За вредите от мръсния въздух - наблюденията на трима национални здравни консултанти

За вредите от мръсния въздух - наблюденията на трима национални здравни консултанти

© Асен ТоневСветовната здравна организация свързва замърсяването на въздуха пряко с пет от най-разпространените и влошаващи качеството на живот белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това здравното министерство на България не събира данни за щетите върху здравето, които то нанася, нито взима мерки, защото това би трябвало да правят общините. В същото време въздухът в българските градове е сред най-замърсените в Европа и страната е на 25-о място по смъртни случаи заради това в света.


Темата за мръсния въздух дълго стоя встрани от общественото и институционалното внимание. Поводът да се заговори по-усилено за проблема тази година бяха първите дни след празниците, когато столичани трудно можеха да си поемат въздух по улиците и отчитанията показаха многократно надвишаване над допустимите стойности на фини прахови частици в атмосферата. Към края на месеца отново имаше повишени стойности на запреашаване. От Столична община обаче все още нямат идеи за конкретни действия срещу проблема, или поне не публично оповестени.


"Дневник" се свърза с националните консултанти по пулмология, алергология и кардиология за мнение по темата. И тримата са категорични, че вредите от праха в атмосферата са неоспорими, но за истинска превенция са необходими мерки на държавно ниво, защото възможностите на хората за индивидуално справяне с проблема са ограничени.
Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух според СЗО:
- Остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища
- Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
- Рак на белия дроб
- Исхемична болест на сърцето
- Инсулт


Белият дроб


Около Коледа и Нова година и застудяването пациентите, приети с обострени хронични заболявания във Военномедицинска академия значително са се увеличили, разказа проф. Коста Костов, национален консултант по пулмология и фтизиатрия и завеждащ Клиниката по белодробни заболявания на ВМА. "Подобно замърсяване е пагубно – приемаме в отделението хронично болни, които са с изострено състояние само заради излизането си навън. Дни наред преди това са били добре, но излизат и се влошават моментално. И не са единични случаи", коментира след празниците той.


Фотогалерия: Емблематични паметници в София осъмнаха с противогази >


По думите му фините прахови частици изчерпват защитните механизми на белия дроб и с времето предизвикват трайни възпаления – хроничен бронхит, астма и ХОББ. Мръсният въздух е рисков фактор и за по-страшни болести като рак на белия дроб, отбелязва специалистът. В дни на силно замърсяване хората с хронични белодробни заболявания задължително трябва да се обърнат към лекуващия си лекар и той при нужда да увеличи медикаментите им за овладяване на кризите.


Според проф. Костов отговорността за ограничаването на вредите от мръсния въздух в никакъв случай не трябва да пада върху самите пациенти. Те няма как да се предпазят, маските за лице са половинчат и несериозен метод, а не всички могат да си позволят да се затворят вкъщи и да чакат, докато облакът прах се разсее.


Вместо това са необходими мерки и стратегии от държавата, като се започне оттам да се идентифицират най-големите замърсители и да бъдат спрени. Професорът обаче е скептичен, че отговорните институции обръщат внимание на проблема, защото самият него, в ролята му на специалист и национален консултант в сферата, никой не го е потърсил за мнение и идеи.


Астма и алергии


Според проф. Тодор Попов, националният консултант по клинична алергология и началник на отделение "Респираторна алергия и атопия" в Клиниката по алергология на "Александровска", проблемът с мръсния въздух вече излиза на дневен ред и е по-добре познат на българските специалисти. По думите му има вече няколко големи обзора на тази тема, като той самият участва в един такъв на тема замърсяването на въздуха и промяната на климата като фактори, засилващи алергенността на познати досега алергени, които в естесвени условия не са имали тази агресия за създаване на чувствителност у хората.


За вредите от мръсния въздух - наблюденията на трима национални здравни консултанти

© Антон Попов

Накратко анализът на специалистите потвърдил, че замърсяването на въздуха - независимо дали битово, индустриално и др. - променят структурата на самите алергени и най-ваче на тези от растителен произход като полените.


"Като се промени тяхната биохимична структура, като се свържат по повърхността им различни микропрашинки от околната среда, например частиците от работата на дизеловите двигатели, те вече придобиват съвсем нови свойства. Доказано е, че точно по тази причина ако има паркове и градини в близост до магистрали и индустриални предприятия, хората, които живеят наблизо са по-алергични, отколкото другите", казва проф. Попов. За този ефект влияят не само фините прахови частици, но също и различните индустриални газове, серен окис, азотните окиси, озонът.


По наблюденията на националният консултант по алергология, в страната ни се увеличава честотата на алергичните болести, което означава, че освен тези, които ги наследяват, се повяват и повече нови хора, които стават жертва на променения климат и замърсяването. Класическият вариант е алергията да възникне в детството, но вече и всякакви друга варианти са познати на специалистите, особено при хората, чиято професия е свързана с някакво специфично замърсявание. И мястото на живот е ключово, както и строителни материали, използвани в новото строителство, изброява специалистът.


За справяне със смога, той дава пример от Париж, където през декември видял лично мерките, които френската столица предприела на секундата, след като била отчетена повишена концентрация на прахови частици във въздуха. Градският транспорт станал безплатен и достъпът на коли до местата с най-високи концентрации бил спрян с едно съобщение на общината. И той е категоричен, че да се реши проблемът зависи от държавата - трябва да се вземат мерки за намаляване на вредните емисии и за облагородяване на средата.


За вредите от мръсния въздух - наблюденията на трима национални здравни консултанти

© Анелия Николова


Сърдечно-съдовата система


Австралийско проучване доказва недвусмислено, че замърсяването на въздуха има директна връзка с увеличаването на сърдечно-съдовата заболеваемост, посочва националният консултант по кардиология доц. д-р Иво Петров, началник на отделението по "Кардиология и ангиология" в "Сити Клиник".


"Атеросклерозата например е полигенно заболяване и се причинява от различни механизми, включително влиянието на различни токсини. В цигарения дим най-вредната компонента - тази, която причинява всъщност заболяването - са продуктите на горенето. По същия начин въздухът в наши дни е замърсен най-вече от продукти на горене в нашият "модерен" начин на живот. Например дори за електромобилите е необходимо първо да се направят батерии, а това става с енергоемки и тежки процеси. Така че не е тайна, че продуктите на горенето в замърсения въздух са сред причините за повишената съдова заболеваемост", казва специалистът.


Заедно с това, макар че претендира да е модерен град, голяма част от домакинствата в София се отопляват на дърва и въглища, които допълват мъглата и влагата.


По думите на доц. Петров сърцето и белият дроб са като "скачени съдове", затова е нормално замърсяването да повлиява в негативна посока едновременно и на двете системи - когато едната е нарушена, се уврежда допълнително и другата. "Получават се асматични пристъпи, възпаления на бронхитите. Това е една от предпоставките за нарушаване на само на циркулацията, но и на газообмена при пациента с белодробни заболявания", отбелязва кардиологът.


Статистиката


Нов доклад на Европейската агенция за опазване на околоната среда (EEA) за състоянието на въздуха в над 400 града в страните-членки на ЕС в периода 2000-2014 г. показва, че сега повече от 85% от градското население на Европа е изложено на опасностите от фините прахови частици. През 2013 г. с тези опасности са свързани 430 хиляди случая на преждевременна смърт в Евросъюза - 13 700 от тях в България. Според изчисленията на Световната здравна организация жертвите у нас са още повече, надхвърляйки 18 хил. на година.


"Дневник" събра на едно място източниците, от които може да се следи какво е нивото на замърсяване в страната, или поне там, където има измервателни станции.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Определено има проблем и то много сериозен.
  Скоро бях в Рим и там pm2.5 беше под 10-15. Такова постижение е трудно дори за АИС на Копитото ...

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  оводът да се заговори по-усилено за проблема тази година бяха първите дни след празниците, когато столичани трудно можеха да си поемат въздух по улиците и отчитанията показаха многократно надвишаване над допустимите стойности на фини прахови частици в атмосферата.
  ________________
  Всяка година е така след новогодишните фойерверки и натоварения самолетен трафик по празниците! Ама от ЦК на Либералните ентусиасти вменяват всякакви версии за замърсяването и причинените болести при положение ,че половината население на голям град е извън него!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 640 Неутрално

  А на пловдивчани кмета им реши проблема с мръсния въздух. Премести измервателните станции от най-новото отвътре кръстовища в парковете. Сега Пловдив от най-мрачните град в Европа стана с най-честните въздух. Видими резултати от ГРОБ

 4. 4 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Ужас. Спирам да пиша от телефона.

 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Тази сутрин Алеко с куфарчето, облегнал се на стълба на Витошка, бе окичен с надпис, че от смог не се вижда Витоша.

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Въпреки това Столична община купи 160 дизелови китайски автобуси със съмнителен еко сертификат

 7. 7 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#6:"boring pumpkin"]Въпреки това Столична община купи 160 дизелови китайски автобуси със съмнителен еко сертификат [/quote]
  Е нали са ЕВРО 6 стандарта, защо трябва да се притесняваш?

 8. 8 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 884 Гневно

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Пак ли ала-бала ? Кога за последно излиза пеш в града ?
  Понеже аз имах неблагоразумието да ходя няколко пъти по 2 часа, при 4 пъти над нормата, сега разни индивиди от групата "нищо няма, конспирация на либерастите", в очите ми стоят по ниско и от зелените еуглени.

 9. 9 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 593 Любопитно

  Интересно ми е кога уж зелените организации ще се заинтересуват от мръсният въздух в София .
  Причините са много , скъпо централно отопление с неясно определяни цени .Скъп градски транспорт , насърчаващ използването на лични автомобили .
  Летище в рамките на града с денонощно кацащи и излитащи самолети .

 10. 10 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И като всяка година е така да сме спокойни и да не правим нищо по въроса ли?

 11. 11 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#3] от "foure":

  Така е, има една такава станция в градинката срещу Каменица; насред дърветата и храстите. А на двеста метра е едно от най-оживените, замърсени и смъртоносни (от въздуха и катастрофите) кръстовища в Пловдив - Мария Луиза и бул. Източен.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Гневно

  Алармирам от години но само подигравки от калинки, "разбирачи" и тролове. Вижте и коментарите вчера. Замърсяването в котловината е известно от столетия но преди имаше политики за ограничаване и борба с проблема. Сега мадам и жялата СО са се снишили и чакат да духне фьонът и да смени въздуха и да стопи снега.Те пак ще "усвоят" едни НОВИ пари !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#7] от "Levski Levov":

  ами застани зад един дизел и разказвай приказки на детето след около година когато изхвърлят филтрите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Гневно

  Тук политиката на Фандъкова и ГЕРБ е 1.60 !!! ВЕЛИКАНИ на мисълта !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  [quote#8:"Индиана"]Пак ли ала-бала ? Кога за последно излиза пеш в града ? [/quote]
  Тази сутрин, чувствам се супер 3км по GPS ,грозен,сив град но има чудесна видимост,въздуха е поносим около НДК!
  Където и да си по света при безветрие няколко дни въздига се замърсява , при нас особеностите са ,че ромите горят гуми и кабели а трафика на самолетите се е увеличил десетки пъти.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#15] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  и аз бях около НДК но сега ми смъди на носоглътката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#12:"КМЕТ В СЯНКА"]Замърсяването в котловината е известно от столетия но преди имаше политики за ограничаване и борба с проблема. [/quote]
  Замърсяването ще се усилва с презастрояването,а то идва с презаселването.
  Има хигиенни норми за отстояние между блоковете,кои форми на блокове са забранени,защото въздухът не може да се "отича" правилно.Точно обратното е направено и то непоправимо.
  Само разреждането на София откъм хора,а то върви с бизнес инвестиции извън София,може да даде на София по-чист въздух и по-евтини жилища.

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  [quote#10:"Deinio"]И като всяка година е така да сме спокойни и да не правим нищо по въроса ли? [/quote]
  При положение ,че немския търговски картел вади за декември отделна брошура на пиратки и фойерверки и ПП ЗЕЛЕНИТЕ го намира за безобидно въпреки ,че дивите и домашни животни се побъркват от стрес а хората се получават белодробни усложнения от въздуха,аз какво да кажа ? Немските дизели дори и малко повече да ни замърсяват от това което са декларирали това не е основния проблем или не е така?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#18] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  В Германия много се гърми на Нова година и самолети кацат повече но въздухът е по-чист. как го обясняваш. Говоря за района на Бон. Под трасето на кацащите на летище Бон-Кьолн.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Ама моля ти се тези ги разправяй на ранобудните!
  Стига си плямпал глупости, Германия е една от най-отровните държави за живеене! На 4-ти януари В Мюнхен вредните частици надхвърлиха 26 пъти позволената норма , това нещо говори ли ти ????

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#20] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  казах точен регион. бъди коректен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Evgenia Dimova
  Evgenia Dimova
  Рейтинг: 221 Гневно

  Според изследователи от Университета на Бирмингам и Хонг Конг, дългосрочното излагане на замърсена околна среда и по-точно вдишването на финни прахови частици, се свързва с повишен риск от смърт, свързан с много видове рак. Проучването е проследило повече от 65 000 души в продължение на 13 години в Хонг Конг. Редовното вдишване на големи количества ФПЧ се свързва с увеличаване от 80% на риска от рак на гърдата при жениете. За мъжете, цифрата нараства до 36% за рак на белия дроб.

  http://www.birmingham.ac.uk/news/latest/2016/04/particulate-air-pollutants-associated-with-numerous-cancers-Hong-Kong.aspx

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#22] от "evgeniadim":

  сега тук ще те осмеят и обругаят "специалистите".

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Въздухът в София тези дни е отвратителен. Смрадта се усеща дори в помещенията.

 25. 25 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Благодаря на Дневник, че редовно повдига този наболял въпрос.
  От коментарите под статиите също могат да се научат доста неща.
  Вчерашното видео ( в http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/01/30/2909065_vuzduhut_v_sofiia_otnovo_e_bil_silno_zaprashen/ ) - окончателно ме убеди, че е крайно време да се махам от София.
  Големите градове станаха непоносими и непригодни за нормален, качествен, пълноценен живот. Но изключително тъпата и недалновидна държавна политика на концентрирането на икономиката в тях принуждава хората да живеят в тях. Е, майната ви на икономиката, аз ще издивявам по селата. Дано оцелея. Лечителят Петър Димков е казал: "Природата и селският труд са извор на здраве и дълголетие".

 26. 26 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#25:"neadekvaten"] окончателно ме убеди, че е крайно време да се махам от София. [/quote]

  И аз вече работя по подобно решение. Друг начин няма. В тоя град 80% от хората са посредствени тъпанари. С такова население няма как София да се промени и да стане по-чист и по-добър за живот град.

 27. 27 Профил на veselyak
  veselyak
  Рейтинг: 222 Неутрално

  а на преглед, проверяват ли за катализатори на колите

 28. 28 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Трябва да се ограничи движението на автомобили в града. Гъзетата могат да се придвижват и с градския.. с карти.

 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#28:"popovp"]Трябва да се ограничи движението на автомобили в града. [/quote]

  Това е единственото решение.

 30. 30 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Дневник , благодаря Ви за тази статия , тук най-сетне получих отговор на моите въпроси към всички дали от замърсен въздух или смог , който в голямата си част идва от изгаряне в последните години на опасни отпадъци в ТЕЦ и други промишлени обекти населението е директно заплашено от аспираторни заболявания като хрон. белодробна болест и карцином на белите дробове.
  Лично съм заинтересован заради близък роднина ! Много е страшно , благодаря Ви ! !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK