Самотата е вредна за здравето, но да се избяга от нея е трудно

Самотата е вредна за здравето, но да се избяга от нея е трудно

© Красимир ЮскеселиевСоциалната изолация на възрастните хора е растяща епидемия с видими последствия върху здравето и качеството на живот. От 80-те години досега броят на възрастните, които живеят сами и нямат социални контакти в развития свят, се е увеличил значително и обхваща над една трета от 65-годишните и около половината от 85-годишните. Тези, които се определят като самотни, са двойно повече, отколкото са били преди 30 години - около 40%.


За проблема за социалната изолация пише "Ню Йорк таймс" в обширен анализ. Цитираната статистика е за САЩ, но тенденциите за застаряващата Европа са много близки. По данни на Евростат близо 20% от възрастните в Европа са в риск от бедност и социална изолация, най-вече в България, Естония, Словения и Хърватия. У нас застрашени са почти половината хора над 65-годишна възраст и повече от половината над 85 години.


Проблем
На фона на повсеместна демографска криза в развития свят, нови и нови проучвания показват какви ще са ефектите върху обществото, от една страна, и от друга - какви ще са растящите му потребности. Закономерно, те ще са свързани с по-възрастните, които ще стават все по-голям дял от населението. В следващите 60 години хората над 65 ще станат една трета от населението на Европа, изчислява Евростат.


Американски учени доказаха, че социалната изолация и самотата имат реално физическо изражение върху здравето. Хората с малко или никакви социални контакти имат нарушен сън, отслабена имунна система, по-голям риск от инфекции и повишени хормони на стреса.


Друго сходно изследване добавя и сърдечно-съдовите заболявания, като установява, че самотниците получават инфаркт и инсулт 30% по-често. Те са и по-застрашени от преждевременна смърт като цяло, и учените нареждат изолацията наравно с утвърдени рискови фактори като тютюнопушенето и наднорменото тегло.


Още по-сериозен е ефектът на самотата върху психическото здраве. Липсата на контакти ускорява дегенеративните процеси на мозъка и двойно увеличава риска от деменция. Този процес започва още на младини - необщителните деца например показват цялостно по-лошо здраве, когато достигнат средна възраст от връстниците си с нормални социални контакти, показват проучвания. Освен това често пъти самотните хора развиват проблеми като тревожност и депресия, а в тази възрастова група има и пик на самоубийствата.


Риск


"Малко след пенсиониране се влиза в риск. Появяват се едни хора, които не трябва вече да ходят на работа, обаче имат един твърд стереотип, че всяка сутрин трябва да станат и някъде нещо да отидат да правят. В един момент те се оказват страшно свободни и не всички се справят добре с тази нова свобода", коментира за "Дневник" проф. Александър Хаджигеоргиев, завеждащ психиатричното отделение в медицинския институт на МВР.


"Пенсионирането за някои означава, че вече излизаш от списъците, че вече не си пълноценен човек, вече не ти обръщат внимание, не се вслушват в мнението ти. Това е то десоциализация в чист вид", допълва той.


"В момента в който нямаш с какво да се заемеш, и това е особено изявено при мъжете, те имат много лоши изходи – единият е постепенно да се алкохолизират, в голяма част от случаите, и другия е да се изключат съвсем, да се затворят в себе си, което е един вид депресивност. Могат да се вкарат в едно такова състояние, което много прилича на депресия, обаче не е точно депресия, защото то няма как да бъде излекувано с обичайното лечение, а е вид екзистенциална криза от загуба на смисъла на живота", коментира психиатърът. "Това е една от причините, дори основната" за това в тази възраст да нарастват самоубийствата.


По думите му това, което спасява част от хората е, ако още преди пенсионирането са имали хоби, на което сега да се отдадат и да им позволи да структурират деня си около него. От огромна помощ е и семейството, което ако е налично и обичащо, ще намира задачи на човека, така че да е ангажиран и да се чувства полезен.


"Нормалният подход е на тези хора да им се обръща внимание, например от социални и доброволчески организации, ако не от семейството. Повечето възрастните имат нужда и от психологически грижи", казва още специалистът. Самите те да са ангажирани в доброволчески инициативи не е практика, но би помогнало. Проблемът е, че с възрастта човек губи мощ, и по-скоро се нуждае от помощ, отколкото може да я предложи, смята той.


Помощ


Самотата е коварен проблем. Да приемеш и да признаеш, че не се чувстваш добре така, означава да влезеш под стигмата на психичните терзания, каквато има в България и в много други общества. Но освен това означава да признаеш пред останалите, че си се провалил в най-базовите дейности в живота - да създадеш принадлежност, приятелства, сплотено семейство. Затова е и толкова трудно да потърсиш помощ в този случай, пише "Ню Йорк таймс".


Но и двете твърдения са неверни. Изолацията не е свързана с психическо отклонение, нито се обуславя от това имаш ли семейство или не. Според американско проучване освен злощастно стечение на обстоятелствата, самотата може да се дължи и на свръхчувствителност към обкръжението. Човек може сам да се откъсне от останалите, ако възприема за негативно тяхното поведение и нагласа, или да последва чужд такъв пример на отдръпване, когато например приятелите ти (все още живите от тях) спрат да поддържат контакт.


Да се ресоциализира и да се върне сред обществото един самотен възрастен човек обаче е още по-трудно. Психолози от Университета в Чикаго са експериментирали с няколко различни подхода в работата си с такива хора и са установили, че на първо място им трябва опресняване на комуникационните умения, по същия начин, по който се подхожда и към войници, завърнали се от бойното поле. Затова търпението от околните е ключово за хората, които се опитват да се социализират отново.


На специалния Телефон на доброволеца (0700 80 082) възрастните хора в България могат да се поинтересуват за каузите и доброволческите инициативи, в които могат да се включат.

© timeheroes.org

На специалния Телефон на доброволеца (0700 80 082) възрастните хора в България могат да се поинтересуват за каузите и доброволческите инициативи, в които могат да се включат.


В идеалния случай общността, съседите, близките, семейството и приятелите обръщат внимание на самотните възрастни и им осигуряват компания, не постоянна, но достатъчно честа. Статистиката и ритъмът на живот обаче са други, така че трябват и целенасочени усилия. Важно е например да имат евтини транспортни документи, за да могат да излизат по-често от вкъщи, посочват от американското издание - нещо, което в България е постигнато. Домашен любимец същ много помага, стига човекът да е във физическото здраве да се грижи за него.


По света се изпробват и различни доброволчески програми. В Пало Алто например има социална мрежа, където възрастни хора могат публикуват от какво се интересуват и от какво имат нужда - уроци по китара, партньор за бридж или пък някой да ги придружи до лекарския кабинет. Сами те могат да отвръщат на подобни постове и да си правят компания взаимно, а на младите, които са се включили в програмата - да предадат урок по готварство, плетене или нещо друго.


Подобна инициатива се заражда вече и в България. Платформата за доброволчество TimeHeroes.org създаде първия по рода си Телефон на доброволеца (0700 80 082), на който възрастни хора, които нямат достъп или умения да използват интернет, могат да получават информация за инициативи в цялата страна, в които могат да се включат. Участието им в доброволчески каузи може да им помогне да създадат нови познанства и приятелства, да преодолеят социалната изолация и чувството на самота, както и да останат физически активни и ангажирани с обществения живот.


Да се чувстват ценни и допринасящи в обществото е всичко, от което тези хора се нуждаят, казват психолозите на "Ню Йорк таймс". Парадоксът в нашето свръх-дигитализирано общество обаче е, че изглежда че се откъсваме все повече едни от други. Но връзките и общуването са в основата на човешката ни същност и никоя технологична иновация не може да замени това, убедени са те.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Цитат :
  ""... Самотата е коварен проблем. ...""
  -=-=-=-
  Както знаят повечето форумци , аз съм се настанил в Дом за стари хора Сливен в стая 223.
  Вече над 10 години съм тук .
  Родом съм от София . . .
  След 3 брака, 3 деца от различни майки, 3 развода и след изключителната """помощ""" на съдебната система се почувствах на никому ненужен ! ! !
  НЕнужен , а не и самотен !
  Лично аз и сам да съм , пак не се чувствам самотен !
  Та тогава , след като бях виждал по Европа какво представляват домовете за стари хора , се вдигнах и обиколих над 25 такива дома в нашата си страна .
  Бягах от родната си София съвсем съзнателно, въпреки , че там щях да бъда приет без да чакам ред - имах предимство . . .
  Харесах си тук и дома в Пазарджик и си подадох дУкиментите по каналния ред. Така се случи , че в един и същ ден получих отговор "да" и от двете места.
  В проучвателния ми период най-силно впечатление ми направи и много ме учуди една единствена част от официалната статистика -=- средната продължителност на живота в домовете за стари хора в България Е ПО-ВИСОКА с 17 - 18 години от останалите, които си живеят по собствените домове ! ? ! ? ! ?
  А всички знаем колко са оплюти нашите старчески домове ,
  а пък се живеело доста по-дълго отколкото при любимите си собствени стени и дечурлига !
  Стени ! ! !
  А и не само стените са причина , а са и още други :
  - икономическа свобода ! - колкото и да е калпаво и оплюто всичко в един старчески дом , то тук живееш без страх , че няма да ти стигне пенсията и няма да гладуваш и студуваш ! ! !
  Тавана на таксата е ДО 75 % от пенсията ти , а лятно време пада и до около 50 % ! И това без да си правиш сметка какво да си купиш за храна или облекло или за каквато и да е ежедневна приумица . . .
  Някои старци тук така са се изхайлазили , че не си пускат сами и водата в тоалетната , а викат санитарката! ?
  Карат се а няма нищо което да делят , ама се ревнуват ! ?
  Клюки . . .
  Че и се бият дъртите .
  Страсти човешки . . . .
  120 човечета сме тук и доста ненужен персонал ( над 60 !?!? )
  Ами че ние тук сме си все същото семейство,
  каквото е и всяко друго семейство в страната ,
  само че сме многолюдно
  и най-вече безгрижно ! ! !
  И НЕ самотно ! ! !
  Според мен има един друг доста по-съществен проблем навсякъде по света и то е В МИСЛЕНЕТО !
  Включително и в моето !
  Кой от нас когато е бил образно казано млад се е замислял , че ще остарее ? ? ? ?
  Кой от нас му е идвало на акъла да си пази здравето, че след години ще те налегнат физическите болки ? ? ?
  Безразсъдно си попиляваме здравето и си мислим , че ще сме все млади и всичко ще можем !
  На кой от нас му е идвала мисълта , че старостта му е бъдещето и това бъдеще , т.е. старостта му е заложена още от пробива на сперматозоида в яйцеклетката ! ! !
  Самотата . . . . това не е физическо състояние,
  а състояние на духа ! ! !
  Свободата Санчо е на върха на копието . . . .
  Свободата на духа гони състоянието на самотата ! ! !
  -=-=-=-
  Който има желание и е любопитен нека заповяда до тук и да види и усети . . .
  дядо Владо Чардаков

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 2. 2 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#1:"Чардо"]средната продължителност на живота в домовете за стари хора в България Е ПО-ВИСОКА с 17 - 18 години от останалите, които си живеят по собствените домове ! ? ! ? ! ? [/quote]
  И откъде я намери тази статистика?Това е пълна глупост.Така излиза,че хората в старческите домове в голямата си част доживяват над 90 годишна възраст.

 3. 3 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 977 Любопитно

  Самотата за някои хора може да е много тежка, но също така са тежки за много хора отношенията им в семейство, колеги и т.н. Доста от тези хора са самотни, макар и да не са сами. Не знам какви цифри ще излязат оттам, ако се направят изследвания.

 4. 4 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чардо":

  Евала чиче... жив и здрав...всичко написано е суперско...
  .. професионално и аз имам наблюдения от един подобен дом..вече не са като едно време... модерни чисти подредени..имат си персонал... е не е като вкъщи ,ама такъв е живота..
  .. за средната възраст - гарантирам че е доста по -висока..
  .. а останалото - всеки като остарее / ако/ ще го разбере сам..
  .. със здраве..

 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#4] от "lynyrdS":

  Ако ще и като петзвездни хотели да са старческите домове не бих пратил родителите си там.Много по-добре е да изживеят последните си години сред близките си,отколкото сред чужди хора.

 6. 6 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#2:"mushashi"]“Чардо”
  И откъде я намери тази статистика?Това е пълна глупост. [/quote]
  Дали не може да се пробваш да запазиш един по-добър тон? Човека си е излял душата, явно доста е проучил и чел за хората като него (и каквито сме всички ние в един момент).
  Не искам да слизам на нивото ти, но ако не си на кеф, отиди в някоя типично тролска статия и там се "развихри" на воля!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 7. 7 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#5] от "mushashi":

  Говорим за другите пич... ако идеш в старчески дом и чуеш историите на хорицата после 6 месеца ще си на успокоителни..
  ..у дома от от обикновен глад и студ до най-обикновен тормоз и бой... я си представи възрастен и самотен човевчец напълно безащитен с 300 лв пенсия и някое от дечицата ти вземе 200 веднага... ей такива неща по земята.

 8. 8 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 729 Неутрално

  С оглед на вдигането на възрастта за пенсиониране малцина ще имат удоволствието да ПОсамотуват. Отделно от това самотността и чувството за самотност зависи от самия човек. Има толкова възможности за социализация, за срещи с хора с подобни интереси(важно е да имаме все пак някакви интереси освен гледане на телевизия). И не всичко опира до кой знае колко пари. Духовността и вярата в Бог, страстно хоби и любими занимания също ни отвеждат далеч от усещането за самотност. Седенето и гледането на сериали по цял ден или гледането през балкона няма как да ни помогнат

  malart.blog.bg
 9. 9 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Самотата е състояние на духа. Може да си заобиколен от хора и пак да си самотен. Пък и самотота не е чак толкова лошо нещо. Предпазва от безсмислено общуване и говорене на празни приказки, колкото да минава времето.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 10. 10 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чардо":

  Жив и здрав да си дедо Чардо. Дано всички на твоите години запазим ума си бистър като твоя. Поздрави.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 11. 11 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "malart":

  +++++++++++++++

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#6] от "достатъчно":

  Статистиката е пълна глупост.А това,че ти търсиш проблем там,където не съществува ,говори много неща за самата теб.Не съм казал лоша дума за Чардо и никога не съм го правил.Коментирам статистиката,а не Чардо.Явно толкова ти е умственият капацитет,щом не можеш да направиш разликата.

 13. 13 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#9] от "rex":

  Начи от една страна се чустваш самотен, ама в същото време други хора не можеш да търпиш и много се изнервяш ли?...

 14. 14 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Всеки иска да е млад, здрав и богат, а старостта е нефотогенична.

  Живеем в култура на култ към младостта. Забелязвате ли стигматизирането на хората, които например не ходят на работа с колело и похапват свинско? А иронията към тези, дето им е трудно да се ориентират в GSM-a?
  Погледнете размерите на дрешките в магазините - скъпи, а като за петнайсетгодишни, хората на 40 и повече са пренебрегвани. Евентуално с изключение на рекламите на парафармацефтика...
  А скоро ще бъдат преобладаваща част от обществото.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#7:"lynyrdS"]Говорим за другите пич... ако идеш в старчески дом и чуеш историите на хорицата после 6 месеца ще си на успокоителни.. [/quote]
  В такъв случай съм съгласен.Имам предвид,че не ми се струва редно децата да пращат родителите си в старчески дом.И то не само родителите.Аз имам възрастен чичо,който е стар ерген и няма при кого да отиде.Половин година живее при нас,другата половина при сестра си.Надали в старчески дом ще е по-добре.

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  Хората намират за напълно нормално студент да живее в студентско общежитие, но незнайно защо избягват старческите домове. Наложила се е представата, че там хората са изхвърлени и много от техните обитатели го възприемат като унижение.
  Аз лично не съм на това мнение и бих доживял дните си на такова място, стига да не е съвсем мизерно. Всички са с едни проблеми и на един акъл, сякаш си в семеен студентски блок.
  Освен това хората промениха начина на общуване. често деца седят едно до друго, но и двете гледат в телефоните си. Интернет пречи понякога, но и помага, ако си самотник.
  Промени се и семейството. Нищо лошо човек да си види внуците, но три или четири поколения под един покрив не са моята представа за щастие.Само две години живяхме две поколения и стигнах до извода - Никога вече!
  И... самотата зависи от самия човек. Ако е необщителен и свъсен, може да бъде самотник с две деца, жена и работа.

  Еретик
 17. 17 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#2] от "mushashi":


  [quote#2:"mushashi"]И откъде я намери тази статистика?[/quote]

  [quote#1:"Чардо"]и много ме учуди една единствена част от официалната статистика[/quote]
  Най-лесния отговор е :
  Ела и виж некролозите залепени по портата !
  ( ако знаеш колко години настоявам да ни направят едно табло ! )
  Имаме и некролог на наш бивш служител, ( 52 год! )който лично аз много харесвах. Но нашите са все над 85 годишни , че имахме и една баба , която ни напусна на 107 г ! ! !
  Откъде я взех , ами написал съм го - от официалната статистика !
  Написал съм , че си направих и много голям маркетинг.
  А ако знаеш какви страсти вилнеят тук - ум ще ти зайде

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#16:"Костадин Иванов"]Промени се и семейството. Нищо лошо човек да си види внуците, но три или четири поколения под един покрив не са моята представа за щастие.[/quote]
  Не става въпрос да сте в едно жилище,а във фамилна къща с отделни жилища/както в моят случай/или в съседни апартаменти.Естествено в наши дни хората са по-мобилни,но ако има възможност за това,не виждам причина родителите да се изпращат в старчески дом.

 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#17] от "Чардо":

  Имай впредвид,че в старчески домове се изпращат хора във вече напреднала възраст.Така че е нормално да умират на по-висока възраст.В старчески дом няма как да умрат хора на по 40-50 години.
  Аз не поставям под съмнение избора ти-щом си щастлив там,по-хубаво от това няма.Споделям само моето мнение,че предпочитам да се грижа за родителите си на старини.

 20. 20 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#3] от "rainbou1":


  [quote#3:"rainbou1"]Самотата за някои хора може да е много тежка, . . . . Доста от тези хора са самотни, макар и да не са сами. [/quote]
  Цитат от последния абзац на статията :
  """... Да се чувстват ценни и допринасящи в обществото е всичко, от което тези хора се нуждаят, казват психолозите на "Ню Йорк таймс". ..."""

  [quote#1:"Чардо"]се почувствах на никому ненужен ! ! !
  НЕнужен , а не и самотен !
  Лично аз и сам да съм , пак не се чувствам самотен ! [/quote]
  Когато в целия си до сегашен живот си се стремял да градиш, че даже ако няма с кого , се надбягваш и сам със себе си и някак изведнъж някой/я макар да яде в момента храната която си купил, сготвил и ти каже :
  - Аз се чудя все още какво правиш тук ?
  НЕ нужен си !
  А тук все влезе някой независимо по какъв повод, даже и да те напсува в такава поредица и многообразие , каквато и колкото не си чувал до момента в живота си !
  Но даже и за това , пак си бил нужен !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 21. 21 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#10] от "rex":


  [quote#10:"rex"]Дано всички на твоите години запазим ума си бистър като твоя. [/quote]
  Това се мола и аз на Господ,
  че имаме тук и случаи ,
  когато ума и мисленето се променят
  и остава само търпението и поносимостта на околните !
  И се чудиш какви обрати настъпват по някога в най-горната част на човешкото тяло !
  Това ли е същия човек който знаеш от години ?
  Да не се случва !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Е то с тия цени на пиенето, как да станат социалните контакти? Ракия, connecting people!!!
  А .. само за протокола, как им помагате на тия хора, като им натяквате с тази статия? Сега 200 бабки и дядковци, седят сами в къщи, четат тази статия и им става още по-гадно

 23. 23 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#15] от "mushashi":


  [quote#15:"mushashi"]Надали в старчески дом ще е по-добре.
  [/quote]
  Света е пълен с хора и абсолютно всеки един е различен от всеки друг !
  Естествено е да има едни едно да харесват , и други пък да не харесват същото !
  Аз съм го кръстил Закон на отрицанието :
  - ако няма грозни жени , няма да разбереш че има красиви
  - ако няма лоши хора , няма да разбереш че има и добри
  - ако няма стари хора , няма да разбереш че си млад
  - ако няма високи и т.н., и т.н. и т.н. . . . .
  -=-=-
  - имаме примери с хора които бяха тук и то над 20 год - па напусна
  - имаме примери и за по няколко напускания и пак последвало идване
  - имаме пример , че ни напусна един запасен полковник , че не му стигала храната , а той лично бе 48 кг ! ? ( аз съм 130 кг и ми стига , че и остава !)
  Ние тук НЕ сме по-различни от хората които те заобикалят и в момента .
  Ние сме същите ла*на като всички останали - фабрика за ла*на
  НО постоянно им напомням :
  - Нищо не ни пречи да бъдем добри, че и по-добри ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#23] от "Чардо":
  Браво човече, иде реч за разнообразието и толерантността. Браво че си осъзнал и си приел различните без да ги съдиш и обявяваш за луди.
  Само за жените не си прав таковата.. няма грозни жени, както ти казах, има недостиг на пиене

 25. 25 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#21] от "Чардо":
  Бъдете жив и здрав. Да срещнеш хора като Вас е рядкост. Все пак, простете за въпроса, на колко години сте?
  Аз съм от тези, които имат възрастни родители /90 и 85/, които са си вкъщи. Казвам ви на всички в прав текст - на моменти ситуациите са толкова непоносими, че са просто моят живот за техния живот. Години наред. Опитвам се да правя всичко по "правилния" начин. Приятелите около мен не издрържаха и стигнаха до старческите домове за родителите си. Чудя се до къде ще са моите сили.

 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#23:"Чардо"]Света е пълен с хора и абсолютно всеки един е различен от всеки друг !
  Естествено е да има едни едно да харесват , и други пък да не харесват същото ! [/quote]
  Възможно е.За мен е въпрос на синовен дълг да се грижа за родителите си.

 27. 27 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това са проблеми на екстровертния свят.. динамичен, енергичен, търсещ "щастието" винаги, навсякъде и на всяка цена. Хора, за които е съществен външния свят, външните дразнения за ум и сетива, комуникацията с околната среда като начин на изразяване..

  Ние интровертите се чувстваме прекрасно в тишина и самота, вглъбение и вътрешно търсене...

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#26] от "mushashi":

  Не можеш да ги избавиш от самотата и старостта. Не можеш, просто не става. Човек се чувства така не защото наистина е сам, а защото е остарял, защото е осъзнал, че най-доброто не предстои а и нищо не предстои.. предстои онази с косата. Това е, няма цел, няма смисъл няма мечти няма бъдеще има само турски сериали.
  Това е на ментално ниво и човек може да си помогне единствено и само сам, никой не може от страни да му помогне ( може би психолог)

 29. 29 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#16] от "Костадин Иванов":


  [quote#16:"Костадин Иванов"]Наложила се е представата, че там хората са изхвърлени [/quote]
  Е това е типично кажи го речи само у нас ! ! !
  Аз бях видял старчески домове
  и то без да ми е било някаква цел много по-преди да стана и на 50 г.Бях ги видял и в Англия, Франция, Австрия и Италия.
  Там хората го имат за привилегия , че си се уредил !
  И най-не мога да се начудя защо говорят небивалици за наш'те ст.домове и в същото време има чакащи от близо ДВЕ години да им дойде реда ! ?
  [quote#16:"Костадин Иванов"]Аз лично не съм на това мнение и бих доживял дните си на такова място, стига да не е съвсем мизерно.[/quote]
  По принцип тук идват хората САМО с дрехите на гърба си !
  И всичко останало го намират тук.
  Аз постъпих доста по-различно.
  Тогава имах възможност и ми разрешиха - свалих всичко ДО тухла и всичко дограма , обзавеждане, ел. и ВиК се направи по мой проект и за моя сметка !
  Направих го защото искам да ми е удобно и да ми е уютно !
  Е тогава имах възможност - сега нямам и то благодарение на големия ми син . . .
  Но макар и приемлива , то пенсията навън никога не би ми стигнала !
  Ето и примери със снимки включително и в моята стая :
  http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2012/10/27/1931038_stachka_sreshtu_spanacheno_pjure_ili_imat_li/

  Ето ме и мен :
  http://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2014/05/21/2304131_chardo_s_novata_kolichka/?pic=3

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#28] от "uq":

  Абе друго си е да играят край тях внуците,отколкото да има чужди хора.Предполагам какъв клюкарник е един старчески дом.То зависи и къде живеят .На село е много по-добре за стар човек,отколкото в голям град.

 31. 31 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#25] от "victor_victim":


  [quote#25:"victor_victim"]Все пак, простете за въпроса, на колко години сте? [/quote]
  Бях най-младия не само тук в Сливен , но ив цяла България когато дойдох тук преди повече от 10 год.
  Ами на 05.03.2017 ще навърша 71 г.
  Най-малкото , че сте различни поколения расли в съвсем различна световна среда бъркате , че живеете заедно и макар и да го осъзнавате и двете страни - само се мъчите !
  Тормоза е и за двете страни !
  Имате ЛС - лично съобщение.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 32. 32 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Самотата е вредна за здравето, но да се избяга от нея е трудно"

  Заглавието е съвсем коректно.

  Да не бъдеш самотен е състояние на духа, което е присъщо на изключително зрели хора, които са съумели да приемат живота, какъвто е. В пълната му цялост, с всичките му обрати, собствени грешки и обективни дадености. Точно така, обратното броене започва със създаването ни, краят е неизбежен. Какво ще съумеем да направим между двата момента е въпрос колкото на собствена воля, толкова и на неизбежни външни фактори. В този смисъл, искрен респект към Чардо.

 33. 33 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#25] от "victor_victim":

  Съвсем точно казано - "моят живот за техния живот". Едни съзнателни родители не биха поискали жертва от децата си. А едни съзнателни деца биха направили избор за родителите си, щадящ достойнството на всички. Темата е много, много дълбока.

 34. 34 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#30] от "mushashi":


  [quote#30:"mushashi"]
  До коментар [#28] от "uq":

  Абе друго си е да играят край тях внуците,отколкото да има чужди хора[/quote]
  Влезнал си си в твоята идея и не възприемаш , че има и други идеи в този шарен свят .
  На няма и 400 м от мен има една Баб Диди, с която вече 9 год. сме неразделни до такава степен , че се усещаме и мисловно !
  Та преди 9 год внуците й, братовчед и братовчедка с разлика само 12 дена ще тръгват на училище в 1 клас , а всички на работа ( Баб ходи на работа и до сега макар да е само година по-млада от мен ).
  Няма кой да ги гледа !
  Сега всички го признават вкл. и самите те , че Алето и Павко са мой продукт, но сега всички са доволни , че те са самостоятелни и не създават грижи на родителите си или на Баб . А аз съм щастлив като ме потърсят за нещо .
  Вчера дойдоха и най-после поискаха да ги уча да шофират!
  А аз макар и щастлив им казах , че закъсняха , защото аз поисках от дядо ми моторетките като бях на 10 год
  Та сега като се пооправи времето ще отидем на едно изоставено летище "Бършен" и почваме ! Сега почват да четат ЗДП и ППЗДП

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 35. 35 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#30] от "mushashi":

  Разсъжденията Ви са базирани на пожелателно мислене.

  Има възрастни хора, които нямат села. Има родители, които надживяват децата си. Не знам дали разбирате, че дори да се абстрахираме от типичния ни провинциален манталитет, има обстоятелства, с които се налага да се справяме. Това е въпрос на зрялост и състоятелно мислене. Независимо какво на Вас Ви се иска или си представяте.

 36. 36 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#30] от "mushashi":

  До като съм ти писал № 34 някой убавец ди е наджаскал минус
  Аз не съм съдник и не оценявам коментари.
  Виж, може да си поговорим , но не - или +

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 37. 37 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  [quote#1:"Чардо"]След 3 брака, 3 деца от различни майки, 3 развода и след изключителната """помощ""" на съдебната система[/quote]
  Не се заяждам, но не се ли замисли след поне втория брак че тия неща няма да се получат?

 38. 38 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#31] от "Чардо":

  Не, не, слава на Бога, не живеем заедно, а в един град. За парите, които вървят, не питай, пък и не са най-важното. Но психическата енергия, която хабя с вечните им караници, с дементните им прояви, с болестите, половината от тях измислени....Не мога да се справя, основно със себе си. Докъде човек трябва да разпростре грижата!?Къде е границата, след която унищожаваш себе си?

 39. 39 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#26] от "mushashi":


  [quote#26:"mushashi"]За мен е въпрос на синовен дълг да се грижа за родителите си.[/quote]
  Аз имах един невероятен дядо , на когото нося името, но и много от характера ми е от него. Не само любовта към мото и авто спорта !
  Ето една негова приказка подходяща за твоя синовен дълг :
  Една гарга имала три гарджета в гнездото , които още не можели да летят самостоятелно, когато изведнъж настъпило природно бедствие !
  НО гаргата имала възможност да спаси САМО ЕДНО гардже !
  И почнала да ги пита едно по едно :
  - Като остарея ще ме гледаш ли ?
  Първото веднага отговорило:
  - Да мамо! Така и така ще те гледам ! Спаси мен !
  Второто и то отговорило по същия начин!
  Дошъл реда на третото и то казало:
  - НЕ мамо ! Ако ти мен спасиш , когато ти остарееш аз ще имам мои малки гарджета , твои внуци и аз ще трябва тях да гледам !
  -=-=
  И майка гарга спасила само третото гардже !
  ------------
  И една основна от дядо ми :
  - Когато едно нещо ТРЯБВА да се направи,
  то се прави без да обръщаш внимание сладко ли е , горчиво ли е , боли ли ? Просто се ПРАВИ !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#35:"incredible"]Това е въпрос на зрялост и състоятелно мислене. Независимо какво на Вас Ви се иска или си представяте. [/quote]
  Явно сте решил да си изрецитирате тезата,без да си направите труда задълбочено да прочетете какво съм написал.Естествено,че има случаи,когато старческият дом е единствената алтернатива.Аз имам предвид,че ако има възможност е по-добре старите хора да са край близките си,отколкото в старчески дом.
  А на мен каквото ми се иска го правя.Грижа се за родителите си и чичо ми.И не ми тежи този факт.
  [quote#35:"incredible"]че дори да се абстрахираме от типичния ни провинциален манталитет[/quote]
  Хахаха.Аргумент номер едно в този форум-не е важно какъв си,а къде живееш.Не си ли столичанин си втора категория човек.Мнението на един столичанин тежи много повече за хора като вас.

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#39] от "Чардо":

  Примера с гарджетата не е много удачен,защото се отнася за други времена.В днешно време пенсионерите получават пенсии,имат и жилища,в които да живеят така че изобщо не е налице алтернатива или-или.Говоря за масовият случай-винаги има и изключения.

 42. 42 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#38] от "victor_victim":


  [quote#38:"victor_victim"]Докъде човек трябва да разпростре грижата!?Къде е границата, след която унищожаваш себе си?[/quote]
  Та това е изключително индивидуално, но вземи прочети приказката от дядо ми в ком.№ 39 за гаргата и гарджетата
  -=-=-=-
  [quote#38:"victor_victim"] половината от тях измислени...[/quote]
  Установил съм и то от личен опит , че ние като остареем и вършим един куп глупости и бели , които като млади не са вършени !
  11.02. 1993-та -=- родния ми баща ме върна в родилния дом !
  Но едно е да излезеш от родилния дом на 5-7 дена друго на 47 г ! ! !
  Така си и отиде без да разбере какво ми е причинил , само един път ме попита :
  - Владко , ще ми простиш ли ?
  И моя отговор :
  - Татко , аз друг баща нямам ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 43. 43 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#41] от "mushashi":


  [quote#41:"mushashi"]Примера с гарджетата не е много удачен,защото се отнася за други времена.В днешно време пенсионерите получават пенсии,имат и жилища[/quote]
  Дядо ми само нивите му в с. Обнова бяха над 400 дка с отделен обор само за коне-8 бр. отделно за воловете и биволицата , специален кокошарник , железарска и дърводелска работилница (бе учил във Виена 3 г. тишлерство в началото на 20 век) магазин. Къщата му бе 240 м2 застр.площ с живарник за риба в мазето и още един друг салтанати . Племенник му бе вуйчо ми Г.Парцалев, който пък като студент медицина живееше у нас в София.
  Така че абстрахирай се от имотно или образователно състояние .
  В народните притчи има много мъдрост извлечена от вековете преди нас.
  А живота все пак е един кръговрат и независимо колкото и да сме учени няма отговор за това как сме произлезли
  Само религията казва категорично -
  Бог, т.е. Природата е създателя !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 44. 44 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#37:"Yard"]Не се заяждам, но не се ли замисли след поне втория брак че тия неща няма да се получат?[/quote]
  Вече бях чел тезата на съвременните американци по този въпрос:
  - Първия брак е за раждане на децата ни
  - Втория брак е да си отгледаме съвместно общите деца
  - Третия брак е за хубавия наш живот да го изживеем !


  Е да, ама само аз го бях чел

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 45. 45 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#37] от "Yard":


  [quote#44:"Чардо"]Вече бях чел тезата на съвременните американци по този въпрос: [/quote]

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 46. 46 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#40] от "mushashi":

  Вие не сте ме прочел. Дали е по-добре за всички стари хора да живеят покрай децата си, също е Ваша преценка. Аз, например, мечтая да гушкам внуци, но не желая да съм грижа за никого (още не съм на тази възраст ). Освен това писах "провинциалното НИ мислене".

 47. 47 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 488 Неутрално
 48. 48 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чардо":

  Евала ти, Владо!
  За пореден път ще ти кажа, ти си голям Човек!
  Не мога да спра да се възхищавам на оптимизма ти, позитивизма ти и мъдростта ти. Жив и здрав да си!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 49. 49 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Любопитно

  [quote#29:"Чардо"]Ето ме и мен :
  http://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2014/05/21/2304131_chardo_s_novata_kolichka/?pic=3[/quote]


  Как бързо минава времето, все едно вчера беше, когато се вълнувахме с новата ти количка, а то минали почти 3 години!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 50. 50 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  [quote#38:"victor_victim"] Докъде човек трябва да разпростре грижата!?Къде е границата, след която унищожаваш себе си?[/quote]

  Задаваш много, много трудни въпроси.
  От сърце ми се иска да намериш сили, разум и самообладания да се справиш, без да навредиш на себе си.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 51. 51 Профил на Ivan Tsanev
  Ivan Tsanev
  Рейтинг: 8 Весело

  Ба, трудно! 100 лева на час

 52. 52 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  [quote#27:"uvx36507936"]Ние интровертите се чувстваме прекрасно в тишина и самота, вглъбение и вътрешно търсене...[/quote]

  Именно, аз предпочитам да съм повече време сама, но нямам такава възможност.

 53. 53 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#50] от "Cassi":

  Благодаря, Каси, не мисля, че това е възможно. Това е човешка настройка, притесняваш се, гориш, не можеш да се отърсиш и се ядосваш на себе си и съдбата. В същото време правиш всичко, което е "необходимо". В някакъв момент разбираш, че това е тъпо, че ще стане това, което трябва да стане, но след 1 ден вече всичко се повтаря.

 54. 54 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чардо":

  Сложих ти плюс, чичо Чардо, както и всички останали.
  Но с някой от казаните неща не мога да се съглася.
  Бих премълчал заради теб, но така подвеждаш мнозина други.
  Нещата съвсем не са толкова розови, както ти ги описваш. От материална и от емоционална гледна точка.
  Първо искам да кажа едни примерни цени за пребиваване в старчески дом, да речем в околностите на Варна:
  Стая 4-ма човека - 300лв./месец
  Стая 2-ма - 500лв.
  Стая - сам - 1000лв.
  Второ. Тук се говори за самота.
  Самотата, както ти правилно казваш е състояние на духа.
  Но състоянието на духа у всеки човек е различно.
  Следователно, и самотата у всеки бива различна. Понякога тя е и болест.
  Тъй, че бих те помолил да не вкарваш в калъп всички хора.
  Не всеки се чувства щастлив сред множество хора от сутрин до вечер, седем от седем, 365 дни в година.

  .
 55. 55 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чардо":

  Плюс това си и цесекар.
  А, цесекар самотен няма.

  .
 56. 56 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Нека не се подиграваме на старостта, защото тя е и наше бъдеще!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 57. 57 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Ох защо ли я погледнах тази статия и прочетох първия коментар!!! Та и следващите....
  Подведен бях. Мислех че става дума за самотата на хората изобщо. А не само за старците.
  Имам още доста до пенсия, но подкрепям Чардо.
  САМОТАТА НЕ Е САМО СРЕД СТАРИТЕ ХОРА.
  Най-тъжна ОБАЧЕ е самотата на сравнително млади хора. И ТЯ Е НАЙ-ТЕЖКА. Срещал съм много такива. И има МНОГО такива.
  Животът ми до сега не е давал въможност и на секунда самота, а дори често съм се молил за такава. Но дори и да съм сам със себе си , не съм чуствал самота, понеже съм най-интересния и забавен човек когото познавам.(Еее, въпрос на вкус и предпочитание де) Знам че някои тук ще кажат че не вярно.
  ЗАПОМНЕТЕ ЕДНО: Самотата -АКО Я ЧУСТВАТЕ- е вътре във вас, и само ЗАВИСИ ОТ ВАС. Много хора са самотни, дори ако са обкръжени непрекъснато с познати хора.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 58. 58 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  За да не бъде самотен, човек трябва да е интересен за околните. А за да е интересен за околните, първо трябва да е интересен на себе си. Тоест - да може да си е самодостатъчен.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 59. 59 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Ако с някого няма какво да си кажете онлайн, няма да има какво да си кажете и офлайн.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 60. 60 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Живееше един много стар човек. Очите му недовиждаха, краката му не държаха, ръцете му трепереха. Когато ходеше, пристъпяше едвам-едвам и се подпираше с патерица. На трапезата той разливаше чорбицата върху коленете си, преди да я поднесе до устата си. Неговата снаха веднъж рече на мъжа си:
  — Не мога да го търпя този старец. Не го искам на трапезата.
  — Той ми е баща, какво да го правя?
  —- Ей там под стълбата съм му постлала едно скъсано чердже. Там да яде.
  Синът, който беше отстъпчив човек, махна с ръка:
  — Прави, както знаеш.
  И снахата намести свекъра си под стълбището, където лежеше кучето. Блъсна напреде му една дървена копанка, изсипа му в нея яденето и му подаде лъжицата.
  Старецът преглътна два-три пъти и очите му се насълзиха, но нищо не каза. Внучето му видя дядовите сълзи и се замисли. Въздъхна дълбоко и излезе на двора. Намери един върбов чукан и почна да го дълбае с теслата.
  — Какво правиш тука? — попита го баща му.
  — Копаня дълбая — отвърна момчето.
  — Защо ти е?
  — За да храня в нея мама и тебе, когато остареете.

 61. 61 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#54] от "Явор Рг":


  [quote#54:"Явор Рг"]Първо искам да кажа едни примерни цени за пребиваване в старчески дом, да речем в околностите на Варна:
  Стая 4-ма човека - 300лв./месец
  Стая 2-ма - 500лв.
  Стая - сам - 1000лв. [/quote]
  Знам ги тези цени , даже има доста по-високи!
  НО , ти ми даваш за пример цени в ЧАСТЕН дом за стари хора или за така наречените хоспис!
  Това са абсолютно частни заведения в които липсва изобщо социалната помощ на държавата .
  А аз давам за пример ДЪРЖАВНИТЕ / ОБЩИНСКИТЕ социални домове за стари хора ! ! !
  При тях таксата по Наредба 2 е ДО 70 % от пенсията независимо размера й ! освен ако пенсията е над 600.00 лв е малко по-висок %
  Има и специализирани домове за стари хора с увреждания и при тях таксата е малко по-висока ДО 75 %.

  [quote#54:"Явор Рг"]Тъй, че бих те помолил да не вкарваш в калъп всички хора. [/quote]
  Изпуснал си следното :
  [quote#23:"Чардо"]Света е пълен с хора и абсолютно всеки един е различен от всеки друг !
  Естествено е да има едни едно да харесват , и други пък да не харесват същото ! [/quote]
  НИКОГА не бих си позволил да вкарам който и да е в калъп !
  Това значи и себе си да вкарам в калъп ,
  а аз винаги съм държал на индивидуалността си и на различието от околните !
  Естествено е да имаме и с доста хора общи интереси, например с теб сме ЦСКАри, НО сме различни от феновете на другите обори и най-вече от левскарите.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 62. 62 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  [quote#56:"ISTORIK"]Нека не се подиграваме на старостта, защото тя е и наше бъдеще![/quote]

  Само за късметлиите, които успеят да остареят.

 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  [quote#58:"ISTORIK"]За да не бъде самотен, човек трябва да е интересен за околните. А за да е интересен за околните, първо трябва да е интересен на себе си. [/quote]

  Да, но съществува и другата страна - дали околните са интересни за него.

 64. 64 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#62:"princess_x"]Само за късметлиите, които успеят да остареят.
  [/quote]
  Зависи в какво здравословно състояние си на старини.Ако имаш тежки заболявания ,не бих нарекъл късмет такъв живот.

 65. 65 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Ако си самотен скачай в самолета. Обиколи света. Задръж се в Тайланд. Другаде се спирай само за снимки

  Ако нямаш пари, просто спести и започни да обикаляш БГ. От хижа на хижа или нещо подобно. Не са нужни чак толкова много пари.

  Най-важното, не приемай нещата твърде сериозно. Накрая всички попадаме на едно и също място.

  Успех!

  When I was re-born I realized that it was too late.
 66. 66 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 639 Весело

  До коментар [#1] от "Чардо":

  Страхотно послание - поздравления.

  Липсата на иго от ваша страна е просто забележителна!

  When I was re-born I realized that it was too late.
 67. 67 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чардо":

  Жив и здрав да си! Напълни ми душата с твоите коментари тук!

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK