнастика, тренировката във фитнеса или каквато и да е физическа активност през седмицата. Учени от университета в Лъфбъроу, Англия обаче изчислиха, че дори една тренировка на седмица е достатъчна за поддържането на здравословния тонус, стига да е по-продължителна.


Препоръчителният минимум за спорт на седмица, определен от Световната здравна организация, е 150 минути умерено движение като разходка, или 75 минути интензивна тренировка, например бягане (макар че друго изследване показа, че тези препоръки са всъщност доста занижени). Според СЗО толкова минути физическа дейност на седмица предпазва от сърдечно-съдови, хронични и психически заболявания, и подобрява симата на мускулите и костите.


Учените от Лъфбъроу установили, цитирани в списанието QZ, че дори целият препоръчителен спорт да се вземе наведнъж вместо да се разпредели равномерно през седмицата, пак се постига същият ефект за здравето.
Изследователите анализирали отговорите от анкета, продължила от 1994 г. до 2012 г., в която през годините се включили над 63 хиляди души на средна възраст. След края на анкетата учените проверили смъртността сред участниците (близо 9000 души) и причините за смъртта им, както и актуалното здравословно състояние на останалите. Оказало се, че тези, които се определяли като "съботно-неделни спортисти" били в същото добро здраве, като другите, които спортували и през работните дни.


Сред респондентите се оформили четири групи - освен съботно-неделните спортисти и по-редовните, също и такива, които спортували по един-два пъти на седмица, но не достигали препоръчителния минимум и такива, които изобщо не полагали физически усилия. И трите групи, които се движели, били значително по-здрави от четвъртата на обездвижените, където е и най-големият дял от преждевременно починалите от рак и сърдечно-съдови болести.


Освен това се оказало, че разликата в здравословното състояние на тези, които спортуват по-често и тези, които спортуват, но не успяват да постигнат препоръчителния минимум за седмицата, не е значителна. В изследването няма как обаче да се отчете разликата в психическото състояние на двете групи, а е доказано, че редовното спортуване предпазва от депресия и тревожност и повдига настроението, заради отделянето на ендорфини в мозъка.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  хубави пожелания ,при този стресов живот малко хора могат да си организират свободно време и тренировки или да нямат нищо да правят ,за да спортуват , спортуват само младите ,а тези ,които са най нахъсени към спорта ,обикновено са най зле здравсловно , познавам десетки спортисти ,които се занимават основно със спорт ,половината на 30 години са или с износени стави ,или болни сърца или инвалиди , ако бяха се развивали по спокойно , може би щяха да са здрави ,така ,че относителна е ролята за здравето на спорта

 2. 2 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Така е да спорта колкото дава толкова и взима.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Ако 6 дена спиртуваш,един ден спортуване няма да е достатъчен.

 4. 4 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Весело

  то за това е пълно с тюфлеци на острова...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 5. 5 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 233 Весело

  Това важи ли и за секса? 1 чукане вместо 7

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Мисля си, че не са прави - всяко пиково натоварване не е естествено...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Абе аз взех да влизам във форма ама със спорт в 6 дни в седмицата и без семейни тежести.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 8. 8 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Не мога да си спомня кой известен британец го беше казал:
  "Единственото упражнение, което правя, е да вървя след ковчезите на мои приятели, които цял живот правеха упражнения"

 9. 9 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 509 Неутрално

  [quote#1:"edin drug"]хубави пожелания ,при този стресов живот малко хора могат да си организират свободно време и тренировки или да нямат нищо да правят ,за да спортуват , спортуват само младите ,а тези ,които са най нахъсени към спорта ,обикновено са най зле здравсловно , познавам десетки спортисти ,които се занимават основно със спорт ,половината на 30 години са или с износени стави ,или болни сърца или инвалиди , ако бяха се развивали по спокойно , може би щяха да са здрави ,така ,че относителна е ролята за здравето на спорта [/quote]
  Не став дума за професионални спортисти, за за спортуване за здраве.
  Време и пари за заведения, партита, цигари и пиене имат, а за спорт - не.
  Нещата опират не до време, а до желание.

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  "В изследването няма как обаче да се отчете разликата в психическото състояние на двете групи, а е доказано, че редовното спортуване предпазва от депресия и тревожност и повдига настроението, заради отделянето на ендорфини в мозъка."

  Не видях и други рискови фактори, като консумацията на алкохол и цигари... И не само. От значение е какво работиш иу пр.

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Много е хубаво да се разтоварва човек с движения, разходки и упражнения, но все нямаме време за това.

 12. 12 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Един ден е достатъчен, но повече от един ден седмично няма да навреди на никого. Движение му е майката.

 13. 13 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Весело

  Спортуването освен това, предпазва и от тлъст задник и голям корем.

  chavo64
 14. 14 Профил на jakodim
  jakodim
  Рейтинг: 233 Весело

  Както много пъти сък казвал: германските учени са доказали, че английски учени не съществуват

 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#8] от "inspektora":

  Питър О'Тул

 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Омръзна ми да чета за такива изследвания, които на практика отвличат вниманието от истинската причина за напълняването (освен преяждането с гадни храни) - цялостното намаляване на движението в нашето ежедневие. Хората вече не стават от столовете дори, за да си напазаруват и наготвят; смятат за унизително да ходят пеша и.т.н. Могат с часове да висят във фейсбук и в нета, но все намират оправдания, че нямали време за движение и спорт. Какво да говорим повече.

 17. 17 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Движението е много важно за здравето, но със спорт не се отслабва. Според проф. Сотир Марчев, за поддържане на жизнените функции тялото изразходва повече енергия, отколкото при спорт. Т.е. при спорт горим много малко калории. Отслабването става с неядене, според професора. Повечето спортуващи регулират и начина си на хранене, признавам, спортът мотивира. Оттам резултатите.
  Гледайте филма Fed up - за истинската причина за затлъстяването и диабета. Влизането във форма минава през подобряване на метаболизма, няма друг начин.
  За мен спортът е важен за друго - за здравината на костно-мускулната система и всички произтичащи болежки. Ако спра да спортувам - тръгвам на масаж, като започна отново - забравям за масажа (последно бях преди 2 години).

 18. 18 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  По-принцип всичко е генетика и храна...храната също ...генетика..... Спорта си е спорт нищо повече от това да е полезен.. Има хора генетично са предразположени да тлъстеят така ,че и спорта не ги оправя.а храните сега вече са пълни с разни вещества дето ставате на топки...

  Долу рушистите и фашистите
 19. 19 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Приятел, ти колко време отделяш за спорт? Ходил ли си някога до близкия парк? Затичвал ли си се? Или само празни приказки пред компютъра?
  Спортът е здраве! И, да, вероятно взима нещо, но аз не съм разбрал още какво ми е взел. Виж обаче, какво ми е дал, знам много добре.
  И един съвет от мен - в българския език има главни букви за начало на изреченията, точки за края им, запетайките си имат точно определени места, така че старай се да ги ползваш.

 20. 20 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#17] от "velvoofell":

  На теб и на професора много поздрави от мен. Отслабването НЕ СТАВА с неядене, отслабването се случва с ДВИЖЕНИЕ. Собствен опит!

 21. 21 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Просто храненето и движението са нещо за което трябва да се замислим ... уж лесният ни уседнал живот, май в крайна сметка ни вреди.

  И да, човек, който никога не е бил в добра кондиция, няма как да оцени какво пропуска. Та за това е хубаво да има подобни статии и дискусии, които да провокират повече хора да се върнат към движение и забавление.

  " доказано, че редовното спортуване предпазва от депресия и тревожност и повдига настроението, заради отделянето на ендорфини в мозъка."

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#17:"velvoofell"]За мен спортът е важен за друго - за здравината на костно-мускулната система и всички произтичащи болежки. Ако спра да спортувам - тръгвам на масаж, [/quote]

  Хм, масажът поддържа ''костно-мускулната система'' на масажьора, а не на масажирания.

 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#17] от "velvoofell":


  До коментар [#20] от "mitakk":

  И на двама ви, заедно с ''професора'', много поздрави от мене. Отслабва се с двете неща задължително - умерено хранене (вместо гладуване) на правилните храни И движение, което включва ежедневна активност и малко редовен спорт.

 24. 24 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Те англетата така сметнаха и че не искат да са в ЕС. Сега се чешат по дебелите бели з@dniци и се чудят как хем да са в ес, хвм да не плащат, хем да са стройни, хем да не спортуват..

 25. 25 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Сега ще отслабват и без спорт. Като изгонят емигрантите, които им работят всичката физическа работа, ще трябва сами да си я вършат.

 26. 26 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#23] от "princess_x":

  Мен си ме критикувайте колкото искате, но да слагате професора в кавички е меко казано неуместно. Човекът е изтъкнат кардиолог.
  Всъщност не виждам противоречие между твърденията ни, аз съм за спорта за поддържане на здравето и тонуса, но съм реалист за справянето с килограмите. Всъщност никога не ми се е налагало да отслабвам, защото имам естествен вкус към леки и здравословни храни от дете. Точно затова не мога да си обясня наивността на хората, които мислят, че яденето на корем може да се компенсира. Разходка, гимнастика и правилно хранене от детска възраст, са по-ефективни от блъскане в залата при вече налично затлъстяване. Изгледайте филма, там има примери за деца, на които спортът не помага, след като веднъж е объркан метаболизмът.

 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#26] от "velvoofell":

  Слагам в кавички всички български ''професори''.

  Съгласна съм за значението на хранителния И двигателен режим, но имам известни съображения и въздържане по отношение на ''объркания метаболизъм''. Ще видя филма.

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#26] от "velvoofell":

  Този филм не ми казва нищо, което да не съм забелязала от много години и за което даже съм писала в този форум. Жалко, че повечето хора не забелязват как са се превърнали в жертви на ''хранителната'' мафия и технологическия ''прогрес''.

 29. 29 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 343 Неутрално

  дрън дрън... тва тяло е напраено за да се ползва

 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#29] от "touchthis":

  Да, но от прекалено ''ползване'' в един момент това става невъзможно - питай някой 300кг-мов/а ползвател, който не може да се мръдне от специално подсиленото си легло.

 31. 31 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 343 Неутрално

  [quote#30:"princess_x"]прекалено ''ползване'' [/quote]
  как по точно интерпретираш ползване - плюскане?! - говора за спортуване редовно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK