Как Исландия реши проблема с алкохола и наркотиците сред тийнейджърите

Как Исландия реши проблема с алкохола и наркотиците сред тийнейджърите

© ReutersМалко преди 15 ч. следобяд в слънчев неучебен ден, парковете на Рейкявик са пусти, децата ги няма. Те са наоколо в съседните сгради, предназначени за спортове, танци, уроци по музика, театрални школи и всякакви други извънкласни дейности.


В последните 20 години изолираната малка Исландия направи реформа в здравеопазването и образованието си, която почти напълно изкорени употребата на тютюн, алкохол и наркотици сред учениците. Допреди да вземе мерки, държавата е сред лидерите в Европа по дял на непълнолетните, потребяващи забранени субстанции и извършващи престъпления. Изданието Mosaicscience разказва с подробности каква е тайната на успеха им.


В момента Исландия е на точно обратната страна на класацията - от 42% през 1998 г., сега непълнолетните, употребяващи алкохол и наркотици там са едва 5%. Тези, които са пробвали канабис, са намалели от 17% на 7%, а пушещите тютюн - от 23% на 3%.
Това е резултатът от една добре обмислена стратегия, базирана на научни доказателства и задълбочен анализ на психологичните проблеми на тийнеджърите и нивата на стрес в ежедневието им, разказват местни психолози. В основата на реформата е идеята, че наркотичните вещества са начин за тийнейджърите да се справят с реалността и да опитват някаква промяна, която обаче със същия ефект може да идва от други, по-здравословни дейности.


В зависимост от това каква потребност има младежът, той може със същия успех вместо с хероин да се успокоява с музика, или да се енергизира с танци и спорт, вместо с амфетамини. Химическата реакция на мозъка е сходна, макар и не толкова силна, но заедно с това учи нови умения, общува повече с връстниците си и е физически и интелектуално стимулиран, което го изгражда в разумен възрастен. Достатъчно е да му се покаже алтернативата.


Първият такъв експеримент е направен в САЩ през 1992 г. с група наркозависими тийнейджъри. Била им предложена възможността да постигат сходни ефекти като тези на веществата, които потребяват, но без вредните ефекти. Оставили ги сами да си изберат с какво им се занимава и им казали, че програмата е временна - за 3 месеца, за да не се чувстват притиснати. Но повечето от тях останали за целия период на експеримента от пет години и спрели да употребяват наркотици скоро след началото.


Исландците поканили същите експерти от САЩ да помогнат с разработването на тяхната стратегия, след като първоначалните им анализи показали, че от часовете в училище, посветени на вредата от наркотиците, няма абсолютно никакъв ефект. Просто никой не им обръщал внимание, нито дори се заслушвал в назиданията.


Кадър от Исландия

© Associated Press

Кадър от Исландия


През 1992 г. във всички училища в Исландия била проведена анкета сред учениците от 14 до 16 години за това дали употребяват алкохол, тютюн или други вредни субстанции, както и за по-дълбоки психологически фактори като близостта с родителите и връстниците. Резултатите били тревожни - повече от 25% признали, че пушат всеки ден, и повече от 40% пиели.


В разбивката на информацията ясно проличала и се потвърдила тезата, че децата, които имат по-добър достъп до спорт и извънкласни дейности, са по-малко застрашени от пристрастяване или изобщо от потребяване на наркотици. Тези, които прекарвали повече време с родителите си, както и тези, на които им било забранено да стоят до късно навън, също били по-"чисти". Подобни анкети били проведени отново и през 1995 г и 1997 г. със същите закономерности.


През 1999 г. настанало време за реални действия, макар че дотогава имало всевъзможни информационни програми и кампании, но с нулев ефект. Тогава била разработена програмата "Младежта на Исландия" (Youth in Iceland), и били въведени строги законови рестрикции - купуването на тютюневи изделия станало нелегално до 18 години и на алкохол - до 20 години, рекламите на такива продукти били забранени изцяло. Бил наложен и вечерен час за децата от 13 до 16 години - 22 ч. през зимата и полунощ през лятото.


Отново със закон възрастните били задължени да формират родителски организации във всяко училище и да посещават сбирки и лекции за ползите от прекарването на повече време с децата си, как да говорят с тях за живота и целите им, как да следят случващото се в ежедневието им. Това не само образовало родителите, но и засилило авторитета им у дома - елиминаран бил вечният аргумент "Другите родителите им ги пускат!".


Заедно с това държавата насочила сериозен ресурс за развиването на спортни зали, танцувални и театрални школи и други частни извънкласни дейности, а на децата от бедни семейства се отпуснали допълнителни помощи, за да могат да си позволят да участват в тях.


Така през 2012 г. резултатите от вече превърналата се в традиционна анкета сред учениците показали удвояване на броя на децата, прекарващи повече време с родителите си (46%), както и двойно повече такива, които запълват свободното си време със спорт и други дейности с връстници. И само за 13 години потреблението на забранени продукти сред непълнолетните се било стопило почти напълно.


Участието в програмата на младежите се ръководи по-успешно на местно, отколкото на държавно ниво. Това също е доказано с опита в Исландия, а след това и в други европейски държави. Моделът е възприет например в града Тарагона в Испания с помощта на исландските специалисти, които помогнали за анализа на проблема, разработването на въпросника, съобразен с местните особености и след това с идеи за развиването на родителските срещи и извънкласните дейности там.


За помощ и ноу-хау в последните години към Исландия са се обърнали също и местните власти от различни градове в Малта, Литва, Румъния и дори Южна Корея. Анализите всеки път показват едни и същи закономерности на уязвимост, свързана с липсата на родителско внимание и липсата на достъпни здравословни занимания. По същия начин и ефектите от целенасочените усилия по вече утвърдения модел в различните краища на света не закъсняват.

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  Всъщност, исландците нищо ново не са открили, отдавна се знае, че безделието е майка на всички пороци, та извънкласните занимания при децата наистина помагат да ги държат далеч от всички вредни навици. И не е трудно да се постигне, просто е необходимо да има надъхани хора, с желание да работят и помогнат.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  По същия начин и ефектите от целенасочените усилия по вече утвърдения модел в различните краища на света не закъсняват."Целенасочените усилия на обществото подплатени с добро финансиране и воля за постигане на успех,водят до успех.Нищо,че Исландия като население е колкото Варна и у нас могат да се постигнат същите успехи,но както казва дядо Петко Славейков-
  -И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...

 3. 3 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Абсолютна забрана на рекламирането на брандовете на цигари, както и излагането им на видно място при продажбата ... толкова ли е трудно? Не е, ама пустия му акциз


  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 4. 4 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ами като чета в какво се състои програмата, то неминуемо се сещам за моето детство и юношество тук - в България.
  И сега в семействата на моите приятели децата спортуват, ходят на танци и курсове, но това е въпрос не на държавна политика, а на възпитание и позиции на родителите.
  Боя се че ако това което виждаме в Исландия се въведе като програма примерно от Министерството на младежта и спорта и от Министерство на образованието, то ще бъде посрещнато на нож в нашето общество, като един от основните мотиви ще е че това е "комунизъм".

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Гневно

  До коментар [#1] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Естествено, че нищо ново не са исландците открили, просто българите сме го ЗАКРИЛИ!
  За да разградим ъоталитарната система до основи - премахнахме като тоталитарна всякаква извъмкласна дейност, закрихме всички кръжоци, приватизирахме пионерските домове и ТНТМ базата, даже забранихме сутришната училищна физзарядка!
  Резултатът е дрогирана,пушеша и лочеща сган, която реве, че никой не ги им дава достатъчно пари!

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#1] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Така е, просто исландците практически доказват това и почват да трупат опит, от който други държави вече се възползват. А тук служителите в системата на образованието разпращат "секси" снимки по бански без бански.

 7. 7 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Един от най-важните изводи от статията е, че решението на проблема се корени не само в работата с децата, но и с родителите, защото те са съществена част от проблема.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#1] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  "отдавна се знае, че безделието е майка на всички пороци"

  Протестантите казват "безделието е ковачницата на дявола"

  подпис
 9. 9 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#3] от "ь":

  Чете ли статията?

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 880 Весело

  Цялата работа е в " родителско внимание и достъпни здравословни занимания."
  Нито едното, нито другото е на "мода" у нас след началото на рИформите...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6096 Неутрално

  Малка спретната държава. Трудолюбив и дисциплиниран народ.
  Да управляваш такава страна, вероятно е по-лесно отколкото да си селски кмет у нас.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  -Браво на исландците. Раработили са система от мерки, повечето от които съществуваха в БГ, преди 10 Ноември. Мерки, които тук бяха обявени за тоталитарни и така досега. Добрезабравеното ще се завърне някога и в БГ, ама дали дотогава ще има и достатъчно тийнейджъри.

 13. 13 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Употребата на цигари, морфин (хероин), кокаин и амфетамини не зависят по никакъв начин от физическото или психическото натоварване, нито от удоволствието, което доставят, поне в самото начало: от първите цигари ти е горчиво в устата, постоянно слюноотделяш, бирата ти горчи отвратително, ракията ти люти, от хероина повръщат, от марихуаната стават луди до пълна безпаметност, от кокаина и амфетамините стават луди, получават сърцебиене, а кръвното им налягане се повишава, главоболие и стягане в сърдечната област. След пристрастяването обаче, психоемоционалния дискомфорт от абстиненцията и удоволствието от употребата им стават доминиращи. Ако има положителни резултати от подобни изследвания, те не се дължат на спорта, вечерния час и социалната ангажираност, А НА МОДАТА!!! Младежите обичат да подражават на своите идоли! Пет пари не дават за здравословните проблеми, които си навличат с вредните субстанции. Тях ги интересува кого харесват момичетата и момчетата. Мислят си, че заради цигарите и алкохола ги харесват, а не заради нещо друго. Друг проблем е лесния достъп до наркотични субстанции. В България лесния достъп до наркотици се гарантира до голяма степен от безотговорното отпускане на "бързи кредити" само срещу лична карта, по интернет, без никакво доказване на доходи, собственост и изобщо някакъв шанс изобщо да ги върнат. МАФИЯ! Така децата с лична карта се измъкват от опеката на родителите и стават безотговорни консуматори на хазарт, наркотици и проститутки. Заради пълния нихилизъм на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПО ТЕЗИ ВЪПРОСИ СЕ СТИГНА ДО НЕПОЗНАТА В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ ДЕМОГРАФСКА КРИЗА И СМЕ НА ПЪТ ДА ИЗЧЕЗНЕМ КАТО НАРОД.

 14. 14 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  [quote#9:"foure"]Чете ли статията?[/quote]
  Да. Виж с какво са започнали през 1999 г. Редно е и у нас от там да се тръгне, а не със закон забраняващ, който се нарушава повсеместно! Всеки ден отивайки на работа минавам покрай точно 5 билборда рекламиращи бранд на производител на цигари. Буквално рекламите са на всеки километър ... огледайте се. Цигари продаващи се буквално на сергии ... това отдавна го няма в държавите, които взимат реални действия за ограничаване на пушенето на тютюн. Извънучебните занимания са много добро средство, но у нас за много родители са си и скъпо предизвикателство, чудейки се как и за какво по- напред да плащат... за уроци или за спорт... пак опираме до битието

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 15. 15 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  У нас, заради алчност и егоизъм никога няма да проима воля за такава политика към децата и младежите.
  Исландците са уникално общество.

 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Да управляваш такава страна, вероятно е по-лесно отколкото да си селски кмет у нас."

  Е, малко се поизхвърли. Не беше отдавна времето, когато исландците протестираха заради краха на банките и свалиха премиера си. Начинът, по който се справиха с проблема беше впечатляващ, но още по-впечатляващи бяха патриотизмът (не крещящ национализъм), сплотеността и трудолюбието, което показаха. Истински урок за нас, ако искаме и можем да се учим. При това ни го дава страна, в която климатичните условия са несравнимо по-лоши за живот от нашите.

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4551 Любопитно

  Браво на исландците, това е наистина чудесна нация. Нещо друго интересно, което прочетох тази седмица. В Исландия за една година стават само 2-3 убийства! Там престъпността има наистина много ниски нива.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#12] от "Бенк-Бенк":

  Мерките си бяха част от една тоталитарна система.

  Всеки средно интелигентен и образован човек знае, че всеки социален строй има своите предимства и недостатъци.

  Прескочете всичките обиди на "комуне" и лозунги от типа "добрият комунист е мъртвия комунист" - това са тролове и/или хора без мозък, точно както и онези с "Тръмп ще спаси Америка!".

  Основното образование при преди 10-ти беше на много по-високо ниво отколкото сега по простата причина, че имаше основното условие за възпитание - ред и дисциплина.

  Колкото по-нагоре се отиваше, обаче, толкова по-лошо ставаше защото системата не толерираше способни и свободомислещи хора.

  Сега децата растат без ред освен там, където родителите го осигурят...което е някак по-естествено от еволюционна гледна точка...не е честно към децата, но кой ли пък си представя, че животът е честен?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 19. 19 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Поздравления за исландците! И тук би могло да се направи нещо, но както винаги извънкласните дейности за децата са приоритет на родителите, а не държавата. Децата от по-бедните семейства нямат достъп до тях - особено в малките градчета и села - а това води до още по-голямо маргинализирене на тези групи. По мое време - 90-те год. единствената извънкласна дейност предлагана за моя клас беше дебати.

 20. 20 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#12] от "Бенк-Бенк":

  Нещо съм позабравил,припомни ми мерките на "народната власт" и "народната милиция".

 21. 21 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  У нас няма реформа на образованието.
  Свалиха Танев и Кастрева заради некомпетентност - учителката по история Кастрева се провали още при публикуването на първия нов план - по история!
  Но какво стана с нея? Напусна веднага и сама системата? Не, тя няма такова достойнство, тя изчакваше да я подканят - а това значи че хора без достойнство са по нея чак до ниво учител. Грешката бе оставена(!) и в момента същата контролора за София реализацията на това, което бе сгрешила и заради което падна. Кой ще ГЪКНЕ? Това е удържавено НАСИЛИЕ. Давам това само като един пример.
  Преди 20 години имаше новина, че министър на културата на Исландия бе подал оставка затова, че ходил на театър като държавно мероприятие и жена му също получила театрален билет с държавни пари.... и оставка на съпруга за 2-3 евро. А учителите стчакуваха тогава заради отказ да се увеличат заплатите с около 0.5%
  А у нас една лелка съсипва живота на хиляди деца и ги отращава от училището и... нищо.

  Роля за това играят обслужващите тези лица (като нея, Цецка Цачева и други такива) фондации от ПСИХОЛОЗИ - Анимус и подобни (Ц.Ц. нагледа протежетата си в кандидат-президентската си кампания) , асоциация Родители и други които действат про-форма за да се твърди, че сме демокрация. Раздадени куфарчета - раздадени и лицензи на граждански органзиации.

  У нас чрез европейски фондове се финансират организации, които за да получават тези общи (държавни и европейски т.е. държавни) пари за да прикирват правителствените глупости.

  След като се финансира с държавни пари фондаците крият резултатите си за да привлича клиенти - деца от провалените от правителството. Затова фондациите от психолози у нас са база за социален фашизъм, а не реформа. Изобщо е глупост да си мислим, че едната сфера се е провалила, но в някакви кабинети седят едни финансирани, които знаят отговора, но ще ви го дадат само ако ... признаете че се нуждаете от психолог. И къде е БХК за нарушените права на децата?
  Реформата у нас не е започвала и не може да започне.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  И накрая ще спечелят и футболната купа, след като спечелиха сърцата на запалянковците

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#19] от "alextan":

  Не, не съвсем защото са по-бедни. Не е това мотива.
  Ние или искаме по-голям брутен обществен продукт и родителите работят и НЕ гледат деца, или не искаме.

  Освен това ако искаме 3 деца в семейство трябва да спрем да мислим, че има роля на родителите. Кой родител може да отговаря за 30+30+30 домашни = 90 домашни седмично, примерно?

  Скандинавските държави не само извънкласните, а и домашни няма, т.е. учи се в училище. Правилно е да има отделни задачи , но такова масово домашно като у нас няма. Просто защото желанието за математичската или университет е лично, и не може всички да се тормозят с това, че Гошко ще ходи в математическата, а родителите му плащата 3000 годишно допълнително. Това не е работа на останалите, няма значение бедни ли са богати ли са родителите. Уважението не се дължи на база доходи.

  Между другото "домашна работа" е незаконно понятие у нас. няма такъв термин в ЗНП и ППЗНП и другите. Но у нас дъражвата е развила погрешен модел за "роля на родителя" в подготовка на евентуално 90 домашни, ако имате 3 деца.

  Резултат: Най-често няма 3 деца, дори да ви се иска. 1 с образование е крайна цел и гордост.

 24. 24 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 476 Неутрално

  [quote#17:"Иво"]В Исландия за една година стават само 2-3 убийства! Там престъпността има наистина много ниски нива.[/quote]

  Епа, те са 3 файтона хора! Само в софийския квартал Младост живият повече хора, отколкото на целия им остров.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  [quote#1:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Всъщност, исландците нищо ново не са открили, отдавна се знае, че безделието е майка на всички пороци, та извънкласните занимания при децата наистина помагат да ги държат далеч от всички вредни навици.[/quote]
  Твърде едностранно разглеждаш проблема.
  Всъщност децата са претоварени от непрекъснато увеличаващ се поток от информация, който в тази електронна ера ги залива безапелационно от всякъде. Благодарение на това психическото им натоварване е неимоверно. Те се чувстват като загубени и ненужни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хората си имат държава, а ние си имаме мафия.

 27. 27 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 323 Неутрално
 28. 28 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ето как се върши работа! Не с "директиви" от "центъра", а с ум и сърце! Тук един калпазанин в 5-ти клас разказа играта на цялото училище и министерство, а резултата - да го преместят в друго училище, което да взриви до края на втория срок.... ама така управляват комунета....

 29. 29 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Да поясня за онези, които се умиляват по соца - тогава имаше ред и дисциплина, но наложени със сила. И след падането на онази власт народа се почуства като отвързан и отиде в другата крайност. А исландците сами са узрели като общество за да постигнат тази статистика. Разликата е огромна.

 30. 30 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Статията е достааа подвеждаща. В Исландия, за разликата от всички останали европейски страни, точно с алкохола (а и с цигарите) никога не е имало проблеми. Причината за това е забраната за алкохол още от 20те години, която се оказва много ефективна. Бирата, която е любимо питие на исландците от 20ти век остава забранена до 89. https://en.wikipedia.org/wiki/Prohibition_in_Iceland
  Така че който говори, че със забрани нищо не можело да се постигне и дава за пример сухия режим в САЩ, не е прав. Ако централната власт и/или народа има воля, всяка забрана може да постигне желания ефект и то много по-лесно от разни психологически измишльотини.

 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  [quote#20:"elgin"]До коментар [#12] от "Бенк-Бенк":
  Нещо съм позабравил,припомни ми мерките на "народната власт" и "народната милиция".[/quote]
  [quote#18:"Боби Колев"]До коментар [#12] от "Бенк-Бенк":
  Мерките си бяха част от една тоталитарна система. [/quote]
  -Ами много подобни бяха, на мерките в Исландия:
  1.,,музика,... танци и спорт,...''- В БГ в училащата имаше т.н. прегледи на художествената самодейност /хорове, оркестри, театрални състави/, училищни първенства, между училищни състеания и ученически спартакиади, клубове /кръжоци по интереси и пр.
  2. И там- в Исландия и тука:
  ,, законови рестрикции - купуването на тютюневи изделия станало нелегално до 18 години и на алкохол - до 20 години /в БГ тогава до 18 г./, рекламите на такива продукти били забранени изцяло. Бил наложен и вечерен час за децата /имаше и в БГ/......Отново със закон възрастните били задължени да формират родителски организации във всяко училище...''. В БГ родителски комитети, периодични срещи с тях в ,,час на класния'' и пр..
  -Други мерки: Оценки на поведението на учениците, свърани с присътвия и отсъствия, закъснения, по време на уроците, абележки и ,,гонене от час'', и пр., които се отбеляваха в бележниците, срещу изискване на подпис от родителите. Униформи. В краен случай изключване/ преместване в друго училище. За всички, които скачаха, че и това е тоталитарно, нека знаят, че униформи и досега има в т.н. бели страни. Напр. в Англия, когато там записваха децата на племеницата ми, първата работа на училищните власти бе да им кажат какви унформи да им приготвят. Ученически органиации /чавдарчета,пионерска, комсомолска/ и съвети- т.н. отрядни и Учкоми/, подобни на скаутските.И пр... Тези органиации, макар и с идеологическа окраска, съдействаха за формиране на опит в децата за управление и самоуправление. Всичко това бе ихвърлено от училищата и така, така да се каже: ,,заедно с мръсната вода от коритото, бе изхвърлено и бебето''. Попитайте учителите как се държат сега учениците в училищата и по време на уроците.

 32. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  [quote#25:"Храбър"]Всъщност децата са претоварени от непрекъснато увеличаващ се поток от информация, който в тази електронна ера ги залива безапелационно от всякъде. [/quote]

  Така е. Обаче, оставени сами на себе си, без никой да им помогне да анализират тази информация, да извлекат полезното и да игнорират вредното, обикновено се затъва в проблеми. Затова и има нужда постоянно да бъдат впрягани в някаква дейност, която да развива аналитичното им мислене, творческите и спортните заложби (ако имат) и да им се помага в ежедневието. Щото най-лошото е, да бъдат оставени по цял ден пред компютъра или телевизора, без да има кой да им обясни, че не всичко което хвърчи се яде и не всичко, което прочетат/видят в интернет или по телевизора може да им е от полза.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 33. 33 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Анализите всеки път показват едни и същи закономерности на уязвимост, свързана с липсата на родителско внимание и липсата на достъпни здравословни занимания" - То не е само да го нахраниш и да му купиш някоя играчка и да забучиш нос в таблета, детето си иска внимание! За съжаление познавам доста хора, които гледат на децата като на бреме и се чудят на кой да делегират занимаването с тях...

 34. 34 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Нещо сте пропуснали,като рязане на панталони и дълги коси,задължителните бригади, дружеските събеседвания в МВР,казармата, спартакиадите като Сев. Корея и..... .

 35. 35 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#31] от "Бенк-Бенк":

  горният отговор е за вас

 36. 36 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Добре казано - пушеща и лочеща сган ми хареса :) Дисциплина му е майката и воля :)

 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  До коментар [#34] от "elgin":

  Ами, форумецът изрично е споменал в края на поста си, че
  [quote#31:"Бенк-Бенк"],,заедно с мръсната вода от коритото, бе изхвърлено и бебето''[/quote]

  Тоест, вместо да махнат лошите неща, споменати от Вас, те премахнаха всичко, и сега децата са в нещо като вакуум, от който, очевидно е, сами не могат да се измъкнат.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  какви извънкласни занимания в училища на смени, в които изгонват едните по обяд и учителите поемат вторите, а децата са оставени сами да се оправят до вечерта (или цяла сутрин стоят сами)?
  а родителите основно ползваха децата за работна ръка по вили и села, за да помагат за допълването на иначе крайно ограничената семейна трапеза. след някаква възраст тази дейност се монополизираше от държавата във вид на бригади.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 39. 39 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  Как искаш да е в страна с 300 000 жители, в която горе долу всички се познават и са братовчеди ? И да кихнеш, след 2 дена всички го знаят. Тука няколко изпадат в прехлас пред държавата им, лесно е за винаги плюещия си страната недоволен от всичко българин, не пречи че едва ли ще издържат и 3 месеца да живеят там. Познавам няколко исландски жители, общо заето са груби, лошо възпитани и недодялани хора, всъщност в другите скандинавски страни ги третират за диваци. Колкото за някои представящи се като големи моралисти в този форум - повечето финансови пирамиди в Европа преди кризата бяха базирани в Исландия и ръководени от исландци, "гарантирани" от исландската държава. Да отидат да обясняват на хората загубили къщите и спестяванията си колко мъдри и морално чисти са хората живеещи там.

 40. 40 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#31] от "Бенк-Бенк":

  И защо въпреки това повечето ученици са пушели навремето . Баща ми е почнал на 15 г. И доколкото знам, почти всички негови съученици са пушели навремето. А и доста си пушат досега.

 41. 41 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Преподавам на тинейджъри-15/16 годишни. Някои пушат, предполагам доста от тях пушат трева.Това което им влияе -според наблюденията ми,е положителното отношение, усмихвам се повече, смея се понякога с тях .За имения си ден им купих мандарини ядохме заедно, в сряда ги заварих в клас да ядат мандарини. Дребни положителни действия оказват огромно въздействие върху объркания им от хормони мозък.

 42. 42 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В бегето проблемът е решен по друг начин..ами почват от ранно на 15 години са завършени и почват на 17 да спират с пороците

  Долу рушистите и фашистите
 43. 43 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#41] от "desunka":

  За объркания им от хормони мозък не е лошо да опитат пушене, пиене, секс и т.н....абе каквото им се иска. Забраните в повечето случаи ще имат по скоро обратен ефект, забраненото е по желано и интересно за младите хора. А като гледам повечето от хората над 40, възпитавани преди 89-та, поне на мен повечето не ми се виждат пример за подражание.

 44. 44 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  В България с тази мафия това няма как да стане - бая клиенти ще се загубят.

 45. 45 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#23] от "potrebitel3":

  От опит мога да кажа, че със всяко следващо дете, очакванията и изискванията на родителите от и към децата се нормализират и успокояват.Не напразно в народните приказки трерият е най—умен. Никой не си дава сметка какви жестоки поражения нанася на обществото модела с едно, рядко две деца.Не става дума за прираст на население, става дума за психическото здраве на нацията.Всички очаквания, надежди и мечти от всички роди концентрирани върху едно дете...Замислете се малко над това.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  "са се обърнали също и местните власти от различни градове в Малта, Литва, Румъния и дори Южна Корея."
  А от България няма. Понеже на нас всичко ни е наред. Не искаме да подбиваме продажбите на цигари и алкохол.

 47. 47 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 233 Весело

  БСП създаде организираната престъпност като издигна кражбите, убийствата, лъжата и употребата и разпространението на наркотици като партийна цел за профанизиране на нацията.
  Резултатите са блестящи: бедност, наркомани и неграмотни деца.
  Но социалистите само това могат и държат да подражават на Русия, където пият препарат за баня от което умряха 78 човека.
  Исландците показват, че има и други държави които си поставят други цели. Те не са губили време да откриват топлата вода, а са попитали знаещите.
  Този който иска да свърши работа намира способ.
  Този който не иска да свърши работа намира причина.

 48. 48 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#1] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Те не са открили Америка, но са имали волята като нация да се преборят...

 49. 49 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Изобщо няма място за сравнение! Там има общество и обществено мнение. При нас обществено мение от много години няма.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 50. 50 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 372 Неутрално

  [quote#4:"Virgin"]ако това което виждаме в Исландия се въведе като програма примерно от Министерството на младежта и спорта и от Министерство на образованието, то ще бъде посрещнато на нож в нашето общество, като един от основните мотиви ще е че това е "комунизъм". [/quote]

  И аз си помислих същото!!!Живеем в общество, което не прави разлика между права и задължения, между свобода и свободия!

 51. 51 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Като чете човек такива новини, си мисли, че не всичко е загубено, че винаги има решение, необходими са най-вече воля и решителност да справяне с проблемите.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 52. 52 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  "Участието в програмата на младежите се ръководи по-успешно на местно, отколкото на държавно ниво. "

  Според мен това е ключът, както и възможното проклятие!
  Много по-лесно е да се зарази и съотв. Излекува едно затворено общество.

  I Want To Believe
 53. 53 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Държавите ,респективно семействата ,които култивилрат в младото си поколение добродетели просперират.Не става така с тези които допускат пороците.

  5ar8
 54. 54 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В България не липсват извънкласни дейности, но се водят по същия училищен модел и със същите кадри, които се интересуват най-вече да покажат постижения, за да не им спрат финансирането. Елитарният модел на бг образованието съществува и в детския спорт, музика, танци и всичко, за което се сетите. Ако ще се търси социална роля на извънкласните дейности, трябва напълно да се смени концепцията и да се насърчава забавлението, усвояването на умения, приятелството и сътрудничеството. А и няма нищо лошо в това двата модела да съществуват успоредно, да има поле за изява за амбициозните и място за социализация за останалите. Но аз там виждам основната разлика между исландския модел и традиционния не само у нас.

 55. 55 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Поздравления, отдавна не бях чел толкова задълбочена, приятна, полезна, положителна статия с добър правопис и пунктуация.

 56. 56 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Ти тая физзарядка да си я завреш отзад. Полуспящ при минус 5 градуса навън махаш с ръце като изоглавен стегнат в сако и панталон. В същото време в часовете по физическо си губиш три четвърти от времето в идиотски занимания като халки , успоредка и кон с гривни, вместо да дадеш на децата една топка да се наиграят. Що народ са отбъснали тъпите комунисти от спорта.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 57. 57 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Мдааам.... и затова 2008г фалираха с гръм и трясък... Обаче си взеха поука и сега се оправят добре.

 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  Нивото е същото като в Япония, само дето в Исландия живеят 350 хиляди, а в Япония 127 милиона. Как го постигат в Япония ми е интересно.

 59. 59 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#23:"potrebitel3"]Скандинавските държави не само извънкласните, а и домашни няма, т.е. учи се в училище. [/quote]

  До коментар [#23] от "potrebitel3":

  Далеч не е само това. Родителите, а всички въобще, си тръгват от работа към 16ч, в петък към 15ч. И това не е защото са мързеливи, искат да се скатаят или друго, както много често е първо-сигналната реакция.

  Всеобща политика е родителите да имат повече време за децата и за семейството си. Абсурд е да възложиш работа на служител за уикенда, това време е резервирано за семейството и за спорт.

  Добрият служител е доволният служител, който не се притеснява за в къщи, знае че семейството му се уважава и зачита и може да отсъства от работа, ако се налага. Съответно не си го позволяват често.

 60. 60 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#39] от "bcbg":

  Наистина обществото е малко и нещата стават доста по-различно. Има всякакви исландци и груби, и възпитани. Не знам защо хората така се прехласват като им кажеш "скандинавци" - та те съвсем не са ангелчета. Впрочем в Исландия не можеш да кръстиш детето си както искаш, можеш да избереш само име, което го има в специален именник.

 61. 61 Профил на ern16512825
  ern16512825
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Исландските политици мислят как да ограничат наркотиците и успяват да ги ограничат. Българските мислят как да угодят на путин и пеевски и им успяват да им угодят... Мисълта ми е че руската пропаданда и жълтата преса насочват енергията на хората към глупости вместо към реалните проблеми... Кое е по важно : Южен поток, любовницата на валери божинов и тем подобни или дали детето ти е наркоман...

 62. 62 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Училището в България чрез делегираните бюджети се превърна в конвейер на автоматизирано производство на документи за "обрзование".
  Няма начин при учене на смени да се въведе нещо полезно от опита на други страни.

 63. 63 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Освен описаните в статията методи, не трябва да се пропуска и следното. В Исландия:
  -наркомафията не се е срастнала с държавата и наркопласьорите не са галеници на политиците. Не вярвам, там нощните клубове да са превърнати в депа за разпределение на евтина и некачествена дрога. Едва ли могат да се видят, местни наркопласьори пред училищата.
  -там, вероятно, забраните се спазват - ако е забранено пушенето на закрито, сигурно наистина не се пуши вътре в заведенията и не се правят найлонови палатки за пушачи на пешеходните улици на Рейкяник. Едва ли има магазини за продажба на дотъпен и евтин алкохол, точно срещу училищата (визирам Испанската гимназия в София)
  -и нещо важно - във всички северни страни можещият, интелигентният и спазващият законите е винаги много повече от пропадналия, неграмотен и агресивен простак.

 64. 64 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#1] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Едно е да знаеш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш.

  Другите като го знаят, що не го правят.

 65. 65 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Сух режим и повече тренировки

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Държава с население колкото Пловдив,може ли аналогично да се прехвърля към Територия и население като Б-я?Още повече с малцинства,неща които тези хора нямат.

 68. 68 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#63] от "irons":

  [quote#63:"irons"]-и нещо важно - във всички северни страни можещият, интелигентният и спазващият законите е винаги много повече от пропадналия, неграмотен и агресивен простак[/quote]
  Направо земен рай е Описан много добре тук (за съжаление на английски) : https://www.theguardian.com/world/2014/jan/27/scandinavian-miracle-brutal-truth-denmark-norway-sweden

 69. 69 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Всъщност нищо ново няма в опита на Исландия! Това, с което смайва постигнатото, са волята и упоритостта мерките повсеместно да заработят - със закони, с помощта на родителите, училищата, общините и ДЪРЖАВАТА, така отсъстваща в Бг. Защо огромната зала Армеец 350 дни в годината е затворена и е достъпна само за чалга-концерти и големи състезания?? Защо там всеки ден не идват деца от околните райони да спортуват, танцуват, дискутират, участват в театрални, музикални и прочие художествени занимания??? Защо трябва да влагаме в нещо, от което не вземаме нищо?

 70. 70 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 904 Неутрално

  [quote#4:"Virgin"]ще бъде посрещнато на нож в нашето общество, като един от основните мотиви ще е че това е "комунизъм"[/quote]
  Ти прочете ли какво пише в статията?
  Ти прочете ли ето това:
  "Била им предложена възможността"
  Кога и къде по време на комунизма е "предлагана възможност" на хората, вместо да бъдат задължавани насила?
  Това, което е приложено в Исландия, е точно обратното на комунизма.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 71. 71 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#5:"karabastun"]Резултатът е дрогирана,пушеша и лочеща сган, която реве, че никой не ги им дава достатъчно пари![/quote]

  Лочеща и пушеща сган сте вие и на малкия пръст на днешната 'дрогирана' младеж не може да стъпите.

  А иначе занимаване с децата си го правят и нормалните хора в САЩ, където 'дрогирането' вече е законно защото там не са комплексирани чикиджии. А вижте, бедните реднеци и мангусти наистина си занемаряват децата и в този демографски отрязък наистина много се друса и то лоши неща--ама си няма соц държава там, нито в добрия, нито в лошия смисъл на думата.

  Примерно в Китай и други конфуциански страни, децата сме сплескват от зубкане и допълнителни занятия, но дори когато китайски или виетнамски семейства живеят в САЩ--където всеки сам си избира как да живее--там те пак функционират така и затова се наричат 'model minority'--защото не са назад спрямо местния (бял) стандарт откъм работливост и академичен успех, а напред.

  Както при исландците мъдра държава го прави това, така при китайците семейна традиция го прави това, така при американците го правят нормалните семейства с нормални доходи и образование.

  А комунягите дето хленчат за бай-Тошо--чемодан, вокзал, Минск.

 72. 72 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#66:"chichka"]Ако децата са мангали или педерасчета.... БХКурви стръвно ще ги защитят, за да прилапат още някой грант![/quote]

  Вие дето едно културно изречение не може да вържете--с какво сте по-добър от примерно "мангалите", камо ли "педерасчетата"?
  Един месец можете ли да изкарате без да псувате и злословите? Или увреждането е органично?

 73. 73 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#28:"Коки"]

  Ето как се върши работа! Не с "директиви" от "центъра", а с ум и сърце![/quote]
  И умение за дългосрочно планиране. А не само мерки за бързо перчене пред електората докато си на власт. Там са направили план който да работи десетилетия наред, и са го осъществили, независимо от това как се е сменяла властта през това време.
  Това значи че е имало междупартиен консенсус, а не всеки като дойде на власт да прави точки оаквайки всичко на предишната администрация.
  Както впрочем сега почнаха англичаните и американците да правят. Побългариха се те нещо.

 74. 74 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Весело

  "Как Исландия реши проблема с алкохола и наркотиците сред тийнейджърите"

  ето сега като прочетат тази прекрасна статия българските тинейджъри ще хукнат през глава да спортуват, да танцуват и да самолетомоделират, а паричните потоци към мехико, колумбия и прочие резко че секнат, в следствие на което те ще навлязат в дълбока рецесия, която ще предизвика нова икономическа криза ... тъй стават белите!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 75. 75 Профил на 498551
  498551
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Просто са модифицирали нашата "преддемократична" училищна система на спортните скции...

 76. 76 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Сега, като знае човек как функционира психиката на нормален млад човек, ето какво трябва да се направи : задължителна употреба на алкохол и наркотици в училище - при отказ, строго наказание. Абсолютна забрана да се влиза в спортни зали, танцувални и театрални школи, да се практикува какъвто и да е спорт, да се чете литература и т.н. Този който не спазва тези забрани ще бъде длъжен в училище да пие алкохол и да пуши марихуана двойно повече от другите. Гарантирам ви че резултатът ще е следния : ще се преструват че пушат, ще плюят алкохола, ще се юрнат да четат, спортуват и да ходят по театри...и най важното, на 18 всички ще бъдат горди трезвеници, спомнящи си с умиление титаничната борба която са водели със системата.

 77. 77 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Заедно с това държавата насочила сериозен ресурс за развиването на спортни зали, танцувални и театрални школи и други частни извънкласни дейности, а на децата от бедни семейства се отпуснали допълнителни помощи, за да могат да си позволят да участват в тях."

  Абсолютно невъзможно да се случи в България. Цялото либерално войнство ще реве че това е социалъзъм, комунизъм и путинизъм, и трябва да се разчита на частната инициатива, защото колкото по-малко държава толкова по-добре

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 78. 78 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Районният кмет на Сердика вече 10та година не може да ни постави нов асфалт на волейболното игрище в училище. Не говорим даже за зала, каквато няма. Какво повече да говорим. Децата искат да играят волейбол. Аз им викам - не може, че асфалта е напукан и изкъртен и е опасно

  malart.blog.bg
 79. 79 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 458 Неутрално

  При 80% от семействата, които са морално банкрутирали, исландската реформа е напълно невъзможна. Освен това, според новия ЗПУО се появяват обществени съвети, които са сбор от некадърници-родители, чиято цел е да командват всичко – от прием, през програми и учебни планове, ще съкращават учители и директори. Деца с неадекватно поведение не можеш да гониш. Примерът със столичното 19 СУ е прекрасно ясен.
  Накратко, България се е запътила трайно към отвъдното. Интересно ми е само в кое десетилетие точно арабският ще стане втори официален език при масова миграция от Близкия изток през следващите 10 години и реекспулсиране към България от Западна Европа на всякаква гмеж и паплач.

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 80. 80 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Работейки точно в обратната посока имаме това което имаме сега.
  Част от последното изречение съм заимствал от Цв. Цв.

 81. 81 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Дано успеят исландците. Засега обаче, те са на първо място в света по употреба на канабис - 20 процента от пълнолетните употребяват редовно канабис. Исландия е на първо място в света и по смъртни случаи, поради свръхдози при употреба на наркотици.

 82. 82 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#81:"GreenEyes"]20 процента от пълнолетните употребяват редовно канабис.[/quote]

  Звучи добре

 83. 83 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 289 Неутрално

  тийнейджър е до двайсе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK